Wow for en flott ny hagegjest!


Ny fugl på foringsplassen, emm, hurra?
I går (mens jeg skrev på konkurransen, hint-hint) så hørte jeg en merkelig sang. Den var så rar og insisterende at jeg reiste meg for å se om jeg kunne finne ut hvilken spennende fugl jeg hadde på besøk. Det hørtes ut som en hel flokk med små fugl så jeg tittet ut av alle vinduene som førte i rett retning, men så ikke en eneste fugl.
Ikke en eneste, det er veeeeldig uvanlig, her er skikkelig livlig for tiden.

Men så, et godt stykke inn mellom busker og trær dukket det opp noe mystisk grått. Kikkert ble funnet frem, og jeg holdt på å falle ut av vinduskarmen når jeg oppdaget at det satt en spurvehauk og åt bare 10 meter fra meg. Den mystiske sangen var småfugler som lagde varslingsrop.

Jeg fant frem kameraet, den store linsa og et par støvler og begynte å jobbe meg opp mot fuglens sittested, og jammen kom jeg temmelig nærme. For en flott fugl! Jeg tok 140 bilder, her er de fire beste:

Fuglefakta:
* Spurvehauk accipiter nisus
* Størrelse: nebb-stjernt 28-37cm, vingespenn 58-77 cm. Hunner er markant større enn hanner.
* Drakt: Han har blågrå rygg, og rødbrune striper på brystet, mens hun har en brungrå rygg med brunsvarte striper på brystet. «Min» fugl er enten en voksen hunne, eller en ungfugl.
* Sang: Lytt til sang via fuglar.no
* Finnes over hele landet, men det er få av den i de nordligere fylkene. Deler av bestanden overvintrer i Norge, mens deler av den flyr ut av landet og overvintrer lengre sør.
* Ikke uvanlig i villastrøk, hvor den gladelig forsyner seg på foringsplasser…
* Spiser nesten utelukkende småfugl, kan også ta små pattedyr, primært mus. Ekorn er på grensen av hva den makter, men en voksen hunne kan greie den.
Kilde fakta, Aschehougs fuglebok.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

19 KOMMENTARER

 1. Å..den er nydelig. Kanskej fint at du ikke har høner..den spiser søte kyllinger 😉
  Men vakker fugl..skjønner godt du er beæret.
  Kos deg i helga 🙂

 2. Den var skikkelig flott. Jeg må bare takke deg for alt du deler med oss leserne. Denne har jeg ikke sett før, men takket være deg kan jeg både se, lese og lære om den.
  Igjen tusen takk.
  Ønsker deg ei strålende helg, Anne. Klem.

 3. Javisst, nydelig fugl men får håper den ikke kommer tilbake !
  Her har vi nå blitt kvitt den siden hagen nermest er nedgrodd og den ikke klarer peile seg inn på foringsplassene uten hindere, men naboen driver og jager den vekk fra foringsplassen sin.
  Men må si det er facinerende å se den komme svevende nedover veien og rett inn på brettet deres da…

  God helg Anne!

 4. Artig med eit sjeldent besøk. Ekstra kjekt når ein får summe seg og finne fram kameraet så besøket vert foreviga. Fine bilde av ein like fin fugl.
  Ha ei flott helg!

 5. For noen blinkskudd! Vi har også hatt denne på foringsplassen, men har vi noen bilder? Niks.. De kan eller holde seg i nærheten over tid, for en foringsstasjon for småfugl gir jo jevn tilgang på godsaker. Den enes d.. Du får ha kamera parat!

 6. Hei! Så gøy med så mange kommentarer! Akkurat tilbake fra bursdagsfeiring og ble såå glad for å se at så mange har sansen for gjesten min 🙂

  Jeg satser på at det bare er et sporadisk besøk da, sånn en gang i måneden er ok 😉

  Novembersymra, dette var ikke så mye med tolmodighet faktisk. Jeg så fuglen, tok kameraet og snek meg innpå og stoppet opp en par ganger og knipset i vei underveis. Var ikke lenge jeg holdt på, 10 minutter kanskje?

  Maritfri, min var rimelig lite sky, den kom helt ned i den nermeste fuglemateren litt senere, for å finne seg dessert (men desserten var ikke så lysten). Det vil si at den var 4 meter fra kjøkkenvinduet. Nå har jeg gamle doble vinduer jeg ikke kan ta bilder gjennom der, så det ble ikke bilder av den da, men med gode (og, kremt rene) vinduer så ville det blitt gode bilder der gitt, satt rolig og titta seg rundt.

