Ekornet hjelper til med å teste fuglematere fra Nelson Garden

Ekornet har nå de senere ukene fått arbeide litt for føa, hun har tatt jobb som fuglemater-tester! Det var nå egentlig en jobb for fugler tenker du? Vel, ekornet var ikke enig, og for å bevise sitt engasjement gjorte hun kort prosess på den første av fuglematerene jeg hang ut for testing, og jeg måtte jo innse at hun var den rette for jobben 😉

Dagens blogginnlegg er det første i en serie om fuglematere som er i handel. Nelson Garden er en av de største leverandørene av hageartikler i Norge med et bredt utvalg av fuglematere. Du finner hele sortementet på nettsiden, under «produkter»-«fuglemat og fuglematere» – «fuglematere». Jeg har nå gående en uformell konkurranse hvor du kan vinne en av fem fuglematere fra Nelson, meld deg på!

Jeg omtaler i denne bloggposten fem av materne, de har totalt 17 stk.


Frøautomat Cottage – Den lille røde stuen i skogen:
Fuglemater i malt trevirke, rommer litt over en liter. Materen har tre åpninger hvor frøene kommer ut og legger seg på et lite brett. Brettet er såpass smalt at de fleste fuglene blir sittende på kanten av det og spise, ikke midt i matfatet og det blir derfor lite avføring i maten. Brettet er åpent i hjørnene med god drenering, men, om det skulle komme vann inn i selve huset så er det ikke dreneringshull der. Helt grei å vaske. Veilendende pris 189kr.
– Jeg synes det er en av de beste materene i tre jeg har sett i dette prissjiktet. Den er ikke optimal på hygiene, men helt ok om man vasker den av og til.
– Ekornet synes den er brillefin, klar favoritt!

 

Jordnøttautomat Eikenøtt – Nøttete nøttegleder
Nøtteholder i metall og plast. Fylles på ved å skru av den grønne plastdelen. Har opphengskrok så den kan henges rett på en slank gren. Den grønne hamsen fungerer som tak og beskytter peanøttene mot noe av regnet, og beholderen har meget god drenering. Peanøtter er meget utsatt for mygling, så ikke fyll mer enn at fuglene kan spise opp i løpet av noen uker. Den søler  litt i starten da de halve nøttene lett skrir rett ut av beholderen. Sånn sett er søylematerene bedre (se modell Nelson). Veiledende pris 75kr.
– Materen tar seg godt ut i treet og byr på litt mer enn de vanlige nøtteholderene. Pluss for god opphengskrok og ypperlig drenering.
– Ekornet virker helt uinteressert. Jeg misstenker at den har prøvd seg noen ganger uten at jeg har sett det og at det rett og slett ikke kommer til nøttene.

 


Frøautomat triangel – Eksperimentell arkitektur
I metallplater som er pulverlakkert i gråtoner.  Rommer ca to liter.
Materen har to åpninger hvor frøet kommer ut og legger seg i en smal renne. Rennen har dreneringshull. Det finnes en større mater i samme serie for å sette på stolpe. Veiledende pris triangel 219kr.
– Meget funksjonell mater. Maten oppbevares tørt og slippes ut i små porsjoner, og det er god drenering. Fuglene har ikke sjans til å skite i matfatet og hele materen er veldig grei å vaske.
– Ekornet synes nok det var litt klønete at det var så smalt der, men hun kom da til og ettersom den var i metall så ble hun heller ikke fristet til hærverk….

 

Frøautomat pastell large – Rapunzels tårn?
Sylindermatere er et meget bra konsept. Akkurat denne er i metall og plast og rommer litt under en liter. Det finnes en mindre modell av de samme. Jeg har ikke testkjørt modellen i hagen, men kjenner prinsippet bak den godt. Veiledende pris 149kr.
– Jeg synes denne fuglemateren er dekorativ med tørr og god oppbevaring av mat, ypperlig drenering og gode hygieniske forhold.
– Ekornet har ikke fått prøve akkurat denne, den skal gis vekk i konkurransen. Men hun ville garantert ikke likt den da rørmatere er vanskelige å forsynes deg av for alle andre en småfuglene.

