Jorda i blomsterbed og pallekarmer

I forbindelse med at vi måtte grave opp kloakkrørene, bytte ut falleferdige murer og anlegge flere nye store bed så ble det i fjor kjøpt inn mye ny jord. Lastebillass med jord! Og når vi i år anla kjøkkenhagen så trengte vi enda «litt» til, så da kom det nok et lass 🙂

Dette betyr at nesten all jorda i bedene og pallekarmer er kjøpt, og det er alt kjøpt fra samme sted: Grønn vekst (som er sponsor).
Jeg valgte firmaet etter en grundig vurdering, og har vært veldig fornøyd både med service og jord. Hyggelige folk som synes det er interessant med en kravstor kunde, de har sågar produsert egen jord for meg fordi jeg ønsket en jord med høyere organisk innhold enn de har i standardsortement.
Les mer om hvorfor jeg valgte akkurat denne jorda her., nøkkelord er: kompost & ugressfritt.

Nå har det gått et lite år siden den første jorda kom og det er på tide med en liten statusrapport:

* Jorda er veldig lett å jobbe med, en drøm å spa i rett og slett.

* Jorda har vært helt fri for ugress, ikke et eneste frø eller rotugress i sikte i fjor.

* Drenering som forventet. Vannet renner godt unna, men jorda tørker ikke for fort ut.

* Det er (som ønsket) høy andel kompost i jorden. Ideelt sett så burde den nok vært litt mer omdannet (kompostert litt lengre før salg), men jeg (som den amatøren jeg er) kan ikke se at de andre som selger kompostbasert jord komposterer lengre heller. En annen ting er at det er litt mer og større kvist i den enn det burde, men det er vel mest et estetisk problem, jeg fjerner den kvisten kun ved direktesåing eller prikling av veldig små planter. Andel kvist har variert noe på de ulike leveransene, jeg tror de har litt ulike rister på de ulike produksjonsstedene (jeg har fått fra tre ulike anlegg).

* Når det gjelder næringsinnhold så var nok det litt lavere enn jeg forventet. Jeg var veldig forsiktig med gjødsling i fjor, og ser at jeg nok var for forsiktig. Det er næring i jorda, men slettes ikke nok til at den greier seg uten ekstra hjelp. (Noen av plantene fikk gult bladverk og vokste lite, noe jeg antar kommer av lite nitrogen, noe jeg igjen antar kommer av at jorda «spiser» nitrogen når den brytes ned pga at komposteringen ikke er helt ferdig). Når det gjelder gjødsel så bruker jeg utelukkende naturgjødsel, planlegger bloggpost om gjødsla.

Jeg har fått noen spørsmål om hvilken jord jeg har: Jeg har primært spesialjord. Ettersom jeg kun har bed (ikke noe gressplen), og fordi jeg har superdrenert underlag så ønsker jeg en jord med mer organisk innhold enn den vanlige jorda til Grønn vekst. Du finner derfor ikke maken jord som min i standardsortement, men dersom du skal ha litt mengde så kan de produsere jord etter kundens ønske. Jeg har i realiteten fire typer jord fra de. En liten del av hagen har jeg standard «Hage-jord», i det meste av bedene har jeg en spesialmiks av «Hage-jord» med ekstra organisk materiale, og i pallekarmene har jeg en annen miks med enda mer organisk materiale. Jeg har også fått noen sekker med «Blomsterjord», dvs jord for krukker, den skal jeg skrive om senere i år når jeg har testa den.

Grønn vekst er sponsor for Moseplassen. Det er en avtale som kom til etter at jeg hadde bestemt meg for at de hadde den beste jorda for meg. Jeg står fritt i min omtale om firmaet, på Moseplassen får dere alltid min oppriktige mening om produktene.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her