Økologisk hage?

De senere årene har det vært et økende fokus på økologisk jordbruk, og etterhvert også hagebruk. Dette har to sider, det ene er at vi ønsker renere mat for å ta bedre vare på kroppene våre, det andre er at vi ønsker å ta bedre vare på naturen.

En økologisk drevet hage kan være like flott og prydelig som noen annen hage, og den kan i tillegg by på hageopplevelser du ikke like lett får i en hage som drives «hardere». Økologiske prinsipper fører til rikere biologisk mangfold, og selv om noen av oss nok trenger litt trening i å se gleden over larvene og edderkoppene så gjør de altså oftere nytte for seg enn ugang. Den store fordelen for oss hagere er nå dessuten at en økologisk drevet hage kan være mer roubust og i stand til å ta bedre vare på seg selv, = mindre hagearbeide og mere kos!

Jeg får av og til spørsmål om jeg dyrker økologisk, og svaret mitt er  i hovedsak ja, men ikke fanatisk.
Jeg forsøker å gi hagen et godt fundament slik at jeg kan få en hage med et fungerende kretsløp, for meg er det det som er kjernen i økologisk hagedrift. Jeg tilrettelegger for et rikt dyreliv, både med fugl, insekt og andre nyttegjørende kryp. Jeg er bevist på at jorda bør være velbalansert med rik flora og fauna, jeg sørger for at en god andel av plantene i hagen  er nyttige for insekt og dyr. Og jeg prøver velge rett plante til rett sted så de kan holde seg friske, og planter jeg veit lett blir sjuke prøver jeg å unngå.
– Ikke minst så senker jeg skuldrene og finner meg i at blader og blomster kan bli litt spist på. Om jeg har kryp på bladene så bruker jeg fingrene og vannslangen, og forsøker å se det vakre i blondene 😉

Men. Jeg er også pragmatisk. Dersom jeg skulle få problemer hvor jeg ikke synes de økologiske metodene fungerer tilfredsstillende så er jeg villig til å gjøre ikkeøkologiske tiltak. Men jeg forsøker å begrense det til et absolutt minimum.

Jeg har altså ingen ren økologisk hage, men jeg følger i hovedsak økologiske prinsipper. Det har blitt lettere og lettere å dyrke økologisk ettersom jeg har vent meg til det, så om dette er helt fremmed for deg, start heller i det små enn å bli skremt vekk 😉

Hvordan gjør du det i din hage? Helt økologisk, eller en «sånn nesten» økologisk hage, eller er ikke økologisk hagedrift noe du har tenkt over eller synes er viktig for deg? Jeg vil gjerne høre om dine valg og tanker!

Og pst: Vil du lære om hvordan og hvorfor ha en økologisk hage? Besøk MAJOBO, (Mat og jord der du bor)

OPPDATERING 2014: Dette innlegget ble skrevet i 2012. Jeg har siden blitt klar over hvor enkelt det faktisk er å drive fullt økologisk, og gjør derfor nå det. Med unntak av at planter og frø som handles ikke nødvendigvis er økologiske, og så er jeg litt usikker på om sekkejorda er merket økologisk, men jeg holder meg til kompostbasert så det er vel økologisk i praksis.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Stiller i samme klasse som deg, Anne. Må innrømme at insektsprayen måtte til når vepsen krøp innomhus, ja. Men ugressdreper unngår jeg. Skvalderkålen har Jeg brukt tjukke lag med aviser med bark oppå. Så langt et ganske vellykket prosjekt. Frukten sprøyter jeg ikke. Nå er jeg heller ikke avhengi av at avlingene blir plettfri, og i fjor var mye av eplene angrepet av eple eller rognebærmøll. Ja, så skal jo møllen og småkryp også leve. Forsøkte nematoder på brunsnegler, på en måte naturlig , på en annen måte et inngrep. Vet jo ikke noe om senvirkninger. Jeg unngår fullgjødsel. Bruker naturlig gjødsel og i små mengder. Mye hagegjødsel renner vekk og forurenser bekker, vassdrag og fjorder. Noe som kan resultere i gjengroing. Selv om jordbrukeren er den største synderen her. Robuste, herdige stedstilpassa vekster prøver jeg å holde meg til, de som ikke liker seg avgår en stille død uten mer oppstyr. Mangfold i hagen er et mål for meg. Ønsker meg noen stålormer med stor appetitt på brunsnegler. Hadde i heimelaget for noen år siden. Noen unger ble vettskremt og jeg kastet den ned til naboen, det angrer jeg bittert på…

 2. Interessant tema. Eg blei spurt om dette av ein journalist i vår, og svarte at hagen min er utforma og blir pleid med ein økologisk tanke.