 


Kube – Bikuben
Dette er den første materen ekornet testet, og det med engasjement… Fuglemateren er laget i tre (balsatre tror jeg) og skal henges opp. Maten kommer ut i små åpninger på hjørnene og ut på et meget smalt brett med kant. Veiledende pris 149kr.
– Det er alltid gøy når bedriftene tør å satse på unik formgivning, og denne ser virkelig artig ut i hagen. Men, etter min mening holder den ikke mål på funksjon. Den smale rennen blir oppsamlingsplass for søppel og vil være vanskelig å holde ren, og jeg misstenker at det ble så trangt at fuglene hadde problemer med å forsyne seg, de var iallefall ikke videre interessert i å spise av fuglemateren i den perioden den hang ute.
– Ekornet synes dette var noe skikkelig tøysete greier. Den gnagde den først ned fra treet, og fortsatte så med å gnage den i stykker for å komme til frøene. Klar beskjed….

 

Hvor selges fuglematere fra Nelson Garden?
– Nelson har meget bredt forhandlernett og du finner de i en rekke av hagesentrene og blomsterbutikker over hele landet, samt i Sverige, Danmark og Finnland. Du kan søke på hvert enkelt produkt på Nelson sine nettsider, følg lenkene på hver enkelt mater og der like under bildet står det «søk nærmeste butikk».
– Jeg har glemt å spørre Nelson hva som er veiledende pris på disse, oppdaterer med det når jeg har fått svar. – Oppdatert: priser er nå satt inn

Grå/hvite solsikkefrø:
Det har de senere årene vært endel snakk om at enkelte produsenter nå blander inn endel sorte solsikkefrø i den vanlige miksen med grå og hvite og at de sorte har mindre næring. Jeg er ikke så helt sikker på at de sorte er av lavere kvalitet, men for de av dere som ikke ønsker sorte solsikkefrø så er det verdt å merke seg at Nelson nå selger utelukkende grå-hvite frø.

Vil du lese mer om fuglemating?
* Fire krav du bør sette til fuglemateren
* Hva kan du fore fuglene med
* Hvordan lage en god foringsplass
* Min oversikt over fuglene i hagen (guide for identifikasjon)

.
Jeg har fått alle materene samt noe fuglemat av Nelson for testing. Jeg har naturligvis ikke betalt for å skrive anmeldelser!

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

18 KOMMENTARER

 1. De er så søte ekornene i hagen din. De skulle gjerne fått leke i min hage også, men jeg har aldri sett ekorn her. Veldig mange søte matere ute på markedet=)

  Fin søndagskveld til deg=)

  Vibeke

 2. Så fine bilder av det skjønne ekornet som du har hos dæ, trur æ har det fuglemathuset,(ihvertfall noe lignende )det første bilde, men har ikke satt det opp ennu, kjøpte det i sverige sommer.

  det røret har ekornet klart og åpne og krøpet nedi mens det spiste frø, det skjedde i hagen til søstra mi, så ekornet finner alltid en måte og få i sæ maten sin på 🙂

  Elsker disse skjønne små, vi sitter hvær morra ved frokost bordet og ser på ekornan som holder til her og alle fuglene.

  Fine bilder.

  Hilsen Lisbeth 🙂

 3. Vibeke, håper ekorn en gang finner frem til deg også, de er virkelig små lykketroll 🙂

  Lisbeth, hihi, jeg ser for meg ekornet tyne seg ned innsiden på røret. haha 😀 Her har det nøyd seg med å gnage av alle «pinnene» (den hatten rundt hullene). Gikk bra i mange år, til jeg fikk et innbryterekkorn her, nå er rørmaterene pensjonert…

  Ubleloftet, så artig at du likte vinklingen, jeg var nemlig litt fornøyd med den sjøl også 😀 Ikke alltid så lett å finne noe unikt til hver enkelt ekornpost, og fint å kunne sprite opp fuglematerpost også.

  Villrose, jupp 😀

  Nina, koselig at du synes 🙂

 4. Hei Therese 🙂
  Takk for god kommentar.
  Jeg er klar over problemstillingen (og potensialet), og det kommer nok til å bli litt forandring her på Moseplassen på nyåret, men produktanmeldeser som denne synes jeg må være uten betaling om de skal ha verdi for leserene. Å ta betalt for å la firma være med på konkurranser kan derimot være aktuelt. Reklame kan også være aktuelt, men da vil det bli plassert separat utenfor innlegg.

