Hvordan lage en god foringsplass for fugl

Å mate fuglene og ekornet er noe av det som gir størst hageglede nå på vinteren, de skaper liv og røre i hagen, variasjon og fascinasjon. Jeg legger meg litt i selen for å være populær hos gjestene, at min restaurant har godt rykte og et høyt antall besøkende av fugler i alle mulige farger og fasonger. Og om du synes som meg så tenker jeg du har glede av dagens fem tips for hvordan få en populær foringsplass 🙂

1. Beliggenhet:

Som med restaurant for mennesker, beliggenhet er det viktigste og det er tre element du bør tenke på.
1. Velg et sted i hagen hvor fuglene kan føle seg trygge. Dersom fuglene ikke føler seg trygge så kommer de ikke på besøk, så dette er det absolutt viktigste. Fuglene trenger steder å flykte til om det kommer rovfugl, katt og andre de opplever som en trussel. Det vil si at materen bør henges i eller ved trær eller busker, og disse bør være litt fyldige (det nye epletreet med tre grener er ikke mye å gjemme seg i). Flott om området har både tette kratt (hekk eller busk), samt høye trær. Tenk også på at mange fugler blir sittende på bakken under materen og spise restene fra bordet, så sørg for at det ikke er gjemmesteder for katter like ved. Helst bør det være relativt åpent i en to meters radius, mer om du har en seriemorder i heimen.

2. Velg et sted hvor du lett kan se fuglene fra nøkkelrom i huset (og fra sitteplasser i hagen om du mater i utesesongen). Kanskje du har fuglemateren hengende så du kan se de fra kjøkken eller stuevinduene, eller hva med like utenfor vinduene til barna? Jeg er ikke så stor fan av å ha fuglemateren festet på vinduet, det er ikke alle fugler som tør å komme så nær menneskene, men det er også litt vanesak. Det kan være en god ide å ha flere enn en fuglemater, da kan du ha på vinduet og en på en tryggere plass.

3. Husk, du skal komme deg frem til materen også når det er en halvmeter-meter snø i hagen…

Spurvehauken er et flott dyr som jo også trenger mat, men det er lurt å gjøre jobben dens litt vanskeligere…

 

2. Arkitektur: 

Ulike fugler har ulike størrelser og spisepreferanser og dette bør du tenke over når du velger restaurantens utforming.
Noen fugler liker å spise på bakken, andre kan henge opp ned på en bitteliten pinne. Dersom du ønsker et bredt utvalg av fugl i hagen så lønner det seg med universelt utforming for å ikke utestenge de mindre akrobatiske. Du kan naturligvis også bruke designet av materen som en måte å unngå å gi visse arter for, feks så har skjærer problemer med rørmatere, men det har også svarttrosten og ekornet (den sistes reaksjon på å utestenges fra restauranter er nå forresten å gnage de ned…)

Du kan lese om ulike typer matere i denne bloggposten. Og om hva du bør sette av krav til utforming av materene i denne bloggposten. Og så kommer jeg med en (eller flere) bloggposter senere i november om ulike fuglematere som er i handel.

 

3. Meny:

Du kommer langt med enkel servering, de fleste fuglene blir glade for solsikkefrø og meiseboller. Men om du vil tiltrekke deg et bredere spekter av fugl så trenger du en bredere meny. Les her om hva ulike fugler liker å spise. I de frostfrie månedene er det i tillegg smart å tilby drikke (vann), i vintermånedene spiser fuglene snø.

En litt romslig vannskål brukes både for drikke og bad.

4. Åpningstider:

Det du ønsker deg er stamgjester, og disse får du ved å alltid ha åpent. Jevn tilgang på mat gir en forutsigbarhet for fuglene. Vinglete foring gjør at de ikke kan stole på at det er mat hos deg og da velger de heller å spise ett annet sted, (og upålitelig tilgang på for i områder uten andre alternativ kan gjøre at de svekkes av sult). Det er viktigst å mate i de kalde vintermånedene, men ornitologene anbefaler at man fortsetter matingen til et stykke ut på våren og sommeren slik at fuglene får hjelp til å fostre opp sine søte små. Belønningen er at fugleungene blir tatt med på restaurant, fuglebarn er gromsøte!

