Klematis er en vakker og variert klatreplante. Det er en av de vanligste klatreplantene i norske hager og det finnes klematis selv for de kaldeste klimasonene. Et potensiale for kraftig vekst og overdådig blomstring i alle farger du kan tenke deg, og med høyst variert blomsterform. Jeg har stor sans for Klematis og planlegger å kle en hel masse av gjerdet med herligheten, både småblomstrede hvite som danner en sky, klokkeformede som nikker i vinden og store mørke fløyelsfargede som suger deg inn.
Boken Klematis er skrevet av Flemming Hansen som er dansk. Den er oversatt til norsk og innholdet er omarbeidet slik at rådene er tilpasset norske forhold. Faglig ansvarlig for norsk utgave er Berit Østby. Norsk utgave er utgitt i 2009 på Cappelen Damm. Boken er på 124 sider, har et enkelt språk og et ryddig oppsett. Raust med bilder.
Inneholder:
Boken setter seg fore å være en komplett guide til klematis. Den forklarer hvordan den skal plantes og stelles, hvordan den skal beskjæres og har en seksjon om egnede klatrestativ. Du lærer å formere klematis, og du inspireres til å bruke blomster og frøstender i buketter. Sykdom og skadedyr beskrives og det gis råd for hva man bør gjøre det et eventuelt angrep. De ulike typene klematis er forklart, historie og plantefakta er inkludert, og ikke minst så er det en seksjon hvor et utvalg planter beskrives i detalj. Som undertittelen lover så er det også et eget kapittel over andre klatrevekster for hagen.
Lettfattelig fakta:
Bokens styrke ligger i mine øyne i at den makter på en liketil måte formidle hvordan du kan lykkes med dine klematis, helt fra innkjøp til planting, stell og sykdomspleie, og beskjæring og formering. For en novise som meg så var det veldig informativt, og jeg vil tro at også de med middels dille på klematis vil finne interessant stoff.
Kapittelet om omtalte planter:
Som sagt så er det et kapittel hvor ca 80 klematis beskrives. Jeg var spesielt interessert i dette kapittelet ettersom vi planlegger å bruke endel klematis her når alle de nye gjerdene er oppe, men jeg ble skuffet: Informasjonen som gis er god, utvalg og oppsett burde vært bedre.
Det største problemet er at boken egentlig er skrevet for dansk klima. Dette fører til at endel av de omtalte klematis ikke lar seg dyrke i Norge. Dette er oppgitt på de sortene det gjelder, men det hadde vært å foretrekke om man i den norske utgaven hadde byttet ut de mindre herdige med noen av de mange svært hardføre klematis som finnes.
Jeg er også litt missfornøyd med hvordan utvalget er presentert. Klematisen er satt opp alfabetisk og det er jo greit om du har en klematis og du vil slå opp fakta på den, men jeg hadde foretrekket om klematisen heller var systematisert etter beskjæringsgrupper, og så brukt et registeret for å finne igjen planter basert på navn. Eventuelt (eller i tillegg) kunne det vært lister over klematis med bestemte egenskaper og med henvisning til hvilken side de sto omtalt på. Slike egenskaper kunne vært herdighet, høyde, beskjæringsgruppe, farger, blomsterform og duft.
Oppsumering:
Boken er god. Jeg er sjarmert av at den får alt til å virke så greit, her er lite fuss og et enkelt språk. Ypperlig for å slå opp når du har en sykdom, og god som inspirasjonskilde for nye planter, (selv om den i mine øyne kunne vært bedre på akkurat det). Alt i alt en bok det er verdt å vurdere om du er interessert i Klematis. Du får boken (i skrivende stund) rimeligst hos Capris, hvor den koster kr 242.
Her finner du mer om klematis:
* Klematis.org: Flott norsk nettside om klematis
* Bogrønt Rom: Har i mange år satset sterkt på Klematis. Stort utvalg og sender til hele landet.
* Hesleberg gartner: Flott utvalg på klematis til hyggelig pris, ligger i Asker.
* Clematis Danmark: Forfatterens nettside
* British Clematis society:
* University of Hull sin klematisside.
* An Illustrated Encyclopedia of Clematis Mary Toomey. Engelsk klematisbibel.
Jeg har fått boken som anmeldereksemplar fra forlaget.
Bildene er av ‘Multi Blue‘ (øverst) og en ukjent alpina (nederst)
Bloggposten er oppdatert etter tips i kommentarfelt fra Maria/Strandhuset
Klematis er en flott plante, og uunværlig i haven!
Jeg har boken du anmelder i dansk utgave, og synes den er «kjekk og grei». Men alle sånne opplistinger i bokform blir tilfeldige og ofte utdaterte før de er trykket. det er veldig, veldig mange ulike klematiser…
Mitt førstevalg for å finne frem er Clematis on the web http://www.clematis.hull.ac.uk/. Her finner jeg som regel hva jeg leter etter! Derfra er veien til BogrøntRom eller Hesleberg kort: http://www.hesleberg.no/Clematis.htm. Utvalget på Rom er stort, mend e er veldig dyre. Helseberg, i Asker, er rimeligere og har store planter.
Jeg har også stor glede av Mary Toomey: An Illustrated Encyclopedia of Clematis. Den vinner kampen når det krypes opp i godstolen og det skal nyyytes.
Jeg tror ikke du skrev det, men det blir flott når man planter mange klematis sammen. da får man lang blomstring, flott fargespill, og blir ikke så avhengig av den enkelte plante. For det skal ikke stikkes under en stol at hun er lunefull – damen.
Kommentarer om boken på Facebook: https://www.facebook.com/Moseplassen/posts/172912576143655?
Tusen takk for super kommentar Maria! Jeg har oppdatert bloggposten med tipsene dine 🙂
Kommentarer om boken på Facebook: https://www.facebook.com/Mosep…
[…] to slag alpeklematis hos Edgars hage * Klematisblomstring hos Koselig Koselig * Bokanmeldelse av boken Klematis. Nederst i omtalen finner du flere klematislenker, bla til gode […]