Hvordan lage 5 ulike dekorasjoner med mose. (hønsenettinghjerte, fat, kuler, småhjerter, mm.)

Fredag er naturdekorasjonsdag, og i dag er det mose på agendaen. Mose er et herlig naturmateriale, om du ikke allerede har vært i skogen og sanket så er det nå på høy tid (om du da ikke har fått snø allerede naturligvis). Her har jeg skrevet tips om hvordan oppbevare.

Nå håper jeg du finner et prosjekt som passer for deg, husk å dele egne erfaringer i kommentarfeltet! Og spør om det er noe som er uklart 🙂
Husk, klikk på et bilde så blir det stort, og så kan du bla mellom bildene ved å klikke på høyre/venstre side av de.

Dagens fem ideer:
– Mosehjerte i hønsenetting
– Mose på fat
– Mosehjerter og andre figurer bundet på egen stamme
– Mosekuler ol på kjøpt figur
– Mosefigurer laget i pepperkakeformer

Detaljerte skrittvise forklaringer på alle prosjekt følger, (om du ikke ser de så trykk her: )
.

Hjerte av hønsenetting:

Rask og enkel dekorasjon, når du har klippet til en passende hønsenettingsfirkant så tar det under et kvarter å lage selve hjertet.

Du trenger: Hønsenetting, tang til å klippe hønsenetting, ståltråd (eller tau) og mose.

Les skrittvis forklaring i egen bloggpost:

.

.

.

:::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::

Mose på fat, bolle eller glass:

Du trenger: Noe å legge mosen i, feks et fat, bolle, glass, kopp osv. Det blir forresten veldig fint å sette mange boller sammen. Og så trenger du mose eller lav, samt diverse å dekorere med etter eget hjerte.

En dekorasjon som denne kan du sette sammen på under ett kvarter og du trenger ikke noe spesialutstyr. Jeg gjenbruker ofte slike dekorasjoner over tid, bytter ut blomstene, eller lager nye fat med den gamle mosen og tørre deler.


Jeg har her brukt et vanlig ildfast fat og sigdmose. For å skape tredimensjonalitet i dekorasjonen så har jeg lagt mosen slik at den danner to bakketopper. Jeg kunne lagt den rett ned i fatet som vist til venstre, men ved å legge en klump mose under moseflaket så får den en putefasong som jeg synes er mer dekorativ i denne settingen.

Dekoren er enkel med få element. Jeg har tatt noen roser fra en bukett som var i ferd med å si takk for seg, disse er skåret helt korte, fjernet blader og settes ned i glass som jeg har satt ned i formen. Glassene bidrar til å holde rosene der jeg vil ha de, og er en mer stabil kilde for vann en om de skulle drikke vann av fatet mosen ligger i. Et alternativ til glass er å bruke blomsterskum/oasis.
Grenene er fra et gammelt epletre og en mosekledd grenstump fra skogbunnen. Den store eplegrenen legges ned først, og så har jeg dandert de andre inn slik at de gir dekorasjonen spenst og luftighet.


:::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::

Mosefigur surret på egenlaget base:

Du trenger: Tykk streng for å forme hjertet, tynn streng for å surre rundt. Mose (eller lav).
Teknikken kan naturligvis brukes på alle mulige former og størrelser. Du kan henge de opp, eller sette de på pinner i blomsterdekorasjoner.

Lag en fasong av tykk metalltråd, dersom du vil ha det på en pinne for å stikke ned i dekorasjon så kan du bruke en trepinne eller forme den i ståltråden. Surr rundt formen noen ganger med tynn streng slik at du får en flate å legge mosen på, for å få strengen til å ligge der du vil i buene på hjertet så kan du surre rundt den tykke strengen.

Legg mosen på og surr rundt med den tynne strengen. Her har jeg brukt etasjemose og jeg har klippet vekk røttene på den så jeg primært har det grønne på mosen. Jeg legger på en god dott om gangen, surrer så den holder seg på plass og legger så på mer. Når jeg har dekt hele den ene siden snur jeg hjertet over og gjør det samme for andre siden og surrer fast litt mose nedover pinnen/stilken.

