Hagebok / Drivhusbok: Claus Dalbys «Vis mig dit Drivhus»

DrivhusbokDet er noe magisk og vidunderlig over drivhus. Små og store hagehus som lar oss skape varmt og godt klima både for blomster og mennesker. De kan være smykker i hagen, gi mulighet for lengre hagesesong med planter en ellers ikke kunne lykkes med, og, de gir oss helt nye oppholdsrom med helt nye opplevelser.

– Jeg tror vi er mange som drømmer om drivhus. Er du en av oss så tenker jeg du vil falle for Claus Dalbys nye bok «Vis mig dit drivhus».

Claus Dalby er kjent fra tv, bøker og ikke minst hans fantastiske blogg Mitt Haveliv. I 2007 gav han ut boken «Drivhusdrømme» som ble superpopulær og førte til tv-serien med samme navn. Og nå har han altså tatt drivhusgalskapen et skritt videre og utgitt en murstein av en bok.

.

«Vis mig dit drivhus» er en ren inspirasjonsbok som søker å vise deg hvilken muligheter som finnes innen drivhusbyggeri. Den smitter deg med ubotelig drivhusdille og og gir deg mat for timesvis med dagdrømmer.

Drivhus bygget av gamle vinduer fra drivhusboken Vis mig dit drivhus av Claus Dalby
Drivhuset er bygget av gamle vinduer i veggene, nye polycarbonatplater i taket og et rammeverk i trykkimpregnert tre som er hvitmalt. Bygget og eid av Inge Marie og Finn Olaf Jørgensen, Sørping, Danmark

 

Claus Dalby har reist Norge, Danmark og Sverige rundt på jakt etter unike drivhus for denne boken, og 121 høyst ulike drivhus fikk plass fordelt på 520 sider og 2,5 kg. Du finner hus bygget i tre, aluminium, stål og mur, med nye materialer og gjenbruksmaterialer, både malt og umalt. Hjemmesnekrede, spesialdesignede og noen få masseproduserte hus, med saltak og pulttak, og med og uten buer og krumelurer.

«Vis mig dit drivhus» handler om selve drivhuset, med det mål å inspirere. Det er ikke en bok som lærer deg å bygge drivhus, men det gir deg ideer om hva som er mulig av konstruksjoner, bygningsdetaljer, fasonger og bruk. Det er heller ikke en bok om å dyrke i drivhus, faktisk så fungerer plantene mest som en bakgrunn.

.Litt sånn skjematisk om boken:

– Tekst: Vi får fortalt drivhusets historie, hvorfor det ble til og hvordan, samt hvordan det nå brukes. Claus videreformidler også hva han selv synes om drivhuset, hvorfor akkurat dette huset ble valgt ut til boken.
Boken er skrevet på dansk. Men, frykt ikke. Claus Dalby skriver en meget lettfattelig dansk så denne boken er det ikke nødvendig å oversette. Om du er usikker så kan du jo lese litt i bloggen hans.

– Bilder: Det er masse bilder i boken, jeg vil vel si at det er bildene som er viktigst. Det er god variasjon i motiv. Du får se hvordan drivhuset ligger i hagen, hvordan det er å være i drivhuset og se ut, og ikke minst et raust utvalg av detaljer, både byggningsdetaljer og innredning. Bildene er imponerende helhetlige i fargevalør, noe som ikke er overraskende fra Dalby som virkelig er kongen av avstemte farger og som jobber bevisst med dette når han tar bildene.

– Layout: Ryddig og rent, enkelt og logisk. Bildene står pent på geledd, ingen tingen på snei, alt er der du forventer at det skal være. Boken har en veldig sjarmerende innholdsfortegnelse, i stedet for ren tekst er det brukt et lite bilde av drivhuset.

Drivhus i stålprofiler, fra drivhusboken Vis mig dit drivhus av Claus Dalby
Drivhus i stålprofiler, tegnet av eier Ellen Hodt i samarbeide med arkitekt Anne Gro Helsvig. Består av T profiler i stål, mål: 6x40x40mm. Drivhuset står i Drøbak, eieren er interiørarkitekt og driver designfirma og butikk Corniche.

.

Som dere vel skjønner, jeg digger boken!

Arkitekten i meg hopper opp og ned i begeistring over å se så mange ulike alternativ for konstruksjoner, favoritten min er drivhuset dere ser ovenfor i jernprofiler noe så genialt enkelt! Jeg bobler over av ideer til fremtidige prosjekt, og har den riktig gode sommerfølelsen etter å ha bladd gjennom boken som i all hovedsak er fotografert nettopp på sommeren.

Egentlig synes jeg hele denne bokomtalen kan summeres opp i følgende setning: «Er du nysgjerrig på drivhus? Kjøp denne boken».  Nå håper jeg bare Claus kommer med oppfølgeren, «Bitt av basillen, slik bygger du ditt drømmehus», og at det følger med en magisk spray i den boken som gjør hagen dobbelt så stor….

.

* «Vis mig dit drivhus» utgis på forlaget Klematis, hvor det er lagt ut forvisninger fra boken, og du kan få bla gjennom hele boken.
* Dersom du bor i Norge får du boken rimeligst fra Adlibris, som selger den for 339 kr med gratis frakt.

 

Bildene i bloggposten er tatt av Claus Dalby og brukes med tillatelse. Jeg har fått boken av forlaget fordi jeg bidro til å finne frem til noen av drivhusene som er med i boken.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

14 KOMMENTARER

 1. Åååja…så den tidligere denne uka hos de Danske bloggere..og jeg må ha denne…selv om jeg har veksthus..nå:)
  Så flott at du fant et salgssted med ok pris…Takk:)
  Tror dette blir julegave til meg selv…det er sikkert mange ideer som kan omformes til min hage også:))

 2. Bjørg, hehe, greier du å vente så lenge da?

  Inger Marie, Adlibris er nesten alltid best på pris, og har et langt bedre utvalg av danske og svenske bøker enn de rent norske nettbutikkene så jeg sjekker alltid de. Men denne gangen var det dobbelt enkelt, for forlaget tipset selv om at Adlibris 🙂

  Etpuslespill, ja går du med slike planer tror jeg nok du vil ha stor glede av denne boken 🙂

  Anne Cathrine, gratulerer! Håper du blogger om den da, når du har fått lest den. Blir spennende å se om dere andre også er like frelst som meg 🙂

 3. Hei.
  Takk for tips.
  Jeg har ingen av bøkene hans, men det står på ønskelista mi.
  Han tar delikate bilder, og er virkelig en hageinspirator denne danske Claus, kan jeg se når jeg besøker bloggen hans.

  God lørdagskveld, Anne 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her