Mai-prosjektene: Jord, tredekke, tuntre, dam, screen og gjerde!

Hagetransformasjonsplanleggingen gikk i stå i vinter, det var så mye annet som tok det jeg hadde av overskudd, blant annet Hagemessen. Men nå haster det litt med å få funnet ut av ting, og hagen har da dermed også førsteprioritet.
Dessverre så blir jeg lett litt paralysert når jeg får for mye å gjøre nå etter at jeg ble sjuk. Det gjelder å bryte det ned i separate og overkommelige biter og begrense meg til et tema hver dag. Ting tar dermed tid, men sakte men sikkert nærmer jeg meg mål.. 🙂

Her er en liste over de prosjekt jeg har holder på med nå:
* Jord.
Vi trenger 50m2 jord for hagen, og ettersom jord igrunnen er vesentlig for å få frodige lettstelte bed så er det ikke noe jeg stoler på at blir rett sånn helt uten videre. Og fordi jeg jo slettes ikke visste hva som er rett for mine behov så holder jeg på og lærer meg det. Har du lyst til å lære om jord også så har jeg nå skrevet en treleddet artikkel som jeg publiserer første del av innen en par dager.

* Platting.
Vi skal ha grus på sydsiden, men her i hagens storstue skal det være tredekke. Men hva? Her vurderes flere ulike typer terrassebord. Vi har en favoritt, men det avhenger av at jeg får produsenten med som sponsor for jeg kan ikke ta meg råd til produktet i fullpris. Og det å skaffe sponsor krever jo litt overskudd det også, så da får vi se. Sponsor er nå forøvrig noe jeg vurderer for noen av de andre prosjektene også.

* Tuntre:
Vi skal ha noen ulike trær, men det aller viktigste treet blir ett som skal stå rett frem i bildet. Det treet skal være utsiktspunkt for fuglene, danne bakteppe for hagen, tak for sitteplassen og rett og slett være anker for halve hagen. Jeg har kommet frem til tre alternative treselgesteder som skal utforskes, og så blir det kjøpt et tre ganske snart.

* Dam:
Dam har vært på hagedrømlista til mannen i alle år, og selv om han prøver å ofre den dammen av og til så er jeg bestemt på at han skal få dam. Basta. Men ja, det er jo litt som må finnes ut av før vi kan gjennomføre.

* Screen:
Dusteøynene mine tåler ikke sol, og jeg innser at det ikke blir noe bedre. Så, jeg er i ferd med å se på alternativ for solavskjerming på hageutsiktsvinduet. Vi vurderer utvendig rullgardin (screen, en kan se gjennom) og ettersom de gamle innvendige er utslitt så vurderer vi nye innvendige også (jeg må ha mulighet til å totalblende på de dårligste dagene). Hadde selger her, men han med seg så liten prøve på duk at jeg jo umulig kunne se om det skulle kunne funke så nå venter jeg på prøve fra fabrikk. Spennende. Om det funker så er det kanskje verdt pengene, (dyrt!) det er iallefall greit å få avklart om det funker.

* Gjerde:
Nesten i mål! Vi har en klar ide om hva vi vil, og vi er i ferd med å teste ut ideene i praksis. Det vil si at det skal snekres en par meter gjerde så vi kan vurdere dimensjon på trevirket,  farge på malingen og detaljering rundt håndløper ol. Når vi skal ha opp 30meter gjerde så er det greit å være sikker først lissom.

Det er absolutt andre ting som skal bestemmes også, men det har jeg valgt å fortrenge så lenge 😉 Nå må jeg fokusere på dette, og så gleder jeg meg til prosjektene kommer på plass, skal bli artig å se om drømmer og planer slår til og blir som en håper 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

24 KOMMENTARER

 1. Så moro å få utforme hagen helt etter egne önsker. Moro, men samtidig litt «vanskelig» også kan jeg tenke meg. Det er jo så mye å velge mellom og alle valg blir nok ikke helt lette. Skal bli spennende å fölge prosjektet deres framover. Lykke til videre!

 2. Gleder meg til å se hvordan dette blir, for vi får vel være med sånn skritt for skritt?! Her blir veien til mens vi går 🙂 Lykke til!

 3. Maritfri, javvist blir det skrittvis! Jeg gleder meg villt til å dokumentere fortløpende og dele med dere, både hvordan det ser ut og hvordan vi gjør det/hvorfor vi gjør det på bestemte måter.

  Nora, jeg er veldig heldig som kan ta meg råd til en sånn stor omlegging. Det er vanskelig bare fordi jeg ikke kan kaste meg ut i det med full intensitet, mye å ordne med lite energi for å ordne det med. Det er naturligvis masse utfordringer rundt det å gjøre rett valg så man får det man vil, men det synes jeg ikke er vanskelig, det er bare utfordringer, om du skjønner.

  Strandhuset, foreløpig ikke så mye å se, men vi setter snart i gang med fysisk arbeide.