Når begge sidene er dekket med mose så begynner jeg å surre slik at mosen legger seg pent inntil hjertet. Jeg bytter etterhvert over til en buljongtråd (tynn tråd med masse små knekker i, se under kuler), dette fordi den tar lyset pent og gir en blinkende effekt.

.

Mosekuler og trær:

Du trenger: Tynn metalltråd, tykk streng for å lage oppheng om du vil henge opp, form av  isopor eller blomsterskum (oasis), du kan også lage kuler selv av papir. Og mose eller lav.

Dette er igrunnen akkurat det samme som over, men med en litt annen base. Bruker du vannbærende blomsterskum kan du dekorere kulene ved å stikke inn blomster i de etterpå.  Du kan bruke samme teknikken for å kle kjegler, kranser og andre former også. Jeg foretrekker å bruke mose som vokser i tynne flak på stener for dette, eventuelt lav og mose jeg fjerner røttene på og legger i lag. I eksempelet bruker jeg torvmose.

Om du skal henge opp kulen så starter du med å tre en tykk streng gjennom, bøye en L på undersiden, trekke strengen inn i kulen igjen og så bøye til en hempe på toppen. Dernest så har jeg sprayet kulen ettersom den hvite isoporfargen lett lyser ut gjennom glipper i mosen.

Surr mosen fast med metalltråd, buljongtråd (se bilde til høyre), hyssing, sisal eller bånd. (bruker du bånd så ville jeg nok ha brukt metalltråd under). Se her for mer om mosekuler.

:::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::

Mosefigurer i pepperkakeform:

Våt mose og lav stappes ned i former, feks pepperkakeformer. Er det en enkel formfasong så vil mosen ta opp i seg fasongen, og når den er tørket så har du så en figur du kan henge på treet, bruke til å dekorere kranser eller legge som bordpynt.

Noen typer mose settes i på høykant, feks regnlav og annen mose som danner sammenhengende flak. Prøv å komprimere de slik at du dytter inn et flak som er noe større enn selve forma, det vil gjøre at den henger bedre sammen. For moser som ikke danner tepper så kan du legge den i forma lagvis og så tørke under litt press, dette fungerer godt for eks torvmose og hengelav.
(Jeg har ikke pepperkakeformer her nå så jeg fikk ikke vist detaljert, men om det er ønskelig så kan jeg lage en detaljert forklaring om en par uker, dersom du ønsker det så si så i kommentarfeltet)
Se her for flere bilder og forklaring.

 

Noen som ble med helt ned? Burde jeg ha delt opp i flere ulike moseinnlegg?
Og ikke minst, noen som kommer til å lage noe av dette, eller allerede har laget noe av dette? Jeg vil gjerne høre, og legg gjerne lenker til egne prosjekt i  kommentarfeltet 🙂

God helg!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Det er så flott at høsten er lang, da har en virkelig mulighet til å få plukket naturmatrialer! I morgen blir det plukke dag! Og så er hjerter så fint så da får jeg prøve det!!! God helg 🙂

 2. Tusen takk for så mange mosetips!
  Jeg er nødt til å gå til skogs i morgen og hamstre mose,likte spesielt godt dekorasjonen med roser og greiner.
  Eller – alle var veldig fine!

 3. SÅ kjekt, Anne! Eg elskar slike gjer det sjølv-innlegg! Og med så nøyaktige forklaringar – heilt supert!

  Eg skal definitivt prøva meg på både det eine og det andre med mose i helga! 🙂 Hurra! Natur er gøy 🙂

  God helg til fine deg ♥

  ps: eg syns det var greit at du samla alle tipsene i 1 innlegg – ryddig og oversiktlig!

