Hagetrender!

Reklame

I dag var jeg med på lanseringen av Plantasjens hagebarometer. Plantasjen har gjennom intervju med eksperter og kunder kommet frem til tre hagetrender for 2013, og disse ble altså presentert i dag på taket av Operaen. Fire små hager ble i løpet av få timer bygget opp, søte små juveler på det digre Operataket. Tre av hagene reprensenterte en hagetrend, den fjerne var hagebloggerenes drømmehage. (Den hagen skal jeg skrive om senere i uken på Hageblogger.no)

Jeg var en av ekspertene som ble intervjuet om hagetrender, og var i dag til stede for å snakke litt med pressen om temaet. Nå er det jo litt anderledes med hagetrender enn med trender innen feks mote, selv de aller mest trendy skifter jo slettes ikke ut halve hagen en gang i året… Men interesser og smak svinger noe med tiden, og dette kan en lese som trender.

Her er hagebarometerets tre trender, og mine personlige betraktninger rundt disse:

Hagetrender1

Hagetrend 1. Den naturlige naturen:

Plantasjen sier:
Stil og innholdsmessig er det veldig naturnære på vei inn med vekster som trær, bregner, mose og gress som vokser vilt i vår nordiske natur. Vi dyrker stadig mer spiselige vekster, og nå ønsker vi også velkommen småkryp og dyr i hagen. Vi ser at de er en forutsetning for alt liv i hagen
– Ønsket om å komme nær naturen driver trenden
– Dyrkning skal være miljøvennlig
– Dyrkningen av spiselige vekster øker
– Vekster som vokser vilt i den nordiske naturen er populære.

Min kommentar:
Vi har de senere årene sett en stor økning i interessen om å dyrke spiselige vekster. Dette er kanskje spesielt merkbart blant de yngre hage- og balkongeierene som i mange tilfeller har dette som inngangsport til hagegleden. Det handler ikke om sjølberging, men heller smakebiter og gleden over å følge noe eget helt fra frø til tallerken.

Parallelt med dette så ser jeg også et økt engasjement for å dyrke mer miljøvennlig/naturnært. Med det mener jeg at det er høyere tolleranse og interesse for insektene i hagen, og at man i større grad velger mer robuste vekstene som greier seg selv uten at hageeieren syr puter under armene deres. Folk velger gjerne naturgjødsel, og jeg ser en økt skepsis mot sprøytemiddel.

At vekster som vokser vilt er populært har jeg ikke lagt merke til her i Norge, men jeg tror den trenden står sterkere i Sverige.


Hagetrender2

Hagetrend 2: Opprørske farger:

Plantasjen sier:
Årets farger er uregjerlige. Pastellfarger og hvitt fortsetter, men vil man være i forkant, skal man satse på knallfarger og da gjerne i kombinasjon. Zinnia og metallisk er to parallelle fargetrender.
– Klare knallfarger kommer for fullt
– Bladvekster, redkskap, møbler og tekstiler er fargesterke
– Metallisk og zinnia er to parallelle trender
– Fargene går igjen i både brokete kombinasjoner og som ensfargede
– Det vil bli kjøpt mye hvitt i vår, og gjerne i kombinasjon med svart
– Svarte tomater, lilla gulrøtter og squash i uvanlige former kommer for fullt.

Min kommentar:
Jeg tror nok at de hvit-rosa-lilla-blå kommer til å forbli det mest populære fargene også i år, men de varme knallfargene albuer seg frem, både på blomster og på hagetilbehør. Vi vi ha det gøy i hagen, og knallfarger skaper absolutt stemning. De færreste vil vel følge bildeeksempelet over og skape en helt knall hage som dette, men mange vil nok ta tak i deler av det og sprite opp med noen neongrønne balkongmøbler og gule puter, og fylle krukkene med sprelske farger. Staudebedene vil nok også merke at folk blir dristigere i fargevalget, og jeg tror vi vil se flere rene «knallfargebed».

Gult er ikke lengre en «fy-farge» i hagene. I flere år var gul en farge mange ikke har villet ha i hagene. Gule planter har blitt stuet bort i kroker, og orange har ikke hatt det så mye greiere. Gradvis over to siste året har jeg sett en endring av dette, og flere og flere sier nå «jeg trodde ikke jeg likte gul, men…»

Svart fortsetter nok å facinere, men ettersom det er få svarte planter å få kjøpt så tror jeg nok ikke de tar helt over handlekurven eller hagen. Sølvfarget bladverk tilhører i mine øyne samme trend som det sorte og vil nok også beholde sin popularitet og trolig nå ut til enda flere.

