Midd som haiker med humle

Den aller første humlen som besøkte meg i år hadde halsen full av noe merkelig. Jeg antok det var parasitter, og når jeg la ut et bilde på Instagram så fortalte @ylvusen at det er snakk om midd. Midden bor i humlebolet og haiker med dronninger for slik å spre seg. Den er ikke direkte farlig for humlen, den skader den ikke verken under haiken eller i bolet. Men, det kan bli ganske mange av de og det kan påvirke humlens flyveevne  så hun prøver å bli kvitt de ved å børste de av med beina.
– Les om midd på humle i denne kommentaren hos Norsk biologforening.

Biologene tror faktisk at midden kan være nyttedyr, fordi de i humlebolet bidrar til renhold ved å spise avfall. Sådaså. ikke så skummelt som det ser ut som med andre ord!

Lyst til å hjelpe humlene? Plant blomster med mye nektar og pollen. Jeg har satt opp flere lister med gode planter her:

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

15 KOMMENTARER

  • Hei Therese 🙂
   Supert med insektshotell, det er jo ikke bare humla som er nyttig og fin 🙂 Humla vil ha en annen type bolig enn insektshotellene byr på, skal blogge om det litt senere!

  • Takk for tipset Ståle. Jeg kjenner til boken og har lenket til den fra nøkkelsiden, men visste ikke at de hadde satt opp egen nettside for den.

  • Rart med det, får litt dilla så blir jeg litt nerd og får enda mer dilla og vips så ser en slikt en ikke har sett før… 😀

 1. Setter umåtelig stor pris på at du gir oss denne viktige og fine utfordringen! Jeg har gitt mitt første bidrag gjennom en bloggpost om vår kjære humlevenn. Har lagt den inn i samlingen på siden din. Valgte å utfordre tre av våre svenske hagevenner. Samme utfordring i Sverige som her…dessverre…Ha en fin dag Anne!

 2. Interessant! Jeg observerte en humle i sommer med enorme mengder midd i pelsen, men jeg kan ikke helt forstå at disse ikke er til skade for humla. De virket ikke interessert i å forlate verten, og sto på hodet ned i pelsen på humlas bakkropp.
  Samme type midd observerte jeg også på en svart bille i marihønestørrelse. Middene virket ganske aggressive og det så ut for at de var til plage for billen – de satte seg på undersiden, og det var så mange av dem at billen ble veltet over på rygg og ble liggende.

  • Ja om de blir for mange så påvirker det flyevnen til dyrene. Så ja, det påvirker de negativt slik, men det jeg mente er at midden i seg selv ikke skader dyret direkte.
   Det var det jeg hørte av eksperten iallefall, jeg veit ikke mer enn det.

 3. Hei, i og med at universitete gir blaffen i bier og humler og gidder heller ikke å svare meg, følgende: bor på Høybråten som er stinn av humler, herlige dyr. Er kjent som Humlemannen da dyrene setter seg på i hopetall uten annet å gjøre å falle til ro og så forsvinner de, uten å stikke meg. Siste dagenen har vært skrekkscenarioer: de detter fra himmelen i 10 tals og ligger på bakken mens rumpa dirrer forferdelig som om de er helt utmattet. Tar dem opp og med inne og gir dem litt varm sukkervann, og når de har kommet seg og slått på turboen, så vet jeg, nå må de ut…lol…de sitter av og til virkelig i 10talls på bakken og ?gjisper? etter luft???
  Hav kan dette være? Det skremmer meg som er så glad i humler og bier og jeg vet at de er i faresonen…
  hilsen
  Peter
  47325975

  • Hei 🙂
   Still spørsmålet ditt til La humla suse du, der finner du dyktige fagpersoner som nok sikkert kan hjelpe deg med svar. https://www.facebook.com/LaHumlaSuse.NO?fref=nf

   Om jeg skal gjette så lurer jeg på om du muligens har et lindetræ i nærheten? Lind er supre humleplanter, men enkelte år kan de også bli enorme humledødare da lind under visse betingelser (dvs kun enkelte år) produserer giftig nektar, og det resulterer i at humlene blir rusa og ikke greier å fly. Så det høres litt ut som dine humler.

 4. Jeg fant en humle med midd nå, den har fått sukkervann på bananskall og jeg ser ingen bedring. Fant en dråpe med bjørkesaft i sted da begynte den å surre litt men så sluta den.. Sukk.. Takkarn.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her