Husk å beskjære tujahekken, slik får du tuja pen:

Jeg synes av og til synd om tujaen som har fått sånt et dårlig rykte. Det er jo slettes ikke tujans skyld at folk bruker den feil. Når en prøver å få et 35 meter høyt tre til å bli en villahagehekk så må det jo skjære seg…

Tre viktige ting å huske på når du planter tuja

 1. Tuja må beskjæres årlig, helt fra den er liten.
 2. Tuja tåler ikke å beskjæres innenfor «det grønne»
 3. Tuja tåler ikke å tørke. Nyplantet hekk må vannes i to år, og selv etablerte bør få vann i tørkeperioder

Tuja kan være fint, og det kan være grusomt. Det er lurt å velge en sort som passer dine forhold og ønsker (snakk med fagperson på hagesenteret). Ikke bare velg den billigeste nå, du skal tross alt ha glede av hekken mange år.

Klipppet høy tujahekk

Hvordan klippe en tujahekk:

Hekkesaksen er et fantastisk verktøy for å få en flott tett hekk. Når du klipper over en gren så oppmuntrer du grenen til å skyte nye skudd, buske seg som det så fint heter. Og denne buskingen ønsker du tidlig i veksten slik at planten blir tett helt fra barnsben av. Det tar nemlig plass å lage masse skudd, det lar seg ikke gjøre på hekkens ytterste fem cm.

Innsiden av tujahekk
Inni tujahekken mister grenene evnen til å lage nye skudd, klippper du innenfor det grønne så vil den ikke bli grønn igjen! Denne hekken har blitt veldig vid fordi den sto uklippet i mange år.
Tettklippet tuja blir jo ganske flott!

Nedenfor har jeg frisert på to tujabusker som står ved min trapp (de er naboens). De er veldig åpne og sprikete, og jeg halverte de fleste skuddene. Hadde det vært mine busker hadde jeg tatt de mye tidligere, og kraftigere, det er måten å få de tette og pene på.

IK! Jeg tar i en tuja!

Tips for klipping av tuja:
* Tuja kan klippes hele året, men det er best å klippe fra telen har gått og til september.
* Start tidlig med å klippe sidene på hekken (yttersidene, ikke mellom plantene). Ikke klipp den i toppen før den har nådd nesten den høyden du ønsker.
* Klipp helst ikke innenfor siste grønne skudd/blad. Det kan gå bra, ekspertene strides litt om tuja bryter fra «brun ved» som det heter, men det er mye smartere å la være.

Her finner du kilder og stoff for å lese mer om tuja om du lurer på noe:
Plantasjen, Hage.no, Klikk.no. og en artikkel som handler om både tuja og annen hekk hos Hageland.

Les mer hvordan klippe hekk i denne bloggposten

Hvordan klippe hekken korrekt og effektivt!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

26 KOMMENTARER

 1. Naboene mine har også Thuja – noe som vil si at vi også har det. Sukk. Den er ikke klippet siden den ble plantet for tjue år siden, annet enn i toppen for tre år siden. Den er alt for bred – også inn på vår tomt og jeg skulle så gjerne klippet mye av den for å gjøre den smalere. Under det ytterste grønne er den imidlertid brun – og jeg er redd den ikke kommer til å skyte noen nye skudd om jeg klipper så mye jeg har lyst til. Er det noen som har erfaring med hvordan det går å trimme en Thuja som har fått stå i fred så lenge?

 2. Jeg håper du får gode råd!
  Som sagt så har jeg sett en par eksperter si at det går helt fint, mens andre sier at det ikke går. Trolig betyr det at det går helt fint i utgangspunktet, men at det ikke alltid funker. Kan variere på sorten og på alderen, og kanskje også andre faktorer.

  Det du kan vurdere er å teste på en busk, en plass hvor du om det ikke funker så bra kan sette en annen busk fremfor. Altså, beskjære inn så mye som du ønsker på et felt, og så vente og se om den skyter på brun ved. Jeg vil anta at det er viktig at du tar stort nok areal til at solen kommer til på de brune pinnene.

  Uansett, tujaen fortsetter å vokse den, så noe beskjæring må du gjøre uansett om det blir nå i den yttre grønne massen, eller du går mer drastisk til verks.

 3. Jeg har stusset den ytterst hvert år siden vi flyttet inn her, men det hindrer den bare fra å bli større, og det er ikke nok. Et lite felt var en god ide!

 4. Takk for tips! De som bodde i huset vårt før må ha vært tujamaniacs, hvis det finnes noe sånt… Hagen holder på å bli overtatt av tuja nå. Her skal det klippes!!
  🙂

 5. Ble veldig fin!

  Har ikke Tuja selv, men er litt enig i at den har et ufortjent(?) dårlig rykte.

  Meeeen, kan liksom ikke glemme nrk’s «hageguru» Tor Smaalands svar på hvor langt det burde være mellom hver Tuja.

  Minst 2-3km svarte Smaaland til det… 😉

  Koser meg stadig med bloggen din!

 6. Margrethe, blir litt som når man tester ut hårfarger og vaskemiddel og sånn, hehe 😉

  Ingrid, fin anledning til å bli god på fasongklipping mao.

  Marianne, hehe, det er mange som er enig med Tor i det. Jeg har sett mange fryktelige tujahekker, men jeg har også sett fine. Har en plan om å få tatt bilder av noen av de fine hekkene og dele, kanskje få dere lesere med på å dele også, for å få vist hvordan det kan bli med godt stell, og alternativer for andre typer hekk også.