Linerla tar gjerne med barna sine til foringsplassen.

5. Renhold:

Fuglene er vel ikke egentlig så opptatt av hvor ryddig og rent det er, men du bør være opptatt av det! Fuglene har nemlig meget dårlige bordvaner og skiter gjerne der de spiser. Ettersom fuglenes avføring kan bringe med seg sykdom som smitter fra fugl til fugl så er det fint om du vasker fuglemateren når den blir nedskiti, og det er en fordel om du rydder opp litt under den av og til også.

Fornøyde kunder = stamgjest = jungeltelegraf = glad hageeier!

Rolige omgivelser og jevn tilgang på mat av god kvalitet gir sunne og glade fugler, og det skal ikke mye til før jungeltelegrafen går og du blir invadert 🙂 Og har du tips til foringsplassen som jeg ikke har fått med så del de gjerne i kommentarfeltet!

Bannertest1

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

37 KOMMENTARER

 1. […] Dårlig besøk på foringsplassen din? Jeg får av og til spørsmål fra lesere som lurer på hvorfor det ikke er fugler hos de, enda de har hengt opp fuglemater med godsaker. Det er ikke så lett for meg å svare godt på det, det er flere faktorer som teller inn. Det viktigste er vel at du er avhengig av at noen fugler oppdager foringsplassen, og at fuglene må føle seg trygge ved foringsplassen – har du aktive katter eller har hengt materen veldig åpent så er det ofte nok til at fuglene velger å spise en annen plass. – Her kan du lese mer om å lage en god foringsplass. […]

 2. Hei Anne.
  KJempefint og informativt skrevet! Ja, helt enig med deg i at det å få fugler til hagen faktisk gjør at en kan fokusere på den også om vinteren 🙂 Det er veldig hyggelig å se at fugler og ekorn trives og kommer tilbake til foringsplassen. 🙂 Jeg har desverre ikke ekorn i hagen, men har begynt å plante litt busker og trær med nøtter og annet godt jeg håper kan lokke dem hit…
  Ønsker deg en riktig fin dag og helg!
  Stein

 3. Tusen takk for hyggelig kommentar fra deg, det varmer 🙂 Og takk for alt du gir i bloggverdenen, Anne. Det er så bra at du tar opp tema fugler og mat ,med jevne mellomrom, det gir inspirasjon til mange.
  Ha ei flott helg.

 4. Det er moro å høre hvordan de vasler hverandre når man fyller på fuglemateren. 😉 Da tar det heller ikke lang tid før den er tom. I år har jeg lyst til å lage fuglemat i gamle kaffekopper og henge opp. Du vet….man er glad i det visuelle også vettu;) Lurer på om det ikke må bli en eva solo på meg også? Noe å ønske seg til jul kanskje?

  De fine norgesglass karaffelen er forøvrig gamle glass som er omformet. De finnes i mange varianter og en lærer jeg hadde en gang har designet topp til de også. Som konger, dronninger og narrer. De er sååå fine.

  Ha en fin helg Anne. Her øser det ned. Best å holde seg innendørs. Katten sitter i vinduet å ser ut. 😉

 5. Flott innlegg, Anne! Jeg har mye fugler av alle slag, men så har jeg og mye busk og kratt og trær, og at jeg ikke rydder i hagen på høsten. Hjelper bare det! Har jo også en jeger i huset, men om vinteren ligger han ved ovnen..

  Det er litt forskjell på fuglene hvor mye sjul de vil ha også, bl.annet dompappen er avhengig av trær/skog.