Alternative farger på grønnsakene har jeg stor tro på. Det er en av mine personlige diller og jeg ser at det støtter fint opp under ønsket om å skape noe geniunt, for lilla gulrøtter imponerer både gjester og Instagram og lar seg ikke kjøpe.


plantasjens-prfoto

Hagetrent 3: Ute enda mer inne:

Plantasjen sier:
Hagen, altanen eller balkongen ses som en forlengelse av stuen, en plass der man kan være sammen og slappe av. I år er ute enda mer inne – ettersom vi innreder stadig flere rom i hagen. Alt vi gjør inne, vil vi kunne gjøre ute, slik som å lage mat, bade og ta en liten lur.
– Innredningstrenden påvirker atferden vår i hagen
– Flere hagerom som dekker ulike behov
– Vi vil selv velge våre arbeidsoppgaver og unngår ting som «må gjøres»
– Hvis et dyrkningsprosjekt er for vanskelig eller arbeidskrevende, velger vi noe enklere neste gang
– Vi kjøper mer ferdigplantet
– Etterspørselen etter hagetjenester er forventet å øke.

Min kommentar:
Jupp! Hagen brukes av mange som en «stue». Terrassene blir større og større og får ulike møbelgrupper så vi både har sofa og spisebord og solstol. Mange velger også å lage flere enn en sitteplass, gjerne en ved huset og en lengre ut i hagen. Flere og flere investerer i belysning med hengelamper over bordet og koselige lanterner på gulvet, og kulegrillen har blitt oppgradert til utekjøkken. Plantene trekkes opp på terrassen i krukker og plantekasser, og mange drømmer om å kjøpe seg flotte drivhus med glassvegger og ha som kombinert utestue og dyrkningspalass.

Plantasjen nevner her også at det er en økt vilje til å bruke penger på å kjøpe seg tjenester, og det er jeg enig i. Vi maksimaliserer de gode opplevelsene, det kjedelige vil vi gjerne sette vekk. Det fører til at både kan ønske å gjøre noen ting helt fra bunnen, som dyrke frem noen grønnsaker fra frø, mens vi for andre ting ikke har lyst til å vente og helst vil ha det så ferdig som mulig.

Du kan lese  hele rapporten hos Plantasjen (i sidefeltet). Den inneholder også en artig forbrukerrapport.
De tre første bildene har jeg tatt selv, det nederste er fra pressepakken.

…ooo000ooo…

Hva synes du om Plantasjens tre trender og mine tanker rundt de? Er du enig, eller er det andre trender du har mer tro på?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

 1. Jeg tror ikke jeg følger trender i utviklingen av min hage.Jeg påvirkes kanskje ubevisst av det jeg ser, men klima, kort sommersesong og den tid jeg har til rådighet, er mere bestemmende for hvordan det blir i hagen på 69 grader nord.Jeg har en «hulter til bulter hage» hvor stauder plantes der det er en ledig plass, og flyttes hvis de ikke trives. Det meste blir ok til slutt, også med mye gult. Jeg likte spesielt at det gule og orange er blitt populært igjen. Da kan sibirsk valmue få sin fortjente oppreisning 🙂

  • Det er nok ikke så mange som bevisst følger trender, men noen er det jo. Men at vi lar oss påvirke har jeg stor tro på, vi smittes med diller og oppdager hagegleder via venner, blogger og media. Men så klart, dere som hager med større begrensninger har nok mer «stabile» hager enn vi som har flere muligheter, det tror jeg nok, og det er jo stor forskjell på hvor påvirkbare hageeierene er for inspirasjonspåvirkning.

   Hurra for sibirsk valmue forresten, det skal nok en slik inn i hagen min også i år, i Hei-hallo som er et knallfargebed 🙂

 2. Jag är också en av experterna och lite intressant att vi båda ställer oss lite frågande till den första trenden. Själv jobbar jag ju i södraste Sverige med mycket stadsnära trädgårdar så det är kanske därför som jag också «missat» denna trend?

  Däremot påtalade jag att odlingstrenden med att odla ätbart bara ökar och ökar och idag har 99% av mina uppdragsgivare med denna önskan när jag ska hjälpa dem med att planera deras trädgårdar. Sedan det här med mer färg – jag vet att den romantiska, lantliga och lite chabby chic-stilen är fast rotad hos Sveriges trädgårdsägare och det sa jag också, men att man nu ser en viss tendens till lite mer färgglädje hos vissa kunder.

  Den absolut tydligaste trenden är den sista. Alla önskar att leva utomhus och få in så många olika inomhusfunktioner även utomhus. Det här med utekök är stort i mina trakter och såklart loungesittplatser, matplatser, solplatser och uteduschar/spabad. man vill leva utomhus och här i södraste Sverige har vi ju trots allt en hyfsat lång sommarsäsong så det är lönt att satsa på detta.

  Kram

  • Hei Anna, jeg så det, at du også var en av ekspertene!
   Takk for fin kommentar, veldig artig og interessant å se hva du tenker omkring trendene 😀

   Klem tel deg og!

 3. Jeg skulle gjerne vært der. Jeg klarte ikke å forestille meg på forhånd hvordan dette skulle gjøres, men smart å bruke Opera-taket til dette. (Garantert snøfritt, ingen eksisterende hageelementer som vil forstyrre og nær mye av pressen)

  • Ja det ble riktig vellykket synes jeg, flott bakteppe for kompakte hager. Plantasjen ønsket opprinnelig å gjøre arealet grønnere og fylle større arealer, men det er endel tekniske begrensninger så jeg synes dette var en fin måte å løse det på.
   Også var jo været helt absurd flott da, med unntak av at det var gørrkaldt der på morgenkvisten.

