Hvordan klippe hekken korrekt og effektivt!

Nyklippet bøkehekk i hage med kastanjegjerde

Noe av redskapen er sponset

Har du hekk?
Dersom du ønsker en klippet hekk så er denne bloggposten til deg. Her går jeg gjennom hvorfor det er viktig å beskjære, og viser deg nøyaktig hvordan du bør gå frem for å få den flotteste hekken. For din del, for plantenes del, og for skolebarna på veien utenfor hekken din.. 🙂

Hvorfor klippe hekken:

 1. De fleste hekker består av planter som har lyst til å være veldig mye større enn du synes de skal. Tuja feks vil gjerne være 20 meter høy. Da sier det seg selv at den kommer til å ta over hele hagen om du ikke gjør noe..
 2. Vil du ha en pen hekk så MÅ den klippes jevnlig. Du kan ikke bare la det skure og gå til hekken er for stor, da er det ofte for sent!
 3. Hekken din påvirker andre. Spesielt viktig ut mot vei. Det er ikke kjekt når hekken tar opp halve fortauet. Hverken for komfort eller sikkerhet for de som går forbi.
Fantasifull klippet hekk
også kan du jo gjøre noe gøy ut av den om du vil… 😉

Hvordan beskjære slik at du får en pen og tett hekk:

 1. Tidlig og ofte så den busker seg pent
 2. God fasong slik at sol kommer til
 3. Rett tid på året så du ikke plager plantene

slanke strame barlindhekker i Claus Dalbys hage

Når klippe hekken:

Du kan klippe hele året gjennom, med unntak av på våren før og under bladsetting. Det er også lurt å ikke beskjære hekken i en langvarig heteperiode. Og ettersom en tett hekk er strålende bolig for småfuglene så bør du unngå å klippe i hekketiden (småbarnsperioden).

Med andre ord: det er absolutt perfekt å klippe akkurat nå!

Innsiden av en tujahekk dør ut, derfor er det viktig å klippe jevnlig for du kan ikke klippe innenfor det grønne
Slik blir det inni en tujahekk. Klipper du innenfor det grønne så vil den ikke skyte nye skudd, derfor kan du ikke vente med å ta sidene.

Hvor ofte klippe hekken:

En til to ganger i året er fornuftig hekk-beskjærings-intervall. Men jo oftere du beskjærer jo tettere hekk får du. Dette gjelder spesielt for tuja, barlind og gran, for disse setter nødig nye skudd innenfor eksisterende skudd.

Vakker klippet hekk i Engelsk hage (Great Dixter)
Dette er jo en veldig overdrevet A-fasong, men mulig og flott om du ønsker. Hekken er forøvrig barlind.

Hva er korrekt fasong for en hekk:

Det er veldig viktig at sidene av hekken får godt med lys, ellers gidder ikke planten lage grener og blader, og da blir ikke hekken tett. Derfor er det best om hekken er smalere øverst enn nederst, eventuelt helt rett. Hekken skal med andre ord ha en A eller I fasong, absolutt ikke V fasong.

Dersom hekken er plantet i fallende terreng må du enten la hekken følge terrenget, eller du kan velge å la den gå i trinn. La deg gjerne inspirere av Claus Dalbys strålende måte å løse dette på. Store deler av hans hage ligger i svakt fallende terreng, det er ingen trapper i denne delen av hagen, men hekkene går i trappetrinn.

Hekk i terreng, klippet i terrasser med pen fasong
Hos Claus Dalby. Også en barlindhekk

Hvilken deler av planten i en hekk skal klippes:

 1. Toppen: La hekken vokse til den har nådd nesten ønsket høyde, så klipper du av toppen. Da har den litt ekstra plass til å lage tette toppskudd.
 2. Ytterside: Ta yttersidene helt fra første år. Det bidrar til at den blir tettere innenfra. Så lar du gradvis hekken bli bredere til du har nådd din maks. Husk god fasong, ikke la hekken få være bredere øverst selv om det er der den gror mest…
 3. Innsiden: Mellom hekkeplanter er det ikke vanlig å beskjære, la den selv få fylle seg ut.

Bøkehekk med buet avslutning mot topp

Hvordan klippe hekken:

Generelt er det lurt å starte med å ta toppen (om hekken er utvokst nok til det). Har det gått litt vel lang tid siden forrige klipping så kan du med fordel bruke en grensaks for å få av de tykkeste grenene, før du tar frem hekkesaksen og lager det jevnt.

