Hagebok: Hageselskapets staudebok

Akkurat nå er jeg dypt inne i en frøkatalogperiode, jeg blar og klikker og leter og tenker. Det handles ikke så mye faktisk, det er litt begrenset kapasitet for såing og frøboksen er allerede de proppfull, men jeg koser meg med bildene og legger planer for alle de tomme bedene. Nettopp derfor ble jeg utrolig glad når denne boken ramlet ned i postkassen, for for en inspirasjon!

Hageselskapets staudebok er skrevet av Tommy Tønsberg og ble utgitt i 2009 på Cappelen Damm. Den er på 224 sider i det hendige formatet som Cappelen Damm nå utgir alle egenproduserte hagebøker i, (22 x 23 cm). Boken rommer noen innledende kapitler om hva stauder er og hvordan de stelles, plantes og formeres mm, men dette er nokså overfladisk. For Hageselkapets staudebok er først og fremst et oppslagsverk.  270 stauder presenteres med bilde og konsis men dekkende beskrivelse av plantens utseende, voksekrav, herdighet og formering. Lettfattelig skrevet slik at det er tilgjengelig for alle, ren og ryddig layout.

Bilder er viktig i en hagebok, og halve boken består faktisk av bilder. Det følger et fotografi med absolutt alle omtalte stauder, og bildene er både informative og inspirerende. Forfatter/redaktør har valgt å fokusere mest på selve blomstringen, kun i noen få tilfeller er planten fotografert i sin helhet. Dette kan være en svakhet, men det er et forståelig valg ettersom det er blomsten de fleste er nysgjerrig på.

Dette er den første i en serie hagebøker skrevet av Tommy Tønsberg. I fjor kom Sommerblomster (les anmeldelse), og nå om noen få uker kommer Løker og knoller (anmeldelse kommer). Løker og knoller er forøvrig premie i februarkonkurransen, så kom tilbake på onsdag og bli med!

Frem til nå har min favorittkilde for staude-sjekking vært «Stauder» av Knut Langeland. Knuts bok er større og har mer/bredere fakta inkludert bakgrunnshistorie for stauden noe jeg synes kan være spennende. Men den er ikke like godt illustrert som Hageselskapets staudebok, og av og til er det heller ikke så relevant å vite om indianere brukte stauden som urtemedisin eller ikke 😉 Jeg vil tro at jeg fortsetter å gå til Langelands bok om jeg vil lære om plantefamilier, men for inspirasjon og om jeg lurer på dyrkning av en konkret plante så vil nok Tønsbergs staudebok bli foretrukken.

Løp og kjøp!
Om Hageselskapets staudebok anbefales? Ja så absolutt! Boken passer godt for de fleste hageeiere som ønsker seg en inspirasjonskilde og et rett-på-sak oppslagsverk. Min må-ha liste økte dramatisk bare etter fem minutters blaing, hagebøker er nemlig like skummelt som hageblogger sånn sett…

Jeg har fått boken som anmeldereksemplar av forlaget

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

  1. […] Hageselskapets løker og knoller er i all hovedsak et planteleksikon. 250 ulike løker og knoller presenteres en og en, med bilde og tekst som gir både norsk og vitenskaplig navn, og gir informasjon om blomstens utseende, hvordan den vil bo (inkludert herdighet) og hvordan formere. Lettfattelig og faktaorientert tekst. Det er i tillegg kapitler om botanikk, anskaffelse, planting, stell og formering. Litt om ulike skadedyr og hvordan bekjempe, samt forslag til hvordan en kan bruke løk og knollvekstene i hagen. Hageselskapets løker og knoller er skrevet av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen og gis ut på Cappelen Damm forlag. Den er på 208 sider og har et hendig format på 23×23 cm. Dette er den tredje boken i en serie, her kan du lese omtale av de to foregående: Hageselskapets sommerblomster og hageselskapets staudebok. […]

  2. […] Gudeblomst har et yndig lite bladverk som holder seg lavt, og så disse blomstene som kan rage opp til en 30-40 cm. Blomstene kan være sterkt lilla som mine, eller mer mot rosa. Blomstrer mai-juni, trives i halskygge og er herdig til H6. (Kilde: Hageselskapets staudebok). […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her