Hvordan ta opp og oppbevare dahlia/georginer:

Nå håper jeg dere «gamle» lesere bærer over med meg, for dette har jeg jo snakket om før. Men jeg gjentar for nye lesere og de som eventuelt gikk glipp av akkurat den dagens innlegg.
Bildene er nye da 😉

Georginer/dahlia-knoller tåler ikke frost (gjør ingen ting om bladverket fryser). De må derfor opp av bakken og overvintres inne. Denne overvintringen er egentlig ganske grei, den største utfordringen er å finne et godt rom. En kald tørr kjeller er best, idealtemperaturen er mellom 4 og 10 grader, men kaldere og varmere er mulig.

Her kan du lese en grundig artikkel om å grave opp og oppbevare knollene.

Legg merke til at jeg der legger vekt på at knollene må tørkes noe før de legges til oppbevaring. Så ikke grav opp og legg rett i kjeller. Og. Spør gjerne om du lurer på noe 🙂
Georginer er en av mine absolutte diller, helt geniale for å skape en blomsterrik høsthage!

Bildene viser: ‘Purple haze’,‘White Honka’, ‘clair obscure’ og ‘Smokey’

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. (tør nesten ikke si dette høyt, men..)

  Jeg har vært for dårlig til å sette ned løkene mine enda! Kan jeg sette dem ned nå? Det er jo langtfra frost i bakken, men har sluddet litt her i dag. Og så mener jeg at jeg så de burde ha en uke eller to i jorda før frosten for å «sette seg».

  Bør jeg vente til våren, nå kanskje? Vet jo ikke om jeg er frisk nok de nærmeste to-tre dagene heller.

  Jaja – sånn kan det gå. De lever vel over i kjelleren bare jeg passer på at musa ikke får tak i dem (tenke tenke på musesikker plass som ikke er for tett).

 2. Sett de ned Før vinter!
  og ittno å skamme seg over, mine løk ligger da fremdeles på postkontoret…. (tror de kom frem i dag iallefall)

  Det er på ingen måte for sent, om du ikke rekker før frosten så finnes det råd for det og, men jo før jo bedre naturligvis.
  Trikset om du ikke rekker før bakken har fryst er å kjøpe en par jordsekker, heller god høyde på toppen av bed, og plante i jordsekkjorda. Har ikke prøvd det selv, men det funker visst bra 🙂

 3. Georginer i flere farger.
  Vakkert.
  Som snop for øynene. 🙂

  Takk for gode tips!
  Siden din er blitt et hendig og praktisk oppslagsverk med tiden. Supert!
  Om jeg Googler noe angående hage, så får jeg ofte treff på siden din her.

  Må bare fortelle deg at jeg sådde Engletrompeter i fjor. Fikk ikke blomster på dem da, det første året.
  I år lagde jeg flere stiklinger av dem igjen.
  Og ja, de har vokst seg store – fort!

 4. Sett de ned Før vinter!
  og ittno å skamme seg over, mine løk ligger da fremdeles på postkontoret…. (tror de kom frem i dag iallefall)

  Det er på ingen måte for sent, om du ikke rekker før frosten så finnes det råd for det og, men jo før jo bedre naturligvis.
  Trikset om du ikke rekker før bakken har fryst er å kjøpe en par jordsekker, heller god høyde på toppen av bed, og plante i jordsekkjorda. Har ikke prøvd det selv, men det funker visst bra 🙂

 5. Helt greit med litt repetisjon! Jeg har foreløpig en stor potte med georginer i vår kjølige lille yttergang, der står det en haug med andre planter også, det går nesten ikke an å komme inn, får ta det i helga. Det er alltid så spennende å se hvor mange nye knoller som har kommet. Nesten som å høste poteter .. 🙂
  Flotte bilder!
  Ha en fortsatt god kveld! 🙂

 6. Georginer i flere farger.
  Vakkert.
  Som snop for øynene. 🙂

  Takk for gode tips!
  Siden din er blitt et hendig og praktisk oppslagsverk med tiden. Supert!
  Om jeg Googler noe angående hage, så får jeg ofte treff på siden din her.

  Må bare fortelle deg at jeg sådde Engletrompeter i fjor. Fikk ikke blomster på dem da, det første året.
  I år lagde jeg flere stiklinger av dem igjen.
  Og ja, de har vokst seg store – fort!

 7. Tusen takk for nyttige tips, igjen. Hvor får du kjøpt sånne georginer som de på bildene? Mine blir veldig kjedelig i forhold.

 8. Lillian, de fleste av disse er vanlige butikk-knoller kjøpt hos plantasjen ol, fra feks Nelson. Det finnes så utrolig mange flotte! Honka er kjøpt utenlands, den er jeg ikke sikker på om du finner i vanlige butikkhyller.

  Blomsterstjernen, så flott at jeg kunne svare deg uten å bli spurt, hehe.

  Ida, ja, jeg regnet vel nesten med det, synes det var turbofart å rekke blomstringen på en sssong, men utrolig flott er den nå uansett hvor gammel den er, tenk, to meters engletrompet!
  Og morro at du ofte kommer til meg når du googler noe 😀

 9. Oj for et sammentreff Anne!

  Jeg publiserte akkurat et pittelite innlegg om mine Georginer der jeg lurte på hvordan og når man skulle dekapitere og kapitulere for sesongen:

  http://blomsterstjernen.blogsp

  Men her her hos deg fikk jeg jo svaret:) (som vanlig)
  Takker.

  B*

 10. Lillian, de fleste av disse er vanlige butikk-knoller kjøpt hos plantasjen ol, fra feks Nelson. Det finnes så utrolig mange flotte! Honka er kjøpt utenlands, den er jeg ikke sikker på om du finner i vanlige butikkhyller.

  Blomsterstjernen, så flott at jeg kunne svare deg uten å bli spurt, hehe.

  Ida, ja, jeg regnet vel nesten med det, synes det var turbofart å rekke blomstringen på en sssong, men utrolig flott er den nå uansett hvor gammel den er, tenk, to meters engletrompet!
  Og morro at du ofte kommer til meg når du googler noe 😀

 11. Bra med nyttige innlegg! Og jeg ser engletrompet har blitt nevnt i kommentarer her – jeg sådde frø i oktober i fjor, og min plante (den ene som var frisk og rask) har blomstret i flere måneder nå. En utrolig morsom plante, som vokste en og en halv meter på en sommer! Nå er den skamklippet og skal vinterlagres på soverommet.

 12. Og nå glemte jeg jo det jeg skulle skrive om georginer. Jeg sådde georginer fra frø i år, og lenge så det lovende ut. Men når jeg etter hvert satte alle i en stor trebutt med jord på balkongen, ble de etter hvert et oppholdssted for skadedyr, meldugg og det som verre er. Til slutt råtnet hele greia. Jeg så en knopp, men den rakk aldri å sprette ut. Kan jeg skylde på den dårlige sommeren med mye regn, tro? Må innrømme at jeg har lyst til å prøve igjen neste år, de var enkle å få til å spire og vokste fint mye av sommeren..

 13. Takker for tipset og skal legge meg det på minne til eg setter knoller i bakken rundt her. Foreløpig på vent til drenering er gjort kanskje engang neste år ?? :0)

 14. Takk for påminnelse, nå er det straks på tide å spa opp georginene. Gleder meg allerede til neste års blomstring – årets har rett og slett regnet bort 🙁

 15. Hei, Anne! Ikke rart du har georgine-dilla, med en mor som håndtere hundrevis av planter/røtter hver høst og vår. Fått det inn med morsmelka, vil jeg påstå!
  Jeg koser meg med tre varianter fra tante – og de lever ennå…

 16. Hei, jeg har oppbevart knoller i vinter etter «oppskrift». Men lurer veldig på hvordan jeg skal dele dem. De har nemlig formert seg enormt i fjor. Og jeg skjønner ikke hvordan jeg skal gjøre det uten å ødelegge dem… Mvh siri – anne

 17. Hei, og takk for oppbevaringstips. Likevel – har et par spørsmål:

  1. Jeg har noen store potter med georginer som fortsatt vokser og som er i blomst. Det er bare bladene som ser ut til å skjønne at høsten er her.

  Bør jeg klippe dem ned nå og sette dem inn i boden så de rekker å tørke ut? Hvordan skal jeg gå frem da? Jeg har en isolert bod hvor jeg kan sette på 5 grader gjennom hele vinteren, kan de flytte inn der?

  2. Gjelder de samme tipsene for Mårbacka-pelagoniaer?

  • 1. Det er best om planten kan få avmodne naturlig, altså stå ute til den iallefall er noe preget av høsten. Om du er bekymret for at den da blir for våt å sette i boden så kan du jo sette den under takutstikk nå, slik at det ikke regner i pottene.
   Og ja, så lenge det er over fem pluss i boden så kan de godt stå der. Men det vil jo koste litt å holde en bod varmet opp slik, så du må nesten ta en vurdering på om det er verdt det.
   2. Nei, pelargoner skal ikke behandles som georginerøtter

 18. Hei, jeg har georginer i potter for lettere ta de inn for vintern… blir det feil? Skal de klippes ned, hvis de kan overvintre i pottene? Overtok knoller i våres, men det kom ingen blomster. Er det noe jeg evt har gjort/ikke gjort ved planting eller kan det være plassen som er grunn?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips