Hagetips: Hvordan flytte planter

En uke etter nedklipping har akeleien alt nye bladskudd.

Er du ikke fornøyd med kombinasjonene i bedet, eller bare lysten på forandring? Eller kanskje du skal flytte og ønsker å flytte med deg plantene? Eller bare rett og slett skal bygge noe der plantene står nå?

De aller fleste planter lar seg flytte om de ikke er for store. Det er slettes ikke vanskelig, igrunnen er det bare å huske på at de ikke må tørke ut.
Og med noen ekstra triks i baklomma så kan du flytte plantene slik at det blir minst mulig stress for de 🙂

Når flytte planter:
Dersom du har mulighet til det så er det best for plantenes del å bli flyttet på vår eller høst. Dette delvis fordi det da er lavere temperatur og svakere sol slik at plantene ikke tørker like raskt ut, men også fordi det passer bedre i forhold til plantenes vekstsyklus. Dersom du velger å flytte planter midt på sommeren så går det vanligvis helt fint, men sørg da for å jobbe raskt, ha raus rotklump og følge ekstra godt opp med vann. Det er dessuten en fordel om du ikke flytter midt på dagen når solen er som sterkest.
Det er en fordel for plantene om de får stå en måned i bakken før bakken fryser, så har du valget så er det med andre ord fint å ikke vente for lenge med å flytte plantene.

Hvordan flytte planter:
Stauder og busker er stort sett overraskende robuste. Min mann blir stadig sjokkert når han ser hvor hardhent jeg kan finne på å være, men så klart, det er jo ikke vits å plage planten unødvendig. Minst belastning blir det du om du lar planten få med en raus rotklump som du ganske raskt planter på nytt sted og pakker jorden godt rundt igjen. Det er viktig at du setter planten i samme dybde som den sto tidligere, med noen få unntak hvor planten har hevet seg opp fra bakken slik at bladrosetten står på rotstylter.
Skal du flytte trær så er det anbefalt at du stikker rundt treet et halvt år før litt innenfor den rotklumpstørrelsen du planlegger å ha når du flytter den slik at det kan danne nye røtter nærmere stammen. Dermed har treet masse brukbare røtter med seg på reisa.

Hvilken bør du ikke flytte:
Altså, må du så må du, og det er utrolig hva som kan gå. Men noen planter liker dårligere enn andre å flytte. Dette gjelder alle blomster med pælerot (dvs gulrotaktig rot), for eksempel valmuer. Jo større treet og busken er jo vanskeligere er det, spesielt om de har stått på fjell slik at de har lite rotnett du kan grave frem.
Noen planter har rykte på seg for å ikke kunne flyttes, feks peon (pion). Det stemmer bare delvis. Jeg har flyttet masse peoner og det går helt fint, om du følger triksene! Spesielt viktig å huske på å ikke plante for dypt. Men, det kan godt hende peonen dropper blomstringen neste år, og heller fokuserer på å lage godt rotnett.

pion-1

Klippe ned blader og blomster:
Det er helt umulig å flytte planter uten å ødelegge noe av røttene. Planten gror nye røtter, men før de er på plass igjen så har den ikke evne til å håndtere en masse blader og blomster, de greier ikke skaffe nok vann. Det fører til at bladene visner, og kan om planten føler seg veldig stresset gjøre at den ikke etablerer seg godt og følgelig ikke vil blomstre året etter.
Om du skal fjerne blader og blomster, og hvor mye av bladmassen du isåfall fjerner vil avhenge av plante og situasjon. Noen planter er tørketålende og kan lett flyttes, andre er mer sensible. Hvor mye av røttene du får med uskadet er naturligvis vesentlig, når på året du flytter, og ikke minst hvor flink du er til å vanne. Dersom du klipper ned bladene så kommer det nye i løpet av noen uker så det trenger ikke bli så stusselig 😉 Klipp stauder helt ned til fem cm over bakken, eller klipp ut halvparten av bladene (de største), eller nøy deg med å ta blomster og knopper. Dette er dessverre ikke et tema jeg kan gi superkonkrete råd på.

