DIY: Kle en vase, lykt eller potteskjuler med grener. Naturlig og lekkert!

Har du tenkt over hvor vakre grener kan være?
Helt vanlige trær og busker har, om du tar deg tid til å oppdage det, nydelig bark. Fargene kan variere, du finner grå, sorte, brune, grønne og til og med røde grener. Noen typer bark danner strukturer og mønster, og, noen av grenene har lav voksende på seg som små smykker.

Disse grenene kan du enkelt samle sammen og lage en lekker kjole til vaser, potteskjulere og lyslykter med!
Flott til eget interiør, og hyggelige julegaver både fra små og store 🙂

pinnekjole-eføy

Slik lager du pinnekjolene:
1. Gå ut i hagen/skogen og høst deg noen grener. (Dersom du er i skogen så gå vekk fra turstien slik at du ikke skjemmer området for de som kommer etter deg, og bruk en saks eller sag så du ikke skader treet. Egentlig bør du spørre grunneier først før du forsyner deg).
2. Velg en beholder. Enklest med rette sider, men det er ikke påkrevd. Forslag til beholdere: Vaser, lykter, potteskjulere, glass, syltetøyglass og hermetikkbokser.
3. Velg ut de retteste grenene, og klipp/sag de til i like lengder som er minst like høye som beholderen. Fjern kvist helt inntil.
4. Monter grenene. Jeg har under her beskrevet tre ulike måter dette kan gjøres på.
5. Style. Du står nå fritt til å pynte vasen med bånd eller ståltråd eller perler eller hva som helst annet som passer inn i din smak og stil. Du kan også legge stoff, papir eller lav mm på baksiden av kjolen, om du gjør dette før den monteres på beholderen.

Ulike måter å montere grenene:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A: Med ståltråd:
– Tar nok lengst tid
– Mest varig resultat (om grenene er tørket litt så de ikke krymper for mye)
– Du får en kjole du enkelt kan ta av og på beholderen og som tåler å håndteres.
– Det spiller ingen rolle hvordan fasong beholderen har, du kan sågar lage din pinnekjole med v-fasong, men det er mer fiklete.
Legg ut pinnene på bordet og legg inn to rader med ståltrådfeste. Jeg bruker en dobbelt tråd som surres i hverandre mellom pinnene, se bilde.
Fest fast en og en pinne i begge ståltrådene, før du begynner på neste pinne.
Når du har laget et langt nok «teppe» så surrer du siste pinne fast i første pinne og trer så over beholderen.

.

grener-strikkB: Med strikk:
– Om beholderen har god fasong så går det relativt raskt og greit.
– Minst varig resultat, må håndteres med forsiktighet når den er ferdig.
– Strikken må skjules, feks med bånd.
– Kan fjernes enkelt når du går lei av pinnene.
– Fordrer en beholder med rimelig rette sider.

Sett to strikker rundt beholderen, dytt inn en og en pinne og fyll på til de står tett i tett. Vær forberedt på at pinnene pga deres naturlige fasonger spretter litt rundt etter eget forgodtbefinnende så ikke legg for mye omtanke ned i pinneplasseringen sånn i første omgang. (Du kan heller justere på slutten).

.

.

limpistol-syltetøyglass-pinner

OLYMPUS DIGITAL CAMERAC: Limpistol:
– Relativt raskt.
– Ganske varig resultat.
– Du kan lime rett på beholderen, eller om du ønsker å gjenbruke beholderen så kan du du lage en papirsylinder rundt beholderen først, og så lime i denne.
– Fasong spiller liten rolle så lenge det er en par steder på den du kan få kontakt mellom lim og pinne.

Lim på en og en pinne på beholderen eller papirkjolen, bruk minst to festepunkt og prøv å legge disse på en linje slik at du kan (om du søler med limet) skjule limet med et bånd.

Kvistene du ser her er tynne kvister fra bjørk. Oppi vasen (syltetøyglasset) er det einer.

 

Selv foretrekker jeg å bruke ståltråd for å feste pinnene. Da får jeg en kjole jeg kan ta av og på og som jeg kan variere med ulike stylinger. Bildene først og sist er av pinnekjoler festet med ståltråd, relativt tykke grener med lekker lav på.

pinnekjole-tulipan
Deler av denne artikkelen var på trykk i BoligDrøm våren 2012.