  I år har jeg og både ekorn og flaggspett i hagen,(pinnsvinet er i dvale nå) tror det er for at det begynner å vokse godt opp alt som er plantet. Da vi flyttet inn for 13 år siden, var hagen bare plen. Og ingen fugler…

  Konglene mine i hagen, er fra Weymouthfurua vår, som nøttekråka elsker. Har åtte nøttekråker nå i treet:)
  Ulempen er at disse konglene er fulle av kvae, umulig å bruke til noe som helst. Har prøvd det meste for å få det bort, selv barnehagen som var her og plukket, måtte gi opp. Så det er bra at nøttekråka kan nytte seg av dem:)

  En annen ting er solsikkefrø. Disse smale sorte frøene liker ikke fuglene så godt, for de er egentlig mest egnet for å presses til solsikkeolje. De store stripete derimot, er fine. Ser det selges veldig mye av disse sorte frøene, av en eller annen grunn? Vi sliter litt med å finne de stripete store solsikkefrøene, og jeg syns det er litt merkelig.

  Og så til Rugda. Jo, det er en fugl i snipefamilien, og har veldig korte bein til å være en vader. Har ikke sett den igjen, men nå kom jo mildværet, så da finner den mat nesten overalt her ved fjorden. Artig var det iallefall å se den her. Hadde jo egentlig ventet å få se den på hytta vår, men der har heg bare sett bekkasiner.

  Oi. dette ble vist langt. Ønsker deg en fin fin helg, Anne:)

  Ps: Min sønn fant forresten en pinnsvinunge her for noen uker siden. Jippi!

 6. Dette med fuglemating bli nesten en mani når man begynner å få mange gjester. Det er slik «selskap» og underholdning at man fort glemmer å gjøre andre ting. Mine gamle foreldre er blitt helt hektet også, og det er morsomt.

 7. Fint å høre at du synes rådene var gode og rette Marit 🙂

  Stein, ja det er jo rett og slett supersmart å plante busker og trær som fuglene kan nyttegjøre seg! Både for mat og som bolig. Og med din lund så burde du jo kunne ha et lite dyreparadis 😀

  Tua, koselig å høre at du synes det!

  Marte, veit du, det har jeg ikke hørt. Hm. mon om jeg må begynne å lytte på det! Og jepp, kaffekopper ønskes her også, og da mener jeg bokstavelig talt, jeg ønsker meg kaffekoppene som skal fylles… 😉

  Kathrine, aha! kult å høre om konglene, kjipt at de ikke kan brukes til dekorasjon.
  Angående de sorte så er det litt både og med de. Har lest litt utenlands, og på flere engelske sider jeg var innom så var de sorte høyere ansett enn de gråstripete. Hva som er fakta aner jeg ikke, jeg lurte på å teste popularitet i fjor, men innså fort at det ble for mye askepott å skulle skille de sorte og de grå frahverandre og over i en mater…. Jeg så forresten at Plantasjen sine fuglefrø som jeg nå kjøpte i 20 kg sekk var helt og holdent bare gråstripete, jeg tror disse er pakket av Nelson, så da er nok også Nelson sine frø slik.

  Hurra for pinnsvinunger!

  Gamlheksa, der sier du noe! hehe, får jo helt dilla… 😀

 8. Så flotte råd og tips..noe å tenke igjennom..og DETer jo ikke alltid vi gjør når vi henger opp mat til fuglene…

  Jeg liker godt slike matere som er laget av pilflett og divere kreativt fra hagen…(det er jeg vet du)..men ser jo etter den våte høsten vi har nå,så blir maten fort dårlig…så jeg må nok ty til noe mere moderne…

  Jul ..ja…jeg er jo ikke så veldig tidlig med den,men ser at mange i bloggland er der allerede…
  Artig tankespinn du hadde…hi,hi
  Skal prøve å styre meg til slutten av november…blir hardt hvert år..:)))
  God helg fra meg:)
  ps..er spent på om mosen har holdt seg..min på advendt kransen fra ifjor er fortsatt duganes i år:)

 9. Hei. Du skriver ørlitegrann om skjærer på foringsplassen. Det er et stort problem hos meg. Skjærene raider alt jeg henger ut og spesielt meiseboller. Det vanlige fuglebrettet har jeg også gitt opp.
  Et rør med liten åpning fungerer fint, men jeg vil så gjerne også henge ut meisebolle og du har så fine forslag til utforming og innhold i avisen idag. Det har jeg lyst til å prøve. Men jeg er redd skjære skal ødelegge for meg og småfuglene.

 10. Hei Kjersti 🙂
  Så hyggelig at du likte meisebollesaken!
  Det som kan fungere er å henge de mellom grener som skjæra ikke kan lande på (fordi de er for tynne), og som så også er i veien for at skjæra kan foreta flyangrep. Du må da lage de små nok til at skjæra ikke kan sitte på de (figurene jeg viste i avisen, og kjøkkenglassstørrelse kuler går fint).

  Hos meg henger meisebollene mellom furugrener, jeg har også fått tilbakemelding fra leser på at det fungerer hos henne å henge i en rhododendron (det er nok en riktig stor rhododendron).

  Det finnes frømatere med bur (netting) rundt, men jeg kan ikke huske å ha sett meisebollemater med bur rundt nå de senere årene.

  Inger Marie, uffda, glemte jo å svare på kommentaren din *rødme*
  Den fine mosen jeg fikk av deg i fjor måtte dessverre kastes, den ble oppbevart innendørs og da gav den opp og ble ubergelig.

 11. Angående skjærer og meiseboller, så bruker jeg å lage 9,5 kg meiseboller (søk på ‘meisebolle’ på Fuglevennen.no for oppskrift) som jeg henger 25×25 cm netting med 5×5 cm maskevidde ca 10 cm over meisebollen. Dermed greier ikke skjæra å sitte på meisebollen mens den spiser, og gir opp relativt raskt. Har fungert i mange år.

 12. Takk for tips Rune!
  Interessant at det fungerer på dine meiseboller å ha nett over, håper det kan fungere for andre lesere også, smart løsning som er enkel å gjennomføre og som ikke blir visuelt skjemmende.

  Det ville ikke fungert her ettersom skjæra foretar fly-by angrep på maten. Selv foringsstasjoner får gjennomgå slik at det røsser frø ut av de. Smarte rakkere.

  Men å lage et bur hele veien rundt, det ville ha fungert, men da får jeg jo ikke fri sikt til småfuglen…

 13. Jeg mater fugler.For å unngå Skjærer så kjøpte jeg på Plantasjen 4 stk nettinger som egentilg er for å bruke til kompostbinge.Av dette lagde jeg så et stativ av trelekter som da nettinge er festet til. lagde så tak og bunn og vips så hadde jeg et fuglematebur hvor jeg da kan henge meisboller, nøtter og også legge ut brødsmuler. Skjæra klarer da ikke å komme inn.

 14. Takk for tips Rune!
  Interessant at det fungerer på dine meiseboller å ha nett over, håper det kan fungere for andre lesere også, smart løsning som er enkel å gjennomføre og som ikke blir visuelt skjemmende.

  Det ville ikke fungert her ettersom skjæra foretar fly-by angrep på maten. Selv foringsstasjoner får gjennomgå slik at det røsser frø ut av de. Smarte rakkere.

  Men å lage et bur hele veien rundt, det ville ha fungert, men da får jeg jo ikke fri sikt til småfuglen…

 15. Smart Jørn!
  Både skjærefritt og litt bedre oppholdssone for fuglene, høres ut som en super kombinasjon, og å bruke kompostbingenetting gjør det jo enklere å bygge 🙂 Takk for at du deler!

 16. Hei,

  Jeg er veldig glad i fugler og prøver i år å mate småspurvene med meisbolle. Jeg bor i 5 etg i byen, så den henger på verandaen. Den har hengt en ukes tid inntil veggen på siden av veranden og uten tegn til småfugl… Flyr de så høyt om de er sultne nok? Hvis du har noen tips, så tar jeg de gjerne imot.

 17. Hei,

  Jeg er veldig glad i fugler og prøver i år å mate småspurvene med meisbolle. Jeg bor i 5 etg i byen, så den henger på verandaen. Den har hengt en ukes tid inntil veggen på siden av veranden og uten tegn til småfugl… Flyr de så høyt om de er sultne nok? Hvis du har noen tips, så tar jeg de gjerne imot.

 18. Hei Snøvit 🙂
  Jeg har hørt litt både og. Kjenner flere som får fugl i 5. etg, så jeg tror det er litt avhengig av nabolaget og arkitekturen (er det en trerekke fremfor så er det noe annet enn naken glatt fasade, og nok aller viktigest at fuglene skjønner at det er noe der å ete.

 19. Hei

  Takk for en inspirerende side!

  Jeg ville bringe et tips hvis man ønsker fuglemateren utenfor vinduet i 2. etasje. Jeg har i år hengt opp en frødispenser med snor og et par taljer, slik at jeg kan heise den opp og ned.

  Den ene taljen er hengt opp under takskjegget i 2. etasje, og snoren går inn mot veggen, og gjennom talje nummer to, slik at tauet videre føres rett ned langs veggen. På veggen nede har jeg skrudd opp et feste til å knyte fast snoren.

  På denne måten har vi god utsikt til den både fra kjøkkenet og stuen. Den har hengt en uke, og vi har ennå ikke sett noen der. Men vi er heller ikke hjemme mens det er lyst nå i hverdagene, og det er mildvær og sikkert god tilgang på annen føde ennå.

  Jeg bruker villfuglblanding. Materen jeg har valgt er «Fuglemater frø XL» kjøpt hos Plantasjen: http://www.plantasjen.no/sortiment/uteliv/fuglematere/52a8628eb61822ab5a0021a4/fuglemater-fr-xl

  • næmmen så smart å bruke talje! Det letter jo jobben med påfylling betraktelig.
   Det kan være at de fleste fuglene synes det blir for åpent forran vinduet ditt i 2. etage, men meisene pleier å tørre såpass så de dukker nok opp 🙂

 20. Hei igjen

  Nå er frøet til fuglemater-hobbyen spiret! Gleder meg til å lage meiseboller med barna..

  Til inspirasjon gjorde jeg et bildesøk på Google «DIY bird feeder» – PRØV!! Virkelig mange kreative tips 🙂

  https://www.google.no/search?q=diy+bird+feeder&espv=2&biw=1280&bih=620&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=8XlyVJPdPML_ygObhYDIAQ&ved=0CBwQsAQ

  Til dere som ønsker den ikke så pene, men praktiske fra Hammar plast. Jula og Felleskjøpet har dem i hvert fall: https://www.felleskjopet.no/produkter/fuglemater-kaatan-montert-270m-50258147

  Jeg falt for ideen om å sette ut et boks med peanøttsmør (hva med saltinnholdet tro?): https://www.felleskjopet.no/produkter/holder-for-peanutsmoer-tre-50280029

  Jeg gleder meg til å komme tilbake til siden igjen en annen dag!

 21. Hei

  Takk for en inspirerende side!

  Jeg ville bringe et tips hvis man ønsker fuglemateren utenfor vinduet i 2. etasje. Jeg har i år hengt opp en frødispenser med snor og et par taljer, slik at jeg kan heise den opp og ned.

  Den ene taljen er hengt opp under takskjegget i 2. etasje, og snoren går inn mot veggen, og gjennom talje nummer to, slik at tauet videre føres rett ned langs veggen. På veggen nede har jeg skrudd opp et feste til å knyte fast snoren.

