Galematias! Seks lastebillass og 200 turer med beltedumper!

Etter hundreognoe turer så var begeistringen over å få kjøre maskin litt krampeaktig…

Galematias! Det tror jeg alle som hørte at vi ville flytte opp jorden sjøl tenkte. Igrunnen så tror jeg folk synes det er litt galematias med anleggsarbeider hos oss i det hele tatt, vi har nemlig ikke kjørevei til huset! Heldigvis går det en gammel smal vei over naboens eiendom som de er så snille og lar oss få bruke ved behov. Men det er grenser for hvor store maskiner som kommer opp der, og enda større begrensninger videre inn i hagen.

Vi kunne naturligvis satt vekk jobben, men det var svinedyrt så mannen leide en hjullaster og har nå flyttet godt over 60 kubikk masse. Min fantastiske far har vært bakkemannskap samt gitt veiledning om kjøring av maskinen. Guri så de har stått på! (Mitt bidrag har som alltid vært å dokumentere arbeidet og å smøre solkrem på mannen, hehe).

Og ja, jeg synes det er morro med maskiner! Skulle gjerne ha kjørt sjøl jeg 😀 (men kanskje ikke 200 runder…)

Fem lastebillass med jord fra Grønn Vekst ble med imponerende presisjon i tur og orden tippet på naboens gjesteparkering. I tillegg så trengte vi litt fyll i bunnen på et av bedene så min far kom med et lass leirjord, bønder har som kjent nokså mye rart liggende bak låven. Praktisk 😀  Praktisk var det også å skuffe jorda rett fra lastebil til hjullaster. Imponerende hvor godt leirjord sitter fast i underlag forøvrig, den var faktisk relativt tørr. (Far holder seg fast altså, men leira flytta seg kun om han brukte spaden på den.)

Mannen brukte en hjullaster og kjørte jorden opp en liten vei og inn i hagen og tippet i bedene. Det er nokså trangt hos oss og vi har dype bed, så for å få rom til å manøvrere og få lagt ut jorden på en så rasjonell måte som mulig så ble det på ett sted lagt ut to skikkelig tykke stive lemmer som han kjørte på. Lemmene gjør at vekten fordeles utover slik at jorden ikke blir hardpakket. Noe sammentrykket ble den jo, men ikke mer enn at det kan løsnes med et greip. Det med komprimert jord er et av problemene med anleggsarbeid. Mange av anleggsgartnerene er ikke villig til å innse hvor mye det å kjøre på jorda ødelegger jordstrukturen, det er enklere å late som ingen ting. Som jeg har snakket om i jordskolen så er porøs jord viktig for å få stort og effektivt rotverk, røttene beveger seg lettere og jorda har bedre egenskaper i forhold til vannlagring og luftttilgang.

Dere skjønner at jeg er happy nå? Bedene er propp fulle av fluffy godsaker, og jeg gleder meg til å leke i jorda 😀

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. For en jobb, de mannfolka er jammen bra og ha *stort smil*
  Gleder meg til du begynner leken, og ikke minst blogger det.
  Ha ei flott sommeruke.

 2. Nå begynner det å bli ordentlig spennende hos deg, Anne! Så mye herlig jord på plass der den skal være. Snart gjenstår bare kremjobben. Jeg tenker at neste år har du bugnende og frodige bed i hagen din! Godt jobba!

 3. Du verden, så flinke dere har vært. Kanskje jeg spesielt må skryte av de to mannfolka. Så heldige dere har vært som har måttet bruke solkrem! Bor ikke langt unna dere (Nordre Vestfold), men har ikke hatt bruk for solkrem på det jeg kan huske.

  Gleder meg til å se det videre arbeidet med hagen.

 4. Fine mannfolk ja! Kjempekjekt var det, og de var så absolutt heldige med været, heldigvis. Veien vi bruker er nemlig en jordvei så og tåler lite kjøring uten at vi ødelegger den. Det regnet på mandag så mye at jordkjøring ble utsatt litt, men så var det opphold helt til natt til lørdag. Heldigvis hold været seg til småregn på lørdagen helt til de var ferdig med jorda, en halv time etterpå styrtregna det!

  Jorda ligger foreløpig litt i hauger, delvis fordi det skal flyttes jord til bed som bare er halvfulle men nå fungerer som ventebed og må tømmes først. Dessuten så har vi beregnet at jorda kommer til å synke sammen endel, den er ekstremt fluffy nå fra produksjonen, Grønn Vekst satt jo i gang en ny produksjon for meg så den er helt nylaget og med mye organisk.

  Men det tar nok ikke lang tid før mannen får preppet så vi kan komme igang med å plante 😀 Det er en del av Hei-Hallo som skal få planter først, helt nederst ved trappen, som en hyggelig gest til våre flotte naboer (bedet er meget synlig fra deres uteareal og adkomst)

 5. Og forresten, jeg er veldig flink til å smøre på solkrem altså! Synes ikke vi skal undervurdere min innsats her!
  Thihi 😉

  Og takk jenter, hyggelig å høre fra dere 🙂

 6. Åshild, jupp-jupp-jupp!
  Jeg er sliten nå, temmelig tom for futt, men håper det bare går en par dager før jeg har formen oppe på godt nivå igjen. Var i storform i forrige uke nemlig, og henta ut det som var av overskudd 😀

  Strandhuset, hurra!

  Takk for hyggelige kommentarer alle sammen 😀 Og god uke til dere og!

 7. Åshild, jupp-jupp-jupp!
  Jeg er sliten nå, temmelig tom for futt, men håper det bare går en par dager før jeg har formen oppe på godt nivå igjen. Var i storform i forrige uke nemlig, og henta ut det som var av overskudd 😀

  Strandhuset, hurra!

  Takk for hyggelige kommentarer alle sammen 😀 Og god uke til dere og!

 8. Så herlig å se at det går fremover 😀 Kjenner følelsen av at endelig begynner det å ligne på noe!
  Gleder meg til å følge med videre 🙂

 9. Hehe, snakk om blanke ark og fargestifter! Det er jo virkelig en måte å se det på 😀

  Signe, juppjupp, morro med action 😀

  Tigertina, det står litt stille nå noen dager, men til neste uke tenker jeg mannen får tid til å plante og så litt 😀

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her