Om å kjøpe klær uten å ha prøvd de på, eller i mitt tilfelle: Jord!

Hage-jord under, supermiks oppå, begge fra Grønn Vekst

Inneholder omtale av sponsoravtale

Denne uken har vært temmelig begivenhetsrik, og det startet mandag morgen. Da kom det første av de fem jordlassene jeg har bestilt fra Grønn Vekst. Dyktig sjåfør presisjonshelte 10m3 jord på naboens gjesteparkering og jeg gikk spent bort for å se på denne nye fine jorda mi.
Og skvatt til. Den er jo grå! Også så grov? Og er dette virkelig 50 volumprosent organisk masse?
– oi. Kanskje jeg ikke har funnet den perfekte jorden lell!

Du veit det der med at man ikke bør kjøpe klær uten å ha prøvd de på, det gjelder visst for jord også….
Jeg hadde utelukkende sett på jordas egenskaper på papir og droppet å reise og se på selve jorden fordi jeg har en helse hvor jeg må prioritere hardt hva jeg bruker overskudd på. Og nå tvilte jeg på beslutningen min, kanskje dette ikke var drømmejorden allikevel? Jeg visste jo at jeg bestilte en sandjord, men denne kjentes for sandete, for lite som jord, for grov, for anderledes. Hmmm, mer kunnskap trengs.

Mandagen og tirsdagen bød på spørring av hagevenner, ringing til jordekspert og en interessant samtale med en referansekunde. Det ble også en tur til konkurrenten Lindum for å inspisere deres jord og en hyggelig samtale med deres jordkjemiker. Og googling og lesing av gamle notater. Og kløing i hodet… Skulle jeg kjøpe en annen jord, og fantes det noe bedre?

Innimellom dette var det samtaler med Sveinung, min kontaktperson hos Grønn Vekst. Makan til service! Han lyttet til mine bekymringer, svarte på spørsmål, og kom etterhvert med en løsning: De kunne lagen en spesialblanding med to ganger til så mye organisk materiale, og det løste opp i alt for meg. En spesialmiks ble produsert på Steinskogen. Enkelt sagt så er det en skuff av jordproduktet «hage-jord» og en skuff av en den organiske jorda de bruker (som er en miks av hage/park kompost, matkompost og torv). Superorganisk mao, i volum 75% faktisk.

Så nå har jeg to typer Grønn Vekst jord i hagen. I ett bed er det kun «hage-jord»,  i to bed er det kun «supemiks», og i ett bed er det «hage-jord» under og «supermiks» oppå. De to med «supermiks» har ulikt underlag, det ene står på en par meter pukk, det andre har underlag av stiv leirjord. Jeg gleder meg til å se hvordan hvordan plantene trives fremover og hvordan de ulike typene er å bearbeide. Kanskje jeg får bekreftet at «hage-jord» er for sandholdig og grov for mitt bruk (primært stauder), kanskje viser det seg at den er super, og hvordan er det egentlig med en så organisk jord i et bed, passe miks, eller for mye? Mye lærdom å hente for meg, og for Grønn Vekst. De synes det er interessant å følge mine erfaringer, og de liker at jeg utfordrer dem.

Jeg hadde det ikke godt på mandag. Å plutselig skulle få en runde til med kunnskapsjakt og vurderinger var slitsomt. Men samtidig er det tilfredsstillende å lære, og å utfordre meg selv og jordbransjen som er mer fokusert på anleggsgartneren og plenfolket og ikke så rettet mot staudebed. Hvilken jordblanding som er den perfekte for mine bed veit jeg enda ikke, men jeg er veldig begeistret for den nye supermiksen og gleder meg til å fylle hagen med grønt 😀

Oppsummering: Denne uken lærte jeg, igjen: Skal du kjøpe noe som er viktig for deg, prøv det på! Selv om det ser fint ut i katalogen og er anbefalt av venner så er det ikke sikkert det det rette for deg og dine behov 😉

NB:
Det burde ikke være nødvendig å skrive dette, men jeg vil gjerne få presisere: Jeg har som tidligere nevnt en sponsoravtale med Grønn Vekst hvor jeg får rabatt på jorden og de får omtale. Det eneste jeg har lovet de er omtale, hva jeg sier i den omtalen er naturligvis helt opp til meg. Sånn er det med alle produkt jeg skriver om. Jeg deler mine erfaringer og oppfatninger, både de positive og de negative, ellers ville de jo ikke hatt noen verdi!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Da jeg bestilte vårt første lass med matjord fra Jaco as fikk jeg et tilsvarende sjokk. Jeg opplevde jorda som en blanding av sand og skogbunn. Men sammenlignet med den leiren som er her var den så velsignet lett å jobbe med. Etterhvert har jeg vent meg til den jorda, og fordi plantene trives i den har jeg bestilt flere lass.