  Med det meiner eg at eg kjøper planter og frø utan å tenka på korleis dei er dyrka fram, men alt stellet i hagen er økologisk.

  Ingen kunstgjødsel og ingen gift. Hagekompostering, hestemøkk frå naboritellet, grasklypp og innkjøpt hønsemøkk gjer nytten.

  Dessutan legg eg så godt eg kan til rette for eit variert dyre- og insektsliv, med fuglemating, kvisthaugar og utkantar i hagen der eg lar det veksa litt vilt.

  Sidan mitt hovudfokus i hagen er matauk kan vel gjerne dette by på utfordringar på sikt, men den tid den sorg. Inntil vidare går det i alle fall veldig bra.

 3. Jeg dyrker økologisk og det gleder meg å se jorda som lever!(massevis av mark, og de andre som jeg håper er der, som jeg ikke ser).
  For meg er det litt enklere da jeg har hagehøner. Jeg får masse god gjødsel der!Ser at plantene liker gjødselen godt og den varer lenge!
  Jeg sprøyter ikke i hagen, selvom noen epler får litt skurv…da får en heller skrelle eplene!
  Bruker jorddekke og komposterer…
  Dette er jo naturens eget system….

  Jeg vet at de grønnsakene jeg har i hagen er super sunne!!

 4. Novembersymra, Stålorm som sneglejeger var ny for meg! Her har vi boasnegler som forsiktig bæres rundt i hagen når de dukker opp på uønskede steder. Har alltid vært en god bestand av de 🙂

  Anders, ja jeg er heller ikke fokusert på om frø og planter er dyrket økologisk. Jeg tror nok at det for mange er lettere å la seg motivere til å drive økologisk når man skal spise produktet etterpå, men helt uten offer er det jo ikke nei, en må regne med at litt av avlinga går åt skogen (komposten).

  Antella, hagehøner høres jo alltid koselig ut 🙂 Og som du sier så gir det gode økologiske fordeler. Jorddekke har jeg også stor tro på, kompost har jeg ikke vært så flink på frem til nå men jeg håper vi kan få kommet i gang med det nå til neste år, her har vært litt mye annet å fokusere på.

  Når det gjelder økologisk og «pris å betale». Største offeret vårt har vel vært at vi i tre år kastet plommene (to av de mens de var kart), fordi de bli invadert av et snyltedyr. Men det funka, fordi dyret ble kastet mens det fortsatt var i karten så ble vi kvitt ytysket 🙂

 5. Jeg er er i samme båt som de andre her…økologisk men ikke fanatisk.
  Bruker naturgjødsel,brenneslevann og kompost.
  Mine gamle frukttre er angrepet av både skurv og monella,men det holdes i sjakk med fjerning av syke blad og frukter.
  Jeg sprøyter bare ved nødstilfelle..som da mine spirea ble helt spist opp av larver.
  Jeg trives blandt småfugler,meitemark,edderkopper,humler og små pinnsvin som kommer på besøk..og da vil jeg gi de et miljø å trives i..til felles nytte:))

  Kjempeflott innlegg Anne:))
  Og takk for hyggelig innspill på siste innlegge:)
  God helg videre:))

 6. Hei, Anne, veldig bra innlegg!
  Tanken var at den nye hagen skulle bli øko- hage. Men foreløpig har hele hageprosjektet strandet – den elendige sommeren gjør at leirejorden er helt mettet med vann, så jeg vil helst ikke skade den (mer enn vi allerede har gjort) ved å kjøre graver over. Så foreløpig er det en tomt, med ugress og noen få karmer med ikkeheltøkologiske planter oppi.

