Hagetransformasjon, slik blir vestsiden!

Som faste lesere har fått med dere, vi er nå i gang med å transformere hagen fra sliten og upraktisk til drømmehagen. Jeg har tidligere vist dere video av hvordan hagen så ut før endring, og hvordan nordsiden skal se ut. I dag skal jeg prøve å forklare vestsiden. Dette er den delen av hagen som henvender seg til stua, så det og planlagt bruk gjør at dette blir den viktigste delen av hagen.

Fordi jeg veit folk lett faller av når det blir mye tekst så har jeg forsøkt å stykke opp i bolker, og lagt ved rikelig med foto og illustrasjoner. Dataskissene er akkurat det, skisser. De er veldig upresise, men jeg håper dere kan bruke de for å få en indikasjon på hvor vi er på vei.
Foto og 3D skisser nederst!

Og ja, vi går grundig til verks! Det var noen ting som bare måtte gjøres. Her på vestsiden gjaldt det kloakk som måtte graves opp (brudd på rør så den var tett), stendekket måtte få nytt belegg og utepeisen mm var i så dårlig stand på baksiden at den måtte rives.  Og da ble det for dumt å ikke ta i og få gjort alt skikkelig med en gang.

Naturlige forhold i hagen:
Sol: På sommeren er det sol i hele denne delen av hagen fra ca 12 til solen går ned. Den nordre del (der hvor sitteplassen blir) har sol hele døgnet. På vinter blir det noe lengre skygger og da faller det midt på dagen noe skygge inn fra huset i syd også.
– Vind: Vinden tar langs vestre delen, pga høy mur ligger den åpent til.
– Underlag: Hele denne delen av hagen er bygget opp på murer.
Størrelse: Denne delen av hagen jeg omtaler i dag er ca 7.5 meter dyp og 13.5 meter lang.

Hovedmål med design:
– Skape en hage som er god å se ut på fra sofa, som er godt egnet for sosialt samvær i stor gruppe og med sitteplass optimalisert min helsesituasjon.


Til venstre utsnitt av ny hageplan, til høyre slik hagen var.

Designgrep:
Vesthagen skal oppleves som en del av stuen og jeg har derfor forsøkt å få til en flytende overgang ved å ikke ha en rett kant mellom bed og belegging. Dette bidrar dessuten til at hagen føles dypere. Jeg har valgt form og retning på de to tredekkene og dammen slik at de også skal bidra til at rommet oppleves dypere/bredere, samt gi det bevegelse/puls. For å maksimalisere mengde bed og for å en fleksibel løsning så har vi valgt å anlegge et stort bed som deles opp med en serie gangstier av tråkkheller.

Sitting er som kjent helt essensielt for meg og helsa. Sitteplasser spres ut over alt, men hagens to viktigste sitteplasser ligger her på vestsiden. Den store sitteplassen har fått sin plassering fordi det der er best sol og vindforhold, samt at den da får fungere som ankerpunkt mellom vest og nord og dermed vitalisere en del av hagen som ellers fort kunne blitt en bakside. Skyggepaviljongen er designet for å etterkomme dustesykdommen som gjør meg meget lysømfintlig, og det er der jeg kommer til å sitte mest. Den får tett tak og midlertidig tett vegg slik at jeg får en mørk hule å sitte i som jeg så kan se ut på hagen fra, dette har da også den store fordelen at jeg kan ha puter ol der uten at de blir våte.


Rosa felt indikerer utsikt fra sofakroken, pilene beskriver hvordan jeg tenker at hagens design skal føre til at hagen virker større og mer dynamisk.

Beplantning:
Planteplan er slettes ikke tegnet, men prinsippene er kort sagt: Med unntak av de to trærne så blir det ikke noe i denne delen av hagen som vokser høyere enn 150 cm, dette for å beholde den åpne og luftige følelsen. Flata beplantes med stauder og noen busker, alt fra fem cm lave tredebregner til de høye spirene på Verbena Hastata. Det blir klatrevekster alle steder de kan klatre på gjerder og kaste seg ut for høye murer. Plantene blir organisert slik at de høydemessig vil danne fjelltopper i bedet. Vanskelig å forklare egentlig, men bedet blir ikke gradert med lavest fremst og høyest ved gjerdet.

Det er tegnet inn to trær, det lille ved dammen skal være dekorativt hele året og lavt, det store som danner tak over sitteplassen får bli litt det vi kan få til innenfor en grei økonomi, men det må kunne beskjæres så det kan stoppes på seks meters høyde.

Bedet skal ha noe som er dekorativt hele året gjennom, og jeg skal prøve å være flink til å ha store tuer av iallefall noen av slaga fremfor hundre ulike planter. Det er alltid fristende å ha en av alt, men det kan fort bli rotete om det hele tiden er mange små prikker her og der.

Det vil også bli plassert to grupper med krukker nær husveggen slik at jeg får trekt det grønne helt inn dit og dermed bidra ytterligere til å myke opp og skape dybde/bredde i rommet. Krukker rett utenfor stuevinduene er dessuten en ypperlig måte å starte våren en måned tidligere ettersom man der kan sette fordrevet løk.

