Slik bygget vi et enkelt veggdrivhus!

Det går helt fint å dyrke grønnsaker uten drivhus, men et drivhus gjør at man kan dyrke varmekjære sorter, og få litt tidligere avling. Og fordi plantene gjerne vokser litt mer når de trives, og de ofte trives bedre om det er varmt, så blir det da også noe større avling.

Tomater er varmekjære vesen som helst vil ha over ti grader i luften. Det er faktisk nokså mange av nettene her i Oslo som fremdeles er godt under det, så selv om vi nå er en uke ut i juni så synes jeg det var for tidlig å la tomatene stå ubeskyttet. Dessuten, om vi skulle få en drittsommer så vil skjerming gjøre det hakket mer sannsynlig at tomatene holder seg glade og produserer frukt til oss.

Løsningen ble derfor at mannen snekret sammen et lite hus til tomatene. Vi har laget slike løsninger før, men da med plast (byggeplast), men i år har vi valgt å kle rammen med agrylduk (tynn fiberduk som selges på hagesenter) ettersom vi først fikk satt den opp nå. Det vil si at det ikke blir like varmt der inne som med plast, men fordi den puster så slipper vi å styre med å lufte. Hadde vi satt opp buret for to uker siden hadde vi brukt plast, nå håper jeg at duk er nok.

Oppdatert: Vi måtte uansett lufte gitt, om jeg gjør dette igjen så ville jeg brukt plast, ikke duk. Da får du mer effekt.

hjemmebygget-veggdrivhus-8Veggrivhuset er bygget i tre som er festet i husvegg og pallekarm, han brukte tynne materialer, lekter og sløyfer. Duken er stiftet fast til rammene. Hele fronten kan tas av. Dermed er det lett å komme til for å vanne, stelle plantene og høste tomater. Åpen front gir dessuten adgang for humla og kompisene dens som kan få summe innom og pollinere blomstene slik at det blir frukt.

Tomatburet/ veggdrivhuset er montert på husets sydvegg. En fordel med å ha den stående mot husvegg slik er at huset avgir varme om natten, noe som kan komme godt med spesielt på våren.

For de som lurer litt nå. Poenget med dette buret er å skape et godt mikroklima. Det blir ikke så mye høyere temperatur innenfor, men det blir vindstille, og det vil si at plantene opplever det som varmere. Det går helt fint å ha tomater uten å ha drivhus, vi skal ha tomater stående på friland også, men den lille bedringen i mikroklima vil forhåpentligvis føre til at plantene blir kraftigere og orker å produsere mere frukt. De skal stå sammen med basilikum, som også liker det varmt, og så blir det litt av hvert annet inni der også.

Slik ble veggdrivhuset til, skritt for skritt:

hjemmebygget-veggdrivhus-1
Veggdrivhuset er bygget med lekter og sløyfer. Mannen har brukt raust med skruer, små skruer (3×40).
Drivhuset er festet til bolighuset med hjørner som er saget til fra en planke, du kan naturligvis bruke hylleknekter eller vinkler i stedet. Som dere ser nedover så er det en enkel konstruksjon, og jeg tror nok at selv om han hadde en liten plan om hvordan det skulle se ut når han var ferdig, så fant han løsninger for byggeriet underveis. Ingen byggetegninger her mao.

Obs. Du trenger ikke fancy utstyr for å lage noe slikt som dette. Mannen brukte håndsag (det var for sent på kvelden til å bruke den elektriske), samt drill og stiftemaskin. Har du ikke drill så kan du bruke spiker og hammer.

Hva det kostet? Vi brukte trolig noe under 500 kr i materialer (trevirke, duk og skruer).


Så enkel er selve rammen for veggdrivhuset.


Her har det kommet til dører.
Hele fronten kan tas av. Dørene hviler på en kant nede og mot en kant oppe og skal (etterhert, han har ikke rukket det enda) få et feste på toppen slik at de ikke løsner ved vind.
Legg også merke til at det har kommet inn en ekstra sløyfe midt på takflaten, den skal brukes for oppheng av tomatene, (mer om det i senere blogginnlegg).


