Hagetransformasjon: Slik blir sørsiden

I dag viser jeg dere planene og pågående arbeid på tredje og siste del av området vi endrer, sydsiden. Sydsiden er den første delen av hagen du kommer til, og den er igjen delt inn i to ulike soner; trappa og grønnsakshagen.

Vi er som sagt i gang med store endringer i hagen. I denne videoen ser du hvordan hagen så ut før vi startet arbeidet, her får du nordsiden forklart, og her får du vestsiden forklart. Foranledningen til at vi gjør så store endringer er at hagen var veldig upraktisk og rett og slett i stykker. Det mest alvorlige var jo at det var brudd i kloakken og en par murer som var begynt å smuldre opp, men det var mye annet også. Så i stedet for å dille litt her og der så tok vi alt på en gang og har formet vår drømmehage.

Hagen er lagt opp slik at menneskene, plantene og dyrene får gode forhold. De ulike delene av hagen har fått egen karakter, bla ved at jeg har jobbet bevisst med den romlige opplevelsen. Hagen er veldig viktig for meg ettersom jeg pga sykdom er hjemme stort sett hele tiden. I hagen har jeg både underholdning og rekreasjon, og en unik mulighet til å føle at tiden går, jeg blir ikke boende i et vakuum.

Hvor tror du at alle gikk? Opp betongmuren og over plenen, eller opp den fire meter brede skiftertrappen...

Når vi nå ser på sydsiden så skal dere få se det som er det rareste med hele eiendommen, og det er altså adkomsten.

Hus og hage er fra 1958 og det er ikke gjort noen endringer i hagen siden det, men det har skjedd mye rundt. Det er skilt ut tomter til fire boliger og dette har gitt store konsekvenser for adkomsten. Eiendommen har nå adkomst fra trapp som kommer opp mellom naboene (hvor vi også har garasje), ikke via den gamle smale veien (som fremdeles er der og som vi får bruke ved behov, men som vi ikke har formelle rettigheter på.) Etter at adkomsten ble flyttet så har det vært nær umulig å finne inngangsdøren, noe jeg vil tro bildet ved siden av her viser.

PS: Alle bilder blir større om du klikker på de.

Bildet på venstre side viser hagen slik den var. Her ser dere tydelig forvirringen med trapper som leder feil.

Området på sydsiden av huset har to premissleggende funksjoner:
– Tydelig og sikker adkomst, nye besøkende skal ledes direkte til rett dør. Dette inkluderer belysning og vintervennlige overflater.
– Trinnfri adkomst fra sydsiden til vestsiden.

Forklaring på hagen følger under tegning, om du ikke ser den så trykk her:

Slik skal hagen bli. Området jeg forklarer i dag er nederste tredjedel på tegningen.

.

Trappa:
Målet med design er å skape en tydelig og trygg adkomst, med variert og interessant beplantning hele året gjennom.

Det er ca tre meters høydeforskjell fra der hvor vi entrer tomta til planet huset ligger på og dette tas opp i murer og trapp. Mur mot vest er ganske ny, mens de andre murene er fra 50-tallet og i så dårlig forfattning at de ble revet. Vi erstatter eksisterende trapp med ny på omtrent samme sted, og forlenger med en ekstra trapp. Den gamle trappen var helt ok, men ettersom vi måtte ta muren så besluttet vi å ta trappen også, bla fordi vi uansett måtte bygge nytt repo og ekstra trapp, og fordi vi da kunne montere varmekabler i den for å få sklifri adkomst. Det store bedet beholdes omtrent som før, men den nye muren blir noe høyere nederst for å gjøre bedet mindre bratt. Det monteres håndløper og belysning ved trappen. Svaberget beholdes og mosen skal atter få gro seg til og kle det inn.