 7. Ble veldig fin!

  Har ikke Tuja selv, men er litt enig i at den har et ufortjent(?) dårlig rykte.

  Meeeen, kan liksom ikke glemme nrk’s «hageguru» Tor Smaalands svar på hvor langt det burde være mellom hver Tuja.

  Minst 2-3km svarte Smaaland til det… 😉

  Koser meg stadig med bloggen din!

 8. Denne bloggposten har jeg nå lest høyt til gartneren min her Anne, halveis har han hørt etter men jeg tror fokus var mer på fotballbanen via tv-skjermen, for EN!!! tuja har vi, ved trappa her og den har ikke mindre enn 3 sett med juletrebelysning ett sted inn blant greiene, he he vi fyller bare på mens den vokser… Velges grønne ledninger ser man dem ikke heller heldigvis :-)))

  Hørte faktisk om en bort i nabolaget her som var s plaga av tørre brune flekker/ partier, spraylakkerte han faktisk, jau ja, noen velger den enkleste vei til målet å, he he

  Kos deg i kvelden snuppa.

 9. Margrethe, blir litt som når man tester ut hårfarger og vaskemiddel og sånn, hehe 😉

  Ingrid, fin anledning til å bli god på fasongklipping mao.

  Marianne, hehe, det er mange som er enig med Tor i det. Jeg har sett mange fryktelige tujahekker, men jeg har også sett fine. Har en plan om å få tatt bilder av noen av de fine hekkene og dele, kanskje få dere lesere med på å dele også, for å få vist hvordan det kan bli med godt stell, og alternativer for andre typer hekk også.

 10. Naboen min har en tujahekk som nå er minst 5m høy. Den skygger for sol og utsikt. Hvor høy kan en tuja bli?

  • Det kommer ann på hvilken tuja det er og hvor godt den trives. Brabant som er veldig vanlig kan vel bli åtte meter, og det finnes da de som blir høyere også.

   Så frem med hekkesaksa!

   Dersom du synes hekken er ubehagelig høy, og den står i/nær grensen mellom deg og nabo så har du rett på at den begrenses i høyden. Reglene tilsier at en ikke kan ha høyere hekk enn to meter i tomtegrensen. Jeg ville dog ikke anbefale å kutte denne ned på to meter, det blir neppe pent, men få tatt den ned endel.

 11. Har en Tuja smaragd hekk som har vokst til nesten 1,5 m.
  Hvor mye kan heg klippe den i høyden.Hekken er litt over 1 år gammel?

  • Den kan du klippe akkurat så høyt som du har lyst. Husk bare at tuiahekk ikke skal klippes i høyden før ETTER at den har nådd den høyden du ønsker at den skal ha, så om du vil ha en hekk som er feks 160cm høy må du vente med å klippe den til den er høyere enn det.

   Ti meter høye forvokste tuiahekker kan en ikke klippe ned til to meter, det blir aldri pent, da er det bedre å plante ny, men sånne i litt mer normal høyde kan man klippe i vei på.

 12. Hei, Anne.
  Jeg må bare spørre…har jeg forstått deg riktig at man skal klippe thuja-buskene (jeg har Smaragd i hekk) på sidene ofte, men ikke toppen før den har nådd riktig høyde? Jeg har hatt hekken i ett par år, og ikke klippet noe ennå…

  Takknemlig for svar.

 13. Hei, Anne.
  Jeg må bare spørre…har jeg forstått deg riktig at man skal klippe thuja-buskene (jeg har Smaragd i hekk) på sidene ofte, men ikke toppen før den har nådd riktig høyde? Jeg har hatt hekken i ett par år, og ikke klippet noe ennå…

  Takknemlig for svar.

 14. Klippet tuja hekken for noen uker siden på toppen og på siden. Nå er den begynt å bli brun, hvorfor.

 15. Har en tuja hekk på 3m+. Ønsker å klippe denne ned til 2m. Når bør jeg gjøre det og vil den noen gang bli fin igjen på toppen?

  • du kan klippe fra telen har gått. Om den blir fin i toppen vil jo avhenge helt av planten, men du må klippe lavere enn du ønsker hekken første gangen slik at den kan lage nye toppskudd, og så senere klipper du de toppskuddene igjen så de forhåpentligvis fyller seg fint ut etterhvert.

 16. Flotte tips! Tuja har etter mitt syn et veldig godt rykte og hos stort sett alle som vurderer hekk er tuja et alternativt. Den skjermer godt og gir et flott grønt og pent bidrag på vinters tid.

 17. Shit,jeg klipte tujaen min norn cm i høyden i sommer,før den da har nådd ønsket høyde. Vokser den ikke mer i høyden da?

  • Den vokser like fint videre. Grunnen til at man anbefaler å vente til nådd høyde er fordi det gir penest resultat på enklest vis 🙂

 18. Hei!
  Jeg har en frittstående tuja på ca 3m som jeg ønsker å «gjøre om til et tre» ved å klippe frem stammen i bunn. Kan jeg gjøre dette allerede nå, eller er det for kaldt å klippe så store grener tett inntil stammen? Ser du skriver at den kan klippes hele året, men er usikker på om dette også gjelder større grener, eller om det da kan gå frost i den.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her