Hvordan binde og style en moderne bukett for advent.

Hei 🙂 Nå har det vært så blomstertomt i både bloggen og hagen i det siste at jeg ble temmelig desperat før i uka. Heldigvis har blomsterbutikken berging for slikt 🙂

Jeg er veldig glad i snittblomster, jeg liker så godt at de endres, at de ikke bare står der og ser kliss like ut i tre mnd slik som enkelte potteplanter gjør. Og så gir de meg en anledning til å være kreativ, lage noe nytt og spennende ut av det. En bunt blomster bærer i seg muligheter for så mye, og i dag viser jeg deg hvordan du kan binde en moderne kompakt bukett for advent og style denne.

Jeg har brukt en standard bunt grennellik til 79kr til å lage buketten, du kan lage en slik bukett med de fleste blomster som kan klippes ned til å ha single grener. (Feks tulipaner, roser, hvitveis, rødkløver, krysantemum osv).

Husk, alle bilder blir større om du klikker på de. Du kan bla mellom bildene ved å klikke på høyre eller venstre side, og du fjerner visningen ved å klikke utenfor bildet.

Hvordan binde en kompakt bukett:
Denne buketten har et sterkt utrykk og moderne preg. Den er slettes ikke komplisert å binde, og om du er litt nøyaktig så ser den veldig proff ut.
Buketten er bundet i «spiral». Dette er den vanligste måten å binde buketter på fordi det er raskt, og fordi det gir en god kontroll på bukettens volum og en mulighet for å redigere buketten i ettertid. Denne kompakte buketten er spesiell variant av spiralen, men prinsippet  kan brukes for de fleste buketter, se lengst ned for tips på hvordan binde «vanlige» buketter i spiral.Start med å klippe opp buketten slik at alle grenene blir single, kun en blomst pr stilk, knopper fjernes og alle blader under bindepunkt fjernes. Når du begynner å binde så legger du gren etter gren oppå den forrige på skrå, nøyaktig samme veien hver gang og på samme sted slik at de etterhvert danner en spiral. Blomsterhodene plasseres slik at de stikker akkurat like høyt opp og danner en jevn pen halvkule. Snu og vendt på buketten underveis så du ser at den blir jevn, dersom du greier det så får du best resultat om du underveis vrir buketten i handa slik at du ikke legger til alle blomstene på akkurat samme stedet.


Når du har lagt til alle blomstene så binder du rundt med tau eller bånd, ikke knyt for hardt slik at grener knekker eller knuses.

Du kan nå sette buketten i en vase uten noe tilbehør, eller du kan jobbe videre med den.
Her er fire eksempler på hvordan du kan style buketten:


På bildet til venstre har jeg startet å legge til blader rundt undersiden, disse legges til på samme måte som blomstene. På bildet til høyre har jeg tatt en ranke med blader og lagt rundt ytterst på buketten, denne kan festes ved å stikke inn noen ståltråder i buketten som ranken så hviler på.


Til venstre har jeg lagt til noen lavkledde eplegrener og regnlav og slik dannet en base for buketten, den står i en metallvase fra Day (hos Hviit). Og til høyre har jeg bundet et sløyfebånd rundt stilkene (pass på at det tåler vann). Buketten til venstre er ideel for mitt sofabord, buketten til høyre ville gjort seg sammen med andre på et festbord eller som en brudepikebukett.

.

«Vanlig» spiralbukett:
Denne buketten er bundet på samme grunnprinsipp som bildeserien over, stilkene er plassert i spiral. Som sagt så er dette den vanligste måten å binde buketter på, det er raskt og enkelt og gir en meget god kontroll både når du binder og i ettertid om du ønsker å dra grener ut eller sette til nye. En bukett som er bundet i spiral kan dessuten lett åpnes opp og gjøres luftig i vasen.
Denne buketten er bundet med akkurat den samme nellikbunten som buketten over. For å gi den fylde så har jeg lagt til grønt, i dette eksemplet er det eføygrener men de fleste vintergrønne blader er godt egnet til dette, som feks furugrener, einer og tuia. Du kan dessuten bruke lavkledde grener og konglegrener eller du kan kjøpe noe i blomsterbutikken.

Når jeg bant denne buketten så la jeg bindepunktet mye lengre ned, og jeg roterte buketten rundt i handa og la inn blomstergrener og eføygrener om hverandre. Det kan være du trenger litt trening for å bli komfortabel med å holde buketten i handa, men det er jo bare å prøve seg frem noen ganger til du blir vant til å håndtere den.

Gjelder alle blomster og alle buketter:
Når du får blomstene i hus så legger du nytt snitt på de minst to cm over de gamle, men ikke skjær akkurat i bladfester. Blomster skal stå i rent vann, og det er viktig at du fjerner alle blader fra stilker som går under vann fordi bladene fort går i oppløsning og forurenser vannet noe som gir blomstene kortere holdbarhet.

Dette er en del av en serie med dekorasjonstips som jeg publiserer hver fredag. Alle tipsene er samlet under stikkordet «Slik lager du dekorasjoner».

God helg alle sammen, og god advent!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Kjempelekre buketter, spesielt den lave tette. Tusen takk for tips, jeg er helt avhengig av avskårne blomster om vinteren, men binder ikke selv. Skal nok våge meg på etter denne bruksanvisningen. Ha ei kjempefin helg.

 2. Sååå flott!! Hadde jeg skulle gifte meg igjen noen gang ville jeg jammen at DU skulle bundet brudebuketten!! Hehe! Uansett, jeg godt gift, men du er jammen flink:-) Har kost meg på loftet mitt med inspirasjon herfra i går. Titt innom hos meg, så skal du se:-) Klem Ida

 3. Inger Marie, tusen takk! Fra deg så varmer det ekstra!!

  Tua, det er bare å prøve seg frem, eneste som er viktig med denne buketten er at du er litt nøye. Om man velger litt rimelige blomster så blir fallhøyden lav og resultatet gleder enda mer 🙂

  Ida, hehe, helt der er jeg vel ikke, men takk 😀 Og jeg var innom og så på dekorasjonene deres på fredagen, kjenpelekkert! (har ikke vært i kommenteringsmodus i det siste, du får unnskylde!)

  Sigrid og Maria, takk 🙂

 4. Inger Marie, tusen takk! Fra deg så varmer det ekstra!!

  Tua, det er bare å prøve seg frem, eneste som er viktig med denne buketten er at du er litt nøye. Om man velger litt rimelige blomster så blir fallhøyden lav og resultatet gleder enda mer 🙂

  Ida, hehe, helt der er jeg vel ikke, men takk 😀 Og jeg var innom og så på dekorasjonene deres på fredagen, kjenpelekkert! (har ikke vært i kommenteringsmodus i det siste, du får unnskylde!)

  Sigrid og Maria, takk 🙂

 5. Fine forklaringer, dette, Anne! 🙂 Men ikke ta levebrødet fra oss stakkars blomsterdekoratører som har fireårig utdannelse bak oss, da… 😉

 6. … hihi
  Nå fikk jeg meg en god latter Ms 😉

  Men veit du hva, tusen takk for komplementet! Jeg blir veldig glad når proffe sier at det er godt forklart!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her