La huset og hagen snakke sammen!

Har du tenkt over potensialet for hageopplevelser innenfra? At du kan la hagen bli en del av boligen, ikke bare en egen enhet «på utsiden»?

En av de store svakhetene med mange bolighus er at det i liten grad er lagt vekt på relasjonen mellom ute og inne. Husene har ofte bare landet på en tomt, plump. Utbygger er opptatt av hvor mange m2 boareal man kunne få ut av det, og kjøper har ikke kunnskap nok til å lese potensialet på tomten.

Hvordan inne og ute forholder seg til hverandre er et temaet jeg virkelig brenner for som arkitekt. Jeg ser på arkitektur som katalysatorer for opplevelser. Ved å knytte hagen og boligen sammen på en god måte så får du glede av hagen også når du er inne på regnværsdager og kalde vintre, du fristes ut i hagen på solskinnsdagene, og du får en hage som blir mer harmonisk og som oppleves som en del av livet, ikke en ettertanke på utsiden av hverdagen. Og. Huset og hagen oppleves som større, strategisk plassert glass og strukturerte grep i hagen gjør underverker for romfølelsen.

Dette er utsikten fra sofaen. Glassfeltet med dør var der når vi flyttet inn. Stuen er møblert rundt denne åpningen, og hagen utenfor er formgitt slik at den er interessant innenfra. Hagen blir en del av stuen!
Slik kunne det sett ut i stedet. Helt vanlige vinduer (110cm store) i helt vanlig plassering (90cm over gulvet). Du får lys inn, men hagen og det grønne og frodigheten og hyggen stenges ute.

Tre moment for forholdet mellom inne og ute:

 1. Hagen bør kunne oppleves innenfra. Det vil si at vinduene må være plassert og formet slik at de kobler viktige deler av huset og hagen. I tillegg må hagen designes slik at når du ser ut av vinduet så ser du noe som er interessant. Obs, store vinduer er ikke løsningen alene!
 2. Det må være mulig å enkelt bevege seg innenfra og ut. Når du sitter på stua og ser ut og tenker at det er deilig i hagen så bør det være en hagedør du kan åpne og tusle rett ut, uten å måtte gå rundt halve huset.
 3. Når du er i hagen så må huset (med innside) føles som en del av hagen, ikke en ailien blopp som bare står der. Igjen så er plassering og størrelse på vinduer og dør viktig, men det handler også om fysiske overganger med terrasser og overbygg og stier fra hagen og inn mot huset og slikt.

Bokvalitet er viktig. God arkitektur kan faktisk gjøre dagen din litt bedre!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

10 KOMMENTARER

 1. Så fint du tar opp dette temaet. Jeg har jobbet med denne problemstillingen i heimehagen de siste årene. Med stue og veranda i annen etasje har jeg plantet slanke trær for å slippe utsikt inn i soverommene til naboen og
  en utrolig ruvende kjedelig garasjevegg uten vindu eller
  annen variasjon i fasaden.
  Bjørka foran stuevinduet er så levende. Den varsler om vindstyrke og er jo stadig i endring gjennom året. Jeg har utsikt til sjøen og trærne rammer så fint inn utsikten slik at hustakene forsvinner.. jeg tror jeg skal lage et innlegg om dette…

 2. Meget bra skrevet!! Dette er viktige ting i hverdagen om man er så heldig å ha en hage.

  Du treffer spikeren midt på hodet, synes jeg :-).

 3. Interessant tema, men hva gjør jeg når huset står der som kastet midt på tomta, verandaen er høyt hevet over hagen. Glassgelender på verandaer i stede for trespiler? Å senke verandaen blir rart her trur jeg.
  Har laget sitteplass nede i hagen (paviljong), der sitter jeg for det meste, midt i all herligheten, verandaen er nesten ikke i bruk lenger.
  Nyt dagene, klem.

 4. Veldig bra!Så langt ser det ut til at vi har lykkes ganske så bra. Vi har god utsikt fra kjøkkenvinduene til både veranda som bugner av blomster, og uteområdene som er viktige for oss. Stuen ligger mot nord, og den lille hageflekken som er der er ikke intressant for oss i det hele tatt (ligger nær traffikert vei), så vi har fjernet hagedøra som fantes. Men med tid og stunder skal denne gamle delen av huset renoveres og påbygges, og da blir det veldig naturlig å få en ny hagedør ut i delen av hagen som vi bruker.
  Fint at du skrev dette, for da vet vi at vi er på rett vei :))) Ha en fin dag!

 5. Veldig bra innlegg, og veldig viktig. Det er nok mange som ikke tenker over det. Jeg tenkte på den måten allerede forrige sted jeg bodde, at når jeg så ut gjennom de store stuevinduene, var det veldig viktig for meg at jeg så noe som betød mye for meg, og som var nydelig å se på. Derfor planla jeg på samme måte her jeg bor nå.

 6. Høres kjempefint ut novembersymra, gleder meg til å se blogginnlegg om det, sikkert mange andre som også vil se hvordan du har tenkt. Gi meg gjerne et tips isåfall, jeg rekker dessverre ikke over å følge med på alt.

  Takk Kari, kjekt at du synes 🙂

  Eline, hyggelig å kunne inspirere!

  Tua, det du beskriver er en vanlig problemstilling, høy kjeller og flyvende terrasser. Glassrekkverk passer jo som oftest ikke inn på tradisjonelle bygg, men om det ikke er altfor langt ned så kan du lage en bred trapp på deler av strekket, gjerne med dobbeltrinn på deler av bredden (to høyder pr trinn), blir fint å sitte på, og gir en god overgang mellom terrassen og hageplanet. Kan sette noen krukker der også, osv. Bytte ut deler av rekkverk med plantekasser som du setter klatre/slyngplanter i, samt ha klatreplanter på rekkverk er også gode løsninger.
  – Det har kommet inn noen ønsker om at jeg skal blogge på dette temaet, jeg har det i bakhodet nå, men lover ikke noe for det er litt krevende å lage gode illustrasjoner.

  Hagepaviljong er genialt! og det knytter jo innsiden og utsiden sammen ved at du har trekt innsiden ut i selve hagen, laget en satelitt.

  Marita, så artig at du har nytte av det jeg srkiver 😀

  Tins, flott at du har fått ordnet deg på en god måte!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her