Hvordan lage nydelige små juletrær og julekuler av blader!

Fredag igjen (god helg folkens!), og tid for nytt dekorasjonstips. I dag viser jeg hvordan du kan bruke blader til å lage nydelige dekorasjonstrær og kuler. Det samme metoden kan brukes for å kle andre isoporformer, kranser og feks potteskjulere og kakebokser.

Trærne er veldig greie å lage, kulene er noe mer fiklete fordi du der må forholde deg til en krom overflate.
Det er med dette som med så mye annet man lager, du må bare sette i gang og ikke være så engstelig for om resultatet blir perfekt eller ei. Perfekt blir det jo aldri, men det er ikke dermed sagt at det ikke blir fint!

– Jeg er ikke blomsterdekoratør, så det kan naturligvis være det finnes enklere og lurere måter å gjøre dette på. Jeg har forsøkt å gjøre god reseach, men har du tips så blir jeg veldig glad for de!

.

Hvilken blader er passende:
Bladene bør ha litt hold, om de går fort i stykker så blir ikke resultatet godt og veldig tynne blader tørker ofte ikke like pent som de tykkere. Vintergrønne blader som eføy holder ekstra godt, lengevarende som heuchera og lammeøre like så, men du kan også bruke lønn og solbærspirea feks. Jeg anbefaler at du tar deg en tur i hagen, sanker inn noen blader og lager noen prøvelapper. Fargene skal jo også holde seg pene når de tørker, det er ikke alltid tilfelle.

Materialer:
– Til underlag kan du bruke kuler, kjegler eller andre former i isopor eller blomsterskum (oasis, jeg foretrekker den grå). Isopor er best om du bruker limpistol, grå oasis er enklere å stikke i. Du får kjøpt dette i hobbybutikker og på mange blomsterbutikker.
– Det er lurt å spraymale de hvite ispoporformene i en passende underlagsfarge slik at det hvite ikke lyser ut om du får en del av kulen som ikke er helt dekket.
– Dersom du ønsker å henge opp kulen eller kransen så lønner det seg å starte med å lage et feste.
– For å feste bladene så kan du bruke nåler eller limpistol, limpistolen kan dog brukes på de tykkeste bladene, og jeg ville ikke anbefale å bruke den til kulene.
– Dekorer med perler, bånd, glitter og alt annet som måtte friste.

.

Juletre:

Eføyblader festet med limpistol. Limpistolen skader bladet så ha kun lim der hvor det vil bli dekket av neste blad

Fjern stilker på bladene først. Sorter bladene etter størrelse, bruk omtrent samme størrelse pr runde, store nederst, minste lengst opp.

Begynn å feste nederst på treet med bladspisser rettet nedover. La bladspissene gå nedenfor formen, du kan så velge å brette de inn, klippe de av eller la de stikke ut og så sette treet på en fot til slutt. Foten kan feks lages av en avkappet gren.

For et ryddig/stramt utrykk: Fest på bladene i en runde, og fest så neste runde med blader et halvt blad forskjøvet i forhold til forrige runde. Fortsett oppover. Toppen er fiklete å få til, lag et kremmerhus av et eller to blader.

Her har jeg valgt å feste bladene med nåler, en på hver side da krommer de seg riktig.

Du kan og montere på bladene i en mindre stram måte, men begynn også da nedenfra og jobb deg oppover.

Eføybladene ser ut til å tørke rettere enn mange andre blader, jeg er derfor ikke sikker på at det er nødvendig å surre de inn i tørkepapir for presset tørking (beskrevet ved kulene). Jeg er også usikker på når de så kan lakkes, ettersom de jo er montert så de kan tørke ut via undersiden, (noen innspill noen?

Pynt med perler, paljetter, bånd, glitterspray, glitterlim, røde bær eller hva som passer for deg. Mine trær er veldig små fordi det var den størrelse kjegle jeg hadde i huset, men når jeg får tak i større kjegler så blir det garantert noen større trær for disse var veldig dekorative og lette å bruke sammen med annen pynt.

.

Julekule:

Velg blader som ikke er for stive eller har mye krummelurer, da får du problemer med å forme de. Eksemplet her viser heucherablader som festes med knappenåler på en styroformkule som er sprayet med sølv.

Klipp av alle stilkene, og start med å feste bladet med en nål nede nær stilken, sett så en nål i tuppen og forsøk å flate ut bladet og sett nåler. Jeg starter ut med å sette nål i bladfeste og spiss, og så setter jeg på andre nåler etter behov. Legg de neste bladene med overlapp. Bladene kan plasseres systematisk eller «tilfeldig», på eksemplet her har jeg satt de på i mange ulike rettninger, eksempel hvor bladene er satt på etter system finner du her

Jeg setter mange av nålene inn midlertidig, og så når jeg ser om neste blad dekker over så kan det hende jeg fjerner den midlertidige nålen og stikker gjennom det overliggende bladet også. Dette er spesielt praktisk om du setter perler på nålene for å pynte.
Om du ønsker så kan du sette litt færre nåler og surre rundt kulen med en buljongtråd (spesiell type metalltråd), dette gir da samtidig en dekorativ effekt.

Som du ser av bildet her så får jeg ikke festet bladene så kantene ligger i spenn, dermed vil de krølle seg opp når bladet tørker, og for å unngå det så pakker jeg hele kulen tett inn i tørkepapir og lar den ligge i en par dager til bladene er tørre.

Når bladet er tørt så kan du med fordel lakke det med klarlakk, det holder fargene klare, gir en blank overflate, og gjør at bladene tåler mer uten å gå i stykker. Kulene kan så dekoreres med glitter, ekstra perler, bånd mm. Kulene kan henges opp eller ligge på fat.

Jeg har fast posting her på fredagene frem til jul med tips for å lage dekorasjoner, så husk å komme innom igjen om dette interesserer deg 🙂

Og så er jeg veldig interessert i å høre fra dere som har laget slike ting som dette, del i kommentarfeltet og legg gjerne lenke til egne prosjekt.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

29 KOMMENTARER

 1. Så hyggelig at dere likte de!
  Jeg ble veldig fornøyd med de trærne sjøl jeg, hehe. Dessverre ble jeg ikke ferdig med de før det var tussmørkt i kveld så bildene er ikke å rope hurra for, men skal prøve å ta noen nye i morra, vil jo gjerne vise de skikkelig frem 🙂

 2. Kjempefine!
  Tusen takk for tipset:) Dette skal eg og ungene teste ut i morra:)
  Håper du koser deg i lånehuset og at formen er bedre!

  Klem Line:)

 3. Håper dere som lager ting tar bilder og legger ut. Det kommer en konkurranse ca den 15 dessuten, for å få fristet flest mulig til å dele. Det er så morro og inspirerende å se hva andre lager!

 4. Kjempelekkert Anne!
  Kanskje jeg skal våge meg å prøve på noe lignende neste gang vi skal ha et selskap!
  Takk for at du deler tipsene med oss!

 5. Lekkert – lekkert!!
  Enkelt og dekorativt, utrolig flott Anne!!
  Jeg har sanket litt lav og mose i skogen – etter inspirasjon fra deg! – og nå har jeg lagt de på et nett over en bøtte i garasjen… håper fargene holder seg så skal jeg lage noe snertent av det 🙂
  Kommer selvsagt tilbake til deg! Finfint inspirasjon dette her!!
  God helg Anne!
  Klem

 6. Så utrolig fint. Hvordan blir de etter en stund, holder de seg grønne??
  Jeg kommer innom på fredagene jeg ;O)))
  Gøy!!!
  Nå skal jeg lage mat til mitt bursdagsbarn, etter å ha raket 1 mål hage Phuuuuuu!!!! ;O)) Deilig å kjenne at en har brukt kroppen ;O)
  MineBlom

 7. Så utrolig fint. Hvordan blir de etter en stund, holder de seg grønne??
  Jeg kommer innom på fredagene jeg ;O)))
  Gøy!!!
  Nå skal jeg lage mat til mitt bursdagsbarn, etter å ha raket 1 mål hage Phuuuuuu!!!! ;O)) Deilig å kjenne at en har brukt kroppen ;O)
  MineBlom

 8. Maria, hehe, ja er ikke dette fine blader! knegg-knegg (dere andre, de bladene er fra hagen til Maria)

  MineBlom, det med holdbarhet er jeg altså ikke sikker på. De som tørkes helt ut og sprayes bør kunne holde i mange måneder, eføybladene veit jeg ikke riktig hvordan det blir med, men de bør holde seg, men om de holder seg like pene som de er nå det veit jeg ikke riktig.

  Som jeg har sagt en par ganger nå, veldig morro å se at denne ideen slår sånn ann! Veldig motiverende er det også, er i full gang med neste fredagsdekorasjonspost 🙂

 9. Hei Anne! Dette var fin inspirasjon å ta med seg inn i høstmørke kvelder. Bladene i hagen står fremdeles å strutter i fin-været, så spesielt heuchera-bladene vil egne seg godt. Takk for tips og riktig god helg!

 10. Kjempepersonlige julehyggeting:-)) takk for inspirasjoner og flotte bilder som du villig deler med oss andre. En fantasirik og herlig jul ønskes til deg og dine

 11. Ja da, jeg har laget både kuler og kjegler. Men et år overgikk jeg meg selv og laget en katt! Jeg brukte store og små isoporkuler som jeg kledde med løv før jeg satt det sammme.Den ble riktig søt. Tror det bare er å bruke fantasien.Gøy du deler meg deg og inspirerer. Glad søndag til deg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her