Hvordan binde en krans for ytterdøren med eføy og bær

En krans pynter virkelig opp og kan bindes i uendelig mange ulike varianter, noe for enhver smak. Har du aldri bundet en krans før så synes jeg du skal prøve, jeg lover deg, du vil bli overrasket over hvor enkelt det faktisk er! Spesielt kranser med få materialer er enkle å få til, feks en krans med furugrener eller en ren bjørkekrans.  Er du en av de som allerede kan å binde kranser så finner du lenker nederst i bloggposten til andre nettsteder med kranser i alle mulige utforminger 🙂

OBS: Denne bloggposten har blitt litt omskrevet etter publisering. Den hadde opprinnelig en oppsummering av flere ulike kransmetoder jeg hadde publisert tidligere, det har jeg nå fjernet slik at denne posten blir mer oversiktlig og relevant. Nederst finner du lenker til andre kranser du kan binde, som bruker lignende eller helt andre metoder. Så om du kom hit fra en bokmerke så er altså alt innholdet tilgjengelig, men noe av det må du klikke deg videre for å se.

.

Hvordan binde krans med bjørkebase som pyntes ved å tvinne grener rundt, og ved å feste på med ståltråd.

Denne kransen starter ut med en grunnkrans av bjørk, du kan se video av hvordan jeg lager en grunnkrans her.
Her er tekstforklaring: Start med noen bøyelige kvister, bjørkeris er veldig godt egnet men det er også mange andre grener som kan duge. Myk først opp grenene. Lag så en sirkel med en lang gren, og fester de sammen med ståltråd slik at den holder seg samlet (har du ingen som er lang nok så fester du to grener sammen så de danner en sirkel). Så tar du den neste grenen, legg den så den etterhvert vil gå i spenn mot sirkelen, hold i den tykke enden og surrer gren to rundt gren en. Fortsett med de andre grenene til du har en passe tykk krans. Husk på å starte grenene ulike steder på kransen slik at den blir stabil, og husk å alltid surre i samme retning. Dersom kransen ikke er riktig rundt så tar du godt tak i den og dytter den i fasong.

Når den er passe tykk så skal den pyntes (hvor tykk du vil ha den er smakssak, den på bildet er ganske tynn fordi jeg visste at eføyen ville gjøre den mye større). Jeg har valgt å pynte både ved å surre grener rundt, og ved å feste på med ståltråd.


Lange ranker med eføy fra hagen til Maria, den tykke enden dyttes inn i kransen og surrer rundt (bildet for røde bær forsøker å vise at jeg dytter inn grenen for feste). Pass på å holde samme retning som du har gjort før. Jeg begynner et sted på kransen og jobber meg systematisk rundt slik at jeg starter hver gren ca 5-10 cm unna der jeg startet forrige gren.


Så har jeg funnet frem noen flotte grener med røde bær på (cotenaster?). Klippet av alle sidegrener slik at det ble en enkelt gren og surret den rundt på samme måte som for eføyen. Slike bærgrener kunne jeg også ha montert ved å legge på kransen og feste ned med ståltråd.


Neste skritt av pyntingen bruker jeg  eføyblomster (de kommer på gamle eføyplanter) og lavkledde grener fra et epletre. Disse danderte jeg utover kransen til jeg var fornøyd med helheten, og bandt de så fast en etter en med ståltråd. Som du ser av bildet så er ikke kransen helt rund, dette så jeg ikke før etterpå og ble justert inn ved å flytte litt på pynten.

____

Flere kranser:

* Slik binder du kvistkrans med bjørk, lavkledde grener og nyper
* Slik binder du vintergrønn krans, med tips til hvordan plassere dekor på en krans
* Slik binder du en lavkrans (samme teknikk kan brukes for mose)
* Slik binder du en havrekrans

.

Inspirasjonslenker

* Kari Rudi er en dekoratør som nesten utelukkende jobber med materialer fra skogen rundt henne, og tryller frem de vakreste kranser!
Her finner du en samling med 18 ulike kranser. Her er alle blogginnlegg om kranser.

* Minnea sin blogg Blomsterverkstad var en av de første hagebloggene jeg fant på nettet, en gullgruve av dekorasjonsinspirasjon rett og slett.
Her er alle kranser som er lagt under kategorien kranser, og denne kransen som er mose surret på halmkrans og pyntet med diverse er verdt en ekstra titt

* 40 ulike kranser hos Martha Stewart, noen av de med lenke videre til forklaring.

* Dette blogginnlegget hos Donas blogg viser fire ulike kranser og forklarer litt kort hvordan de er bygget opp

Jeg har satt opp en rekke ulike lenkesamlinger oppigjennom hvor leserene har meldt på sine egne bidrag, eller hvor jeg har funnet de og fått tillatelse til å sette inn bildene. Propp fulle av inspirasjon er de!
40 ulike kranser laget av nordiske bloggere.
– Fjorårets vinterdekorasjonssamling
– Årets samling av naturdekorasjoner laget av lesere. Meld gjerne på dine egne prosjekt!

.

Det er utrolig morro å lage krans rett og slett. Jeg hadde tenkt å vise dere flere andre også, men futten rakk ikke til til det. Men det blir sikkert flere kranser frem mot jul, for akkurat denne kransen skal gis vekk til eierne av sommerhuset jeg har bodd i, og som jeg nå har flyttet fra 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Maya, ja gjør det! Om du ikke rekker å lage krans med en gang så holder det meste seg godt ute, men når snøen har kommet så blir det plutselig så mye verre å få tak i materialene.

 2. Hej Anne..
  Sikke en skøn blog du har 🙂 Jeg blev vældig inspireret da jeg så dit indlæg omkring dekorationer.
  Jeg kan også lide at pynte mine krukker og her i næste weekend skal jeg igang med dekorationer både til dørene men også indenfor..
  Mange hilsener Karina

 3. Hej Anne..
  Sikke en skøn blog du har 🙂 Jeg blev vældig inspireret da jeg så dit indlæg omkring dekorationer.
  Jeg kan også lide at pynte mine krukker og her i næste weekend skal jeg igang med dekorationer både til dørene men også indenfor..
  Mange hilsener Karina

 4. Heisan. Du inspirerer. Kjempebra. Mange år siden eg laga bjørkekrans, trur eg må laga det igjen i år. Har pynta krukker ute med mose og tatt bilder i skogen med mosebunn og kvar gang er ser mose sender eg deg nokre varme tanker !!

 5. Hei Anne utrolig at du kan nevne mine kranser i det gjeve selskapet her! Takker og rødmer! Synes det øverste kransen din ble flott! Frodig og samtidig enkel og ikke minst helt rund. Ha en fortsatt fin førjulstid!
  Håper mange vil dele vinterlige og julete dekorasjoner her på bloggen din Anne, vi har mye inspirasjon å hente ved å dele små og store godbiter.

 6. Hei,
  Jeg har en julekrans som jeg skulle gjerne hatt en til av. Kan noen lage en tilsvarende for meg. Den jeg har var en gang laget av Maiblomsten på Majorstua.

  Mvh Aud

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her