  Jeg hadde egentlig bestemt med for å slutte med hagekompost pga brunsneglene, men innser at de finnes i uendelige mengder rundt her uansett….

 7. Jeg holder meg også til naturgjødsel. Det er jo nesten det enkleste av alt man kan gjøre som hageeier ettersom det finnes gode alternativ til kunstgjødsel til helt ok priser.

  Og skurv på epler er jo bare sjarmerende! da ser de hjemmeavla ut 😉

  Høres spennende ut med økohageplanene dine Moster 🙂 Når det gjelder komposten så går jo ann å bruke avfallsmottaket som kompostør da, det er det vi har gjort så langt og det funker jo det også. Håper du kan få sneglebestanden din i sjakk forøvrig, er så glad jeg slipper iberiaen!

 8. Interessant tema. Eg blei spurt om dette av ein journalist i vår, og svarte at hagen min er utforma og blir pleid med ein økologisk tanke.

  Med det meiner eg at eg kjøper planter og frø utan å tenka på korleis dei er dyrka fram, men alt stellet i hagen er økologisk.

  Ingen kunstgjødsel og ingen gift. Hagekompostering, hestemøkk frå naboritellet, grasklypp og innkjøpt hønsemøkk gjer nytten.

  Dessutan legg eg så godt eg kan til rette for eit variert dyre- og insektsliv, med fuglemating, kvisthaugar og utkantar i hagen der eg lar det veksa litt vilt.

  Sidan mitt hovudfokus i hagen er matauk kan vel gjerne dette by på utfordringar på sikt, men den tid den sorg. Inntil vidare går det i alle fall veldig bra.

 9. Jeg er er i samme båt som de andre her…økologisk men ikke fanatisk.
  Bruker naturgjødsel,brenneslevann og kompost.
  Mine gamle frukttre er angrepet av både skurv og monella,men det holdes i sjakk med fjerning av syke blad og frukter.
  Jeg sprøyter bare ved nødstilfelle..som da mine spirea ble helt spist opp av larver.
  Jeg trives blandt småfugler,meitemark,edderkopper,humler og små pinnsvin som kommer på besøk..og da vil jeg gi de et miljø å trives i..til felles nytte:))

  Kjempeflott innlegg Anne:))
  Og takk for hyggelig innspill på siste innlegge:)
  God helg videre:))

 10. Jeg holder meg også til naturgjødsel. Det er jo nesten det enkleste av alt man kan gjøre som hageeier ettersom det finnes gode alternativ til kunstgjødsel til helt ok priser.

  Og skurv på epler er jo bare sjarmerende! da ser de hjemmeavla ut 😉

  Høres spennende ut med økohageplanene dine Moster 🙂 Når det gjelder komposten så går jo ann å bruke avfallsmottaket som kompostør da, det er det vi har gjort så langt og det funker jo det også. Håper du kan få sneglebestanden din i sjakk forøvrig, er så glad jeg slipper iberiaen!

 11. Da kjøkkenhagen min var på planstadiet i vinter, var jeg overbevist økoloigsk. Da jeg hadde gått på kurs i grønnsakdyrking i tre måneder, ble jeg mere realist og har endt opp med å ta i bruk det jeg får tak i som er nærmest organisk gjødsling. Det ble helgjødsel med hønsegjødsel i år. Når behovet er 4 kg storfegjødsel pr kvadratmeter, så måtte planene justeres betraktelig. Hønsegjødsel er lettere å få tak i, men når behovet er 250 gram pr kvm, så blir det mengder av det også når kålåkeren er stor. Med god hjelp fra en nabo som bidro med gressklipp,ble det litt grønngjødsling. Tang ligger til saltavrenning, så til neste år blir den prøvd ut. Jeg planlegger å komme i gang med kompostering og har tatt vare på alt avfall fra kjøkkenhagen, men jeg har ikke klart å få til en hensiktsmessig løsning på den saken. Foreløpig ligger alt i en stor haug sammenblandet med litt toalettruller, treull, jord fra krukker mm. Sprøyting av grønnsaker er uaktuelt. En fiberduk, god ugresskontroll og kjennskap til kål- og gulrotfluas atferd, gjør det unødvendig å sprøyte.
  Vekstskifte er også nødvendig for å unngå skadedyr.Det er et prinsipp som er hentet fra økologisk dyrking, og som er blitt mere vanlig blant grønnsakdyrkere generelt.

