Hvordan, og hvorfor, ha en miljøvennlig hage:

Har du tenkt over at hagen din er en liten brikke i miljø og klimakampen? At våre valg i hagene har konsekvenser, fordi det er så mange hager?
Se videoen og bli lurere, under har jeg skrevet litt om hvordan jeg har ordnet meg, og så vil jeg gjøre høre dine tanker og praksis i kommentarfeltet.

Videoen tar opp fire tema:

 1. Etabler grønne flater som fanger opp vann slik at minst mulig av regnvannet går i kloakken eller vassdraget.
 2. La plantene og hagen få etablere seg skikkelig, gi de en sjangse til å greie seg på egenhånd. Tett beplantning hvor du ikke ser jorda er bedre både for jorda, plantene og klima, og det gir mindre jobb for deg.
 3. Bruk kompost i stedet for torv. Lag kompost selv eller kjøp jord laget på kompost. Har de ikke kompostjord der du kjøper jord? Si i fra til butikken at du går til konkurrenten, og gjør nettopp det! Det er mulig for hagesenterene å ta inn kompostjord i sekk, de må bare se et behov først 😉 Mange kommunale gjenbruksstasjoner selger jord laget på hagekompost, og det finnes også ulike private aktører. Torvmyrene er store Co2 lagre, å ta torven i bruk i hagene fører til at den brytes ned, og det har en faktisk påvirkning på klima.
 4. Trær og busker i hagen bremser vind. Vind øker varmelekasjen fra huset, så ved å redusere vind så reduserer du behovet for oppvarming i boligen.

Se også videoen hvor Hilde og Tommy snakker om humlene!   I den samme bloggposten finner du humleutfordringen. Titt innom noen av bidragene, og bidra gjerne selv om du har en blogg! Husk, alle kan være med, uansett bloggsjanger 🙂

Hva jeg tenker og praktiserer i min hage:
Som arkitekt synes jeg det er veldig spennende hvordan overflatevannshåndteringen nå kommer sterkere og sterkere inn. Jeg heier veldig på den økte bruken av grønne tak (feks plante sedum på kontorbygg), og jeg håper at store trær kan få høyere status slik at de oftere bevares. Jeg vil ha flere trær både i hagene, gatene og i restarealen!

Som hageeier prøver jeg også gjøre mitt. Jeg har kjøpt jord til hagen som er laget på kompost, og prøver nå ut en pottejord som også er laget på kompost (mer om det senere). Jeg bevarer så mange trær som mulig og planter nye der hvor gamle har måttet tas.  Vi forsøker å få til en hage som har biologisk mangfold og som på sikt skal kunne greie seg selv med lite gjødsel (og da naturgjødsel) og med lite vanning. Sprøyting unngås, hagegjester oppmuntres. Når vi med tiden jobber på taket så kommer vi til å lage en løsning for å samle/nyttegjøre regnvannet.

Og i din hage?
Praktiserer du en klima og miljøvennlig hage? Hva satser du isåfall på, og hvorfor? Har du noen moment som du synes burde vært omtalt?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

23 KOMMENTARER

 1. Her prøver vi i gjøre det lunt ved å la trær og busker bugne omkring eiendomen 😉
  En liten hagedam gjør hagen atraktiv for fugler .

  Idag før jeg dro på jobb så jeg ca 4 stk småfugl med hundehår i nebbet, svært så fornøyelig å se på!! Akkurat nå har hunden røytetid og dette ser det ut til at fuglene setter stor pris på, selv om vi bare har 4 stk fuglekasser på eiendomen. tror det ryktes i bygda om at det svarte huset emd den nedgrodde ahgen ahr masse fugleredemateriale flyvende på eiendommen 😉

  • Åja, hundehår er popp! Jeg har en bloggpost på blokka om det, (den har ligget på blokka i en par måneder, så jeg får vel sette opp dampen…). Tenker fuglene er fornøyd over å hente perfekt redemateriale hos deg 🙂

 2. Her prøver vi i gjøre det lunt ved å la trær og busker bugne omkring eiendomen 😉
  En liten hagedam gjør hagen atraktiv for fugler .