Materialbruk:
Gjerdet fortsettes fra nordsiden, det vil si liggende lekter trolig i 36×48, malt mørke brunt. Alt annet treverk over bakkeplan blir malt i samme farge. Sitteplassene får tredekke. Vi er fremdeles ikke helt sikre på hva vi gjør for det resterende dekket, vi har snakket om å legge sten men jeg har nå begynt å se på muligheter for å ha tredekke der også.  Det blir mye rimeligere, men jeg må da løse problemet med fuglemat som ramler nedimellom sprekker (ønsker ikke matstasjon for sånt som kan trives under gulvet, om dere skjønner hva jeg mener…). Gangstiene i bedet blir i tråkkheller, trolig gjenbruker vi skifer som lå i deler av hagen før.

Illustrasjoner:
OBS: Røffe skisser, materialbruk og dimensjoner er ikke nødvendigvis korrekt, skissene er konseptuelle.



Når du kommer til hagen fra sydsiden. Du ser rett på den store sitteplassen som ønsker deg velkommen, skimter bedet som ligger på nordsiden (dette blir mer synlig ettersom du beveger deg mot sitteplassen og er formet for å trekke deg videre inn). Et stort tre plasseres slik at det bremser øynene og danner tak over sitteplassen.


Hagen sett fra sofakroken gjennom det store vindusfeltet som også er skyvedør. (Vinduer til gulvs mot hage er en av mine kampsaker!) Dessverre er det store treet på bildet felt, så jeg har plassert et lite prydtre for å bryte opp sikten til huset bak, bidrar til å skape spenning i hagen. Dammen ligger så langt bort for å gi god kontakt med sitteplass og for å ikke gi refleks inn i stuen. Vi ønsker (på sikt) å sette til ett glassfelt maken til eksisterende ved siden av (erstatte dagens vanlige vindu). Dermed åpner jeg opp ytterligere og styrker forholdet mellom inne og ute.


Fra nordsiden mot syd. Dette er utsikten fra den store sitteplassen, og du ser mot skyggepaviljongen. Mellom denne og huset tror jeg at jeg legger opp en bjelke og noen søyler slik at jeg får en portal. Paviljongen kles med klatreplanter og får noen lave trær/høye busker rundt seg. Hele lengden av rekkverk får klatreplanter, disse skal bidra til å bryte opp gjerdeflaten.

Tidsperspektiv:
Denne delen av hagen vil bli prioritert. Det vil nok ta en par år før jeg har fått på plass drømmeplantene, men flaten blir fylt med midlertidige planter i løpet av våren så det skal ok ut fra midt på sommeren, dette er tross alt den delen av hagen jeg ser mest. Plantene vil delvis være stauder jeg har/har fått løfte på fra venner, noen av alle georginene jeg har, samt endel direktesåing. Gjerdet blir malt og bygget i vinter (i stor grad av min snille far som skal male minst 400 meter med lekter), og paviljong og dekker blir bygget på våren/forsommer.  Området i nord-vest skal søkes på i vinter, og selv om naboen er positiv så er det slettes ikke sikkert vi får lov av kommunen å gjennomføre dette akkurat som planlagt, så det er altså ikke sikkert hagen blir akkurat slik som tegnet.

Og sånn forhåpentligvis i neste uke kommer jeg med forklaring på sydsiden!

15 KOMMENTARER

  1. Klart det Indvild! alle plantene (omtrent) er gravd opp av snill venn og står nå oppe i moseskogen, der kan de stå over vinteren, men vi drømmer om å få ferdig et av bedene så vi kan flytte de ned dit før det blir frost. (heldigvis er det meldt frostfritt en par uker). Vi mistet noen av de største buskene som sto i skråningen (som dere ikke ser her), røttene var helt limt innimellom murer og kampesteiner, men plommetrærne ble flyttet (med gravemaskin!).

    Mari Anne, jeg bruker Archicad.

    Åshild, jeg skal prøve å få presentert sydsiden i neste uke. Og uken etter det så er jeg hjemme i hagen igjen (jeg bor borte grunnet oppussing) så da blir det en oppdatering av fremdrift.

    Kjempemorro at dere er med meg på oppussingen :D

  2. Vilken fin utsikt du har, bara det gör att det ser större ut tycker jag. Dina fina illutioner gör det lättare att se hur du tänkt dig. Jag tror det blir en öppen, tuff design :)

  3. Ja, utsikten er viktig, det sa jeg vel ikke faktisk men det ligger jo i bunn her at vi ønsker å beholde utsikten og den åpne flata. Det er jo tomtas største fordel. Hyggelig at du liker designet :)

  4. tips: jeg har for egen del slått fast at maling av lekter, rekkverk og gjerder er det minst fruktbare å bruke tiden til, nå og senere. Derfor brukte vi kjerneved av furu til smal-lektet rekkverk rundt hele terrassen. Det er vedlikeholdsfritt, gråner utrolig vakkert, (evt kan det behandles med noe når det er nytt, så får det en styrt gråning – også på denne måten slipper man mer behandling senere. ubehandlet framstår kjerneveden som litt skjoldete den første tiden, inntil alt oppnår en bortimot lik grad av gråhet) Jeg syns det er utrolig fint, særlig fordi vi har mye naturtomt og generell natur rundt oss. har tenkt å plante noe klematis, kaprifol og andre klatrende rådyrsikre planter nedenfor, og håper det skal bugne rundt og innimellom rekkverket.

  5. Hei Torill
    Takk for tipset, det er absolutt et godt forslag, for som du sier så får du da et gjerde med lite vedlikehold. Jeg har vurdert det, men av estetiske grunner som henger mye sammen med omgivelsene, samt ønske fra den naboen som får det høye gjerdet ganske dominerende så blir det mørkebrunt. Maler de på forhånd før de settes opp, det hjelper litt på jobben innledningsvis iallefall.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her