Nå har jeg endelig bestilt jord! Lastebillass med hagelykke :)

Vannfeature med en tvist?

Reklame / jorda er delvis sponset

Når vi startet med hageomleggingen så ble det tydelig at vi måtte kjøpe jord. Mye jord. 50m3 faktisk.
En spenstig investering økonomisk, og en viktig investering ettersom kvaliteten på jorda er essensiell for hvor godt plantene trives og hvor mye jobb det blir med hagen. Men, hva skulle vi kjøpe, hva er perfekt jord?

Det visste jeg ikke, og jeg skjønte fort at det ikke egentlig er noe som heter perfekt jord, det kommer an på hva man skal bruke den til og hva man vil prioritere. Fordi jeg er en liten faktanerd så fikk jeg behov for å skaffe meg kunnskap om hva som kunne være best jord for meg, og det resulterte i serien «Lær om jord» som du kan lese her. Det å skrive om jord var forresten et genialt grep for meg, jeg lærer bedre når jeg formidler videre!

Så var jeg klar for å se på jordtilbyderene. Først sjekket jeg at de hadde ugressfri jord, så vurderte jeg om jeg synes de virket pålitelige, og så begynte jeg å se på innholdet i jorden. Til slutt fikk jeg en klar favoritt: «Hage-jord» fra Grønn Vekst levert av Norsk vekstjord Vinterbro.

Hvorfor jeg handler «Hage-jord» fra Grønn Vekst.
Jord er som nevnt komplekst. Det er mange ulike elementer og ingen fasit. Når jeg valgte «hage-jord» levert fra Vinterbro så var det fordi jeg synes de totalt har den beste pakken for mine behov, og her er det jeg la vekt på:
1. Jorden inneholder rene masser, garantert ugress og sneglefritt (noe frøugress kan naturligvis forekomme).
2. Jorden består både kompost og torv i tillegg til mineraljord  (fremfor å være bare torv og mineraljord).
3. Jorden har høyt næringsinnhold, høyt moldinnhold, god pH, godt grunnlag for mikroliv og ok mengde leire.
4. Produsenten fremstår som et ryddig og profesjonelt firma med gode referanser.

«Hage-jord» er en godt drenert jord klassifisert som «moldrik siltig-sandjord». Jeg vokste opp med leirjord og er vant til det. Nå får jeg en sandjord, og det blir en spennende ny opplevelse som også er litt skummel. Sandjord har noen klare fordeler for rotnettet og er mye lettere å jobbe med, men den har ikke samme lagringskapasitet som leirjorda og må bla vannes oftere.

Grønn Vekst sponser:
Jord fra Grønn Vekst ble valgt etter grundig vurdering. Jeg har i etterkant inngått en avtale med Grønn Vekst, der jeg får rabatter hos dem og de får omtale på Moseplassen. Så det er helt klart: Jeg kjøper denne jorden fordi den er best for meg, ikke fordi jeg fikk en avtale!

Grønn Vekst er en markedsføringsparaply for jordprodukt produsert av selskaper delvis eid av «Høst verdien i Avfall». Her kan du lese om Grønn Vekst. «Høst-verdien i avfall» er et selskap som har spesialisert seg på å gjenbruke avfall og restmaterialer. Det vil si at de bruker bla kompost i jordblandingene. Et fagmiljø av jordeksperter setter sammen jordoppskrifter tilpasset lokale materialer (ulike grustak og komposter har ulikt innhold og det gir ulike produkt), og selskap som er tilknyttet sertifiseres. Du finner lokale jordprodusenter her. Og her er en oversikt over jordprodukt.

Til neste uke skal bedene fylles, og så skal her plantes og såås! Hurra, endelig hage!!

OPPDATERT: Når jeg fikk se og ta på jordtypen «hage-jord» så kom jeg til at den nok var for sandholdig for min smak. Grønn Vekst spesialblandet da en jord med mer organisk innhold, og hagen her har nå begge typene jord i ulike bed. Les mer her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

 1. Haha, det er det da… ikke den mest tilgjengelige tomta dette..

  Planen nå er at vi (i porsjoner) dumper jorda på gårdsplassen til naboen, og så har mannen leid en liten maskin jeg ikke aner hva heter nå som han kjører opp og ned med (via en gammel kjørevei som går over tre naboers eiendom). Det er bare det at den er betydelig mindre volum den får med seg enn vi opprinnelig ble forespeilet, så vi trodde det skulle være 50 turer, men det ser ut til at han må ta omtrent 150 turer eller mer (det er mer masse enn disse femti kubikk nemlig, vi må fylle ett høl først) Han beregner å bruke uken, terapautisk ferie det, eller hva?