Dette blir et bed som ønsker deg velkommen med fynd og klem. Jeg planlegger å bruke sterke farger i dette bedet, bøllene en ellers ikke helt veit hvor en skal sette fordi de fargen blir for intens. Oransj, rødt, gult, lime, og magenta. Selve beplantningen blir en miks av stauder og busker og klatreplanter, organisert med det laveste nærmest trappen og høyeste øverst. Plantene velges ut slik at det til en hver tid skal være noe av interesse, både sommer som vinter. Eksisterende og ny mur mot vest (den høye mot naboen) kles med klatreplanter som henger over fra bedet, for det meste sommerblomstrende, men nærmest trappen blir det eføy. Der hvor den nye trappen starter anlegger vi et bed (det er et lite der på bildet, nye inkluderer det og der møblene står lagret). Dette ligger på naboens eiendom men vi skal få adoptere det. Bedet skal sørge for å trekke den frodige hagen vår nedover trappeløpet og slik bidra til å myke opp den voldsomme vest-side-muren.

.
Grønnsakshagen.
Målet med designet er å ha en tydelig og uhindret adkomst til inngangsdøren, og en god vei videre inn i hagen. Plantearealet brukes til spiselige vekster og skal virke både ryddig og innbydende.

Når du har kommet opp trappen så kommer du inn i grønnsakshagen som du så skal gå gjennom for å komme til inngangsdøren. Arealet har et opphøyd bed langs husveggen, fem doble pallekarmer, et langsmalt jordareal langs mur mot nabo og en grusflate som går over i en liten bakke for å jevne ut høydeforskjell mellom syd og vestsiden. Grusflaten går under pallekarmene slik at disse kan fjernes dersom vi trenger arealet når vi en gang i fremtiden gjør arbeider på taket mm.

Her står du i trappen på vei inn i grønnsakshagen. (Omtrent samme vinkel som bildet helt i starten av bloggposten)

Jeg er sikker på at mange synes det er veldig merkelig å anlegge grønnsakshagen midt i adkomsten, det er jo vanlig å gjemme de vekk. Vi har valgt å gjøre det slik av to grunner. For det første så har dette stedet de beste dyrkningsforhold (sol og vind). For det andre så mener både mannen og jeg at det å bli møtt av spiselige godsaker når man kommer hjem/på besøk må være veldig hyggelig, spesielt hos oss hvor det er hyggemat og ikke landbruksdimensjoner. Fordi vi har lagt opp et stramt design med opphøyde bed så blir det en prydhage med grønnsaker, ikke et jorde.

Beplantning:
Fordeling av planter er planlagt slik: Langs husveggen setter vi fersken druer, tomater og annet som må ha noe å klatre på eller trenger en varm lun vegg. Langs grensen mot nabo i syd skal vi ha en lav (ca 120cm høy) espaljert frukthekk (mannens prosjekt), til høyre for trappen et slankt tre med åpen krone, helst bær/frukt men det er viktigst at det er dekorativt året gjennom. Under treet blir det bærbusker, og det blir i tillegg bærbusker og små frukttrær i bedet som jeg tidligere omtalte ved trappen. Pallekarmene fylles med grønnsaker og jordbær, det blir også noe grønnsaker i bedet ved husveggen fremfor de espaljerte plantene.

Sitteplasser:
Det blir laget sitteplasser en par steder på kanten av det lange høybeddet mot husveggen, og så planlegger jeg å få laget noen enkle «benker» i form av plank som jeg kan legge mellom pallekarm-bedene slik at jeg kan sitte og stelle i grønnsakene, eller rett og slett bare sitte å nyte.

Materialer:
Mur i betong. Pallekarmene males mørkebrune slik som gjerde på vest/nordsiden (og etterhvert huset). Bedet mot husveggen veit jeg ikke riktig hvordan vi skal bygge opp enda, enten pusset overflate eller malt tre. Gulvet blir grus aner ikke hvilken enda, noe som er relativt rimelig som er godt å gå på og som ikke setter seg fast i skoa og blir med inn.

Tidsperspektiv:
Mur ved trapp og selve trappen er under arbeide nå, jeg tror de støper i dag. Grusflate og bakke mellom syd og vest ferdigstilles også før jul. Belysning monteres ferdig før jul. Håndløper i trapp monteres til neste år. Opphøyd bed langs husvegg bygges til neste sommer, pallekarmene har vi allerede og skal monteres til våren. Ettårige grønnsaker sås fortløpende til våren, alle busker og trær kjøpes når kommer over gode tilbud, noen busker arves eller stikles. For å unngå tomme bed så kommer jeg til å direkteså sommerblomster eller grønngjødsel i bede hvor det vil ta lang tid å få på plass endelig beplantning.

I kveld skal jeg hjem til huset mitt igjen. Har ikke sett verken huset eller hagen på en måned og jeg gleder meg veldig. Regner med å lage en video-gjennomgang av hagen i helgen så dere kan få se dere også 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Åshild, ja det er jo ikke akkurat noen revolusjonerende løsning denne med å lede mot inngangsdøra, men tror jeg trenger mer enn dette. Det er et klart valg å gå frem så da tar de det. Etterhvert så blir det også gjort noe mer ut av østsiden av hagen også, da vil det bidra til å trekke besøkende fremover.
  Lin, jeg også vil ha flere bilder, hehe, gleder meg til å se hagen i natt, og så kommer det bilder og video ja 🙂
  Vigdis, flott å ha dere med 🙂

 2. Dette blir veldig bra Anne. Likte ideen med grønnsakshagen i inngangspartiet.Det er som du sier, en kjøkkenhage er dekorativ.:) Lykke til videre med prosjektet.:)

 3. Oi!dette blir fint Anne ,men det er litt av et prosjekt.
  Det blir moro og følge dette videre og jeg tror at ordet ,,kjede seg ikke finnes i din mund,,ha ha.

  Ha en fin dag , Marit.

 4. Grönsakshagar är alldeles för vackra för att gömmas undan, fint att du visar fram den till besök helt i början, då bygger dom upp aptiten medans de vandrar 🙂

 5. Skal si dere har prosjekter på gang Anne, så morsomt å se forandring som stadig skrider frem, hærlig!! håper bare du holder ut når alt sånn står lit på hodet i heimen. Lett for at det suger krefter ut av en, men hold ut kjære venn 🙂

  Gleder meg til å se fortsettelsen!!

  Varm klem fra en Anne til en annen.

 6. Dette ser jo ut til å bli megabra;) I vår hage er det nå et stort hull. Et hull i hagen betyr mye overskuddsmasse. Det meste er kjørt bort, men litt er det jo igjen. Dette ligger også da i hagen. Vi skal jo bygge på. Har tatt sin tid….etter som kommunen er rimlig firkantet. Bra jeg ikke har en blogg som jeg har tenkt å ytre meg negativt sier jeg.

  Etter det kan jeg begynne å planlegge hagen litt sånn på ny.
  Veldig fint å bli møtt av grønnsaker da! Litt annerledes. Liker!
  Klem fra Marte

 7. Artig at dere synes det virker som en god ide med grønnsakshagen så sentralt Line Cathrin, Marte og Mia 🙂

  Novembersymra, vi har jo holdt på tenke på dette i tre år, har lagt mange ulike varianter av planene underveis, men ting har fått tid til å modnes når det gjelder fungsjoner og ikke minst hva hagen har å by på i seg selv (sol og utsikt osv).

  Anne,jeg hr jo bodd vekke helt til i dag, så dette har gått fint. Mannen har tatt seg av oppfølging, men såklart tar det energi å finne løsninger og tegne opp og tenke ut, spesielt for meg som har lite å ta av i utgangspunktet. Gleder meg til vi er ferdig snart med anleggsgartnerene, så blir det roligere her igjen 😀

  Fru Marit, hehe, kjede meg? Nei hva skulle vel det være godt for 😉

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her