Slik lager du islykt med en bøtte + stylingtips

islykt bøtte nattJeg har blitt oppfordret av ballongløse (noen av butikkene er jo utsolgt!) om å skrive om hvordan lage islykter ved å bruke bøtter, så da gjør jeg det 🙂

I dag får du forklaring på hvordan lage en enkel lykt ved å bruke en bøtte, i morgen kveld kommer det video som forklarer hvordan du kan lage lekkert dekorerte islykter ved å bruke to bøtter. (Den svibel og tulipanlykten vi viste frem på God Morgen Norge er laget slik, og den er vel den flotteste lykten jeg har laget noen sinne tror jeg).
(Oppdatert: Lær å lage dekorert islykt med to bøtter/beholdere)

Jeg har dessuten stylet noen av lyktene litt, slik at det er litt ekstra innhold i posten. Denne stylingen kan naturligvis brukes også til ballong og islyktformlykter 🙂

.
Slik lager du en bøttelykt:
1. Finn frem en bøtte eller bolle. Den må være i plast eller annet materiale som tåler spenningen fra isen. Fasongen må gå rett opp eller svakt utover ellers får du ikke isen ut av bøtten.

islykt med tulipaner nedi kveld
Hullet er tatt i bunnen, den første lykten har sitt hull tatt i toppen.

2. Fyll i kaldt vann og sett ut. Hvor lenge den skal stå ute vil avhenge av størrelsen på bøtten og hvor kaldt det er. Er det ti minus så kan det hende en 10 liters bøtte er ferdig etter 24 timer om den står fritt, jeg liker at de store lyktene har veldig tykke vegger så jeg lar de stå lengre.
– Isen fryser seg alltid tykkest der det er åpent ut mot «været». Det betyr at de blir betydelig tykkere is i toppen av bøtten enn i sidene og bunnen. Dersom du legger på et lokk eller taper fast litt plast så vil det føre til at du får en jevnere tykkelse på vegger og topp.
– Ikke sett bøtten i snø, det isolerer og du vil få tynnere is i den delen av bøtten som står nedi snøen, dvs lavere lykt.

3. Ta bøtten inn, ta isklumpen ut, og lag hull slik at du kan helle ut vannet. Du kan lage åpningen i toppen eller bunnen, det gir litt ulikt utseende. For å lage hull så kan du bruke en hammer og syl, eller en drill, eller hulltager, eller en stråle varmt vann. Vær forsiktig med hammeren, slår du for hardt så sprekker lykten. Det kan være smart å la isen stå inne en halvtime før du begynner å lage hullet, det er mulig det gjør at isen tåler mer før den sprekker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA4. Når du har helt vannet ut så kan du lage hullet større og penere om du ønsker. Bruk gjerne tipsene fra ballongislyktvideoen.
5. Skyll over lykten med kaldt vann inni og utenpå slik at du får vekk all knust is, og sett lykten ut. Det kan være lurt å la lykten stå på snø eller på et plastflak til den har «tørket», ellers fryser den fast til underlaget.

.

Nå kan du ta lykten i bruk. Bruk gjerne kubbelys, eller en lyslenke. Telys synes jeg er et dårligere valg da de avgir mye mindre lys og vil dessuten kunne smelte seg ned gjennom islyktens bunn. Dekorer i eller utenfor lykten om du vil 🙂

islykt med lyslenke

Har du lyst til å se andres islykter eller dele egen? Bruk lenkesamningen jeg har satt opp!

Islykt nærbilde tulipaner

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

20 KOMMENTARER

 1. Vi må nok belage oss på denne metoden i Elverum noen dager, for jeg var på Nille i dag og alle ballongene var utsolgt. (Gjett om det er mange fine ballong-lykter rundt omkring her:))

 2. Hei Anne!
  Gratulerer med TV-innslaget, det var jo bare helt topp! Det var både vakkert, informativt og morsomt! Ser vanligvis ikke på programmet, men siden du var med måtte jeg jo se! Nå er du blitt skikkelig kjendis, gitt…Lykke til videre…!

 3. Hei Bente, Hege, Tins og Anita Karin, veldig hyggelig å høre fra dere 🙂

  Tins, supert at du likte innslaget, det kan hende det blir mer «god morgen» på meg fremover hagesesongen faktisk 🙂

 4. God morgen, Anne:)

  Kanskje jeg skal komme med et tips? Jeg har nå mange ballongislykter rundt i hagen, på verandagulvet og på trebenker mm.
  Først brukte jeg kubbelys og kulelys, men det gjorde at isen smeltet ned i lykten, for så å fryse fast etter jeg hadde slukket de på kvelden.
  (på treunderlag syns jeg er skummelt å la lysene brenne på natterstid, og en kan fort glemme å slokke de også)

  Det ble vanskelig å bytte lys når de hadde frosset fast, syns jeg. Brukte da små kronelys som jeg smeltet fast oppe i restene av kubbelysene, men de brant så fort opp.

  Nå bruker jeg gravlys, både de store og de små. De store har nå brent siden mandag. De brenner i ca 70-90 timer i ett, men en kan og slokke de og tenne de på igjen når det blir mørkt.
  De lyser kanskje ikke så mye som vanlige lys, men veldig fine likevel.
  Og litt tryggere for meg som er redd for brann,)

  Ellers så har jeg og laget lykter der ballongen er frosset helt igjennom. Så smeltet hull i midten og satt oppi et lite gravlys. Den kommer til å stå leenge før den smelter!

  🙂

 5. Og, er det ikke kaldt nok ute, kan en og sette både ballonger og bøtter i fryseren. Det gjorde jeg mye før når det var milde vintre.

  Ha en fin torsdag:)

 6. Syns dette er utrolig gøy :-)har lagt mange bilder ut på facebook for å inspirere. Jeg er ung mormor og det er helt gull å gjøre dette med barnabarna. Syns ballong-lyktene blir finest.
  Billig, vakkert, lettvindt og forgjengelig 🙂

 7. God morgen, Anne:)

  Kanskje jeg skal komme med et tips? Jeg har nå mange ballongislykter rundt i hagen, på verandagulvet og på trebenker mm.
  Først brukte jeg kubbelys og kulelys, men det gjorde at isen smeltet ned i lykten, for så å fryse fast etter jeg hadde slukket de på kvelden.
  (på treunderlag syns jeg er skummelt å la lysene brenne på natterstid, og en kan fort glemme å slokke de også)

  Det ble vanskelig å bytte lys når de hadde frosset fast, syns jeg. Brukte da små kronelys som jeg smeltet fast oppe i restene av kubbelysene, men de brant så fort opp.

  Nå bruker jeg gravlys, både de store og de små. De store har nå brent siden mandag. De brenner i ca 70-90 timer i ett, men en kan og slokke de og tenne de på igjen når det blir mørkt.
  De lyser kanskje ikke så mye som vanlige lys, men veldig fine likevel.
  Og litt tryggere for meg som er redd for brann,)

  Ellers så har jeg og laget lykter der ballongen er frosset helt igjennom. Så smeltet hull i midten og satt oppi et lite gravlys. Den kommer til å stå leenge før den smelter!

  🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her