Hagedesign for vestsiden. Forklaring på design.

Det er moro å bygge ny hage 🙂
Få testet ut mine tanker og ideer omkring hagedesign, og se planer og drømmer satt i live. Nå er det jo min egen drøm jeg oppfyller, så det er naturligvis også store forventninger til å bruke hagen, både nå straks og i mange år fremover.

Jeg veit mange av dere er interessert i hvordan jeg har tenkt når jeg har formgitt hagen, så i dag tar jeg for meg vestsiden og prøver å dele hva som ligger bak hagedesignet. Vestsiden av huset utgjør hagens viktigste areal. Hagedesign er komplekse greier hvor alt mulig spiller inn og påvirker hverandre. Jeg synes det er vanskelig å forklare godt, men håper dere henger med, og spør når dere lurer på noe 🙂
Helt nederst finner du lenker videre til eldre bloggposter som har masse bilder fra arealet nå og tidligere.

Ønskede funksjoner/behov.
Vestsiden har tre hovedfunksjoner: Den skal være interessant og inviterende fra stuen. Den skal romme en stor sitteplass samt flere små. Og den skal knytte syd og nordsiden sammen.

Kvaliteter:
Denne delen av hagen er meget luftig med åpent utsyn over naboens hustak og med et glimt helt bort til Oslofjorden og Nesodden. Arealet føles relativt skjermet fra omgivelsene, naboer kan se inn fra sine 2. etager, men det er ingen balkonger ol som vender hit. Arealet er dessuten helt flatt ettersom det er bygget opp på murer. En liten del av hagen i nord/vesthjørnet ligger utenfor muren og ca 2m+ lavere. Det er sol på deler av arealet nesten hele dagen,  inntil huset er det skygge frem til 12.

Utfordringer:
Designmessig er den store utfordringen at huset står midt på tomten og deler hagen opp i tarmer, så det har vært et poeng å utnytte potensialet i tomten og visuelt strekke den så hagen føltes bredere/større. For å gi dere en skala så er det åtte meter fra husvegg til gjerde fremfor hagedøren.

Mål for hagen:
Jeg ønsker en hage som har mye å by på, en liten opplevelsesmaskin. Jeg foretrekker design med rene linjer i bunnen, men som så fylles med liv og leven slik at totalen blir enkel å forholde seg til, men full av overraskelser og opplevelser.

Hovedgrep:

1. Stort sammenhengende tredekke som binder alt sammen og som gir fleksibilitet for bruk.
2. Plassert og formet dekke, bed og dam slik at det dannes linjer som bidrar til at hagen føles bredere/dypere og binder hus og hage sammen.
3. Bruker trær, bed og krukker for å danne dybde. Det er meget luftig utsyn og uten noen sperrer ville øyet bare rømt uten å oppleve stedet vi er på derfor skal det plantes noen trær og busker i hagens ytterkant. Vi setter også noe krukker inntil husveggen og ved gjerdet slik at den grønne hagen ikke stopper ved plattingen og så flaten brytes opp.

 

Ulike elementer i hagedesignet:

Plassering og utformingen av tredekket og bedet.
Vi trenger flater for møblering, og  gangareal som knytter sammen syd og nordsiden, hagedøren og uteplassen og bedene. For å skape en helhet i hagen så besluttet vi å legge et stort tredekke som fyller disse behovene. Ved å ha en stor sammenhengende flate som smyger seg inntil bed og hus og gjerde så gir vi hagen en ryggrad og en ro, og vi får en stor grad av fleksibilitet for møblering, både til hverdag og fest.

Vi har plassert hovedsitteplassen på den nordre delen av arealet og anlagt bed og dam fremfor stuen slik at vi får en grønn utsikt innenfra. Diverse små sitteplasser spres utover slik at en kan oppleve hagen fra ulike punkt.

Bedet har fått en organisk utforming fordi det bidrar til å løsne opp hagen og få den til å virke større og mer involverende. Buene danner linjer som trekker øynene og blander arealet. En rett linje parallelt med husveggen (som er det vanlige valget) ville skapt to tarmer, ved å gi det denne utformingen oppnår vi at arealet (visuelt) puster, det blir mer naturlig og mer levende. og det virker større.

Vi har valgt 20 cm brede terrassebord i trykkimpregnert konstruksjonsvirke som ligger vinkelrett på boligen, dette bidrar til at arealet føles bredere og den store dimensjonen gir en roligere flate.