  Idag før jeg dro på jobb så jeg ca 4 stk småfugl med hundehår i nebbet, svært så fornøyelig å se på!! Akkurat nå har hunden røytetid og dette ser det ut til at fuglene setter stor pris på, selv om vi bare har 4 stk fuglekasser på eiendomen. tror det ryktes i bygda om at det svarte huset emd den nedgrodde ahgen ahr masse fugleredemateriale flyvende på eiendommen 😉

 3. Liker en hage som man kan «gjemme seg bort litt i.» Det gjør småfuglene også. Har mye blomster som tydligvis tiltrekker seg humler. For heldigvis er det mange av dem her.
  Ha en fin dag. Nå er det snart ut i solen.

 4. Har masse tre i og i tilknytning til hagen 🙂
  Har også ein god del stauder, skulle gjerne planta desse ennå tettare, men så er det dette med pris då… Deler opp og deler med andre, men kjøper også 🙂
  Har masse fuglar her og meitemark også. Det eg har som eg ønskjer bort er brunsneglane… 😉

  • Hei Marie, ja det blir fort dyrt skal man kjøpe komplette bed! Du kan vurdere å så litt ett og toårige i starten, så fyller de ut mens du venter på staudene.

 5. Hei,

  I forbindelse med dette å skape en miljøvennlig hage, så lurte jeg litt på dette med å unngå å bruke torv.. For hva finnes det torv i av det man kjøper på hagesenteret? Mener man da den vanlige hagegjorden man får kjøpt i sekker?, Er det den som er full av torv?

  Her i solo burde man f.e ks heller kjøpe Oslokompost, er det slik å forstå? Men, har skjønt at den innholder litt lite næring, så tror man bør gjødsle mer da…? Kanksje du vet noe om dette, Anne, eller noen andre?

  Eller er det den torven man kjøper i sekker som er ugjødslet, og som man gjerne blander i jorden i surjordsbed, man sikter til her?
  (Jeg vet nemlig at det har blitt vanskeligere å få fatt i denne…)

  Jeg har uansett en slags oppskrift på hjemmelaget Rhododendron(surjords)jord – men den inneholder 1/3 del ugjødslet torv, altså. Jeg fikk den av Landsnes(tidligere gartneri i Asker, som bl.a. spesialiserte seg på Rhodendron, Magnolia, osv))

  Blandingen består av barnåler fra furu(som man kan gå og finne i skogen, det har jeg gjort! Eller kanskje man er så heldig å ha en furu? ), kompost av helst eikeblader eller bøk(hvis man har tilgang på dette, vi har en blodbøk og eik i hagen jeg samler blader fra…., ev. noen skoger har jo slike trær..), og ugjødslet torv… Men – kanskje man kunne drope torven, da? Og bare bruke (blad)kompostjord, sammen med barnåler? Jeg kan finne nøyaktig forhold, hvis noen er interessert…

  Kanskje litt miljøvennlig, istedet for å kjøpe Rhododendronjor i sekker? Og så skal det bli mye bedre jord…!

  Ellers, er også veldig for mest mulig trær i hagene, insekts(humler og bier)vennlige planter i bedene og tett beplantning – og ikke asfalt, heller grus(!) i oppkjørsel/gårdsplass…!

  Hilsen Annette

  • Hei Annette 🙂
   Nesten all jord som selges i sekk i hagesenter er av torv. Det står deklarer på bakgrunnen som spagnum vanligvis. Her i Oslo er Oslo kommunes kompost et alternativ, bor du på Drammensiden har de også kompostjord, Videre så er Grønn Vekst et alternativ, bare litt usikker på om de har startet å selge i sekk nå (veit det forelå planer i fjor). Skal sende en epost og sjekke opp dette med sekkesalg i løpet av noen dager.

   Når det gjelder næring så vil det avhenge litt ettersom hvordan komposten er laget. Kompostjord har mindre nitrogen enn gjødslet torvjord, men på sikt har den mer næring fordi det frigis næring over tid når komposten brytes ned. Torvjord har praktisk talt ingen næring, og ingen evne til å holde på næring, så den må gjødsles hele tiden.

   Når det gjelder til surjordsbed så er jeg ingen ekspert, men jeg snakket med flere jordeksperter og ja, de hevder at du også for rhododendron kan droppe torv. Hva dt da er best å erstatte med veit jeg ikke. Miksen din hørtes forrestn flott ut, klart det er bedre enn sekkejorda!

