Hvordan unngå ugress under treplattingen?

Vi holder som kjent på og legger om hagen og ett av de nye elementene blir et stort tredekke. Dette legges på et lag av pukk, og det blir umulig å komme under det når terrassen er ferdig.

Jeg har tenkt at pukk var såpass lite trivelig at det ikke ville bli noe ugress under der, men det var helt til jeg kom over denne lønna… Trassig liten tass, og kan han så kan sikkert andre også.

Så da er spørsmålet. Hva i alle dager kan og bør jeg gjøre så vi slipper å slite med ugress de neste årene? Noen frø har tydeligvis allerede landet der, og det blir garantert flere etterhvert. Bør vi feks legge duk, eller blir det bare et deilig underlag for frøene å vokse i?

Eller bekymrer jeg meg unødvendig? Vil et relativt tett lagt tredekke medføre at det blir såpass mørkt at frøene mister motivasjonen til å spire?

Oppdatert: Og hva med rammeverket, det skal ligge rett på pukken, blir ikke det da fuktproblem med duk/trevirke?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Hei Anne! Dette er et evig problem. Ugresset kommer på de mest utrolige plasser, og noen ganger ser det ut til at ingen ting nytter.
  Vi har en liten treplatt nedenfor verandan vår, og der har vi lagt på en svart duk. Ikke den mykeste, men den som kan minne om plast. Der har jeg ikke hatt ugress, unntatt på kantene mot gressplenen. Der har ugresset klart å ete seg litt innover!

  Håper du finner en god løsning! Lykke til.

 2. I mitt første hus hadde vi treplatting/veranda rett på en jordhaug. Ingen form for duk eller grus, bare en planert jordhaug. Opplevde aldri ugrass opp mellom plankene der. Jeg tror pukk holder lenge. Det blir såpass mørkt under plankene at det ikke er stort som vil vokse der.

 3. Det er ALLTID lurt å legge duk – en tykk, slik som entrepenører bruker! Siden du alt har lagt pukk kan du sprøyte med en blanding av sterk eddik og vann! 😉

 4. Jeg vil anbefale deg å legge duk. Det fungerer veldig bra hos oss. Mine rekkehus-naboer som ikke har lagt duk eller bare pukk, sliter med ugress.

  Lykke til!

 5. Takk for tilbakemelding Vivi, Trine, Randi og Mona.

  Vi skal ha rammeverket rett på pukk, er det da problematisk med duk mon tro? Den vil jo holde på noe fuktighet.

 6. Mellom plankene på treplattingen på sørsiden, vokser det stemorsfioler og karpatklokke:) Synes det er så vakkert. Kan alltid ha på en duk under, men veldig nydelig hvordan naturen sprer frø av de som gleder oss også. Viktig å ikke la blader og jord ligge oppå evt. singel, da dette gir gromateriale for frø. Mellom bordene i plattingen, er det blader og jord, da det er steinheller under. Jeg flytter heller hagemøblene, enn å ta vekk de vakre blomstene som titter opp.

 7. Hei Anne
  Tror det, går bra uten duk. Det har det gjort hos oss. Jeg ville lagt dragerne oppå noe stein. Enten leca eller noen gamle heller (‘det gjorde vi). Jeg ville også hatt svillepapp mellom treverk og stein. Det er som du er inne på fuktighet som ikke tørker som for ting til å råtne. Dersom det oftest er helt tørt er det ikke noe problem.

  Tom

 8. Vi har lagt plast og pukk på nordsida av huset vårt for der ble det allikevel ingen plen- bare mose. Der kommer ugresset gjennom.( vi har ingen plattinger oppå så jeg vet ikke hvordan det ville fungert med plattinger) Under en veranda som er ca 50 cm over bakken har vi også lagt plast og grus, men ugresset kommer igjennom. Der vi skal lage plattinger (på sikt) har jeg først lagt et tykt lag med aviser som ble fuktet før vi la tykk fiberduk oppå(den typen fiberduk som vegvesenet bruker i veiee). Der kommer ingenting igjennom, men det er vanskelig å gjøre noe med det som kommer via luften. Det klarer faktisk å slå rot og vokse i fiberduk også, men det er lett å fjerne. Jeg regner med at når det kommer plattinger oppå fiberduken så blir ikke dette et problem. Lykke til.

 9. Så bra at du spør om det, Anne. Så kan jeg også nytte meg av svarene. Vi står ovenfor samme problemstilling, og jeg har spekulert en del på dette.

