Nå er det høysesong for løkblomster mm i potte, og jeg vil gjerne tipse om at disse små vårskattene kan bli til flerårige gleder!
Perleblomster, påskeliljer og krokus kommer vanligvis igjen om de blir plantet ut, det samme gjelder primula, julerose og tusenfryd. Pinseliljer, tulipaner, ruterliljer, våriris mm kan også greie seg, men der er det litt mer varierende. Gled deg over blomstene, ute eller inne. Når plantene er avblomstret så fortsetter du å vanne de, la de også få dagslys. Løkblomstene vil etterhvert visne ned, primula mm står der og holder seg grønn.
Når det så har tint i bakken så graver du plantene ned. Løken står vanligvis veldig tett i pottene så den kan du bryte opp i single løker og plante med en til to løks avstand. I pottene står de helt i jordoverflata, men når du planter ut i hagen så setter du de så dypt at det blir tilvarende to løkhøyder med jord over løkene. (om løken er tre cm høy så skal det seks cm med jord over).
Og du, har du ikke egen hage så kan du jo snike dine løkblomster ned i en bakgård eller under en busk i en park, litt enkel geriljahaging er alltid gøy 🙂
Det er en god ide å resirkulere blomsterløk og Primula, så kan en ha glede av dem lenge. Flott bilde av perleblomstene dine!
Ja, det er spennende å «resirkulere» löker og planter. Ofte glemmer man hva man har satt ned hvor, og så blir det en kjekk overraskelse når noe plutselig titter fram.
Og for en fantastisk idé det var å bare lure det ned litt her og der, hvis man ikke har en egen hage. =)
Takk for en sånn koselig blogg!!!
Geriljahaging, det er kult. Ikke så relevant her ute i landsbyen hvor vi bor, da. Men det går jo an å slenge fra seg noen frø eller stikke ned en løk på et uventet sted her også!
Yarnbombing har jeg hørt om, men ikke geriljahaging. Morsomt!
Hei!
Takk for gode tips:) Vil de små påskeliljene også komme igjen?
Jupp. De små påskeliljene er noe av det enkleste å få igjen! Plant de slik som vi planter vanlig løk slik at de får to løkhøyder med jord over seg. (de står veldig grunt i pottene, men når de skal plantes ut i bakken så skal de dypt).
Geriljahaging høres gøy ut..halvprivate hagerom har vi snakket om før, hva med litt gule tete a tete, perler og krokus i skillerabatten ved gangstien, i grøftekanten og langs utsiden av gjerdet.. Sykkel og spaserturen blir plutselig litt mer interessant! Jeg skal lage et innlegg om et halvprivate hagerom jeg kjører forbi hver dag på vei til jobb. Det er så utrolig flott at jeg har lyst å stoppe opp hver gang jeg kjører forbi… Resten må bli til innlegget … Ha en fin midt uke!!
Da gleder jeg meg til å lese det innlegget! Det bobler noen slike hos meg også 🙂
Takk for kommentarer! Artig at flere av dere kommenterte på Geriljahagingskommentaren.
Geriljahage handler egentlig om å dyrke utenfor egen eiendom, og det er jo faktisk minst like aktuelt på landet som i byen, på landet tar jo det offentlige enda mindre ansvar for å forkjønne. Som Novembersymra sier, å plante litt like utenfor eget gjerdet, eller hva med å legge inn en liten hilsen i bakken på den lokale bussholdeplassen?
Hei:) kunne du laget et innlegg om hvilke blomster som egner seg til geriljahaging? Vi har kun felleshage, som mange bruker.. Så det bør være robuste blomster som tåler en støyt og som ikke koster all verden.. Tenker å plante ut påskeliljene mine, men kunne tenkt meg noe som blomstrer mer mot sommeren også:) Digger bloggen din! 🙂
Geriljahaging, så lurt! 😀 Kanskje noen små påskeliljer kan bli mitt bidrag til å forskjønne gangstien langs Akerselva som renner forbi bygningen jeg bor i. Jeg liker virkelig ikke å kaste planter, så det blir dobbel glede i så fall!
Høres ut som en god plan Huldr!
Resirkulering er flotte greier. Hvordan tror det ville gå om jeg plantet løkene litt dypt i en stor terrasssepotte. Ville jeg kunne ha glede av dem til neste år da? Jeg bor i Rogaland, og sånt sett en fin sone for plantene.
Jeg ville ikke plantet de dypere enn anbefalt (altså maks to høyder med jord over). Men utover det så kan det fint gå å ha løk i potter. 🙂
Når plantes løken ut? Nå når den er avblomstret, ikke til høsten?