Hvordan så frø direkte i hagen:

Rekker av småplanter som har spirt fra frø i hagen

Det er endel frø som kan sås direkte ut i hagen og nå er det varmt nok i deler av landet til at en kan sette i gang. Som med så mye annet så er det maaange mulige måter å gjøre dette på, men her har du noen av måtene jeg bruker, så håper jeg at lesere bidrar med tips i kommentarfeltet om de gjør det på andre måter 🙂

Det jeg gjør i dag er å gi deg råd slik at du kan få god spiring. Du kan naturligvis også bare slenge de små frøene utover og la de stelle seg selv, det funker det også 😉

Hva så direkte?

På frøpakkene står det ofte råd, både om hvor dypt de skal sås, hvor tett og når de skal sås, så les alltid på frøpakken. Legg spesielt merke til såtidspunkt, noen planter ønsker så høy jordvarme at det fortsatt er for tidlig å så de her i Oslo, feks bønner. Andre frø, som feks tomater, er det for sent å så, de frøene får du spare til neste år.

Konkrete eksempler som kan såås relativt raskt etter jorden har tint:
– Sommerblomster: Så nå, og få blomstring fra midtsommer til høst, feks en av disse fra listen over ni humleblomster du kan så direkte
– I kjøkkenhagen: Salater, bladgrønnsaker ala ruccola, spinat og mizuna, reddik, gulrot, koreander, dill, kål, pasttinakk.

Viktig tips: Mange snegler i hagen? 
Ferske spirer er snop for snegler, så om du har den brune fare så er det best å så i potter/krukker som du løfter opp litt slik at sneglene ikke får hatt fest….  Når plantene har fått litt størrelse er de ikke lengre like fristende, og de overlever lettere et snegleangrep.

Allium som har sådd seg selv og spirer i hagen

.

Direkteså rett i bed eller krukker.

1. Forberede: Spa opp jorda der du skal så slik at den blir løs, det gjør det lettere for røttene til den lille planten å vokse. Jevn ut slik at det blir en relativt flat overflate, og har du veldig løs jord så bør du faktisk trykke den sammen igjen litt etterpå slik at det ikke blir masse store luftlommer.

2. Så: Det kommer an på størrelsen på frøene hvordan de skal sås. Store solsikkefrø dytter du ned i bakken ett og ett slik at de kommer så dypt som det står på frøpakken og fyll så igjen hullet med jord og klapp til. Litt mindre frø strør du utover jorda, og drysser så over jord slik at det blir den tykkelse som det står på frøpakken, klapp over med handa. Veldig små frø skal ikke dekkes i det hele tatt, dryss frøene utover og klapp over med handa. Den klappingen er for at frøet skal komme i god kontakt med jorda. Noen frø kan med fordel ligge i vann et døgn før de sås, feks blomstererter og blomkarse.

Så frøene litt tettere enn er anbefalt på frøpakken og når de så spirer så kniper du vekk de som blir til overs, (alle frøene komme ikke til å spire). Du kan enten drysse de utover fritt, eller så de i rekker eller andre mønstere. Fordelen med å så i rekker/mønster er at de gjør det enklere å luke fordi det blir enklere å se hva som er ugress og ikke.

3. Vanne: Det absolutt viktigeste er at frøene holdes jevnt fuktig til de har spirt og etablert blader. Er det for tørt så nekter frøene å spire. Du bør derfor sørge for at bakken er godt fuktig før du sår, og dusje lett over bakken etter at du har sådd. Fordelen med å grunnvanne først er at du da slipper at jorda renner vekk og frøene flyter opp. Er det sol og varmt i dagene fremover så vanner du lett hver dag til du ser det har spirt godt, er det vanlig vått norsk vårvær så trenger du ikke vanne i det hele tatt 😉

.

Reddikspirer

Så i potter eller kasser:

Dette trikset kan være veldig praktisk om du har endel ugressfrø i jorda så det blir vrient å se forskjell på spirene, eller du vil ha plantene en plass det er mange andre planter som skygger for sola, eller om du som meg har litt varierende hell med å holde jorda passe fuktig. Ved å fylle jorda i en beholder og så så i denne så får du maksimalt kontroll (men små beholdere tørker fortere ut enn bakken så du må følge med). Du lar frøene stå i beholderen til de har blitt til små planter, og flytter de så over til sine permanente hjem. Det er dessuten en fin måte å så på om du vil så veldig tidlig på våren, så kan du løfte såpottene inn om det plutselig blir kaldere perioder.

Når du sår slik som dette så kan du så tettere enn anbefalt på frøpakker ettersom plantene kun skal stå i potter/kasser i noen uker før de flyttes til sine permanente hjem.

kjokkenhage-pallekarmer

Les mer:
Jeg veit det er mange som leser denne posten fordi de skal så i kjøkkenhagen, dere anbefaler jeg å svinge innom den store kjøkkenhageoversikten min, der finner du masse mer tips 🙂

 

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

22 KOMMENTARER

 1. Hei Anne,

  Vet du hvordan det er med solsikker, er det for sent å så dem nå? Eller er det helt greit, bare at det blir litt senere blomstring?

  Annette

  • Hei Anette, jeg sådde solsikkefrø i dag 🙂 På Impecta ser jeg de oppgir såtid mar-jun, det vil si at man kan så solsikkefrø en god stund til

 2. Ulempen ved å så sent er jo sen blomstring og kortere sommerglede av dem, men man kan så tidligere og sette pottene på badet, de fleste har vel kabler, det får fart på spiringen og så flytte de til et kjøligere sted med en gang de stikker opp av jorda, for at de ikke skal bli lange og tynne. Mine solsikker er ca 5 cm og ble plantet ut i helgen

 3. Jeg sådde grønnsaksfrø for aller første gang i går og er lettet over at jeg gjorde noenlunde som det står i tipsene dine. (Jeg var litt redd da jeg så tittelen på blogginnlegget.) Ventet også med squash, men når sår du det?