Lyst til å lage andre ting? Du finner mange prosjekt forklart skrittvis via stikkordet: «Slik lager du dekorasjoner»

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Din kreativitet har visst ingen grenser:) Bare å komme på det. Kjempeflott! Er ikke så veldig kreativ selv, så min rolle i livet er å la meg inspirere av andres kreativitet:) Så nå vet jeg hva jeg kan bruke noen av de mange kvistene som ligger strødd på bakken på Enerhagen:) Tusen takk!

 2. Dette var smart, fint og billig! Takk for at du deler med oss! :-)))

  Og TV-innslaget i går var pedagogisk og interessant! Veldig gøy hobby!

 3. Tusen, tusen takk for alle gode ideer og inspirasjon. Det er så moro å prøve lage litt som lyser opp nå i mørketida. Og riktig, naturen er jo full av naturlig pynt. God jul og et godt og kreativt nytt år!

  Hilsen Elisabeth

 4. Hei alle sammen 🙂
  Så morro at dette prosjektet «slo ann»! Alltid kjekt å se på kommentarer og facebookliker og lenkeklikk at dere liker det jeg deler, ikke alltid så lett å forstå hva som er interessant eller ei for dere lesere.

  Jeg er veldig glad i disse pinnekjolene sjøl, det er jo utrolig mange ulike variasjoner av de, og materialene koster jo ikkenoe. De kan jo sågar spraylakkes om man vil ha en sort vase, eller man kan lime litt glesent på en glasssylinder og få en riktig kul lykt.

 5. Hei alle sammen 🙂
  Så morro at dette prosjektet «slo ann»! Alltid kjekt å se på kommentarer og facebookliker og lenkeklikk at dere liker det jeg deler, ikke alltid så lett å forstå hva som er interessant eller ei for dere lesere.

  Jeg er veldig glad i disse pinnekjolene sjøl, det er jo utrolig mange ulike variasjoner av de, og materialene koster jo ikkenoe. De kan jo sågar spraylakkes om man vil ha en sort vase, eller man kan lime litt glesent på en glasssylinder og få en riktig kul lykt.

 6. Stort enklere og vakrere kan det vel neppe gjøres!!

  Og NÅ!!! endelig har jeg tid opg mulighet for å se hva du har har gjort tidligere denne uka, he he
  Vet jo, for følger jo med på face, men nå 4 knekkebrød og det skal nytes Anne.

 7. Dette var et kjempefint prosjekt som jeg har lyst til å prøve. Trepiner har en vakker tekstur. Jeg fikk dessverre ikke sett innslaget om fuglejuletrær. Ha det godt! hilsen Anne

 8. For en kjempeide igjen fra deg, liker så godt gamle grener med «gråmose» på, nå fikk jeg et tips om hva jeg kan bruke dem til 🙂
  Men du, jeg må spørre deg om noe; her i vår satte jeg en masse pelargonstiklinger takket være din video på bloggen, og det bla mange fine planter som fortsatt blomstrer og setter knopper. Nå er det for kaldt på glassverandaen og jeg har satt de midlertidig på et soverom, jeg har sluttet gjødsle så nå begynner bladene å bli litt gule. Hva ville du gjort? Plukke av blomster og knopper og sette dem i kjelleren eller fortsette å gjødsle og la dem stå lyst? Noen fordeler og ulemper med noen av disse «medtodene» tror du?

 9. Tua, jeg er veldig flink med den hvilen nå, har ikke mye valg om jeg skal ha det gøy i jula 😉 Men godt å høre at du passer på meg!

  Anne, så fint da 🙂

  Hagen vår, håper du deler din pinnekjole!

  Monica, hyggelig at du fikk inspirasjon til å bruke grenene 🙂 Svar på pellisen har jg lagt inn på bloggen din 🙂

 10. Tua, jeg er veldig flink med den hvilen nå, har ikke mye valg om jeg skal ha det gøy i jula 😉 Men godt å høre at du passer på meg!

  Anne, så fint da 🙂

  Hagen vår, håper du deler din pinnekjole!

  Monica, hyggelig at du fikk inspirasjon til å bruke grenene 🙂 Svar på pellisen har jg lagt inn på bloggen din 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her