Vanning:
Det aller aller viktigste å huske på når du flytter planter er å sørge for at de ikke tørker ut. Det vil si at du bør vanne, mye og ofte. Har du vært hardhent med røttene så er det god med en god rotbløyte, (3 cm vann), minst to ganger i uken, ut sesongen. Er det trær og busker bør du vurdere å vanne i en par år. Du er ikke frikjent fra å vanne selv om det regner, for det er slettes ikke sikkert det regner nok. Flytter du planter i en tørkeperiode så bør du dessuten vanne plantene dagen før du flytter de, da er de godt forberedt. NB, når det nærmer seg frost så må du roe ned vanningen, gi heller litt og ofte.

Dele stauder:
– Når du først graver opp og flytter stauder så passer det ypperlig å dele de, om de er store nok. Å dele vil si at man deler rotklumpen opp i to eller flere biter slik at du får mange planter ut av planten.
Du kan se noen tips rundt hvordan dele stauder her

hostfloks-lilla-sol-1

* Lysten på flere hagetips? Sving innom hagetips-kategorien!
* Lysten på daglige hagedrypp? Husk å følge meg på Facebook, Instagram og Snapchat (Moseplassen)
* Synes du artikkelen var nyttig? Del den gjerne med venner!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Hei!
  Kjempefin blogg du har!
  Lurer litt på flytting av peoner?….har prøvd dette flere ganger og da enten dør de, eller så kommer det opp noen pjuskete blader uten blomst…
  Står den feil?
  Tåler peoner dårlig kukompost?….min ser nå helt dø ut…….
  Takknemlig for svar!

 2. Hei Merete. Peon er ikke av de enkleste å flytte. Sånn generelt sett så foretrekker den å stå i ro og den kan bli ganske furten av å bli flyttet, men det går fint om man er omtenksom.

  – Peonen bør flyttes på høsten, eventuelt tidlig vår.
  – Den har bredt rotnett så spa godt utenfor.
  – Den skal ikke stå dypt, da nekter den å blomstre. – Ca 3 cm jord over rotstokken er bra
  – Peon kan få vissnesyke når den er ung, ikke noe å gjøre noe med annet enn å vente til neste år tror jeg. dette kan skje uansett om du flytter eller ei.
  – Den er ikke så veldig opptatt av næring, vanlig jord er bra, men ikke for drenert. Jeg har ikke kunnskap om at kukompost er spesielt lite egnet, men mener å ha sett andre kommentere at de misstenker at det er en faktor i at deres pioner har furtet.
  – Peon kan furte første året etter at den er flyttet og nekte å blomstre, det er ikke uvanlig, men når den så har etablert seg så blir den flott. Veldig forskjell på peoner, jeg har sett sorter som tåler hva som helst, og mer sarte navnsorter som furter for det minste.

 3. Jeg var på et foredrag med en peonekspert for et par år siden og han anbefalte å ikke gjödsle peonene i det hele tatt. Det rådet har jeg fulgt og peonene har ikke klaget:-)

 4. Hei!
  Kjempefin blogg du har!
  Lurer litt på flytting av peoner?….har prøvd dette flere ganger og da enten dør de, eller så kommer det opp noen pjuskete blader uten blomst…
  Står den feil?
  Tåler peoner dårlig kukompost?….min ser nå helt dø ut…….
  Takknemlig for svar!

 5. Hei Merete. Peon er ikke av de enkleste å flytte. Sånn generelt sett så foretrekker den å stå i ro og den kan bli ganske furten av å bli flyttet, men det går fint om man er omtenksom.

  – Peonen bør flyttes på høsten, eventuelt tidlig vår.
  – Den har bredt rotnett så spa godt utenfor.
  – Den skal ikke stå dypt, da nekter den å blomstre. – Ca 3 cm jord over rotstokken er bra
  – Peon kan få vissnesyke når den er ung, ikke noe å gjøre noe med annet enn å vente til neste år tror jeg. dette kan skje uansett om du flytter eller ei.
  – Den er ikke så veldig opptatt av næring, vanlig jord er bra, men ikke for drenert. Jeg har ikke kunnskap om at kukompost er spesielt lite egnet, men mener å ha sett andre kommentere at de misstenker at det er en faktor i at deres pioner har furtet.
  – Peon kan furte første året etter at den er flyttet og nekte å blomstre, det er ikke uvanlig, men når den så har etablert seg så blir den flott. Veldig forskjell på peoner, jeg har sett sorter som tåler hva som helst, og mer sarte navnsorter som furter for det minste.