  Til slutt. Takk for flotte innlegg. Ha ei riktig god helg på Moseplassen.

  Ps.Jeg bruker Roundup når jeg skal brakk områder med kveke og andre vanskelige rotugress, når området skal brukes til blomsterbed. Det er nesten umulig å få kontroll på kveke uten radikale metoder ( hvis man er utålmodig, og det er jeg!!)

 12. Hej Anne

  Det er rigtig fint, at du tager det emne op, for selv om der er meget fokus på det, så virker det ikke altid sådan rundt i blogland 😉

  Jeg forsøger at dyrke min have så miljøvenligt som muligt. Jeg bruger ikke giftige sprøjtemidler eller kunstig gødning, og jeg har kompost og kvashegn, så jeg kan genbruge havens ressourcer. Jeg finder mig også i, at roserne nogen gange er fulde af lus, og har afgnavede blade, og tænker på det rige dyreliv, jeg til gengæld har. Jeg har mange blomster til at tiltrække de gode insekter, og har vekseldrift i køkkenhaven. Jeg prøver at købe økologiske planter, frø, jord og andet til haven, men her er jeg ikke fanatisk. Alt i alt er min have og min havedyrkning vel rimeligt økologisk 🙂

 13. Hej Anne

  Det er rigtig fint, at du tager det emne op, for selv om der er meget fokus på det, så virker det ikke altid sådan rundt i blogland 😉

  Jeg forsøger at dyrke min have så miljøvenligt som muligt. Jeg bruger ikke giftige sprøjtemidler eller kunstig gødning, og jeg har kompost og kvashegn, så jeg kan genbruge havens ressourcer. Jeg finder mig også i, at roserne nogen gange er fulde af lus, og har afgnavede blade, og tænker på det rige dyreliv, jeg til gengæld har. Jeg har mange blomster til at tiltrække de gode insekter, og har vekseldrift i køkkenhaven. Jeg prøver at købe økologiske planter, frø, jord og andet til haven, men her er jeg ikke fanatisk. Alt i alt er min have og min havedyrkning vel rimeligt økologisk 🙂

 14. Jeg er skikkelig overrasket over hvor sterkt dette engasjerer! Kjempehyggelig at så mange av dere har tatt dere tid til å skrive om hva dere gjør av økologisk drift i hagen, superinteressant!!

  Bente, regner du ikke granulert hønsegjødsel som organisk? Det er det da vel? jeg tror jammen at posen min tilogmed har Debio-merke(?)
  Vekstskifte er jo absolutt smartings for de som dyrker mye grønnsaker. Her hos meg blir det meste dyrket i pallekarmer, og jeg har en plan om at alt det ettårige skal få rotere (selv om DesignAnne nok helst vil at de skal stå i den mest dekorative rekkefølgen…). Nå har heldigvis flere av grønnsaksbøkene gode råd på rekkefølgen jeg bør flytte plantene i for deres egen del, for det har jeg ikke videre greie på. Ved vekstskifte så unngår jeg jo ikke bare unngår skadedyr, men en får bedre utnyttet næringsreserver.

