Høstløk, ideer for sammenplantning!

I går kveld kom leveransen med løk fra Nelson Garden, og jeg har siden moret meg stort med å flytte rundt på løkpakker på gulvet for å planlegge hvordan løken kan legges i hagen. Vil du se?
Under her finner du fem ulike grupper med løk. Jeg har tenkt dette mest som inspirasjon så jeg har ikke styra med å notere opp navnene til dere, men om du klikker på bildene så kan du myse deg til hva de heter der (og spør da om du er nysgjerrig og teksten er for er utydelig).

Og du, GOD HELG! Håper du får gode dager i hagen, med sol og kanskje løkplanting?


Krokusbonanza:
Jeg er utrolig glad i krokus, og til neste år skal her blomstre så mye at du vil ikke tro det! Når Nelson tilbød meg løk så var jeg raskt ute med å plukke ut disse fem. Som dere ser er de alle sammen i hvitt og lilla og passer godt til å stå sammen, som et stort vakkert teppe. Om jeg planter de sammen så blir det nok i blopper en og en slag men helt inntil hverandre og med flytende overganger. Jeg kommer nok ikke til å mikse de vilt, men det ville også blitt fint, feks i en gressplen 🙂

.


Lang vår på liten plass:
Hvite og gule toner fra mars til mai. Krokus, stjerne, botanisk tulipan (favoritt!!), merkelig tidlig påskelilje og en fylt pinselilje i finalen. Kan med fordel settes en plass i hagen hvor snøen tiner tidlig og jeg vil ha rask blomstring. Settes i lag, slik at den sene løken står samme sted som den tidlige, men dypere (den sene løken har større knoller så den skal nemlig settes dypere). På den måten får jeg pakka mye sammen på ett areal. Kunne også passet veldig godt med gul snøkrokus til miksen, den er meget tidlig.

.


Finalefanfare:
Virkelig noe å se på, to vakre og komplekse tulipaner og en fascinerende alium. Blomstrer mai-juni og kan stå alene, eller kan plantes sammen med tidligblomstrende løk eller staude, feks lilla krokus, rosa botanisk tulipan eller lilla primula.
Alium er rundt en meter høy, tulipanene blir vel omlag 40 cm, så dette er noe som rager litt opp. Jeg er litt spent på om den «sorte» og den rosa faktisk blir fine sammen, mulig den rosa er for sukkertøyfarget. Plantes i miks.

.


Små stjerner:
Disse tre har jeg tenkt å ha i separate tuer, en eller to meter fra hverandre i samme bed. Jeg har en formening om at disse er like nok til at de gir en følelse av et sammenhengende bed og plan, men ulike nok til at det skaper spenning og et ønske om å gå videre fra tue til tue. En kan tenke på de som medlemmer i et boyband, som får hele senen til å funkle 😉

.


Solisten:
Det behøver ikke være store grupper med masse løk i masse slag for å bli fint. Ett slag på ett utvalgt sted kan være like spennende som et helt teppe, og mye rimeligere naturligvis. Disse påskeliljene er fylte og festlige og kommer nok til å stå alene som et utropstegn.

Har du sansen for sammenplantningsideene? Har du egne løksammenplantningsideer å dele? Lag gjerne en bloggpost, legg ut et bilde på Facebooksiden, eller bare beskriv her i kommentarfeltet 🙂

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

9 KOMMENTARER

 1. Om T. Night Rider er en viridiflora-hybrid, vil den være lett å blande med andre farger….

  Det som ikke er så lett er å beregne planter/sorter som skal blomstre samtidig. Planter er egenrådige!

  Småstjerner hører til mine favoritter. Må ha. Overalt!

 2. Om T. Night Rider er en viridiflora-hybrid, vil den være lett å blande med andre farger….

  Det som ikke er så lett er å beregne planter/sorter som skal blomstre samtidig. Planter er egenrådige!

  Småstjerner hører til mine favoritter. Må ha. Overalt!

 3. Så spennende! Mange fine pakker, så det blir nok fint til høsten uansett. Den som hette ‘Nectaroscordium’ har jeg lyst til å prøve, veldig spesiell. Gleder meg til å se bilder til høsten.

