Hagebok: Hageselskapets løker og knoller.

Jeg liker bøker som går ryddig gjennom et begrenset tema, det gir en tid til å komme litt i dybden, lære noe nytt, finne noe spennende. Hageselskapets Løker og knoller er en slik bok, det er ingen stor tung bibel, men for oss vanlige hageeiere er det et spennende dykk i en plantegruppe de fleste litt feilaktig tenker på som vårblomster, det finnes nemlig løk og knoll for hele hagesesongen.

Hageselskapets løker og knoller er i all hovedsak et planteleksikon. 250 ulike løker og knoller presenteres en og en, med både norsk og vitenskaplig navn, bilde av alle omtalte og informasjon om blomstens utseende, hvordan den vil bo (inkludert herdighet) og hvordan formere. Lettfattelig og faktaorientert tekst. Det er i tillegg kapitler om botanikk, anskaffelse, planting, stell og formering. Litt om ulike skadedyr og hvordan bekjempe, samt forslag til hvordan en kan bruke løk og knollvekstene i hagen.

Boken er skrevet av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen og gis ut på Cappelen Damm forlag. Den er på 208 sider og har et hendig format på 23×23 cm. Dette er den tredje boken i en serie, her kan du lese omtale av de to foregående: Hageselskapets sommerblomster og hageselskapets staudebok.

Noe av det beste med bøkene i denne serien er at det er inspirerende å bla i de, – litt skummelt ettersom en fort får seg nye «må-ha» planter… Det er et usedvanlig ryddig oppsettet, og det at det er bilder til alt gjør at det er enkelt å bla tilfeldig gjennom boken og la seg fange av bildene. En av mine nyfunnede begeistringer er feks vårkål, det er beskrevet fem ulike i boken og når en får de plassert vedsidenav hverandre slik som dette så blir det enkelt å se variasjonen og la seg fascinere.


Andre ferske favoritter fra blaing i boken er:
– Allium, diger slekt med pryd (og spise) løk. Kjære nånn så mye fint, boken beskriver 20 sorter og det er virkelig mye større variasjon enn jeg ante. (bildet til høyre)
– Persiakrone ‘Adiyaman’ (Frittilaria persica), har du sett noe så sort og yndig? (bildet til venstre)
– Fylt martagonlilje ‘Flore pleno’ er visst en gammel og godt kjent form, men jeg har ikke sett den før. Flott!
– Italiamunkehette (Arum italicum), spennende bladplante jeg ikke kan huske å ha hørt om før.

Nå er det vår-vår-vår her i Oslo, og krokus, snøklokker og vennene deres spretter frem fra gjemmer. Og det er akkurat nå vi bør tenke over hvordan vi vil ha det neste vår, hvilken blomster savner vi, hvor skal vi plante de, hva finnes? Jeg liker å titte over hagegjerder og følger med på blogger for å bli inspirert til egen hage og denne boken er ett flott supplement til dette. Jeg bruker den også for å slå opp bestemte planter jeg lurer på voksekrav osv til.
– Løker og knoller er ikke en bok som alle «må-ha», men om du synes det er interessant å lære om ulike typer planter så er den et godt tilskudd til bokhylla 🙂

PS: Forfatterene har har en helt fantastisk hageblogg som jeg synes alle burde følge: Hageliv, samt facebookside.
Jeg har i tillegg et intervju med de liggende, men her har vært så hektisk den siste måneden at jeg nå ville ha ut denne bokanmeldelsen først, så skal jeg komme med intervjuet om noen uker 🙂

Bilde av allium og frittilaria er tatt av bokens forfattere, bildet av boken er tatt av meg. Alt brukes med tillatelse. Boken har jeg fått som anmeldereksemplar fra forlaget.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

3 KOMMENTARER

  1. Hei, takk for Moseplassen:-)
    Er blitt oppfordret om å få bloggen min inn på Hagebloggere.no, og prøver det nå.
    Adressen er http://[email protected].
    Skriver mest om hage, men også litt utenom – egentlig hagerelatert, det meste. Har et bilde jeg kan bruke, men vil ikke skaffe meg Gravatar nå.

    vennlig hilsen Åse Sæterøy

  2. […] Det er to arter av tidløs i (vanlig) salg: Høsttidløs, Colchicum autumnale,  som er herdig til H6 og blomstrer i følge boken august-september, og prakttidløs, Colchicum speciosum, som er herdig til H5 og blomstrer litt senere og blir høyere. Tidløs får bladverk på våren som så visner ned litt utpå sommeren før blomstene så dukker opp ut av intet på høsten. La den få en plass i solen, og la bladverket dens være i fred slik at løken kan samle futt. Kilde: Hageselskapets Løker og Knoller […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her