  På denne måten har vi god utsikt til den både fra kjøkkenet og stuen. Den har hengt en uke, og vi har ennå ikke sett noen der. Men vi er heller ikke hjemme mens det er lyst nå i hverdagene, og det er mildvær og sikkert god tilgang på annen føde ennå.

  Jeg bruker villfuglblanding. Materen jeg har valgt er «Fuglemater frø XL» kjøpt hos Plantasjen: http://www.plantasjen.no/sorti

 22. Hei igjen

  Nå er frøet til fuglemater-hobbyen spiret! Gleder meg til å lage meiseboller med barna..

  Til inspirasjon gjorde jeg et bildesøk på Google «DIY bird feeder» – PRØV!! Virkelig mange kreative tips 🙂

  https://www.google.no/search?q

  Til dere som ønsker den ikke så pene, men praktiske fra Hammar plast. Jula og Felleskjøpet har dem i hvert fall: https://www.felleskjopet.no/pr

  Jeg falt for ideen om å sette ut et boks med peanøttsmør (hva med saltinnholdet tro?): https://www.felleskjopet.no/pr

  Jeg gleder meg til å komme tilbake til siden igjen en annen dag!

 23. Hei morten 🙂
  Takk for fine tips! Jeg er helt enig, det er vedlig gøy å lage mat og matere. Det kommer noen hjemmelagede mater-ideer her på bloggen etterhvert, men trolig ikke før i januar.

  Peanøttsmør er ikke å anbefale, nettopp fordi det er salt i det. Jeg har forsøkt å finne ut hva saltgrensen for fugler er, men ornitologer jeg har spurt veit ikke, og vil derfor heller anbefale at man dropper alle slike saltkilder.

 24. Hei morten 🙂
  Takk for fine tips! Jeg er helt enig, det er vedlig gøy å lage mat og matere. Det kommer noen hjemmelagede mater-ideer her på bloggen etterhvert, men trolig ikke før i januar.

  Peanøttsmør er ikke å anbefale, nettopp fordi det er salt i det. Jeg har forsøkt å finne ut hva saltgrensen for fugler er, men ornitologer jeg har spurt veit ikke, og vil derfor heller anbefale at man dropper alle slike saltkilder.

 25. Jeg har hengt opp en meisebollehus på terrassen i leiligheten vi bor i. Den er blitt ganske populær for en meisefamilie på 3.

  Jeg hengte også opp et lite fuglehus, mest for syns skyld. Den blir brukt som do av småfuglene! Helt fantastisk. Da slipper jeg fuglelorten på terrassen!

 26. Jeg har hengt opp en meisebollehus på terrassen i leiligheten vi bor i. Den er blitt ganske populær for en meisefamilie på 3.

  Jeg hengte også opp et lite fuglehus, mest for syns skyld. Den blir brukt som do av småfuglene! Helt fantastisk. Da slipper jeg fuglelorten på terrassen!

 27. Det kan være lurt å henge ut noe som varer lenge slik at fuglene alltid finner noe, selv om det ikke er yndlingsretten deres. Jeg har feks skåret fett av usaltet rå svinesteik og det er det flere som liker. Man kan da også om man er heldig oppleve fuglearter som ikke er vanlige på matbrettet. Jeg hadde i vinter flere ganger varsler innom for å spise av fettet.
  Jeg prøver ellers å variere og legge ut forskjellig som frukt, meiseboller, havre, kokosnøtter og brødrester i tillegg til solsikkefrø og peanøtter. Dette gir flere arter.
  Ikke alle fugler vil spise fra matere som henger, prøv å legge mat rett på bakken om mulig. Flere arter foretrekker det. Med litt flaks kan man få mange arter innom. Hos meg har jeg registrert ca 25 arter som har spist på foringen. I tillegg tiltrekkes noen arter av all aktiviteten.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her