Så klipper du sidene med en hekkesaks. Er hekken svært ung kan det være enklere og bedre å bruke en sekatør for å ta inn sideskudd enn hekkesaksen. Husk å sjekke ditt eget arbeide på avstand underveis, ta heller litt og litt enn for mye i ett jafs!

Tuja, gran og barlind bør ikke klipppes innenfor der det er grønt, de lager nødig nye skudd. Løvfellende hekker kan klippes hardere, men tar du godt innenfor bladskuddene så er det slettes ikke sikkert det blir tett igjen, spesielt ikke på nordsiden av en hekk.

NB: Spenn gjerne opp et tau før du begynner å klippe slik at du har en rett linje å gå etter. Spesielt for toppen, men også sidene kan være ok å ha en linje å rette seg etter.

slik får du hekken rett når du klipper

Rist hekken, (eller rak den med en rive,) for å få løs avklipppet. Gå over og fjern utstikkende tykke grenstubber med en hagesaks/sekatør. Og ved behov puss over med hekkesaks til slutt.

Ta så to skritt tilbake og nyt ditt eget arbeide 🙂 

redskap fra Fiskars for å klippe hekk

Hva slags redskap skal/må/bør man ha

Det er ikke mangel på redskap å få kjøpt, her prøver jeg å vise deg noe av det som finnes, hvordan det brukes, og gi mitt innspill i hvor viktig jeg synes de ulike er.

NB Reklame: Noe av redskapen jeg bruker som eksempel er sponset fra Fiskars, du kan lese om de her.

Hekkesaks på langt skaft fra Stihl
Bodil og Stihl, i god stil. I Marias hage, med en bøkehekk
PowerGear hekkesaks klipper bøkhekk
PowerGear hekkesaks

Du MÅ ha en hekkesaks:
Men det er opp til deg om du går for en manuell eller motorisert. De motoriserte jobber raskere og er gull når du har stor hekk, men de er tyngre å håndtere og betydelig dyrere i innkjøp. Jeg har sett på flere ulike som har klippet hekker, både proffer og amatører, og de har alle til felles at selv når de har motorisert hekkesaks liggende, så tas den manuelle frem innimellom for detaljarbeide.

I bildene her ser du en manuell hekkesaks fra Fiskars, og en motorisert fra Stihl.

Om du er nysgjerrig på motorisert hekkesaks så pass på at du får en modell tilpasset din hekk og din fysikk. Det er mye å velge i både på utforming, og om de går på batteri, strøm eller diesel. Velger du rett så trenger du slettes ikke være vektløfter for å få klippet hekken 🙂

Har du en manuell hekkesaks så er det viktig at den er skarp og effektiv å bruke. God redskap halverer jobben! (og ja, jeg likte den fra Fiskars ja, men der har jeg lite sammenligningsgrunnlag)

Klippe inn tykke grener i hekk
Denne grenstubben stikker seg for langt frem og må vekk. Klippes lettest av med en sekatør

Du bør ha en sekatør (hagesaks).
Sekatør er faktisk ett must om du har hage så den har du vel uansett? Ved hekkeklipping er sekatøren gull for klippe hekken når den er ung, og for å renklipppe småtykke grener som har kommet frem etter at hekkesaksen har gjort sin jobb.

I bildene bruker jeg en sekatør fra Fiskars som er i deres Powergear serie. Jeg liker denne godt fordi jeg med den greier å klippe over mye tykkere grener enn jeg ellers ville orket.

Grensaks brukt for å klippe hekk
Grensaks

Det er veldig praktisk å ha grensaks
Dersom du er flink og klipper hekken din hvert år så trenger du ikke grensaksen. Meeeen… er du ikke like flittig alle år så er en grensaks er kjekt å ha for justere inn tykke grener.

Grensaks er faktisk en av de hageredskapene jeg bruker mest. Nødvendig for å tukte busker, nødvendig for å høste grener for både juksevår og vinterdekorasjoner Jeg har en gammel fra Burgon & Ball med teleskoparmer som er topp inni stikkete tette kratt, men for ganske frie grener og småtrær så foretrekker jeg denne fra Fiskars PowerGear serien, den skjærer gjennom som smør.