  Mine løksammenplantinger er:
  *Lilla: Allium Sphaerocephalum, lilla Hyacinter og Tulipan Purple Prince
  *Kvite: Tulipan Purissima, Narcisser Thalia og Crocus Specie Ard Schenk

  Ellers har jeg plantet Fritillaria Meleagris i år og de er gleder jeg meg til å se:)

 4. Hei Anne!
  Jeg er ikke noe flink til sammenplanting av verken planter eller løk. Det blir mest som det blir, men det er kjempe fint å få ideer og inspirasjon!

  For løk kan vi vel også ikke få nok av :))

  Klem

 5. Villrose, ja det er en vridiflora-hybrid så lett jeg kan forstå, så flott å høre at den da er mottagelig for fargesammarbeide 😀

  Villrose, nei, det blir ikke nødvendigvis slik man tror på pakken… Jeg har brukt pakkene som guide, sammen med erfaringer fra hagen her, så får jeg se om det blir klaff eller ikke.

  Eline, den alliumen gleder jeg meg også til Eline! Veldig delikat på pakken, så blir det spennende å se om den er like delikat i hagen. Skal blomstre i mai-juni sier pakken, så det blir ikke sååå lenge å vente forhåpentligvis.

  Spennende løksammensettning du har satt opp! Hyacint vurderte jeg å kjøpe men droppet, men det kan hende jeg angrer det ja.

  Vivi, nope, det kan ikke bli nok! iallefall ikke før man står der og skal legge de i bakken i to pluss og pissregn…. 😉

 6. Så spennende! Mange fine pakker, så det blir nok fint til høsten uansett. Den som hette ‘Nectaroscordium’ har jeg lyst til å prøve, veldig spesiell. Gleder meg til å se bilder til høsten.

  Mine løksammenplantinger er:
  *Lilla: Allium Sphaerocephalum, lilla Hyacinter og Tulipan Purple Prince
  *Kvite: Tulipan Purissima, Narcisser Thalia og Crocus Specie Ard Schenk

  Ellers har jeg plantet Fritillaria Meleagris i år og de er gleder jeg meg til å se:)

 7. Spennende sammenblandinger. Kjøpte løk med fra Amsterdam i våres, ble ikke noe av noen av dem 🙁
  Sånn er liver. Nå har jeg kjøpt litt påskeliljer her hjemme i stedet 😉 Har ikke det i hagen…så det er savnet! Deilig å plukke inn litt buketter.

  Blir veldig moro å se den nye boken jeg skal være med i ja. Tror nok det blir noe du kan lage sammen med dine nevøer der også.

  Når får vi se boken fra Moseplassen da? *smil*

  Ha en fin dag. Her sitter jeg med nyoperert kne. Greit å ha litt blogger å titte på da;)

  Marte

 8. Spennende sammenblandinger. Kjøpte løk med fra Amsterdam i våres, ble ikke noe av noen av dem 🙁
  Sånn er liver. Nå har jeg kjøpt litt påskeliljer her hjemme i stedet 😉 Har ikke det i hagen…så det er savnet! Deilig å plukke inn litt buketter.

  Blir veldig moro å se den nye boken jeg skal være med i ja. Tror nok det blir noe du kan lage sammen med dine nevøer der også.

  Når får vi se boken fra Moseplassen da? *smil*

  Ha en fin dag. Her sitter jeg med nyoperert kne. Greit å ha litt blogger å titte på da;)

  Marte

 9. Marte, kjenner igjen den der, kjøpe inn, ikke rekke å plante…

  Påskeliljer i bukett ja, wow, den dagen jeg har nok til at jeg har hjerte til det ja, noe å drømme om 😀 Der har man jo fordelen med å kjøpe mange av ett slag, da er det lettere å ofre noen av de som står i hagen 😉

  Bok fra Moseplassen? hehe, ingen planer gitt, men ingen lukkede dører heller 😉 Jeg tror nok det er andre ting jeg er mer egnet til enn å skrive bok, men jeg får se hvor veien fører meg rett og slett.
  – god bedring!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her