Dam, er lagt litt på skrå med oval form. Plassert der for å ha sterk nærhet til hovedsitteplassen, og for å gi minst mulig refleksjon inn i stuen.  (Jeg er lysømfintlig og lav sol som skinner i basseng er ubehagelig). Dammen har fått sin form for å bidra til å skape linjer.

Trær. Vestsiden får ett stort tre (tuntre), samt et lite prydtre ved dammen og et tre i Dumpa. Det store treet ankrer hagen i nordvest og fungerer både som hvileplass for småfuglene og ekorna, samt danner tak og bakgrunn for hagen. Alle trærne sammen med en par høye busker og trær utenfor arealet jeg omtaler nå bidrar til å skape dybde i hagen. De bremser øyet, gir variasjon i horisonten og spenning i beplantningen. Og de bidrar til å bryte opp noen av naboenes påtrengende takflater.

Gjerde: Liggende tregjerde som er kun delvis tett og som vil bli delvis beplantet med klatrevekster mm. Bakgrunn for designet av gjerdet er omtalt her.

Krukker. Krukker flytter det grønne inntil veggen og leker med høyder. Dette bryter opp flatene,  noe som kan virke forstørrende, og ved det lave vinduet så bringer det hagen inn i stuen.

Møblering: Vi skal naturligvis ha møbler, i massevis. Men vi har foreløpig ikke kjøpt inn noe, krysser fingrene for at vi kommer over noe lekkert på salg. Det blir en stor gruppe, samt diverse spredt litt rundt i hagen. Jeg liker at det er mulig å sette seg ned å nyte hagen fra ulike punkt, og møblene bidrar også som kulisser i hagen.

Les mer og se bilder fra arealet:
* Tidligere bloggpost om planer for vestsiden, viser arealet slik det var før rivning og underveis, mm
* Om å la innsiden og utsiden av huset snakke sammen
* Alle bloggposter om terrassen.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Ja, jeg er blant dem som gjerne vil lese og lære. Og jeg er imponert.

  Her på gården var det masse grønn plen store staudebed som sto øverst på lista. Nå kan jeg se mer på detaljene.

 2. Jøsses å miiiin, her snakker vi planlegging du :-))) imponerende Anne!! Hos oss bir det litt mer som `veien blir til mens du går…` men prosjektet dere er i ferd med å realisere ska bli kjempespennende å følge 🙂

 3. Hei Anne, tydeleg at her har du tenkt og planlagt godt. Eg er mellom dei som ikkje klarar å visualisere korleis det vil ta seg ut. Det å lage skisser får eg heller ikkje til. Men når du forklarar så godt korleis du har tenkt og kvifor du har gjort valga dine så er det noke som eg vil prøve å ha i bakhovedet ved neste planlegging.

 4. Åshild, dere har jo gjort noen store viktige drag da, og jeg vil jo si at du har hatt fokus på detaljer paralelt jeg d. Imponert over dine før og etter!

  Novembersymra, hyggelig at du kan få tips fra prosjektene mine 🙂

  Anne, takker 🙂 Den blir litt til underveis den veien her også, men litt planer er det kjekt å ha når man gjør såpass inngrep som dette.

  Else, supert å høre at du greier å følge forklaringene! Jeg synes det er komplisert å sette ord på hva som ligger bak, men det er veldig interessant å prøve å få til.

 5. Åshild, dere har jo gjort noen store viktige drag da, og jeg vil jo si at du har hatt fokus på detaljer paralelt jeg d. Imponert over dine før og etter!

  Novembersymra, hyggelig at du kan få tips fra prosjektene mine 🙂

  Anne, takker 🙂 Den blir litt til underveis den veien her også, men litt planer er det kjekt å ha når man gjør såpass inngrep som dette.

  Else, supert å høre at du greier å følge forklaringene! Jeg synes det er komplisert å sette ord på hva som ligger bak, men det er veldig interessant å prøve å få til.

 6. Du kan dette med planlegging. Her hos meg blir hagen til etter innfallsmetoden, og ja da blir det deretter… Har en plan i utgangspunktet, men så ser jeg noe annet som er fint, eller at jeg får noen planter, og da blir de planene endret.

 7. hehe, men sånn er det jo her også! Ingen stram planteplan, men stramme rammer med hardscaping som tåler at jeg leker innenfor rammene 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her