 2. Hmmm. Skjønner at eg har hatt det «lett» som ha ein BONDEMANN som henter myrmold til kona si, som tipser om å blanda litt sand i , og som også har fått kompostmold heim og blanda i …. Det veks og trivst her og det håper eg verkleg at det kjem til å gjera hos deg og Anne !! DU fortjener det !!

 3. Tror også at en blanding av disse du har, er det beste. Strukturjord skal i teorien være bedre for å bringe mer luft og fukt til planterøtter, enn jord som er for finkornet og pakker seg når våt. Interessant framover å lese her inne om hvilke planter som gror best.

 4. Tullik, høres supert ut å ha tilgang til produkt og blande sjøl 🙂

  Anneli, jeg er som sagt veldig spent. Hage/park komposten som er brukt er ganske grov, det gjør underverk for strukturen. Foreløpig er jorda ekstremt fløffy fra produksjonen, skal bli morsomt å se hvordan den er når den har normalisert seg. Jeg tror den superorganiske blir helt uovertruffen for sommeren, men hvordan den er for vinterherdighet veit jeg ikke, der har nok sandjorda et fortrinn. Uansett, praktisk å ha begge typer jord i hagen, løker skal feks ha langt bedre drenering enn sibiriris.

 5. Hadde vært artig å høre om din videre erfaring med denne jorda nå, to år etterpå.

  Er den blandingsjorden du fikk også mulig å få for privatkunder uten avtale om bloggomtale, tror du? Når jeg ser på nettsiden deres for Vinterbro, står det nemlig kun hagejord…

  • Hei Eivor. Takk for fin oppmuntring!
   Jeg har hele tiden tenkt at jeg skal skrive om dette, men så skjer det så mye annet som roper høyere… Men litt kort info kan du få.

   Jeg er superfornøyd! Jorda har ikke hatt noe ugress, og er veldig lett å jobbe med. Jeg har hatt flere på besøk i vill begeistring luker litt fordi det er så gøy med løs jord.. Det virker på meg som om plantene stortrives, jeg har ikke hatt noen uventede dødsfall iallefall.
   Det som er verdt å merke seg er at jorda er veldig godt drenerende (som sagt noe jeg var bekymret for innledningsvis ettersom det meste av jorda står over drenerende masser pga murene). Dette er ikke noe problem for meg for jeg har ikke vanningsrestriksjoner, så om en kan vanne så er det egentlig sånn at de fleste planter stormtrives med godt drenert jord.

   Når det gjelder næring så er det vesentlig at jeg gjødsler, men jeg har greid meg med å gjødsle en til to ganger pr år med hønsegjødsel og lupingjødsel i omtrent den mengden som er anbefalt på pakkene. Da gror det så det knaker.

   Jeg vil anta du kan få de til å lage jord etter ønsker, om du bestiller nok, men ta kontakt og hør hva de tilbyr og hvordan du kan tilpasse det til dine forhold. Om du ikke skal ha sånne enorme mengder som meg så kan du dessuten kjøpe en ferdig miks, og så kjøpe ekstra av kompostkomponenten, og blande det sammen sjøl.

   Er det noe konkret du lurer på så spør!

  • Oppdaget plutselig at hagejorden fra Grønn vekst ikke kan brukes til frukttrær, bærbusker og grønnsaker de tre første årene. Det skriver de på et ark jeg fikk med innholdsdeklarasjon, i hvert fall.
   Trodde du brukte den blant annet i grønnsaksbedene?
   Mvh Eivor

  • Hei Eivor
   Jeg har to typer jord i hagen, kjøpt i to ulike omganger, begge fra Grønn vekst. Den første som er omtalt her ligger i de vanlige staudebedene men det står frukt og bær i den også, og det var ikke noe problem når jeg kjøpte jorden. Den andre som ligger i kjøkkenhagen er en annen miks, husker ikke helt hva som er forskjellen, men den har enda mer organisk materiale og den var kjøpt spesielt for kjøkkenhage.

   Så ja, jeg har matplanter i min jord, noe jeg fortalte når jeg kjøpte jorden. Men, det er jo noen år siden, så de kan ha endret miksen eller myndighetene kan ha endret kravene. Ta kontakt med de og spørr du!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her