 4. Krepsemor, så flott å høre!
  Bente, takk, og ut og sank!
  Sigrid, klem til deg også 🙂
  Trine, takk for takken!
  Den gamle skolen, du må gjerne komme og si pip om du lager til noe og blogger om det, jeg når ikke over alle blogger alle dager.
  Lina, så flott å høre at du likte innlegget 🙂 Og fint at du gav tilbakemelding på oppsettet!

  God helg alle sammen!!!

 5. SÅ kjekt, Anne! Eg elskar slike gjer det sjølv-innlegg! Og med så nøyaktige forklaringar – heilt supert!

  Eg skal definitivt prøva meg på både det eine og det andre med mose i helga! 🙂 Hurra! Natur er gøy 🙂

  God helg til fine deg ♥

  ps: eg syns det var greit at du samla alle tipsene i 1 innlegg – ryddig og oversiktlig!

 6. Krepsemor, så flott å høre!
  Bente, takk, og ut og sank!
  Sigrid, klem til deg også 🙂
  Trine, takk for takken!
  Den gamle skolen, du må gjerne komme og si pip om du lager til noe og blogger om det, jeg når ikke over alle blogger alle dager.
  Lina, så flott å høre at du likte innlegget 🙂 Og fint at du gav tilbakemelding på oppsettet!

  God helg alle sammen!!!

 7. Passer jo bra med mosetips på moseplassen! Jeg har ikke vært noe flink til å bruke mose – til noe som helst egentlig. Men det er jo veldig pent! Inspirerende eksempler du viser her!

 8. Tusen takk for flotte moseprodukter Anne =)Kunne vel ikke tro annet enn at moseplassen var ekspert på disse produktene,så her lærte jeg nye varianter. Det er kjekt!
  Mange av disse har jeg prøvd før, men å tørke dem i pepperkakeformer – det ar en morsom og fin variant som må prøves ut =)

  Fortsatt god søndag!

 9. Pepperkakehjertene blir kjempefine! De er ikke alltid så enkle å få pene i andre former (fasongen blir fort borte). Morro å lage 🙂

  Takk for kommentarer! Det gir ekstra driv til å lage til disse gjennomgangene når jeg får tilbakemeldinger 🙂

 10. Hei!

  Jeg har tenkt til å bruke mosen innendørs til dekorasjon. Så nå har jeg vært ute og plukket mose, men jeg lurer på hva du gjør med mosen før du bruker den innendørs? det er jo en del småkryp og sånn som følger med inn. Har hørt at man skal fryse den i 24 timer. Hva gjør du? 🙂

 11. Hei!

  Jeg har tenkt til å bruke mosen innendørs til dekorasjon. Så nå har jeg vært ute og plukket mose, men jeg lurer på hva du gjør med mosen før du bruker den innendørs? det er jo en del småkryp og sånn som følger med inn. Har hørt at man skal fryse den i 24 timer. Hva gjør du? 🙂

 12. Vi laget disse dekorasjonene med barna i barnehagen, de ble utrolig fine. Vet ikke hvor lenge vi lot de stå i ovnen, men noen timer ble det. Tydelig, at de formene som ble stappet hardest også ble de beste. De andre «gikk i oppløsning» når vi tok de ut av formene!
  Vi malte noen greiner helt hvite og hang disse mosedekorasjonene opp på.
  Kjempefin ide altså.

 13. Så morro å høre Eva!

  Anne, uff, har vist glemt å svare.
  Jeg fryser ikke, har ikke erfart at det er så mye kryp egentlig. Noen søte små edderkopper dukker jo opp, men ikke nok til at jeg gidder å unngå de. Min mose pleier å ligge ute i kasser en stund før jeg bruker den, kan være at en del av krypa da emigrerer?

 14. Så morro å høre Eva!

  Anne, uff, har vist glemt å svare.
  Jeg fryser ikke, har ikke erfart at det er så mye kryp egentlig. Noen søte små edderkopper dukker jo opp, men ikke nok til at jeg gidder å unngå de. Min mose pleier å ligge ute i kasser en stund før jeg bruker den, kan være at en del av krypa da emigrerer?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her