Fire krav bør du sette til en fuglemater:

Det er mange fuglematere å velge i, har du tenkt over at det ikke bare handler om pris og utseende?
Kriterier når jeg velger fuglemater:

1. Fuglematen må oppbevares på en slik måte at den holder seg fersk.
– Dersom mat blir liggende fuktig over tid så vil den mygle. Dette er det viktig å unngå da muggen mat kan være dødelig for fugl. Det er derfor best om maten enten oppbevares med god drenering, eller kun ligger ute en par dager før den spises. Det aller beste er fuglematere hvor regnet ikke kommer til maten i det hele tatt, spesielt i de deler av landet hvor det er mye regn og lite mulighet for å tørke opp. Nøtter mygler veldig raskt så jeg anbefaler at du lar fuglene få spise den helt tom før du fyller på nye nøtter, selv legger jeg ikke ut mer nøtter enn at materen tømmes på maks tre uker.

2. Fuglemateren må ha gode hygieniske forhold
– Fuglemateren må være designet slik at fuglene ikke kan sitte i maten, eller slik at materen er enkel å vaske (helst begge deler). Fuglene har elendige bordmanerer og skiter der de sitter. Avføring kan være smittebærende så god hygiene er lurt.

3. Enkel i bruk
– Fuglemateren må være enkel å fylle på og å henge opp, også når det er 10 minusgrader ute. Det er en stor fordel om man kan se hvor mye det er igjen i fuglemateren på avstand så du slipper å gå bort og sjekke, og du bør reflektere over størrelsen på fuglemateren så du slipper å styre med å fylle daglig.

4. Se godt ut
– Fuglemateren henger jo der i mange måneder, godt synlig når du sitter og ser ut på fuglene. Jeg synes derfor du skal prøve å finne fuglematere som både har god funksjon, og som du synes er pene å se på. Det finnes svært mye å velge i nå, se her for omtale av ulike fuglematere.

Hva jeg anser som beste løsning:
Det finnes en rekke ulike typer modeller med fuglematere, men basert på dette med hygiene og sunn fersk mat så anbefaler jeg at man velger fuglemater med dispenserfunksjon hvor maten oppbevares tørt og deles ut slik at den i minst mulig grad kommer i kontakt med avføring. Dersom du ønsker å kjøpe et fuglebrett så bør det være et som er enkelt å vaske. Det vil si at du på vinteren av og til bør ta inn den delen av fuglebrettet som fuglenes mat ligger på og vaske denne.

Kresen spettmeis på skattejakt i en mater fra Eva Solo

Lyst til å lese mer informasjon om hagegjester med vinger?  Klikk deg videre til samlesiden om fugl i hagen.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

13 KOMMENTARER

 1. Deler dine krav – og legger til at frømatere skal være vanskelige å komme til for skjærer og større fugler. Det vil si at jeg foretrekker de med vaglepinner. Også er jeg stadig på utkikk etter store og fine frødispensere – slik at vi slipper å fylle på tre ganger daglig.

 2. Hå-ja. her blir det prøvet og feilet i dyre dommer!
  Kjekke plastmatere som ekornet gnager i stykker, ekornmatere som hakkespetten hakker i stykker, upraktiske greier som er vanskleige å fylle på/henge opp og så videre etc. Og så må de selvsagt være kattesikre…

  Dette blir nyttig!

 3. Ugleloftet, takk for flott tillegg til min liste. Helt enig i at dette med formen på materen og hvilken fugler og typer fuglemat man skal bruke de til er også relevant. Jeg droppet det dog i denne listen fordi jeg ikke greide å koke det ned til et snappy tips, det får være noe jeg kommer mer tilbake til senere.

  Når det gjelder størrelse på materen så er det også en utfordring, de fleste er jo temmelig puslete. Jeg har derfor i årevis hatt en lite dekorativ plastmater som favoritt, fordi den rommer godt over fem liter frø, og er dønn praktisk i utforming både for påfylling og hygiene. Jeg har også en stor glasskolbe fra EvaSolo som rommer mye (minst fem liter) og den er flott og temmelig praktisk (når jeg først har fått noen til å montere den opp for meg, den står på stang), så den skal opp nå på vestsiden igjen så snart dahliaene er gravd opp.

  Villrose, hehe, jeg kjenner igjen den ja, i dag satt flaggspetten og gjorde sitt ytterste for å komme gjennom pleksiglasset i ekornmateren….

 4. Jeg drømmer om en sånn stor og lekker i plexi fra Eva Solo om den er enkel å betjene. Et annet tips er solsikkefrø uten skall, fåes på Plantasjen i spann. Litt dyrt, men utrolig mye drøyere og ingen hauger med skall og søl i hagen 🙂 Man trenger rett og slett ikke fylle automatene like ofte.
  Ha en nydelig torsdag.

 5. Min erfaring er at taket på materne er for små. Regner det på skrå blir frøene våte. Jeg raider alle loppemarkeder for Wok-lokk og bruker dem isteden. Tar du av knotten på woklokket passer det akkurat til piggen på materne. Plantasjen har nå heldigvis fått større matere.
  En annen ting jeg kjøper på loppemarked er lampeskjermer i passende størrelser. De er (uten stoff!) ideelle til å henge over meiseboller for å holde skjærene unna.
  Er det forresten noen som har tips til gjenbruk av plastspann fra Plantasjen

 6. Hei Grethe. For en fantastisk god ide! Rampeskjermskjelett som «bur». Det skal jeg teste ut.

  Wok-lokk som tak var også smart, jeg prøver heller å unngå matere som er åpne på sidene, men om man kjøper slike nett-matere så er det som du sier et problem at regnet slettes ikke kommer sildrene pent rett ned…

  Jeg har også sett at plantasjen har fått inn noen ganske romslige matere nå, hurra!

 7. […] Det finnes en rekke ulike typer fuglematere. Noen av de har maten i en lukket beholder og så kan fuglene (og ekorna) forsyne seg gjennom hull eller på smalt brett i bunn av materen. Disse er gode fordi de holder maten tørr og fordi det ikke kommer avføring i maten. I andre ytterkant har du de klassiske åpne fuglebrettene. De er koselige, og mer praktiske for store fuglene som ikke greier å spise av en rørmater, men da blir maten liggende eksponert og kan bli dårlig og sykdom kan sprees. Det går helt fint å mate på brett, men om du bruker brett på vår og sommer så bør ikke maten ligge flere dager, og du bør vaske brettet jevnlig. (Om du vil lese mer om smarte fuglematere så har jeg artikkel her) […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her