Planteplaner: Hei-Hallo! bedet.

Planen er å bruke planter for å myke opp muren, og fylle hele bedet med fest og morro 🙂

Når du besøker noen eller kommer hjem på slutten av en lang arbeidsdag, er det da ikke herlig å bli møtt av en sprudlende hage som roper Hei-Hallo til deg? Det, synes jeg, og derfor har vi bestemt oss for at det første bedet man ser er propp fullt av farger og fest. Bedet ønsker velkommen med fynd og klem, her er det ingen som unnskylder seg for at de er til 🙂

Hei-Hallo ligger vendt mot syd med deler av bedet i full sol og deler i delvis skygge. Bedet skråner kraftig, så jeg prioriterer stauder og busker som krever lite stell, og så må jeg ta hensyn til at bedet nok vil tørke ut fort så ingen tørste planter hit.  Nedenfor Muren med Hei-Hallo ligger Morn, som ligger i nesten full skygge og på fjell med lite jordsmonn. På høyre side av trappen er det et svaberg som vi kler med mose, trappen kles med skifer.

Fargene i Hei-Hallo og Morn skal være sterke, i lime-gul-orange-rød-mørkerød-lilla-sterkrosa. Her havner blomster jeg ellers synes støyer for mye, men i dette bedet som er i en transportåre så blir det perfekt. Bedet sees hele året, så noen planter som gjør det interessant også vinterstid må til, og noen av buskene må ha flotte høstfarger og bær.

Bedet har en høy mur mot vest, denne fortsetter bortover og skal kles med klatrevekster og en pr busker som henger utover kanten og bryter opp. Bedet skal primært oppleves fra trappen, så det blir plantet gradert med høye planter øverst og lave nærsynsplanter nede langs trappen. Morn ligger egentlig på naboens eiendom, men vi har fått adoptere det og planter til slik at det myker opp hjørnet.

Målet er å kun kjøpe busker og klatrevekster, og ellers bruke det jeg allerede har og kan bytte til meg fra venner og familie. Det vil også bli sådd endel sommerblomster de første årene slik at bedet fylles ut. Ved å unngå synlig jord så reduseres lukebehovet og vanningsbehovet, og så ser det «ferdig» ut.

Under finner du inspirasjonsbilder (ikke å anse som nøyaktig planteplan)
Og ja, jeg veit det ser kaotisk ut, men et slikt bildegalleri er ikke representativt for hvordan det blir med større tuer av stauder med roligere grønne lommer mellom. Og husk, ikke alt blomstrer samtidig 😉
Klikk på bilde så blir det stort, og du kan bla fra bilde til bilde.


Er du ny leser så finner du mer om hageoppussingen på stikkordet «Prosjekt hagetransformasjon»

Hva synes du? Man må jo bare bli blid av å bli møtt på denne måten, eller hva? 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Jeg gleder meg veldig til å se akkurat dette bedet må jeg si. Skal bli spennende å se om jeg lykkes i å få det til å synge, ikke bare brøle 😉

  Takk for fine kommentarer jenter 🙂

 2. Dette kjem til å bli fantastisk flott!
  Tenk å bli møtt med eit sånt flott skue ein dag ein ikkje er heilt på topp, tippar formen stig ganske fort 🙂

 3. Det ser spennende ut. Jeg selv sliter med mine to bed som møter oss hver dag hele året. Har roser å lavendel nå. Å akuratt sådd bunndekkende brudeslør. Bedene mine ligger nord øst og sliter med tørke. Men utroligvis og heldigvis trives rosene

 4. Ja! Det tror jeg man blir blid av! Knallfarger kan bli veldig flott syns jeg. Jeg har sett en rhododendronkombo av en diger knallrosa en og en mindre knalloransj en inntil den – det var knallkult, må få tatt bilde av det en dag. Gleder meg til å se resultatet av disse bedene dine!

 5. Rohodendronkombo vil jeg gjerne få se Hege!
  Mammagartneren, bed ved husvegg kan være litt tricy på grunn av dreneringen. Herlig at rosene trives 🙂 (men lavendel, om den ikke trives, får nok for lite sol).

  God helg alle sammen, håper det blir farger, fest og morro!

 6. Rohodendronkombo vil jeg gjerne få se Hege!
  Mammagartneren, bed ved husvegg kan være litt tricy på grunn av dreneringen. Herlig at rosene trives 🙂 (men lavendel, om den ikke trives, får nok for lite sol).

  God helg alle sammen, håper det blir farger, fest og morro!

 7. Hehe, så morro å høre 🙂
  Det er veldig praktisk faktisk, når jeg forteller mannen at vi kan plante den og den i Øya, eller Hei-Hallo, eller Storstua, så veit han hvor jeg mener uten videre forklaring. Planen er å bruke det som «tags» (stikkord) her på bloggen også, så når jeg viser fra noe som står i et bestemt bed, så bruker jeg den taggen. Tenker det blir fint for både lesere og meg.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her