  • Jeg har sådd squash nå, men de står i minidrivhuset ute, som en test, og inne. Jeg kommer til å så flere rett ut i hagen litt ut i juni. Det er litt forskjell på squash hvor raskt den setter frukt, noen sorter (de vi tenker på som squash/sukini) går raskt og kan derfor såås i juni, andre typer (som enten er gresskar eller gresskarlignende squash som vinteroppbevares) bør nok sås tidligere.

   Squash liker ikke kaldt vær når den er baby!

 4. jeg har også direktesådd en masse sommerblomster til både humler og hygge. Men etter flere dager regnvær har jeg ikke klart og beskytte alle små babyplantene mot sneglene 🙁 Så jeg ar mistet stort sett alt av de små spirene som endelig hadde begynt og titte opp av jorda. Tips og beskytte alle små spirer mot glupske snegler?

  • Hei Lene 🙂
   Jeg har ikke prøv det selv, men om det ikke er altfor mange så kan du prøve å lage små «minidrivhs» ved å kappe bunnen av klare plastflasker, ta av korken, og så trykke ned i jorden slik at spiren/frøet blir boende inni en plasthus. Dermed kommer ikke sneglen til, visstnokk.

 5. Hei Anne!
  Jeg har nettopp lest en artikkel om hegg, og der var det mye nyttig lærdom. Det sto blant annet at når heggen blomstrer, er det riktig tid for å så på friland.
  Synes det var et veldig godt tips 🙂

 6. Jeg er nærmest i sjokk. På omtrent 3 dager har mine Bergnapp/Cedum (brilliant og metrona) skrumpet inn på bladene… Stilken er frisk og fin. Men bladene er grågrønn og tydelig inntørket… Hva er det? Og hvordan kan jeg redde de skarve 10% av bladene som ennå er friske? Jeg har observert dette før på dem, men ikke så mye og så rask forvandling. Blir svært glad for svar og tips 🙂

  • Dessverre, her har jeg ingen ide om hva problemet kan være! Jeg foreslår at du spør på et lokalt handelsgartneri, eller på hageforumet hagegal.no

 7. […] Lyst til å så? Dagens bloggpost er til de som har lite eller ingen erfaring med å så. Jeg forklarer hva vi bruker og noen begrep, og grunnprinsippene ved å så. Det å så inne kalles å fordrive og det er det jeg forklarer i dag. Du kan også så direkte ut i bed på våren, les om det her. […]

 8. […] Disse frøene er valgt ut fordi de er gode matkilder for humlene, som trenger din hjelp! Vi er avhengige av at humlene bestøver blomstene på frukt og grønnsaker, for uten bestøvning kan de ikke sette frø og frukt, og dermed får ikke vi noe mat å spise. Dessverre er bestanden av humler (og bier) i reduksjon, det er mange grunner til det, men en av de er at de ikke har nok mat hele året gjennom. Du kan være med på å berge humla, og samtidig få en vakker hage, ved å så disse frøene. – tips for hvordan så finner du her […]

  • du kan så de i hva som helst så lenge det er hull i bunnen slik at jorda ikke blir stående for våt. Så må de etterhvert pottes over i noe større, men i starten kan de bo i yougurtbegre og plastglass og mye annet. Vanlig jord, ingen krav der. Du kan så de inne nå, eller rett ut i hagen/balkongen om det minimum er noen varmegrader på natten.

 9. Æsj – jeg er redd jeg har tatt meg vann over hodet(?). Sådde nettopp frø ute (mix sommerblomster). Står riktignok på pakken at man kan begynne å så i april/mai, men jeg er redd det er for tidlig (har vanligvis sådd 1. mai, men fikk ånden over meg).

  Jeg bor i Sandefjord, og bedet står i direkte sollys hele dagen og jeg har lagt duk over.

  Kan jeg ha flaks, eller tror du jeg må så om igjen når mai kommer?

 10. Takk for mange fine tips. Jeg har gått med planer om å så Ringblomster og sommerblomster i frøblanding noen dager, så det var greit å få noen tips. Jeg har i flere år sådd Blomkarse direkte ut. Har funnet ut at da må jeg så rundt 1.mai for at de ikke skal begynne blomstring altfor sent. Jeg bor i sone H3. I år sådde jeg Blomkarse i potter inne, og de plantet jeg ut i går. Så nå er jeg spent på om det blir bra. Jeg har en skråning som jeg driver og «kultiverer», steg for steg. Blomkarsene setter jeg enten i kanten av det feltet jeg har jobbet med eller litt utenfor. Dermed slynger de seg oppover og innimellom der jeg enda ikke har gjort noe. Da ser det litt frodigere og mer «ordentlig» der også. Blomkarsen har jo farger som er ganske sterke, og ikke så «populære» nå for tiden. Men jeg blir så glad av å se de, så jeg kan ikke la vær! Også er de fine bie-blomster! Det er jo også viktig.

  • blomkarse er koselig! Blomstene smaker dessuten litt pepperaktig, og er geniale i salater/til grillmaten 🙂

 11. Hei
  Kan du gi meg råd når det gjelder Blomkarse. Hvordan skal di stelles? Har de i krukker og kasser, men får alltid problemer med at bladene blir gule. Skal de ha mye gjødsel eller……
  Har sådd frø fra ifjor inne og de er klare for å plantes ut nå.

  Mvh Inger Lise

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her