 6. Jeg leste et sted at peonene elsker kalk, og får de det, så blir de frodigere og blomstrer mer! Ellers har jeg hatt bra suksess med planteflytting! Planteflytting er gøy!

 7. Fine tips. Jeg driver og flytter stauder nå som står «litt» for tett 🙂 Flott med basisinfo! Bloggen din er utrolig nyttig Anne. Fortsatt god høst – eller er det sommer ennå?

 8. Hei Anne. Her fikk jeg masse flotte tips. Min mor har en bugnende hage, men skal selge hus og hage til neste år…og jeg bare må få med meg noe av det som vokser der. Spesielt har jeg lyst til å prøve tipset ditt om peoner…men hva med rosetrær? hun mente det var håpløst….men værdt å prøve ?

 9. Nora, takk for tips, jeg har også hør de ikke er så veldig opptatt av næring, men det kommer jo litt ann på hvordan jord man har da, jeg ville nok ha gjødslet om jeg hadde ren sandjord.

  Krepsemor, ja jeg har sett det jeg også, at peoner blir glade for kalk (sett anbefalt å tilføre skjellsand).

  Hanne, koselig å høre. Og klart det er sommer! skjønner ikke hva folk går på jeg (thihi), juni, juli og august er sommermåneder, jeg mener, sommerferien er jo i august!

  Hei Randi. Rosetrær? Du mener storvokste roser?
  Det er fult mulig å flytte roser. De største rosene som har stått samme sted i mange år og er busker på to meter kan vel være litt vanskelige å få spadd opp, men med stor rotklump og god nedklipping så kan jeg ikke forstå annet enn at det går fint.

  – Når man flyttet trær og store busker så kan det være smart å stikke rundt først, så om det først skal flyttes til våren så stikker du rundt i rotklumpen nå, så får den laget nye røtter.

 10. Hei, tusen takk for mange fine tips! 🙂

  Vi har kjøpt nytt hus – og med det har jeg fått min første hage! (Hipp hurra!!). Det er riktignok mye som må gjøres i hagen og en av tingene er det store sydvendte bedet som kun har huset ugress i flere år. Jeg har kjøpt noen busker og små trær som jeg skal ha der, men pga uforutsette ting har vi ikke blitt ferdige med beddet. Og blir det ikke i år.. Jeg er redd for de kjære plantene mine skal bukke under i vinterkulda så hva skal jeg gjøre med dem?! Kan jeg plante dem ned i beddet i pottene sine for at de ikke skal lage så stort rotsystem og ta dem opp igjen på senvåren, tidlig sommer? Eller skal jeg plante dem i beddet uten potte også grave dem opp med rotklump når tiden kommer for å gjøre noe med beddet? Hvordan skal jeg da oppbevare dem mens jeg jobber på beddet?

  De jeg er mest bekymret for er en Magnolia og en sommerfulgbusk..

  Jeg håper du ser denne kommentaren og har mulighet til å gi meg noen råd! Tusen takk for en flott blogg! Den har vært veldig nyttig nå i vår og sommer 😉

  • Hei 🙂
   Jeg ser alle kommentarer, men akkurat nå for tiden har jeg ikke noen god internettsituasjon så da kan det ta litt tid. Angående spørsmålet. Det er IKKE NOE problem å ha ventebed. Det er det aller beste for plantene å få de i jorda. Jeg er litt usikker på hva som er best. Jeg ville nok ha plantet magnoliaen ned i bakken med potte, den har røtter som er litt sære. Men ellers blir det litt smak og behag. Fordelen med potter av er at plantene får bedre drenering og bedre tilgang på vann, og de får mulighet til å bedre rotsystemet sitt. Fordelen med potter på er at det da er litt enklere til våren, og du slipper at rotugresset invaderer de nye plantene. Tar du pottene av så kan du bare grave de opp og sette de tett sammen til våren, gjerne i skyggen, helst med jord kastet opp på røttene, så tåler de godt å stå slik en stund.

 11. Hei! Jeg skal omstrukturere staudene nå til høsten. Trenger de noe gjødsel/kukompost når de flyttes og deles? Har annleggsjord som er ganske sandholdig.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her