 6. Takk for at du har gjort meg oppmerksom på alt dette med jord – det er jo så viktig, alfa og omega i en hage!
  Skal jommen handle mere bevisst heretter(unngå torv!)! Jord fra Grønn Vekst høres bra ut! Og har veldig lyst på egen varmkompost, slik at man kan nyttiggjøre seg alt avfall, både fra kjøkken og hage!(tar gjerne mot tips om gode modeller/typer – og råd til bruk av dem- hvis noen har erfaring!)

  Fant forresten oppskriften på Rhododendronjord: 50 % torv(ugjødslet! Men – denne skal man nå unngå nå da, så kanskje heller kompostjord? ), 20% barnåler(furu) 10%løv (bare litt kompostert, ikke helt.. Og helst eik eller bøk) og 20% vanlig jord…) Noe av poenget var at jorden skulle være veldig porøs, føles nesten som en myk seng, skal kunne stilkke hånden langt nedi…

  Jeg følger hver dag med på bloggen din, selv jeg ikke alltid får kommentert, og anbefaler den til alle!

  (Har forresten også bestilt 5 humleplakater(fra NINA- Norsk institutt for Naturforskning), som jeg skal dele ut til venner og bekjente!)

  Lykke til videre!

  Annette

  • Jeg har litt mye på tallerkenen nå, men jeg skal høre litt rundt på det med rhododendronjordanbefalinger når man skal unngå torv 🙂

   Den plakaten fra NINA/Artsdatabanken er superfin 🙂

 7. Dette er spennende. Jeg tenker ofte over det. Men til gjengjeld har jeg jo hatt filosofien så lenge jeg har vært hagegal…jeg har plantet tett. Men det med torv i jord har jeg ikke tenkt så mye på, jeg har bare aldri likt jorden fra enkelte hagesentre, som er proppet med jord. Derfor har mannen min kjøpt jord på en gård i nærheten.

  • Merkelig med det med den sekkejorda, vi tenker jo at den er bedre enn vanlig jord i hagen. Men det er den ikke egentlig, om man har helt vanlig hagejord. Akkurat nå har jeg en par sekker med torv i hagen for det var det eneste vi fikk tak i mens det var snø og tæla, men målet er å slutte med torvjorda.

 8. Ja, jeg hadde satt veldig stor pris på tips angående rhododendron/surjord(uten torv!), Anne! Og sikkert mange med meg…!

  Og gjerne også tips om varmkompost(ev. gode leverandører/ nettsteder, osv, er jo så mye på markedet) Hjemmekompostering må da også være et miljøvennlig tiltak…!

  Hilsen Annette

  • Jeg tør ikke love noe, men skal prøve å få tid til å spørre litt på jord. Varmkompost tror jeg at jeg får overlate til noen andre å skrive om, det blir for mye for meg å ta tak i nå.

 9. Ja, jeg hadde satt veldig stor pris på tips angående rhododendron/surjord(uten torv!), Anne! Og sikkert mange med meg…!

  Og gjerne også tips om varmkompost(ev. gode leverandører/ nettsteder, osv, er jo så mye på markedet) Hjemmekompostering må da også være et miljøvennlig tiltak…!

  Hilsen Annette

 10. Det hadde vært flott, Anne! For det gjelder jo absolutt ikke bare Rhododendronjord, men jord til surjordsbed generelt, og det er det det jo veldig mange (og ikke minst fine!) planter som skal ha.. !

  Det sies vel gjerne at halvparten(?) av surjorden skal bestå av ugjødslet torv(får kjøpt i sekker på hagesentrene rundt om….), så det utgjør jo raskt en del..? Se hva du får tid til- det hadde jo vært flott med et alternativ til denne miljøuvennlige praksisen…!

 11. Hei, ang miljøvennlig hage lurer jeg på om du vet om det er noen vintergrønne busker man ikke bør kjøpe. Er det noen vi ikke ønsker mer av fordi de ødelegger økologien ?

  Stine

  • Hei stine, det var et godt spørsmål.
   Akkurat nå kommer jeg ikke på noen vintergrønne som selges som hageplanter som er bannlyst, (sitkagran er ikke så aktuell for hagebruk), men det er jo et langt gråsoneområde mellom bannlyst og bra. Det beste tipset jeg har nå er å sjekke artsdatabasens fremmedartsliste og se om planter du har lyst på har fått en vurdering. I teksten der kan man ofte få mye bra informasjon som leder til om det er et bra eller mindre bra plantevalg sett fra naturens/økologiens perspektiv

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her