Klønete sted å beskjære for det er plantebord forran hekken så du kan ikke stå inntill. Men Bodil løste problemet med gardintrapp og Multikutter teleskop 🙂

Det er praktisk med en grensaks på laaangt skaft (multikutter)
Jeg har prøvd en haug ulike beskjæringgreier og Multikutter var den som overrasket for hekkeklipping. For trenger man virkelig en grensaks med lang arm når man har motorisert hekkesaks på lang arm, og gardintrapp, og vanlig grensaks?

Trenger og trenger fru Blom, men brukt og likt ble den så absolutt! Jeg ser jo den største nytteverdien i multikutter i å kunne beskjære ett tre, men som hekkeredskap var den strålende for å renklippe gjenglemte grener, og på steder det var høyt eller trangt eller på andre måter vrient å komme til.

Klippe vindu i hekken

Og ja. Alle bilder hvor det pågår klipping er tatt i Marias hage.

Hun har et knippe ulike smarte hekker, og en av de hekkene har vindu! Dermed kan huset på andre siden og forbipasserende til fots se sjøen 🙂 Toppen av vinduet er en nedbøyd gren, nå jobber hun med å la den nedlagte grenen lage gode skudd slik at den delen av hekken kommer på høyde med den høyeste delen.

Det ble en lang post om hekk. Håper du fikk avklart noe du lurte på, og kanskje inspirert til å gjøre noe gøy ut av hekken din??? Isåfall, del den gjerne!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Hei!

  Takk for et fyldig innlegg om hekk! Jeg har et par spørsmål angående dette.

  1. Hvorfor ikke klippe mellom hekkplantene? Vil ikke klipping også her føre til tettere hekk? Jeg har en ung hekk av blankmispel hvor plantene enda ikke har vokst sammen (mulig vi var noe gjerrige og tillot for stor avstand da vi plantet).

  2. Jeg hørte et radiointervju på P1 med en hekk/hageekspert jeg dessverre ikke husker navnet på. Han sa at ny forskning(?) har vist at man bør klippe hekken i den beste vekstmåneden og at dette går i mot når han tidligere rådet folk til å klippe. Kan du si noe mer om dette?

  Tusen takk for at du gir oss denne bloggen! Den er en glede å titte innom!

 2. Hei, på side 81 og utover i denne pdf sier de litt om beskjæring, og at det forsåvidt er å foretrekke å beskjære i vekstsesong, men at det også er et avveiningspørsmål.
  https://trepleieforum.no/images/pdf/BMP_9_juli_v2.pdf

  Når det gjelder å klippe mellom så kan jeg ikke gi deg noe godt svar, husker faktisk ikke hva som er oppgitt som grunnen, det er bare det jeg har lært

 3. Hei.

  Fantastisk blogg du har her. Skulle ønske eg hadde oppdaga mykje av den her kunnskapen tidlegare….

  Om ein allereie har bæsja på leggen, og tynna tujaen ALT for mykje nederst, er då kampen tapt? Vil den aldri komme med nye skudd frå dei «brune områda»? Eller kan vi legge til rette for auka vekst no etterpå?

 4. Jeg skal klippe ned en tuja smaragd ned to meter. Kan jeg kutte den rett over på toppen? Går det ann? Blir den ødelagt

  • Hei Egil.
   Litt erfaring her med å ikke klippe, og så skamklippe, thujahekker. Det vi vet / har erfart, er at å «ta igjen» bredden (altså ta av masse på sidene) ikke går bra. Vi har derimot ved flere anledninger klippet ned 1 – 1,5 – 2 meter i høyden. Erfaringen er at det ser snålt ut en sesong eller to eller tre, før det går seg til. Det kan lønne seg å skjære hovedstammen noe lavere enn ønsket ny høyde, da det må være «plass» til at de nye grenene som skal danne toppen kan vokse over og skjule stammen du sagde over. Gjetter på at rundt 20-25 cm kan være passe??
   Det viktige er at det er grønne grener rett under der du skjærer, slik at disse kan komme med nye skudd og danne ny topp. Mener å ha hørt at rett tid er slutten av mai til ut juni, men der kan det hende du skal høre med fagfolk 🙂

 5. Hei

  Takk for gode tips om klipping av hekk. Selv har jeg hekk av svartsurbær. Den trives og vokser seg buskete og bred. Jeg har lagt merke til at den «surmuler» etter klipp. Da blir bladene burgunderfarget og viser tegn til høst. Har du noen tanker om hvorfor den reagerer slik? Kan det være at den ikke liker røff behandling av motorisert hekkeklipper, eller er det noe jeg gjør feil? Det er så trost at hekken går i høstsfarger allerede i slutten av juli.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her