 4. Screen er veldig bra. Jeg har det på soverommet som vender mot øst. Her i midtnattsolens land kan det bli det for mye lys, sol og varme om natta også. Screen demper både lys og varme og jeg synes det hjelper godt på nattesøvnen når det en sjelden gang er tropetemperaturer her nord.Den tåler dårlig sterk vind.Da må den veives opp. Vår er manuell og det er litt tungvindt, men automatisk styring blir kostbart.

 5. Bente, så kjekt å høre at du liker din screen. Vi må nok ha motorisert dessverre, jeg orker ikke å trekke opp og den blir gående forrann hagedøren.

  Og morro at du liker hageplanen!

  Harald, så hyggelig at du synes det. Jeg synes også det er kjekt å følge andres prosjekt, og det er morro å dele av egne 😀

 6. Jøje meg, det var ikke rent lite! Håper du ikke skal ha alt det på plass i mai – det er nemlig bare en uke igjen av mai må vite 😉 Ser veldig spennende ut. Kommer definitivt til å følge artikkel-serien om jord – vil lære meg litt mer om det jeg også. Jeg kommer jo i grunnen til å følge med på alt – hageplanlegging er gøy. Har lyst til å invistere i en liten date med landskapsarkitekt med tiden.

 7. Planen ser flott ut – det er jo suer skummelt å ta alle disse avgjørelsene på en gang også en hel hage fra bunnen… Små korte skritt litt etter litt høres veldig lurt ut! Jeg har slik screen på jobb – kunne godt tenkt meg en duk som skjermet mer – solen skinner igjennom og det ønsker ikke jeg – så lurt med sjekking før kjøp. Synes du har en svært fornuftig fremgangsplan – gleder meg til både trær, planter og dam jeg, og ikke minst jord!
  Hilde

 8. Bente, så kjekt å høre at du liker din screen. Vi må nok ha motorisert dessverre, jeg orker ikke å trekke opp og den blir gående forrann hagedøren.

  Og morro at du liker hageplanen!

  Harald, så hyggelig at du synes det. Jeg synes også det er kjekt å følge andres prosjekt, og det er morro å dele av egne 😀

 9. Hege, hehe, neida, men jeg må ha endel av selve planleggingen ferdig nå i mai.

  Hilde, hm, interessant at solen går rett gjennom hos deg. Jeg venter veldig på den materialprøven, må nok purre litt på firmaet tror jeg, akkurat nå er det helt uholbart med sola som kommer inn, er jo ikke noe tap nå ettersom utsikten er grus.. men når det er hage der så vil jeg jo gjerne ha vinduer og ikke tett rullgardinvegg..

  Hyggelig at dere gleder dere til jordartiklene, jeg har hatt stor glede av å skrive de, det er et komplisert tema 🙂
  Og, koselig å høre at dere liker planene!

 10. Hege, hehe, neida, men jeg må ha endel av selve planleggingen ferdig nå i mai.

  Hilde, hm, interessant at solen går rett gjennom hos deg. Jeg venter veldig på den materialprøven, må nok purre litt på firmaet tror jeg, akkurat nå er det helt uholbart med sola som kommer inn, er jo ikke noe tap nå ettersom utsikten er grus.. men når det er hage der så vil jeg jo gjerne ha vinduer og ikke tett rullgardinvegg..

  Hyggelig at dere gleder dere til jordartiklene, jeg har hatt stor glede av å skrive de, det er et komplisert tema 🙂
  Og, koselig å høre at dere liker planene!

 11. Veldig spennende med bloggposter om jord! Det gleder jeg meg til, og så gleder jeg meg til å se hvordan du lager hagedammen, håper du deler underveis.

 12. Så moro se hva du har kommet frem til! Dette blir veldig bra :). Gleder meg til å se det ved selvsyn i georginetiden! Valgets kval er en strevsom prosess, man kan kastes gjennom alternativer uten å komme frem til en endelig løsning. Lurt å ta for seg små deler av gangen, men samtidig må man jo også ta hensyn til heleheten. Dette fikser du, Anne, du er flink!

  Dersom skjerming mot varme er et tema, kan jeg anbefale utvendige persienner. De er supre og tar varme mye bedre enn noe annet jeg har prøvd, dvs markiser, rullgardiner og innvendige persienner. Med tanke på lysømfientligheten din kan disse skjerme 100%.

  Tvi tvi videre!

 13. Ninni, takk for persiennetips, men dessverre fungerer ikke persienner for øynene mine, jeg får ikke til å forklare, men jeg har oppdaget at det bare ikke funker.
  Og takk for gode ord om designet, både Ninni og Kate 🙂

 14. INSPIRERENDE! Gjett om jeg kommer til å kikke innom deg i tiden fremover, Anne. Siden vi holder på meg hageomlegging her hos oss for tiden også, regner jeg med å hente du noen tips hos deg. Har tatt ideen med plantekasser hos deg.
  I dag har jeg kjøpt en Nutkasypress pendula (Chamaecypaia nootkatensis pendula). Har du noe kjenskap til denne?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her