Møt Edvard, bedårende ny spisegjest!

Det er jo få ting som er bedre i vinterhagen enn når jeg får nye gjester, de kjente er kjære, men nytt er ekstra spennende 🙂
I forrige uke la merke til en liten fugl som satt og pirka i et eple på foringsplassen. Veldig skvetten fyr, men det tok meg ikke lang tid å se at det slettes ikke var en av de faste, jeg hadde fått besøk av en munk!

Munk, Sylvia atricapilla, tilhører sangerfamilien. Den har lysebrun-grå mage og grå vinger og rygg, og en skjønn liten kalott. Kalotten er brun hos damene og sort på herrene, og min lille gjest er altså en herreman, døpt Edvard av Ektemannen. Munk er 14cm lang og har en sang som kan ligne på hagesangeren, du kan høre dens sang via Fuglar.no

Min lille munk var temmelig skvetten den første dagen, fire svarttrost og en gråtrost som krangler om maten kan jo sette ut alle og en hver. Men det tok ikke lang tid før han ble husvarm og nå letter han bare irritert på øyebrynet når trosten brisker seg og er han i riktig godlune så deler han meisebolle med blåmeisen.

Jeg blir alltid i godlune når jeg ser Edvard, supersjarmerende som han er, forståelig eller hva?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Munken er en kjempeflott fugl! Så bra den har kommet til deg, Anne!
  Jeg har et par hekkende oppi skogen her, og har noen bilde av hunnen. En flott fugl!

  🙂

 2. Heldiggris! Alltid stas med nye bekjntskaper i matfatet. Munk har jeg aldri sett. Det er ikke så mange årene siden jeg fant ut aav det var enn fugl som heter det heller. Ikke akkurat med i min barenlærdom, nei.

 3. Gamleheksa, jeg var veldig imponert over meg selv når jeg kjente igjen fuglen! Har jo ikke sett den før, men har vel merket meg den på en blogg eller når jeg har bladd i fuglebok da vil jeg tro. Utrolig hva en lærer når en ikke prøver å lære noe, hehe.

  Kathrine, koselig at du har de i skogen da, kanskje for mye katt nede ved husene?

 4. Har aldri hørt om denne type fugl før 🙂 Er den ny i Norge eller?

  Flotte bilder. Hvorfor deltar du ikke hos Petunia’s Himmelsk, eller i Fotoringen? Eller hos Alt som er Vakkert?

 5. Så fin fugl, til å bli i godt humør av, det blir man forresten av alle slags fugler. Jeg vet ikke om vi har munk her nord, men vi har forskjellige sangere, både hagesanger, løvsanger og gransanger i hvertfall. Her er nok en del katter rundt omkring, vi har ingen. Jeg må få laget meg en skikkelig matestasjon for fugler, det nytter ikke bare med meiseboller her, dem tar skjæra, eller skjura som vi sier her.

 6. Så koselig med nye gjester. Har aldri sett denne jeg.
  Prøver å lokke til meg andre fugler med litt forskjellig mat . Det er så koselig med alle fuglene like utenfor stuedøren.
  Ha en fin uke

 7. Ege Denne, Munk er relativt vanlig i sydlige deler av Norge, men ikke så vanlig som overvintrende, kommer en bloggpost om det etterhvert faktisk.
  Takk for bildeskryt. Det er flere grunner til at jeg skjelden deltar på bildeutfordringer, en av de er at jeg ser at det er ganske sterkt trykk på kommenteringen, og jeg er ikke så flink til å finne tid til det, så da får jeg dårlig samvittighet ovenfor alle de som kom innom meg fra utfordringen, om du skjønner?

  Torhild, det er ikke så mye munk i nord nei, men en skikkelig foringsplass vil nok kunne tiltrekke seg litt av hvert. Håper du finner en god løsning for din hage 🙂

  Trine, hihi 🙂

  Laila-Karin, god uke til deg også 🙂

 8. Jeg har også hatt munk her i vinter. Nå er den dessverre borte. Kanskje den har tatt turen noen km. sydover til deg:) Min munk var vel en hun. Den hadde brun hette.Vår og sommer er munken veldig vanlig her hos oss. Kos deg med den, veldig artig med nye arter på fuglebrettet:)))

 9. Så søt den var. Tror ikke jeg har denne på fuglebrettet, men det hadde jo vært hyggelig om den stakk innom. Inntil da får jeg kose meg med rødstrupen som overvintrer hos meg – søt den også 🙂

 10. Nydelige bilder som vanlig fra deg;o)) Denne lille vennen passer virkelig navnet sitt!
  Her har jeg hverken sette eller hørt en eneste fugl siden stormen i romjula – lurer på hvor de tok veien…

  Ønsker deg en flott uke!
  Klem fra Solveig

 11. Ååå!! MUNK i hagen, heldige du! Ja dn er bare helt kjempesøt!! Og det første bildet her var et skikkelig blinkskudd!! Så store de blir når jeg trykker på dem, riktig så fine!!

  Jeg fikk en fuglebok med lyder fra min samboer, og den liker jeg veldig godt! I den er også munk..

  Ha en strålende uke du og Edvard! :))

 12. Helt nydelig var han! utrolig sjarmerende og søt fugl:) Jeg har sett dem her et par ganger, men det er sjelden. Veldig vakre fugler! Han sto så fint i stil med det gråe kremmerhuset:)

 13. Flott bilde, Anne. Jeg driver også med intens fugleforing, selv om de må klare seg uten så vakre forstasjoner som hos deg. Munk har jeg ikke sett her, men da vet jeg at den finnes på Nordstrand.

 14. Søt fyr! Alltid spennende med nye gjester i hagen.
  (Den ligner litt på den svenske Entita – Løvmeis. Men denne heter Svarthätta på svensk. Fant det på nettet.) 😉
  Ha en flott uke!

 15. Hva! Det er det frekkeste jeg har sett Lilljekonvall! Prøver du å stjele sjarmøren min? 😉

  Mandelhjarta, takk for oversettelsen 🙂

  Solveig, håper de finner veien tilbake til deg snart!

  Tusen takk for hyggelige kommentarer, godt å se at Edvard sin sjarme kommer frem gjennom bildene, (men edvard er min, min, min!)

 16. Hva! Det er det frekkeste jeg har sett Lilljekonvall! Prøver du å stjele sjarmøren min? 😉

  Mandelhjarta, takk for oversettelsen 🙂

  Solveig, håper de finner veien tilbake til deg snart!

  Tusen takk for hyggelige kommentarer, godt å se at Edvard sin sjarme kommer frem gjennom bildene, (men edvard er min, min, min!)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her