Ekornunger flyttes!

På fredag bestemte ekornmor seg for å flytte ekornungene. Verken jeg eller ekornungene var videre fornøyd med det, men vi hadde ikke noe vi skulle ha sagt gitt… Heldigvis oppdaget jeg henne underveis og fikk se på mens hun flyttet tre unger. Det ble både bilder og film, i dag viser jeg 13 bilder, så håper jeg at jeg har tid til å redigere sammen filmen før nest søndag.

Ekornene er veldig flinke mødre som passer godt på barna sine. Ungene bor i et bol (rede), og i tillegg til dette så har ekornmor gjort i stand en nødbolig som hun kan flytte de til om hun føler seg truet der de er. Hvorfor de ble tatt med ut på tur nå veit jeg ikke, trolig ble det for mye folk eller katter eller store fugler der de bodde, eller hun innså at den stærkassa var litt upraktisk og liten. Heldigvis er ikke ungene flyttet langt så de kommer sikkert tilbake hit på egne føtter når de er flinke nok klatrere.

Jeg synes det er supertrist at jeg ikke får ha ekornbabyer sovende i hagen lengre. Men det var en stor opplevelse å få se at hun flyttet de, og jeg er glad jeg fikk tatt bilder så dere kan ta del i opplevelsen 🙂

Kassa hun hadde valgt som bolig var ei stærkasse, med altfor lite hull, noe som ble et stort problem for henne når hun skulle få med seg ungene. Det ble mye stapping og dunking og draing for å få de gjennom hullet. Gnaging for å få hullet større var også noe hun forsøkte seg på, men med 2 cm tykke bord så gav ikke det merkbare resultat. Etter to timer med strev så greide jeg ikke holde meg lengre. Jeg ble rett og slett litt redd for at hun skulle gi opp eller skade ungen, så når hun forsvant rettning dit hun hadde flyttet ungene så hentet jeg en stige og løsnet taket slik at hun lett kunne hente ut den sist ekornungen.

[new_royalslider id="13"]

Bildekarusellen over viser flytting av to ulike barn. Du kan bla mellom bildene ved å bruke piltast eller klikke på bildet. Eller, om du er på en telefon eller nettbrett så kan du dra med fingrene. Og du, den har en fullskjermknapp oppe i høyre hjørne om du vil se bildene større 🙂

Du finner alle mine ekornposter på kategorien Ekorn. Du kan også titte på stikkordet ekornunger. Og så anbefaler jeg posten Hva spiser ekornet på foringsplassen.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

29 KOMMENTARER

 1. Fantastisk å se dette «live»! Gleder med til fortsettelsen!
  Mannen min ble vitne til at ekornmamma tok ungene ut av redet (på loftet vårt) og introduserte dem til friluft i morelltreet i fjor. Skulle gitt mye for å ha vært der med kamera…

 2. Så utrolig herlige bilder. Så gøy å få være vitne til naturen på denne måten. Vi har ekorn på verandaen stadig vekk og alltid to eller flere. Har vært vitne til mange mat kamper der ja! 🙂

 3. Hei 🙂
  Tusen takk for alle de koselige kommentarene!
  Jeg synes jo at jeg er veldig heldig som fikk se på, men skulle jo gjerne ha beholdt de små i hagen. Det var så koselig å vokne og tenke på at rett utenfor soveromsveggen så lå de der inne i kassen sin og gjespet 🙂

  Nå ligger de i stedet høøøøyt oppe i ei bjørk, om jeg tydet bevegelsene til mora rett. Men, jeg har tennåringsekorn fra et annet kull i hagen nå da, så det er ikke synd om meg 😉

 4. Vi har 2 stk ekorn (juniorer?) i hagen nesten daglig. De har tilhold i noen graner ca 500 meter unna. dessverre opplyser eier at kyrne skal ha området og skogen skal fjernes i løpet av året.

  Jeg må prøve å få ekornet(e) til å flytte over til oss, vi bor rimelig usjenert ogv har 40 mål tomt og stor hagge med lerketrær 100 år gml, gran og div. anndre trær. Vi har 3 godonsettere, og til nå er de svært opptatt av ekornene når de gal. besøker foringsplassen som seees fra stuevinduet. Vi fotrer på ca 200 småfugler av ulike slag gjennom vinteren, og ekornene forsyner seg av dette. Kan du si noe om hvor stort en ekornbolig bør være, og hvor den bør henge? Tips…

  • Det kommer en bloggpost om ekornkasse etterhvert. Jeg må bare få tid til å lage vår først.
   Ettersom du har hunder så vil jeg tro det er smart å henge kassen litt ekstra høyt, til vanlig vil vi si at fire meter er ok, men om ekornet får velge så vil det nok helst høyere enn som så. Om du har en tett gran eller furu på eiendommen så kan jeg tenke meg at den også er mest populær, men det viktigeste er at du velger et tre som er plassert slik at det er mulig å komme seg til treet fra andre trær eller fra strømkabel. Ekorna trives best oppe i lufta

 5. Så heldig du er som har ekorn i hagen! Det skulle jeg gjerne hatt. Vi har masse skog i området, men aldri sett ekorn så lenge vi har bodd her desverre. Utrolig morsomme bilder av ekornmor, hun har nok masse og passe på fremover med slike søte små 🙂

 6. Fantastiske bilder, Anne! Du erså heldig som har disse sjarmerende naboene. Vi har ikke sett ekorn på Solbakkjen på noen år nå.. Håper ikke det var katta som jage dem. Jeg hadde en bitteliten ekornunge som plutselig lå på terassen for lenge lenge siden. Prøvde å holde live den. Hadde den med i håndveska på jobb. Dessverre døde den etter et par uker. Var vanskelig å finne en god melkeblanding til den lille…

  • uff, det var trist at den ikke greide seg. Det er ikke så enkelt å fostre opp ekornunger, er de veldig små så trenger de mye stell, både mat og hjelp med avføring og varmetepper og vasking av pels.

 7. Tusen takk for hyggelige kommentarer! Ekornmora får det nok travelt en stund nå ja, med minst tre små krabater som skal gjetes og fores 🙂

 8. Hærlige bilder og opplevelse du har fått, har selv ekorn her hjemme og på hytta, men har ikke opplevd å se dette. På hytta har jeg 4 ekorn som hopper rundt. Et av dem kommer å titter inn etter at det har fått nøtter. I fjor kom det helt opp i fanget for å hente nøtter. Tror det er en unge født i fjor. De andre tre holder mest til på foringsplassen. Artig er det å ha dyrelivet tett innpå seg. Håper på masse sprett og sprell i tiden som kommer. Artig å følge deg på bloggen din.

  • Så koselig at den kommer opp i fanget da! Det skulle jeg gjerne få oppleve en dag 🙂 (men det får bli om jeg får hytte på fjellet, her i byen er det nok ikke så bra om jeg får de så tamme).

 9. Så ekorn ungene er sååå store alt?? Drømte om ekorn barn her i hagen jeg, men da er det kanskje for sent nå? Har ikke lagt merke til noen patter på noen av ekornene her.

  • Å, jeg har da endastørre unger i hagen også jeg, som har begynt å vandre på egenhånd. Men fortvil ikke, ekorna har ofte to kull, så det kan fortsatt bosette seg en ekornfamilie hos deg, og dessuten så flyttes de jo som sagt på… 😉

  • Om du har hullet forran så blir det vel litt hipp-som-happ, men jeg anbefaler å ha hullet på siden for ekorn, mye mer fornuftig da de lett kan smette over i treet. Og da bør taket helle slik at vannet renner vekk fra stammen.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her