Sånn ble trapp og mur til:

Litt oppussingsnerding i dag. Usikker på hvor interessant dere synes slikt er?

Som et ledd i hagetransformasjonen så måtte vi bygge nye murer og trapp. Her er bilder fra prosessen, og litt kortfattet kommentering underveis. Spør om du lurer på noe så skal jeg svare etter beste evne 🙂

Du finner alle tidligere bloggposter om oppussingen i hagen under stikkordet «prosjekt hagetransformasjon».

Alle bilder blir større om du klikker på de. Når du er i bildevisning kan du bla mellom bilder ved å klikke på høyre side av bildet. Avslutter visning ved å klikke utenfor bildet.

Mur og trapp fra a-å:

Den muren som beholdes er ganske ny, den gamle ble revet fordi den hadde begynt å skli ut. Trappen ble revet, og forlenget (se tidligere bloggpost om sydsiden). Eiendomsgrensen går der hvor den muren som beholdes står.


Når alt var revet så begynte de med å bygge den bakre forskalingen først. Den er bygget opp av en trekonstruksjon som har plater inn mot der muren støpes (helt standard forskaling).


I første bilde har fremre del av forskalingen kommet på, de er klar for å støpe. I andre bilde er forskalingen fjernet, og de er i ferd med å bygge trappen.


Første bilde viser trappen når den er støpt, men før forskaling er fjernet, andre bilde viser slik det ble (før de rydda opp, hadde visst ikke noe nyere bilde gitt). Nå stoppet vi arbeidet for vinteren, til våren skal det legges varmekabler og skiferheller (gjenbruk), murene skal forfines noe og det skal monteres belysning og håndlekt.

Til høyre ser du oppbygging av forskaling. Ytterst er det en konstruksjon i tre, så er det forskalingsplater. Der hvor muren skal avsluttes er det montert skrålister, disse gjør at det dannes en pen og praktisk knekk på hjørnene på muren.

Mellom forskalingsplatene går det stag, og muren er forsterket med armering.

Det er montert utsparinger til innfelt belysning. Det vil si at det er satt inn treklosser slik at det blir hull i muren.

.

.

Trappen ble bygget opp ved at det ble laget en forskalingsvegg der trappen skulle slutte. Opptrinnene ble definert med en lekt. Til min overraskelse så var det ikke nødvendig med noe som holder igjen på «oppsiden» (altså det som heter inntrinnet) av trappen, de bare pumpet betongen oppi og trakk av betongen for hvert trinn, så holdt den seg der uten å tyte ut.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Spennende å følge med i byggeprosessen også;) Blir jo også spennende å se resultat. Her mures det grunnmur til tilbygg. Går veeeeldig tregt…for en som er utålmodig. Blir vell bra når det blir ferdig.

 2. Det här intresserar mig, för vi har en rejäl skråning vi skulle vilja ha murar och trapp i (= terasser för dyrking). Vi har bara lite svårt med att komma igång så ös på med mer inspiration =)

 3. Så fint at dere synes det var interessant da 🙂

  Anna, høres spennende ut!
  Jeg er veldig fan av å bryte opp skråninger med terraserende murer, bedet blir lettere å stelle og murene gir spennende plantemuligheter. Og er skråningen stor nok så kan man jo lage sitteplasser som en del av terrassene også.

 4. Heisann!

  Kjempeflott ingeniørarbeid ;:OD)

  Nå fortjener du en fredelig tur ut i sola.

  Lyst til å være med på Blogger’s Sunday Walk fk søndag?
  Les mer om det på bloggen min ;:OD)

 5. Så fint at dere synes det var interessant da 🙂

  Anna, høres spennende ut!
  Jeg er veldig fan av å bryte opp skråninger med terraserende murer, bedet blir lettere å stelle og murene gir spennende plantemuligheter. Og er skråningen stor nok så kan man jo lage sitteplasser som en del av terrassene også.

 6. Jepp, det gikk med en fin gullregn, og en enda finere tuia/sypress, de hadde filtra røttene sine så grundig fast i mur og kampesteiner og betongdekker at det ikke var til å berge. Vi tok vare på en liten gullregn som hadde sådd seg (den store var nok også selvsådd), og den skal få flytte tilbake i bedet, men det blir nok noen år før den får størrelse. Vi fjerna også de store gullbusk-buskasjene, berget en par småplanter av den også, og de skal og til bake til bedet.

  Det sto i tillegg en rekke småsyriner, sånne fancy typer som ikke blir over to meter, de er spadd opp og skal få flytte til andre deler av hagen, nå står de og alle andre planter i ventebed, blir spennende puslespill til våren 🙂

 7. Spennende, dette liker jeg. Et lite idiotspørsmål: Det ser ut som om det er veldig stor plass mellom trappa og fjellet. Ble det støpt helt ned på fjellet? Eller fyllte dere opp med noe annet under?

 8. Mari Anne, det er ikke et dumt spørsmål! Men, hehe, jeg er ikke helt sikker på svaret.. På deler av strekket er det veldig stor avstand fra trinn til fjell, jeg tror de bare fylte hullet med betong (og armering), men jeg er ikke helt sikker.

  Egentlig så er jeg irritert på hele trappa, fordi jeg ikke hadde målt opp riktig (vrient å måle rett i terreng med busker osv), og så på tegningen ikke hadde instruert i hva som skulle gjøres om kart og terreng ikke stemte så havnet muren og trappen ikke helt der jeg ville. Ingen krise men veldig irriterende ettersom trappen nå visuelt ender i husveggen, ikke i hushjørnet. (hehe, sikker ikke forståelig, mer om det en annen gang).

  Nr14, så flott å høre 🙂

 9. Mari Anne, det er ikke et dumt spørsmål! Men, hehe, jeg er ikke helt sikker på svaret.. På deler av strekket er det veldig stor avstand fra trinn til fjell, jeg tror de bare fylte hullet med betong (og armering), men jeg er ikke helt sikker.

  Egentlig så er jeg irritert på hele trappa, fordi jeg ikke hadde målt opp riktig (vrient å måle rett i terreng med busker osv), og så på tegningen ikke hadde instruert i hva som skulle gjøres om kart og terreng ikke stemte så havnet muren og trappen ikke helt der jeg ville. Ingen krise men veldig irriterende ettersom trappen nå visuelt ender i husveggen, ikke i hushjørnet. (hehe, sikker ikke forståelig, mer om det en annen gang).

  Nr14, så flott å høre 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her