Jeg eksperimenterer med salatdyrknining på høst og div produkt.

Det er moro å lære, eksperimentere, gjøre egne erfaringer. I år har jeg jobbet endel med å forstå jord og plantenes vekst bedre, nerdet litt for meg selv, og delt med dere. Den 2. september bestemte jeg meg for å teste ut noen av teoriene, og jeg fikk derfor mannen til å sette opp to halve pallekarmer i sydveggen og jeg kjører nå et eksperiment på nettopp jord, mykorrhiza, og salatdyrking i kaldbenk. Det skal løpe frem til plantene fryser.

.

 

Jeg tester fire ulike ting:
* Får jeg effekt av å bruke Mykorrihza (les om mykorrihza)
* Får jeg effekt av gjødselproduktet Conavit.
* Blir det ulikt resultat i ulik jord.
* Vil en ved hjelp av en kaldbenk kunne få god salatavling om høsten.

Dette er jo slettes ikke vitenskaplig, resultatet sier bare noe om hva som skjer når jeg sår salat i kaldbenk i min jord i september. Men, det er med på å dannet et erfaringsgrunnlag som man kan ta med i betraktning når man vurderer både det ene og det andre.

Etter tre uker:
Gjødsel: Tydelig forskjell på rader med og uten conavit, (se bilde). Forskjellen ble synlig 17 dager etter såing. Jeg burde nok ha laget en egen rad for bare conavit i tillegg til den med mykorrhiza.
Mykorrhiza: Ikke synlig forskjell foreløpig, som antatt.
Jord: Ikke synlig forskjell.
NB: Den fremste raden i karm A har dårlig spiring, men det må være tilfeldig. Det er vanskelig å så rettferdig så jeg ser på plantenes størrelser ikke spireprosent når jeg vurderer fremgang.

Nå krysser jeg fingrene for varme uker så jeg kan få litt fart på veksten. Jeg holder dere naturligvis oppdatert.

 

Disse produktene er sponset: Jeg har fått mykorrhiza og conavit av Norsk Mykorrhiza, salatfrø fra Impecta og kaldbenktoppen av Nelson. Jorden er fra Grønn Vekst og er delvis sponset.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

11 KOMMENTARER

 1. Ja, jeg kan bare väre enig med Nora og Eline. Det skal virkelig bli spennende å fölge med videre på dette eksperimentet.

  Jeg har forresten lenket på bloggen min til inlegget ditt om botaiske tulipaner. Håper det er ok. Syns det var så spennende, det også!
  Önsker deg en fin uke!

 2. Det er vel sent på året egentlig, jeg ser at salaten vokser veldig sakte, men det var nå jeg kom på å gjøre det, sådaså.

  Veldig hyggelig at dere forteller at dere synes dette er spennende Hanna, Ingrid, Eline og Nora. Jeg tror nok at dette er litt sånn perifert for de flestes hageinteresse, at folk flest helst vil se bilder av pene blomster og ikke helt greier å bli engasjer over hva som skjer nedi jorda. Men jeg håper jo at om jeg ikke lar det blir for tett med disse nerdepostene mine så holder alle ut med meg 😉

  Ingrid, klart det er ok at du lenker!! Det er kjempehyggelig det, alltid flott når noen synes det jeg har skrevet er noe å anbefale videre!

 3. Det er vel sent på året egentlig, jeg ser at salaten vokser veldig sakte, men det var nå jeg kom på å gjøre det, sådaså.

  Veldig hyggelig at dere forteller at dere synes dette er spennende Hanna, Ingrid, Eline og Nora. Jeg tror nok at dette er litt sånn perifert for de flestes hageinteresse, at folk flest helst vil se bilder av pene blomster og ikke helt greier å bli engasjer over hva som skjer nedi jorda. Men jeg håper jo at om jeg ikke lar det blir for tett med disse nerdepostene mine så holder alle ut med meg 😉

  Ingrid, klart det er ok at du lenker!! Det er kjempehyggelig det, alltid flott når noen synes det jeg har skrevet er noe å anbefale videre!

 4. Det vokser så saaaakte!
  Foreløpig er det kun raden med Conavit (gjødsel) som skiller seg, ellers ser det helt likt ut både i karm A og B, og i de ulike radene. Jeg må gjenta dette forsøket til våren tror jeg, når temperaturen er mer med oss.

  Nå er det meldt frost en par netter, da skal jeg hjeple pallekarmtoppen litt med teppe rundt (det er noen stygge glipper der fordi toppen ikke passer helt til de to halve, den er jo laget for en hel). Det er ellers meldt sånn omtrent 0-10 grader, så det er fortsatt mulig å få litt vekst ut av sesongen.

 5. Det vokser så saaaakte!
  Foreløpig er det kun raden med Conavit (gjødsel) som skiller seg, ellers ser det helt likt ut både i karm A og B, og i de ulike radene. Jeg må gjenta dette forsøket til våren tror jeg, når temperaturen er mer med oss.

  Nå er det meldt frost en par netter, da skal jeg hjeple pallekarmtoppen litt med teppe rundt (det er noen stygge glipper der fordi toppen ikke passer helt til de to halve, den er jo laget for en hel). Det er ellers meldt sånn omtrent 0-10 grader, så det er fortsatt mulig å få litt vekst ut av sesongen.

 6. Nå har det gått en måned til, og utover at de gjødslede radene gjør det bedre så er der ingen forskjell. Trolig har det vært for kaldt i bakken til at Mykorrihza kom i gang, salaten har også vokst tregt nemlig.
  Forsøket må gjentas til våren før jeg kan si noe om at Mykorrihza fungerer eller ei.

  Kaldbenken funker da tildels. Den har ikke greid å holde jorden og luften varm nok til at den vokse så mye fortere enn den som bodde på utsiden, men noe bedre er det.

  Salaten står fremdeles frisk og fin under lokk, men vokser praktisk talt ikke.

 7. Dette var spennende lesing.Nå tror jeg kanskje ikke dette er særlig aktuelt her nord pga lysforholdene, men det kan være aktuelt å lage en slik kaldbenk og så salat tidlig på våren(les:vinteren) her nord. Fiberduk øker temperaturen 3-4 grader.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her