 4. Det var interessant å høre om de forkjellige hagene og tanken bak. Det å lage hager i et super-urbant miljø er vel også egentlig veldig trendy.

  Om en trend er ny eller gammel? I 2009 var jeg på CFS og det naturlige og det spiselige var iallefall repressentert som utstillingshager den gangen det begynner å bli en stund siden… Ute=inne er kanskje det jeg ser som den nye store sterke retningen de siste årene.

  Personlig så synes jeg det er litt artig med sterkere farger i hagen. Min egen plan om en slags English Cottage Garden forvandling av min hage er under sterkt press og jeg lurer på om kanskje jeg lander mer på en slags English Pub stil. I England dekker jo ofte de fargesterke sommerblomstene hele fasaden. Det er vel ikke akkurat en trend bortsett fra at de syrlige fargene er mer aktuelle i en slik type beplanting – men det meste man gjør handler jo om personlig smak når det kommer til stykket og da får trend være trend.

  Uansett takk for at du inviterte til hagetreff på Operataket , det var vel verd å ta lunsjen ute i solen i går.

  • Hei Anne
   Ja dette med å dyrke og å være mer miljøbevisst er en trend vi har hatt lenge, men den siger stadig på, og blir mer og mer populær.

   Veldig interessant at du sier du er i ferd med å endre preferanser på fargebruk i hagen! Jeg er spent på det nå denne sesongen, hvor tydlig det vil bli.

 5. Det var interessant å høre om de forkjellige hagene og tanken bak. Det å lage hager i et super-urbant miljø er vel også egentlig veldig trendy.

  Om en trend er ny eller gammel? I 2009 var jeg på CFS og det naturlige og det spiselige var iallefall repressentert som utstillingshager den gangen det begynner å bli en stund siden… Ute=inne er kanskje det jeg ser som den nye store sterke retningen de siste årene.

  Personlig så synes jeg det er litt artig med sterkere farger i hagen. Min egen plan om en slags English Cottage Garden forvandling av min hage er under sterkt press og jeg lurer på om kanskje jeg lander mer på en slags English Pub stil. I England dekker jo ofte de fargesterke sommerblomstene hele fasaden. Det er vel ikke akkurat en trend bortsett fra at de syrlige fargene er mer aktuelle i en slik type beplanting – men det meste man gjør handler jo om personlig smak når det kommer til stykket og da får trend være trend.

  Uansett takk for at du inviterte til hagetreff på Operataket , det var vel verd å ta lunsjen ute i solen i går.

 6. Spennende å lese om hagetrender!

  Er veldig enig med deg i at trenden med å «flytte ut» i hagen, står sterkt. Og det er jo en deilig trend.

  Når det gjelder knallfarger, sliter jeg for min del med å bli overbevist, selv om jeg vet jeg er påvirkelig for trender.

  Jeg er veldig glad i den romantiske engelske stilen med pasteller, lyserød og kjølig blått, og vil holde på det i det lengste! Selv om det det visstnok er mindre trendy med sarte og duse toner, greier jeg ikke å gi slipp på det. Knallfarger frister ikke nok. Elementer av mørkere, mer støvete farger kan tilføres så lenge det skjer med nennsom hånd. Men pangfarger sliter jeg oppriktig med :/ Moro å høre at også andre liker den romantiske stilen – fortsatt! 🙂

  Vennlig hilsen
  Ingvill Egeli (på bloggen Hagejournalen)

  • Jeg tror nok at de myke kalde fargene alltid vil være populære Ingvill, tror ikke du skal være redd for å bli alene der gitt 🙂

   Fint å høre at du også er enig i uteromstrenden.

 7. Kan eg ikkje ekspandera kjøkenhagen, og kjøpa stort drivhus som også skal brukast til opphaldsrom, i år utan å vera trendnisse, altså? Jaja, det går vel bra, får ein tru. Så får eg vel heller fortsetja å beisa pallekarmane brune, så følgjer eg i alle fall ikkje fargetrenden 🙂

  • Haha, du er en trendnisse Anders, det er bare å innse det! (for brune pallekarmer er helt riktig etter første trenden med det naturnære…)
   😉

 8. Spennende å lese om hagetrender!

  Er veldig enig med deg i at trenden med å «flytte ut» i hagen, står sterkt. Og det er jo en deilig trend.

  Når det gjelder knallfarger, sliter jeg for min del med å bli overbevist, selv om jeg vet jeg er påvirkelig for trender.

  Jeg er veldig glad i den romantiske engelske stilen med pasteller, lyserød og kjølig blått, og vil holde på det i det lengste! Selv om det det visstnok er mindre trendy med sarte og duse toner, greier jeg ikke å gi slipp på det. Knallfarger frister ikke nok. Elementer av mørkere, mer støvete farger kan tilføres så lenge det skjer med nennsom hånd. Men pangfarger sliter jeg oppriktig med :/ Moro å høre at også andre liker den romantiske stilen – fortsatt! 🙂

  Vennlig hilsen
  Ingvill Egeli (på bloggen Hagejournalen)

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her