  Det jeg funderer på å gjøre her er å legge duk ned mot jordlaget og så evt grus/pukk oppå, så impregnert treverk og deretter platt oppå der igjen. Vi har fløssberg under (veldig porøst berg) så det vil nok ikke samles noe vann under der, tross duk (duken skal jo slippe vann igjennom).

  Men om det KAN samles vann under platten, må man tenke helling – så vannet siver ut. Som et badegulv. Og passe på at det ikke blir en «dump» midt under hvor det blir liggende vann. Man kan jo legge et drensrør, vil jeg tro?

  Hvis man er usikker på om det nederste treverket blir fuktig, kan man bruke noen lecastein eller støpte små punkter med metallsko som det første treverket hviler på.

  Men her er det en «oppskrift» fra maxbo: http://www.maxbo.no/Trinn-for-trinn/Bygge-markterrasse/. De har lagt duk, bruker singel, plank rett nedpå og så leca.

  Ellers har jeg et prinsipp når det gjelder veranda/plattinger. Vi SKRUR og bruker ikke spiker. Med gode skruer som ikke ruster. Når man skrur er ikke platten «lagt for alltid». Da kan man skru opp noen fjøler eller hele platten om det er nødvendig å komme under.

  Og det er aldri godt å vite når man plutselig må under. De merkeligste ting kan skje… som små dyr som setter seg fast, eller at man mister et av yndlingssmykkene sine ned gjennom en sprekk :-).

  Venter i spenning på hva folk har erfart. Topp med et slikt innlegg!

 10. Når det gjelder fall og å legge noe under bæringen/rammen så ligger det allerede en komprimert flate av pukk der ute, så det er ikke aktuelt å fjerne denne for å bygge seg ned med nye fundament. Det blir derfor samme fall på duken som på pukken og platten, ikke mye mao. (men litt naturligvis for å lede vannet vekk fra huset). Selve pukken er fantastisk godt drenert så der ligger det ikke vann, men jeg tenker at det kan legge seg vann på/i selve duken, det er den fukten jeg lurer på.

  Kari, platting bør absolutt skrus, det er best på sikt, og det er også flott å kunne komme under som du sier. Men, vi lander muligens på usynlig skruing, så da går det ikke å løsne en og en plank…
  Takk for lenken!

  Bente og Tom, takk for erfaringene!

  Anneli, synes også det er fint med blomster med egen vilje 🙂 Men ikke i platten, der får de ikke lov å være hos meg.

 11. Hvis pukken alt ligger på plass, er jeg usikker på om jeg ville lagt duk oppå, og så plank oppå der igjen. Da tror jeg duken heller samler ugress enn å holde det unna. Jeg er enig med deg og er også usikker på hva duken kan lage av fuktmiljø hvis den ligger øverst. Pukk føles liksom som et ganske sunt, tørt og «pustende» miljø. Hva skjer om duken kommer oppå? Vil det kunne slå fukt nedenfra?

  Tror jeg ville satset på at pukken lagde dårlig nok miljø for alt som kommer undenfra, for det meste som kommer ovenfra og så funnet en måte å gjøre det mest mulig ugunstig for slikt som evt klarer å slå seg ned. Kan nesten tenke meg at det ikke blir så mye?

  Etter f.eks. maxbo sin oppskrift, er det jo heller ikke duk OPPÅ. Duken ligger helt nederst. Og om du har dypt nok pukklag, vil det vel virke på samme måte – stoppe slikt som kommer nedenfra. Og da vil utfordringen men slikt som kommer flygende bli det samme i begge tilfeller.

  Jeg sitter og lurer på om leca’n har noen rolle i dette, men klarer ikke helt å finne logikken… Det er vel kanskje mest ift vann, det *tenke tenke*

 12. Jeg har ingen erfaring med treplatting, men ble litt nysgjerrig nå når jeg leste at noen ikke har problemer, mens andre har. Kan det ha betydning hvilken retning planken ligger? Ser for meg at hvis planken ligger øst-vest blir det mindre sol mellom planken enn om den ligger nord-syd? Kanskje lysmengde og solvarme gir mer spiring.

 13. Så bra at du spør om det, Anne. Så kan jeg også nytte meg av svarene. Vi står ovenfor samme problemstilling, og jeg har spekulert en del på dette.

  Det jeg funderer på å gjøre her er å legge duk ned mot jordlaget og så evt grus/pukk oppå, så impregnert treverk og deretter platt oppå der igjen. Vi har fløssberg under (veldig porøst berg) så det vil nok ikke samles noe vann under der, tross duk (duken skal jo slippe vann igjennom).

  Men om det KAN samles vann under platten, må man tenke helling – så vannet siver ut. Som et badegulv. Og passe på at det ikke blir en «dump» midt under hvor det blir liggende vann. Man kan jo legge et drensrør, vil jeg tro?