  Ina, kvasheng (regner med at det er gjerde hvor all kvisten legges mellom to rekker med staur gjennom årene og gradvis brytes ned?) er kjempefint og kjempepraktisk! Jeg har ønsket meg ett slikt men er litt redd naboene vil oppfatte det som at jeg stapper rotet mitt i tomtegrensen, de er litt skikkeligere enn jeg er 😉
  Det er litt tøft om man har mange roser, de er vel blant de som får mest lus og slik. vi har fått endel roser i år, så det blir spennende å se til neste år hvor mye utøy de kommer til å få…

 15. Jo, granulert hønsegjødsel er organisk.Den inneholder litt lite kalium. Det kan tilsettes som treaske. Til vinteren samler vi ren treaske også ! ( viktig at man ikke bruker trevirke som er tilsatt kjemikalier eller maling) Det blir nok granulert hønsegjødsel til neste år i kålåkeren. Kål og løk er næringskrevende ,og det vil medgå ca 50 kg granulert hønsegjødsel på 100 kvm.I blomsterbedene har jeg brukt mye kukompostjord de siste årene og det ser jeg gjør en stor forskjell i forhold til kjemisk fremstilt gjødsel.

 16. Fint å lese at så mange er opptatt av dette..jeg ble helt glad av å lese innlegget,og også alle kommentarene.
  Vi driver mest mulig økologisk. Har enda ikke brukt sprøyting av noe slag. Kompostering er kjempegøy! Vi gjødsler økologisk. Det eneste er nemaslug mot sneglene..jeg er i tvil,også redd for senvirkninger..
  Jeg koser meg i hagen,som er en kolonihage,og tenker at det jeg spiser derfra ikke er feilfritt ,men ekstra sunt 🙂

 17. Jeg er skikkelig overrasket over hvor sterkt dette engasjerer! Kjempehyggelig at så mange av dere har tatt dere tid til å skrive om hva dere gjør av økologisk drift i hagen, superinteressant!!

  Bente, regner du ikke granulert hønsegjødsel som organisk? Det er det da vel? jeg tror jammen at posen min tilogmed har Debio-merke(?)
  Vekstskifte er jo absolutt smartings for de som dyrker mye grønnsaker. Her hos meg blir det meste dyrket i pallekarmer, og jeg har en plan om at alt det ettårige skal få rotere (selv om DesignAnne nok helst vil at de skal stå i den mest dekorative rekkefølgen…). Nå har heldigvis flere av grønnsaksbøkene gode råd på rekkefølgen jeg bør flytte plantene i for deres egen del, for det har jeg ikke videre greie på. Ved vekstskifte så unngår jeg jo ikke bare unngår skadedyr, men en får bedre utnyttet næringsreserver.

  Ina, kvasheng (regner med at det er gjerde hvor all kvisten legges mellom to rekker med staur gjennom årene og gradvis brytes ned?) er kjempefint og kjempepraktisk! Jeg har ønsket meg ett slikt men er litt redd naboene vil oppfatte det som at jeg stapper rotet mitt i tomtegrensen, de er litt skikkeligere enn jeg er 😉
  Det er litt tøft om man har mange roser, de er vel blant de som får mest lus og slik. vi har fått endel roser i år, så det blir spennende å se til neste år hvor mye utøy de kommer til å få…

 18. Hei Bente (kommentarfeltets Bente2)
  Så hyggelig å høre at du synes innlegget og kommentarene er fine! Og så er det artig at du liker kompostering! jeg ser jo at folk kan bli skikkelig bitt av basillen og veldig veldig glad i komposten sin. Jeg er nok ikke helt der enda, men omjeg hadde stor plass så hadde jeg nok prøvd meg på å lage en par ulike typer kompost. Ser Monty Don lager løvkompost, interessant!

  Og feilfritt er kjedelig!

 19. Her har vi dyr så det blir i meste laget med gjødsel,når det regner så inmari.tar nok det med seg næring tror jeg.Er litt tilbake holden med det ellers,for det blir mye ugras.Nei her vokser alt for mye,
  Nå har jeg fått en stygg tanke, for på hytta har jeg en»skog» av lusehatt.(alt for frodig der også).
  Tenkte å utarme den med slått.men kreftene strekker ikke til,så nå har jeg bestemt meg for-ROUNDUP.!!!!
  Har en del kjempevalurt og.lurer på om de visne bladene også avgir gjødsel i jorda.

 20. Ja, husdyrgjødsel kan vel fort vannes ut. Interessant at du synes det er _for_ frodig hos deg, men jeg skjønner godt hva du mener, ugresset trives jo bedre jo mer mat den får den også..

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her