  Og jada, jeg skal naturligvis ta bilder og vise dere!

 2. Haha, det er det da… ikke den mest tilgjengelige tomta dette..

  Planen nå er at vi (i porsjoner) dumper jorda på gårdsplassen til naboen, og så har mannen leid en liten maskin jeg ikke aner hva heter nå som han kjører opp og ned med (via en gammel kjørevei som går over tre naboers eiendom). Det er bare det at den er betydelig mindre volum den får med seg enn vi opprinnelig ble forespeilet, så vi trodde det skulle være 50 turer, men det ser ut til at han må ta omtrent 150 turer eller mer (det er mer masse enn disse femti kubikk nemlig, vi må fylle ett høl først) Han beregner å bruke uken, terapautisk ferie det, eller hva?

  Og jada, jeg skal naturligvis ta bilder og vise dere!

 3. Så spennende! Og så masse arbeid…… (og terapi….). Får jeg lov til å gi et lite tips – på bakgrunn av egen erfaring med anleggsarbeid i hagen?
  Pass på å enten dekke til med duk/aviser eller så til med hurtigvoksende ettårige planter etterhvert som arealet blir ferdig planert. Eller legg ferdiggress fortløpende.
  Det hjelper veldig lite med ugressfri jord, hvis den blir liggende åpen for ugressfrø i flere dager eller uker: Da kommer også rotugresset og slår seg ned og stortrives…….
  Duk og aviser har en annen fordel også: Meitemarken vil stortrives! (Og uansett jord-leverandør: Det finnes som regel sørgelig lite meitemark i kjøpejord – så det må vi legge til rette for selv.)
  Lykke til med terapien! 🙂

 4. Kjempefint tips Nina! alltid glad for råd og tips kan du skjønne 😀

  Planen er å legge jordbærduk (sånn tynn hvit syntetduk) over alle bedene. En del av de blir breddsådd med ettårige blomster og grønnsaker og grønngjødsel, og så holder vi duken over til det har spirt og blitt litt av spirene, andre deler får stauder og der må jeg se litt hvordan jeg gjør det ettersom vi planter til. regner med at jeg tar et areal om gangen og så sår litt innimellom på de også. Gress skal vi faktisk ikke ha i det hele tatt 😀

 5. Gratulerer 🙂 Det høres utrolig gøy ut med helt blanke ark i hagen. Gleder meg til mange blogginnlegg fra hagen din.
  Fineste fredagen til deg, Anne.

 6. Dere har mye jobb foran dere, men når all jorden endelig er på plass er det bare kosen igjen. Du har en fin plan med såing av grønngjødsel, blomster og grønnsaker! At dere har valgt å ikke ha plen, er fullt forståelig, for det finnes ikke noe som er mer arbeidskrevende enn det!
  Gleder meg til fortsettelsen, Anne!
  God helg!

 7. Takk for det Tua 🙂

  Det var ikke et vanskelig valg å ta å ikke ha plen Krepsemor 😀 Her er ikke så mye flat flate og jeg vil så mye heller se på blomster og variasjon enn et grønt teppe. At det er så mye jobb med den kommer jo litt ann på hva man synes en plen skal være da. Om en ikke gjødsler og vanner så mye og heller lar det gro inn kløver osv, så blir det ikke så mye bry med den.

  God helg til dere begge, og til alle andre! 🙂

 8. Hei og takk for god blogg! Vi er i gang med å anlegge en liten hage hvor det ikke er noe jord fra før. Og, ja – jord er vanskelig! 🙂 Hvor stort område rekker 50 kubikk til? Hvor tjukt jordlag bør det være for å kunne plante plen og staudebedd og noen frukttrær/busker?
  Og hvor fint bør jorden være soldet? 10mm, 20mm? Eller er det kun en pris/»smakssak»?

 9. Hei Fersken.
  Jorddybde er nok en smakssak og en økonomisak, og naturligvis påvirket av hva dere skal ha i bedene og hva som skjer under.

  De aller fleste har jo en form for jord under de nye bedene, da trenger en ikke like tykt topplag, men om du som jeg har pukk under bedene (steiner) så må jorddybden økes. Dersom en har jord under så går jo de store røttene på trær/busker ned i dette, og den jorden bidrar også til å holde jorden over fuktig.