  Hvis man er usikker på om det nederste treverket blir fuktig, kan man bruke noen lecastein eller støpte små punkter med metallsko som det første treverket hviler på.

  Men her er det en «oppskrift» fra maxbo: http://www.maxbo.no/Trinn-for-…. De har lagt duk, bruker singel, plank rett nedpå og så leca.

  Ellers har jeg et prinsipp når det gjelder veranda/plattinger. Vi SKRUR og bruker ikke spiker. Med gode skruer som ikke ruster. Når man skrur er ikke platten «lagt for alltid». Da kan man skru opp noen fjøler eller hele platten om det er nødvendig å komme under.

  Og det er aldri godt å vite når man plutselig må under. De merkeligste ting kan skje… som små dyr som setter seg fast, eller at man mister et av yndlingssmykkene sine ned gjennom en sprekk :-).

  Venter i spenning på hva folk har erfart. Topp med et slikt innlegg!

 14. Jeg ville lægge noget fiberdug og derefter lave en stenrøse (en bunke marksten) ovenpå…..det fungerer fint her hos mig og så ser det smukt ud ;0)

  Knus Dorthe

 15. Bille, interessant forslag. Nå er det jo veldig ulikt hvor bredt mellomrom folk legger bordene med, og hvor tykke de er. Men størst forskjell er nok hva som er under planken, om det er grus, eller jord, eller grus ovenpå jord.

  hmm, tusen takk for inspill alle sammen!

  Jeg har pukk på fjell og ikke noe jord, så jeg har vel landet nå på at duk er ment å bruke når man har noe duken skal stoppe nedenfra (under pukken), og det har jeg jo ikke, jeg ble bare bekymret for at det skulle gro i selve pukken.

 16. Bille, interessant forslag. Nå er det jo veldig ulikt hvor bredt mellomrom folk legger bordene med, og hvor tykke de er. Men størst forskjell er nok hva som er under planken, om det er grus, eller jord, eller grus ovenpå jord.

  hmm, tusen takk for inspill alle sammen!

  Jeg har pukk på fjell og ikke noe jord, så jeg har vel landet nå på at duk er ment å bruke når man har noe duken skal stoppe nedenfra (under pukken), og det har jeg jo ikke, jeg ble bare bekymret for at det skulle gro i selve pukken.

 17. Jeg har duk under plattingen, og under der er var det plen fra før. I grunnen så tror jeg ikke det var nødvendig med duk, men det var for å være på den sikre siden. Jeg er ikke plaget med ugress, tror det blir for mørkt.
  Vi grov ned sementrør og støpte ned stolpesko (eller hva det nå enn heter)som plattingen hviler på og kommer litt opp fra bakken. Da er en også sikker på at den blir helt plan, det er ikke særlig pent med en platting som heller, eller beveger seg når underlaget ikke er stødig.

  Lykke til 🙂

 18. Vi lagde platting for 6 år siden. Vi la duk mellom jord og pukk, men det er så ikke jorden og pukken skal blandes med tiden. Vi la plattingen rett oppå pukken/singelen. Vi la planken ganske tett, og har ikke sett noe som vokser opp igjennom. Jeg tror kombinasjon av mørket under plattingen og tykt lag med pukk og singel gjør at ikke ting gror så lett.
  Men på campingen la vi duk under plattingen, der er det bare gress under og jeg ser at de som ikke har lagt duk får masse gress osv som vokser opp av gulvet.

  Lykke tilmed platting bygging 🙂

 19. Jeg vil også si at en legge markduk..da av den tykkeste sorten,den de bruker på planteskoler..og med pukk oppå..ja så holder det i åresvis.
  Lykke til med prosjektene,Anne:)

 20. Heisan. Hiver meg frampå eg og. Vi har treplatting lagt ned for ca. 15 år siden. Ligger på pukk og grov grus. Rammeverk rett på grusen. Borda ligg nord-syd. ALDRI opplevd å få ugras opp gjennom plankeborda. Har heile tida passa på at graset ,som veks inntil eit par plasser, ikkje får trekka under. Heller ingen roteproblem i treverket. Så var det ein delt erfaring til !! Lukke til Anne !!

 21. Hei! Vi har lagt ca 70 kvm med plattinger nå, men la ikke duk eller annet nytt under. Vi hadde ikke problemer med ugress under den gamle plattingen. Der var det sand, og den fjernet vi ikke nå. Men nå har vi utvidet plattingene og det vokser opp ugress allerede etter to uker der vi ikke hadde før. Hva gjør vi med det? Noen som har tips?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her