  Hehe, det der med kamera er nesten autopilot. Jeg skulle ønske jeg husket på å ta med videokameraet også, men det ble mer enn jeg tenkte på, hadde jo ikke trodd jeg skulle få komme såå nær som jeg gjorde, ikke i min villeste fantasi.

  Ugleloftet, ja…

  Når det gjelder å se den nært på så er dette første gang jeg har sett den her i hagen, men jeg har reddet en liten en ut av en bærnot engang. Hadde vikla seg inn, så jeg fikk en fyr til å holde rundt den mens jeg klippet den løs med mors brodderisaks. Gikk fint, fuglen lå faktisk rolig mens jeg jobbet.

  God helg alle sammen!!

 7. Hei! Så gøy med så mange kommentarer! Akkurat tilbake fra bursdagsfeiring og ble såå glad for å se at så mange har sansen for gjesten min 🙂

  Jeg satser på at det bare er et sporadisk besøk da, sånn en gang i måneden er ok 😉

  Novembersymra, dette var ikke så mye med tolmodighet faktisk. Jeg så fuglen, tok kameraet og snek meg innpå og stoppet opp en par ganger og knipset i vei underveis. Var ikke lenge jeg holdt på, 10 minutter kanskje?

  Maritfri, min var rimelig lite sky, den kom helt ned i den nermeste fuglemateren litt senere, for å finne seg dessert (men desserten var ikke så lysten). Det vil si at den var 4 meter fra kjøkkenvinduet. Nå har jeg gamle doble vinduer jeg ikke kan ta bilder gjennom der, så det ble ikke bilder av den da, men med gode (og, kremt rene) vinduer så ville det blitt gode bilder der gitt, satt rolig og titta seg rundt.

  Hehe, det der med kamera er nesten autopilot. Jeg skulle ønske jeg husket på å ta med videokameraet også, men det ble mer enn jeg tenkte på, hadde jo ikke trodd jeg skulle få komme såå nær som jeg gjorde, ikke i min villeste fantasi.

  Ugleloftet, ja…

  Når det gjelder å se den nært på så er dette første gang jeg har sett den her i hagen, men jeg har reddet en liten en ut av en bærnot engang. Hadde vikla seg inn, så jeg fikk en fyr til å holde rundt den mens jeg klippet den løs med mors brodderisaks. Gikk fint, fuglen lå faktisk rolig mens jeg jobbet.

  God helg alle sammen!!

 8. Hei Anne, takk for at du kikker innom og sender en kommentar. Det varmer! Flott fugl, hva du kan. Jeg går nok glipp av en del fuglegleder siden vi har to katter og konsekvent har latt være å mate fuglene(til kattene). Har du fått med deg at det er nye episoder av tredgårdsonsdag på nett? Koser meg maks med disse programmene. Kunne ønske noen kunne lage litt mer hageprogram på nrk, tv2 osv. Hvor vanskelig kan det være? Ikke akkurat dyrt å lage heller. Man må jo ikke lage hager hver episode, men kanskje følge opp prosjekter som alikevel skulle settes igang. Arkitektur og hage hånd i hånd kanskje? Hadde vært kult. Ha en riktig god kveld!

 9. Fine bilder av en flott fugl. Naboen min så en sånn sittende på plenen med en skjære den hadde fanget. Da var jeg glad for at jeg har netting på alle kanter av hønene mine 🙂

 10. Hei Ymmeli 🙂 Jeg har nok tenkt det samme ja, arkitektur og hage-program. Vi får krysse fingrene.

  Sunniva, om det var en skjære så var det nok en hønsehauk tenker jeg, skjæra er litt for stor for spurvehauken om jeg husker rett. De er veldig like, bortsett fra størrelsen og litt småplukk.

 11. Jeg er litt på etterskudd her ser jeg. Men fjor så jeg en spurvehauk fange en skjære i lufta og som ble fortært på gjerdet mot naboen. Jeg var så redd for å skremme den vekk at jeg bare fikk tatt et par ubrukelige bilder gjennom vinduet. Men 140, du er jamen rå. Kan det ha vært en hønsehauk, mener du? Synd den ikke kom tilbake iallefall og tok noen fler, er altfor mange skjærer her.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her