  Fordi vi skal ha både busker og trær og stauder og ikke noe gress, og fordi det stort sett er så veldig drenert under, og fordi jeg vil ha best mulig forhold så har vi rundt 40-60cm jorddybde, ett sted vurderer vi enda dypere men da med en lavkvalitetsjord underst.

  Hvor tykt jordlag en får anbefalt varierer nok veldig, som med alt annet innen jord så finnes det ingen fasit, men jeg ser at i notatene mine fra en av bioforskkildene (jeg ser ikke hvem av de dette er) så står det:
  Hvor dypt jordlag?
  – jorddybde plen: 20topplag + 20cm noe røttene går i
  – jorddybde bed: 40cm topplag for busker, dvs roser og tilsvarende + noe for røttene. totalt 60-70 helst opp til en meter på trær.
  Dette betyr at topplag er kvalitetsjord, mens «noe røttene går i» er feks eksisterende jordmasse som kan være av lav kvalitet (men altså noe som de kan vokse i, ikke bare stein).

  Solding tør jeg ikke gi deg svar på nå, jeg finner ikke konkrete tall i notatene mine. Det vil igjen også variere litt på hva du skal bruke jorden til, naturligvis, og hva de sorterer (kompost eller stein). Magefølelsen min sier at toppjord for bed og plen bør være soldet på en cm, jeg synes 2cm stein for bed høres mye ut, og for plen vil jeg si det er helt uegnet.

 10. Yuhuu, for en glede det må være 🙂 Både å ha bestemt seg for jord, ha den på vei og ha fått en god avtale på den! Må jo være den beste reklame at du først har valgt! Grattis! Blir gøy å følge dere fremover nå. Lurer litt på om dere har lagt noe vanningssystem nå når dere har tatt alt fra grunnen av, men jeg skal søke litt rundt i hageplan-etikettene dine. Fint vær i Oslo i dag for den slags syssel.

 11. Hei Hege 🙂
  Vi planlegger å ha et vanningssystem for deler av hagen og har lagt opp med rørføringer slik at det kan trekkes både vann og strøm i ettertid. Men vi har ikke kommet så langt som til å bestemme hva vil vil ha, det må nesten komme i ettertid når vi ser hvor mye penger vi sitter igjen med… Når det gjelder system så er visst dryppvanning (med skikkelige slanger, ikke de tøyseslangene som bare blir tusen små fontener) det beste, men det koster endel mer enn de vanlige svetteslangene.

 12. Hei Fersken.
  Jorddybde er nok en smakssak og en økonomisak, og naturligvis påvirket av hva dere skal ha i bedene og hva som skjer under.

  De aller fleste har jo en form for jord under de nye bedene, da trenger en ikke like tykt topplag, men om du som jeg har pukk under bedene (steiner) så må jorddybden økes. Dersom en har jord under så går jo de store røttene på trær/busker ned i dette, og den jorden bidrar også til å holde jorden over fuktig.

  Fordi vi skal ha både busker og trær og stauder og ikke noe gress, og fordi det stort sett er så veldig drenert under, og fordi jeg vil ha best mulig forhold så har vi rundt 40-60cm jorddybde, ett sted vurderer vi enda dypere men da med en lavkvalitetsjord underst.

  Hvor tykt jordlag en får anbefalt varierer nok veldig, som med alt annet innen jord så finnes det ingen fasit, men jeg ser at i notatene mine fra en av bioforskkildene (jeg ser ikke hvem av de dette er) så står det:
  Hvor dypt jordlag?
  – jorddybde plen: 20topplag + 20cm noe røttene går i
  – jorddybde bed: 40cm topplag for busker, dvs roser og tilsvarende + noe for røttene. totalt 60-70 helst opp til en meter på trær.
  Dette betyr at topplag er kvalitetsjord, mens «noe røttene går i» er feks eksisterende jordmasse som kan være av lav kvalitet (men altså noe som de kan vokse i, ikke bare stein).

  Solding tør jeg ikke gi deg svar på nå, jeg finner ikke konkrete tall i notatene mine. Det vil igjen også variere litt på hva du skal bruke jorden til, naturligvis, og hva de sorterer (kompost eller stein). Magefølelsen min sier at toppjord for bed og plen bør være soldet på en cm, jeg synes 2cm stein for bed høres mye ut, og for plen vil jeg si det er helt uegnet.

 13. Morsomtå lese om pallekamene dine, jeg har fire stykker i 3 «etasjer» som jeg skal begynne med til våren. De er fylt med hageavfall blandet med naturgjødsel, så skal jeg ha kjøpejord øverst. Er spent om sneglene kommer opp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her