Gjør rom i hagen til små hagevenner i bolignød!

Humler, solitære bier, sommerfugler, flaggermus, fugler og mange andre små og store kryp søker boliger. Noen trenger bolig for vinteren, andre har behov akkurat når de har små barn. I naturen finner de seg jo steder å bo på egenhånd, men i hagene våre kan de trenge litt hjelp. Hvorfor det tenker du? Jo, rett og slett så har vi det ofte for ryddig, eller mangler nøkkelindivid som produserer boliger for andre. (Noen sorter humler bor gjerne i gamle musehull i bakken, mange fugler bor i gamle trestammer som er hullet ut av hakkespetter, osv).


Videoen kommer via kampanjen Summende hager, som holdes av Hageselskapet og Miljøverndepartementet. Del gjerne videoen videre 🙂

Hvorfor ha hagevenner?
1. De gir gode opplevelser: Fuglesang, nydelige sommerfugler som flapper forbi, et pinnsvin som stikker hodet frem
2. De gjør nytte for seg: Humler og andre polinatorer sørger for at du får frukt på trærne, fuglene spiser mygg, marihøna spiser lus. osv
3. Du bidrar til å opprettholde biologisk mangfold i Norge.

Hva kan du gjøre for kompiser i bolignød?
1. Ikke ha det så ryddig i hagen!
2. Kjøp eller bygg insektsboliger av ulik art, flaggermushus og fuglekasser. Humlehus finner du bla hos Natur og Fritid og I Gros hage. Begge har også div fuglekasser og flaggermuskasse og pinnsvinhus.
3. Ikke bruk gift! Du dreper ikke bare akkurat den ene lusa, du kværker også de som egentlig spiser lus, og dermed fratar du hagen mulighet til å rydde opp selv.

Les mer:
Jeg er veldig opptatt av å ha en levende hage. Legger til rette for små og større dyr med foringsplasser og boliger, med litt ulike soner i hagen hvor deler av hagen er nokså «vill» mens andre er mer «pryd» og med mange planter jeg veit settes pris på av pollinerende insekter som feks humlen. Du finner alle poster om dyr (og insekt) i hagen i kategorien dyr. Og jeg har en egen bloggpost om å gjøre hagen atraktiv for hagegjester her.
I år er det humlefokus her på Moseplassen i år, med en egen faktaside for humler, og en humleutfordring for bloggerene!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

6 KOMMENTARER

 1. Flott innlegg Anne:)
  Jeg har nå fuglekasser i hagen og humleplanter ( har jeg funnet ut)
  Så da er det vel på tide å tenke på bolig for disse også…:)
  Ønsker deg fine dager i hagen:))

  • Høres fint ut Inger Marie 🙂 Jeg hadde tenkt å komme med en «slik bygger du humlehus»post, men det tror jeg ikke jeg får tid til gitt. vi får se, de er nemlig ikke så vriene å bygge sjøl, må bare ha en ekspert til å gå god for løsningene jeg foreslår først..

   Og gode dager ønskes deg også!

 2. Veldig morsom video, alle må hjelpes litt. Men homlebol og pinnsvinhus blir det avgjort i min hage. Kanskje flaggermushus og, hvis det hjelper på myggen en sommerkveld. Må bare ikke si til nabofruen at jeg har flaggermushus.
  Blåmeisungene har nettopp forlatt redet i min nye fuglekasse, innspiret av Anne. Takktakk.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her