  Kjære lesere som nå får bakoversveis over at jeg sier jeg muligens begynner med reklame. Ikke få det!
  Det er veldig viktig for meg at Moseplassen forblir en oase for hageinteresserte. At jeg eventuelt får litt betalt skal aldri gå ut over kvaliteten, og det skal aldri være noen tvil om at ting er sponset.
  Om det er til noen form for trøst for dere som hater reklame så har jeg en forpliktelse ovenfor NAV (jeg er ufør) til å utnytte det jeg har av arbeidskapasitet. Alternativet til å ta inntektene gjennom Moseplassen er å slutte med Moseplassen og bruke all futt på noe annet (gudene veit hva). Jeg synes nå uansett at det bør være greit at jeg tjener litt på innsatsen jeg gjør her, men jeg veit det er enkelte av leserene som ikke liker reklame og som da heller velger å lese helt reklamefrie blogger, og det er også helt greit

  Men, mer om dette senere! Hehe, foreløpig er det bare noe på planleggingsblokka.

 5. Tusen takk for et så fint og informativt innlegg, Anne!!
  Jeg leter stadig etter gode fuglematere, så dette var ypperlig:-)
  Likte særlig det lille røde huset (veldig dekorativt) og den grønne konglesaken.
  Det lille tårnet m pinner er allerede en favoritt her hjemme, den får småfuglene ha for seg selv, t.o.m skjæra har gitt opp:-)
  Du er så flink med bloggen din! Den er alltid lese- og severdig!
  🙂 Micha

 6. Så koselig det var å få besøk av deg Anne ! Jeg er en stor beundrer av din blogg, bare så du vet det. Fine bilder og mye godt lesestoff.

  Håper du hadde en hyggelig helg du også, ha en god start på uka!

  ~ Aina ~

 7. Tusen takk for et så fint og informativt innlegg, Anne!!
  Jeg leter stadig etter gode fuglematere, så dette var ypperlig:-)
  Likte særlig det lille røde huset (veldig dekorativt) og den grønne konglesaken.
  Det lille tårnet m pinner er allerede en favoritt her hjemme, den får småfuglene ha for seg selv, t.o.m skjæra har gitt opp:-)
  Du er så flink med bloggen din! Den er alltid lese- og severdig!
  🙂 Micha

 8. Det var ivrige fuglemat testere ja he he, flotte bilder.

  Når det gjelder reklame(innlegget ditt over) forstår jeg godt at du vil bruke muligheten til å tjene noen kroner på den flotte bloggen din.
  For å være ufør ønsker ingen og det blir man ikke fet av.

  Ha en fin ny uke, Marit.

 9. Hallo Anne

  har måttet modifisere fuglemateren min som er rund med fellles sittering rundt.

  opplevde at materen stresset fuglene unødvendig mye idet de ble sittende å forsvare sitteplassen istedet for å få i seg livsviktig næring.

  husfreden kom etter at jeg limte noen skillevegger av plast som i dette tilfellet var i klar plast og som ble pusset med sandpapir på forhånd for å unngå innsyn fra sidene .

  når det gjaldt limingen er det viktig å matte/pusse festeflatene for at silikonen får feste.

  dette gjør at kampen om maten ble litt mindre stressende i dette tilfellet mellom gråspurvene.

  Mvh Fredsduen

 10. Det var ivrige fuglemat testere ja he he, flotte bilder.

  Når det gjelder reklame(innlegget ditt over) forstår jeg godt at du vil bruke muligheten til å tjene noen kroner på den flotte bloggen din.
  For å være ufør ønsker ingen og det blir man ikke fet av.

  Ha en fin ny uke, Marit.

 11. Så fint å høre Elisabeth at du likte konglemateren 🙂

  Micha, takk for takken og de fine ordene!

  Aina, Takk for det Aina! Jeg er innom deg innimellom serru, men ikke så flink med kommentarene dessverre.

  Marit, fint å høre at du ser sånn på det, og god uke til deg også 🙂

 12. Hallo Anne

  har måttet modifisere fuglemateren min som er rund med fellles sittering rundt.

  opplevde at materen stresset fuglene unødvendig mye idet de ble sittende å forsvare sitteplassen istedet for å få i seg livsviktig næring.

  husfreden kom etter at jeg limte noen skillevegger av plast som i dette tilfellet var i klar plast og som ble pusset med sandpapir på forhånd for å unngå innsyn fra sidene .

  når det gjaldt limingen er det viktig å matte/pusse festeflatene for at silikonen får feste.

  dette gjør at kampen om maten ble litt mindre stressende i dette tilfellet mellom gråspurvene.

  Mvh Fredsduen

 13. Så fint å høre Elisabeth at du likte konglemateren 🙂

  Micha, takk for takken og de fine ordene!

  Aina, Takk for det Aina! Jeg er innom deg innimellom serru, men ikke så flink med kommentarene dessverre.

  Marit, fint å høre at du ser sånn på det, og god uke til deg også 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips