Frøtips: 12 slag kornblomst. Hvit, rosa, lilla, «sort», og blå!

Kornblomst, Centaurea cyanus, er en utrolig hyggelig og romantisk deltager i blomsterbedet. Ettårig plante som kan sås direkte ut på våren og som blomstrer en til to måneder sommer- sensommer. Vakker i bed og helt super i bukett, og kronbladene kan sågar brukes som pynt på kaker.

Kornblomst er en sydeuropeisk markblomst, navnet sitt har den fått fordi den stortrivdes i kornåkre hvor den naturligvis ble ansett som et ugress. Mye brukt i hager for pryd, og også for urtemedisin og som matdekor (inkludert å farge vodka blå).

Slik sår og steller jeg:
Når frostfaren er over så sår jeg kornblomsten direkte i bed eller krukker, (for de som ikke har såerfaring så kommer det en forklaring på direktesåing til våren). Den trives best i sol og godt drenert jord, og krever lite stell. Kornblomsten er finest når de står mange sammen, og de høye sortene bør ha andre planter eller pinner rundt til å støtte seg opp ettersom de ikke er så flink til å stå oppreist.

Utgangspunktet for kornblomsten var en 60 cm høy blå blomst. Så har gartnerene over noen hundre år jobbet med saken og nå får du kornblomster i ulike farger, former og høyder. Jeg har funnet frem 12 flotte varianter av Centaurea cyanus:


– Den lilla på første bildet er ‘Black Ball’, en «må-ha» for meg. Hvilken kornblomst-sort er din favoritt?
Synes du dette var en interessant måte å få presentert alternativ til hagen på? Jeg vurderer å lage en serie slike frøtips om dere liker det.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. Frøtips er alltid bra:) Jeg har hatt blå kornblomst i mine «eng-bed» tidligere, vet ikke helt hvor jeg skal få plass til dem i nye hagen, men de sniker seg ok inn et sted:)
  Ha en fin kveld!

 2. Frøtips er bra. Det er noe romatisk over kornblomster. Selv har jeg bare prøvd den hvite (Impecta) og den var faktisk ganske kjedelig. Litt gråhvit i fargen. Den bør nok stå sammen med andre farger. Men veldig rik blomstring!

 3. Hei Anne
  Jeg likte veldig godt denne måten å få litt frøtips på .
  Håper på flere.
  Det er bare så flott å følge med på alt du formidler på den flotte bloggen din.
  ps.en liten hilsen til deg hos meg i dag.
  Ha en flott ny uke!

 4. Så fint med tilbakemeldinger, takk for det! Dere lesere er jo med på forme bloggen, derfor viktig at jeg får greie på hva dere synes er interessant og ikke.

  Marie-Ann, veldig nyttig å høre at du synes den hvite ikke var så bra. Den står nemlig på lista mi for såing, da kan det hende jeg revurderer den i år og heller prioriterer noe annet.

  Anne: takk 🙂

 5. Mye lekkert! Jeg har samme erfaring som Marie-Ann med hvit kornblomst: Den er rett og slett litt uspennende og grålig. Men jeg er ikke helt sikker på om jeg har forsøkt den sorten du har bilde av: Den har jo doble blomster – den jeg har forsøkt hadde enkle. Og så tror jeg kanskje at «Black Ball» bør forkultiveres her til lands – i hvert fall i litt kaldere strøk. Det skjer jo ikke så helt sjelden at nye sorter og kultivarer får lavere herdighet enn «de opprinnelige».
  «Plants of Distinction» (www.plantsofdistrinction.co.uk) har frø til en sort som heter «Black Boy», som ser ut til å være prikk lik «Black Ball» fra T&B på bildet – lurer på om det er samme sort, og eventuelt hvilket navn som er riktig?
  Frøtips er alltid bra! Men litt farlig…..:-)

 6. Fin presentasjon. Jeg visste ikke at det fantes så mange forskjellige sorter kornblomster. Jeg prøver meg på blomstereng på hytta som ligger helt i sør på Helgelandskysten. Sår kornblomster seg selv? Klarer frøene vinteren?

 7. Akkurat Black Ball trenger ikke forkultur hos meg, jeg husker ikke når den blomstret, men sent synes jeg ikke det var. Om Black Boy og Black ball er samme aner jeg ikke.

  Grethe, i prinsippet så er svaret ja, den sår seg selv, i sydeuropa. Om den greier å lage modne frø på Helgelandskysten veit jeg ikke, og dessuten så er den ikke så aktuell for eng fordi jeg tror den trenger «fersk» jord for å spire (altså jord som har blitt rufsa i). Om frøene klarer vinteren veit jeg heller ikke.

 8. Denne oversikten var jo bare lekker!
  Og så fristende de ser ut, alle sammen!
  Jeg har pleid å så litt konblomster, direkte i bedene, for å fylle ut mellom staudene.
  Den vanlige, blå, har vært lettest å få til,
  prøvde Black Ball og den hvite, i blanding, et år – den hvite ble ikke noe av…
  Skal jo flytte i sommer, men det går jo an å slenge ut litt frø her vi bor nå, hyggelig for de som overtar – og det er uansett ikke klart til å så annet enn i potter i den nye!

 9. Denne oversikten var jo bare lekker!
  Og så fristende de ser ut, alle sammen!
  Jeg har pleid å så litt konblomster, direkte i bedene, for å fylle ut mellom staudene.
  Den vanlige, blå, har vært lettest å få til,
  prøvde Black Ball og den hvite, i blanding, et år – den hvite ble ikke noe av…
  Skal jo flytte i sommer, men det går jo an å slenge ut litt frø her vi bor nå, hyggelig for de som overtar – og det er uansett ikke klart til å så annet enn i potter i den nye!

 10. Hei!

  Skulle gjerne sådd disse nå og hatt de klare til en kake i 18.august.
  Er det mulig å så de så sent? Og er det håp om at de da vil blomstre på en måned. Bor i Hedemark, og er jo veldig bra vær her så tenkte det kanskje ville fremskynde prosessen om man er flink til å vanne.

  • Hei, det er dessverre ikke mulig å så for å bruke om en måned, de vil ikke være i nærheten av å rekke å blomstre.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her