Nytt gjerde under planlegging, her er designet:

30 meter gjerde skal opp i løpet av sommeren! Halve hagen ligger på murer og disse må sikres. Og dessuten liker jeg gjerde, de kan bidra til å lage helhet, og bakgrunn.

Desigprinsippet kom på plass i fjor, men det er først nå i våres vi fikk sett på dimensjonering på virket og farge. For å se om det vi tenkte ble slik vi trodde så satt snille svigerfar opp en par meter gjerde som dere ser på bildet, og så har vi gjort noen justeringer i forhold til det.

Designet er enkelt og rent og har så mål å skape en rolig nøytral bakgrunn for plantene.
Som du ser av illustrasjonen så er det lekter i 36×48 mm montert på flasken med 36 mm avstand. Håndløper er tilnærmet 36mm, og mellom lekter og håndløper er det et mellomrom på tre ganger 36 mm. Mellomrommet på nedsiden vil variere ettersom murene ikke er i vater, men ca to ganger 36 mm.
Fargen er mørk brunsvart, så mørk at den kan oppleves som varmsvart. Boligen skal med tid og stunder males i samme farge.

Her er grunnene for designvalgene:
Halvåpent:
– Gjerdet blir en bakgrunn ikke en visuell barriere
– Myker opp avslutningen på den høye muren mot nabo i vest
– Vindforholdene blir bedre enn ved tett gjerde
– Klatreplanter kan snirkle seg inn og ut av gjerdet og bidra til at det integreres i hagen.

Liggende:
– Vi har tildels ganske flott utsikt over deler av gjerdet, og ønsker å invitere øyet til å vandre ut. Horisontale linjer er da å foretrekke, og får hagen til å virke noe større enn vertikale som sender blikket opp, ikke utover.

Slanke profiler:
– Gir et lettere utrykk. Men det er mer jobb å montere og å vedlikeholde da.

Fargevalg:
– Nøytral fin bakgrunn for både grønne blader og hagens mange andre farger
– «Forsvinner» i større grad enn ett lyst gjerde.
– Fargen passer godt inn i nabolaget

Sikring
Liggende lekter er fristende for små barnetær å klatre på. Nå har ikke vi sånne tær sjøl, men det hender de kommer på besøk. Jeg regner med å løse problemet med å montere en lekt på fremsiden av stolpen, litt nedenfor håndløper, da blir det vanskelig å komme opp og over gjerdet. Vil se an plasseringen til vi har fått opp gjerdet.

Det blir noen hundre meter lekt dette, men heldigvis slipper mannen å male, det har snille far tatt på seg 🙂 Familieprosjekt dette gjerdet altså!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Dere er jammen heldige som har en far/svigerfar som har tatt på seg malerjobben. Var nemlig det første jeg tenkte da jeg så gjerdet; stakkars den som skal male.
  Gjerdet er kjempe-lekkert, det altså. Godt det ikke er mer enn 30 meter.

 2. Gjerdet så veldig fint ut! Naturlig og funksjonelt 🙂 Det virker ikke for tett heller og det er jo bra. Det er bedre å filtrere vind foreksempel, en å ha en heldekkende vegg, ellers kan vinden slå ned i hagen. Mye å tenke på! Heldig du er som får malehjelp 🙂

 3. Å ja det blir fint Anne , mye jobb men det er det jo vert .
  Fint og hyggelig med hjelp ,,de er der når en trenger dem,,
  Ha en fin kveld , Marit.

 4. Alle gjerdedelene skal males på forhånd, under tak, så det blir ikke så ille som det kan virke med malingen. Foreldrene mine bor på en gård med plenty av plass, så det går fint å samlebåndprodusere 🙂 men ja! vi er heldig 🙂

  Vindforhold er absolutt vesentlig bak design, her blåser litt frempå murene så det er viktig å bremse.

 5. Spennende da Anne, og så kjekt at en ser kreativiteten blomstre. Her derimot :-(( tor jeg en må planlegge drivhus til neste år, både for blomster og folk, vi regner og fryser i Trødnelag om dagen, men skitt sann, ennå er humøret på topp!!

  Anneklem

 6. Spennende da Anne, og så kjekt at en ser kreativiteten blomstre. Her derimot :-(( tor jeg en må planlegge drivhus til neste år, både for blomster og folk, vi regner og fryser i Trødnelag om dagen, men skitt sann, ennå er humøret på topp!!

  Anneklem

 7. Dette kommer til å bli så fint 🙂 Gleder meg til å se innlegget…
  Å all ære til snille foreldre, de er gode å ha.

 8. Å, moseplassen!
  Har nylig oppdaget denne grønne lungen i hverdagen. Som å synke ned i en god sofa!
  Jeg har et lite spørsmål ang den ip-endringen i et tidligere innlegg. Jeg fulgte oppskriften og fikk med meg fantastiske programmer fra Chelsea, takk for at du la ut linken!
  Det jeg lurer på er om ip-adressen hopper tilbake til den opprinnelige etter den gratis prøveperioden eller om jeg må gjøre noe?

  Tusen takk igjen for denne deilige plassen!
  Silje.

 9. Anne da, håper trønderværet tar seg sammen snart!
  Tua, hehe, jeg har ventet på nytt gjerde i noen år,så jeg gleder meg jeg også!
  Så fint å høre Mari Anne 🙂

  Silje, jeg veit faktisk ikke. Jeg kjøpte oppgradering uten å prøve noe jeg. Hyggelig at du trives her på Moseplassen 🙂

 10. Anne da, håper trønderværet tar seg sammen snart!
  Tua, hehe, jeg har ventet på nytt gjerde i noen år,så jeg gleder meg jeg også!
  Så fint å høre Mari Anne 🙂

  Silje, jeg veit faktisk ikke. Jeg kjøpte oppgradering uten å prøve noe jeg. Hyggelig at du trives her på Moseplassen 🙂

  • Det kommer litt ann på, (mange oppdelte områder), men fra en til to meter avstand skal det være. Har faktisk ikke rukket å sette opp gjerdet enda, alle delene ligger klar.

 11. Hei Anne. Vi skal lage gjerde i år, og synes det er så fint med liggende gjerde slik som det dere har og du beskriver over her. Jeg bare lurer påhvordan trematrialer dere har kjøpt og maling som dere bruker. Kunne egentlig tenkt meg noe tre som ikke trenger å behandles så mye og som naturlig gråner med tiden, men finner ikke så mye informasjon om det. Ellers så ser jeg for meg at det kanskje blir pes når man må male gjerde igjen… Greit nok når det ikke er montert, men når det er montert blir det jo en pirkejobb. Noen erfaringer/ideer?

  • Hei Stine 🙂
   Vi kjøpte vanlig virke i gran, men burde ha kjøpt trykkimpregnert, trykkimpregnert varer lengre, noe som jo er et poeng med et gjerde. Malingen mener jeg var tjeralin. Den bruker eeeevigheter på å tørke, men skal være varig. Fargen er brunsvart. Aner ikke hvor ofte den må males, dessverre, men dette var en av de som varte lengst. Vi kunne valgt å la gjerdet gråne naturlig, det sparer deg for tid. Men, vi ville gjerne ha det mørke malte utrykket. Vil du det skal gråne så bør du iallefall velge trykkimpregnert, det vil si at det er ganske stygt første sesongen, men det kan avhjelpes ved å behandle med jernvitrol som gjør det grått med en gang. Det går sikkert også ann å kjøpe kjernefuru og lerk og mye annet trevirke som er mer holdbart enn den vanlige trelasten (som vel vanligvis er furu) å lage gjerder av, men da blir det dyrere…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her