Ikke stopp å mate fuglene om våren!

Sulten linerlebaby maser på foreldre-linerle

Hver vår får jeg det samme spørsmålet: Må jeg slutte å mate fuglene nå?

Svaret er enkelt: Nei! Du må ikke stoppe å mate. Faktisk er det en stor fordel om du fortsetter å mate til fuglene har fostret opp sitt første kull barn.

Hvorfor fortsette å mate:

På våren er småfuglene avhengig av insekter, og det tar tid før insektspopulasjonen er stor nok så det kan bli ganske magert med mat på våren, spesielt på sene kalde vårer. Dersom du fortsetter å mate så vil du gjøre det enklere for småfuglene å finne mat i en stresset småbarnsperiode.

Og, som bonus får du gleden av å oppleve fuglebarna på foringsplassen 🙂

kjøttmeisbaby vil at du skal mate foreldrene dens!
Sulten kjøttmeisbaby

Hva må du tenke på om du mater på våren?

Når det er varmt ute må du ta høyde for at sykdom lettere kan spres og at maten lettere mygler. Så derfor bør du enten tilby maten på en måte hvor den holder seg tørr og fri for fuglenes avføring frem til den serveres (ja, fuglene har elendig bordmanerer). Eller du må vaske materene dine jevnlig.

Det finnes en rekke ulike typer fuglematere. Noen av de har maten i en lukket beholder og så kan fuglene (og ekorna) forsyne seg gjennom hull eller på smalt brett i bunn av materen. Disse er gode fordi de holder maten tørr og fordi det ikke kommer avføring i maten. I andre ytterkant har du de klassiske åpne fuglebrettene. De er koselige, og mer praktiske for store fuglene som ikke greier å spise av en rørmater, men da blir maten liggende eksponert og kan bli dårlig og sykdom kan sprees. Det går helt fint å mate på brett, men om du bruker brett på vår og sommer så bør ikke maten ligge flere dager, og du bør vaske brettet jevnlig. (Om du vil lese mer om smarte fuglematere så har jeg artikkel her)

Løsningsorientert ekorn spiser fra fuglemater
Løsningsorientert ekorn 🙂

Hva kan du tilby på fuglerestauranten?

Alt av fuglemat du ellers serverer er egnet nå på våren, så solsikkefrø, korn, brød (moderate mengder om gangen, det blir fort dårlig), frukt, nøtter mm. Du kan gjerne servere meiseboller, men de smelter fort i solen så enten må de henge i skyggen eller serveres på en skål.

Husk også å sette ut vann! En stor skål vann med noen steiner oppi er alltid populært. Sett den på terrassen/plenen/grusen, et sted det er åpent i to meter rundt. Da ungår du at fuglenes bar blir kattens matfat..

Vannfat som er nedfelt i plenen, med stener og blomster i, og en stær som bader
En romslig vannskål brukes både for drikke og bad.

Hva mer kan du gjøre for fuglene?
Det er ikke bare med mat du kan hjelpe fuglene. Har du fått hengt ut fuglekasser? Det er fortsatt ikke for sent, noen av trekkfuglene er fortsatt på jakt etter bolig og uansett kan de brukes neste sesong. Her viser jeg hvordan du kan bygge en selv:

Bygg Moseplassens fuglekasse! Med arbeidstegninger og forklaring

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

4 KOMMENTARER

  1. Hei.
    Jeg fyller fremdeles på fuglemateren som henger ute. Har mye besøk av en flokk gråspurver, voksne og barn. Ser nå at noen av fuglene kaster frøene(solsikkekjerner)på bakken? Fuglemateren blir jo da tom på bare en dag. Hva kan det bety?

    • Det betyr bare at fuglene dine er kresne 🙂
      Noen fugler (spesielt spettmeis og grønnfink etter min erfaring) kan sitte og plukke ut ett og ett frø til de finner det perfekte, det behøver ikke å bety at det er noe galt med de andre frøene, de gidder bare ikke åpne de og vil heller ha ett som er perfekt.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her