Hele drivhuset er kledd med tynn fiberduk, agrylduk som er stiftet fast (stiftemaskin). Jeg tror nok at det vil gå hull i den ganske raskt, men vi får se, det er et eksperiment… Duken koster jo omtrent ingen ting, og kan lett erstattes med feks plast om vi ønsker det. Agrylduk selges på hagesenter, brukes for å dekke planter og slipper sollys gjennom.

Oppdatert: Om jeg skulle gjort dette igjen så ville jeg ha brukt byggeplast, det ville gitt mer effekt, og dessuten tålt mer bruk.

hjemmebygget-veggdrivhus-5
Feste i vegg, og kloss som døren ligger ann mot. (Dørene felles inn i veggflaten, pent og gjør at vinden har lite å ta tak i).

hjemmebygget-veggdrivhus-7
Baksiden av en av dørene hvor du ser at duken er ført rundt og stiftet fast på baksiden.

hjemmebygget-veggdrivhus-6
Taket på konstruksjone, med sløyfa som skal brukes for oppbindingen til tomatene.

hjemmebygget-veggdrivhus-10
Det er vel ikke nødvendig å si det kanskje, men jeg er superfornøyd og gleder meg til å ta veggdrivhuset i bruk!!

Jeg skal blogge mer om kjøkkenhagen fremover. Og mens du venter på det så finner du fortløpende oppdateringer på Instagramprofilen.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

37 KOMMENTARER

 1. Dette var et knalltips, har en vegg bak garagen, som jeg dyrker tomater, de plantene der lengter etter lunhet . Med nattetemperaturen ned mot 6-9 grader er det ikke noe rart at de nå har blitt hvite i kantene på bladene. Tusen takk for en god ide

  • haha, ingen utleie gitt, han har nok prosjekt her, og om han noensinne blir arbeidsledig så finner jeg sikkert på flere 😉

 2. Dette var jo rett og slett genialt!!!! Håper ikke du har noe imot at jeg har kopiert idèen. Med den perfekte arbeidsbeskrivelsen og bilder er mitt snart ferdig 🙂

  • Kopier i vei! Det var jo derfor jeg tok bilder underveis og skrev litt om den, så det kan inspirere andre 🙂

 3. Så smart løsning, nå hjalp du meg har to store plante bord inne i stallen med tomater, agurker butternut, aubergine osv under drivlys,som jeg har lurt veldig på hvordan jeg skulle lage skydd til, drivhus står høyt på ønskelista… godt vi har kreative moseplassen!!! God helg og lykke til med kjøkkenhagen

  • Hei Egedenne 🙂
   Så hyggelig at noen har nominert meg!

   Og mindre skala tomatbur er en veldig fin ting det også, vi startet mindre sjøl vi 🙂

 4. Hei Anne, de drivhusene så jammen smarte ut – lurt!
  Men jeg håper jeg kan spørre deg om en ting når det gjelder pallekarmene; fester du noe plast eller sånn på innsiden før du fyller i jord? Og fyller du pukk/grus nederst eller har du jord helt til bunns?
  Har noen «på vent» her, men jeg vet ikke helt hvordan det er lurest å fylle dem, så derfor har de blitt stående tomme gitt…

  På forhånd takk for svar, hvis du har anlednig til det 🙂

  • Ja.
   Eeee…. *rødme*

   Du er ikke akkurat den første som spør, jeg ser at jeg nok må lage et blogginnlegg… Problemet/ grunnen til rødmingen er at vi «just do it»! på pallekarmene, det er sikkert lurt med plast, men det gadd vi ikke gitt 😉 Og, skal den plasten ha noen effekt så tror jeg det bør være grunnmurspapp (sånn sort plast med knotter på). Jeg skal se om jeg kan finne noen erfaringer på dette på hagegal jeg fra lurere folk enn meg, så skal jeg lage blogginnlegg på det 😉

   Når det gjelder hva det settes på, der er det lettere å svare.
   Langs husveggen ble pallekarmene satt rett på jord. Det er lite ugress i den jorden, så pallekarmer ble satt rett på jorden, men «spissene ned» og fylt jord oppi. Hadde det vært mye ugress i jorda så kunne vi vurdert duk, eller i det minste noen lag med våte aviser (som fungerer som duk men går i oppløsning etterhvert). Jeg ønsker å nyttegjøre meg jordvolumet under også, mer jord = bedre fuktighetsbalanse, og dessuten så planlegger vi noen flerårige planter, og da kan det være kjekt at de kan få lov å strekke røttene nedover, om de vil, tenker jeg.

   De frittstående pallekarmene står på pukk. De skal kunne flyttes, og derfor har vi lagt en duk i bunnen og litt opp på sidene.

   Det er ikke nødvendig med pukk/grus nederst i karmene. Jeg kan tenke meg du spør fordi du er vant til å ha det i bunnen på krukker? Krukkene har kun ganske små hull i bunnen og drenerende masse trengs for å sørge for att vannet finner veien ut, det er ikke et problem med disse karmene.

   Svarte det på det du lurte på? Spør mer, jeg lager som sagt blogginnlegg for jeg ser det er mange som er usik
   re, og da er det gull å få greie på hva folk faktisk lurer på 😉

 5. Så fint og praktisk drivhus! En drivandes kar du har! He he ..
  Herlig med alle pallekarmene, plass til mye rart her ..
  Veldig fint og oversiktlig, og koselig med grus! 🙂
  Ha en fin uke! 🙂
  Klem Lisa

  • Hehe, den grusen er nok midlertidig, det er nemlig bare subussen, som skal ligge under det endelige laget.. Hva det endelige laget blir det er ikke sikkert, det kunne gjerne vært grus hadde det ikke vært for at jeg har et rabiat balanseorgan som ikke liker å gå på grus.

 6. Hadde jeg hatt en solrik sørvegg… Jeg har en sørvegg, men det er vel nesten den mest skyggerike siden av huset, siden naboen er så tett på. Det er den eneste regningen vi har naboer tett på…. Sørveggen av garasjen er svært solrik da, men det er…. garasjeporten, så der får jeg heller ikke bygget noe slikt.

  Jeg venter på det året jeg skal få et drivhus nedenfor garasjen, der er det masse sol og glede. Men i mellomtiden, andre løsninger, og dette var ikke dumt, egentlig.

  • Det er veldig kjekt med pallekarmer når man vil ha noe midlertidig, for de er jo så lette å pakke vekk og gjenbruke!

 7. Vanlig byggplast har et blåskjær i seg. Har ikke det noe å si for lyset inn til plantene?
  Vi skal bygge et drivhus selv og lurer på hva slags plast som egner seg best.

  • Om du skal bygge et helt drivhus så må du investere i noe mer varig enn byggeplasten, byggeplast vil neppe holde mer enn en sesong.

   Utover det når det gjelder farge, jeg har ikke bekymra meg for det. Delvis fordi jeg ikke tror plantene bryr seg så mye (uten at jeg har noe faglig grunnlag for å hevde det), men mest fordi plasten bare er på i maks to måneder, før det blir på tide å fjerne, eller i det minste delvis fjerne for å unngå at de blir kokt.

 8. Hei! Veldig smart og enkel løsning, dette vil vi også prøve 🙂

  Sånn i ettertid, hvordan har det funket? Noe dere ville endret:?

  Mvh. Rune A

  • Hei, oi, det er noen år siden nå. Sånn på husk så mener jeg at jeg fant ut at den jordbærduken hadde begrenset nytte og at jeg ville brukt plast. Og at det hadde vært praktisk å kunne lufte i topp, uten å ta av frontene. Ellers tror jeg at jeg synes det fungerte godt. Jeg hadde mye dårligere helse på den tia så jeg tror jeg synes det var vanskelig å ta rammer av og på, men for en normal funksjonsfrisk tror jeg ikke det er et problem.

   Samtidig husker jeg ikke hvor lenge vi fortsatte å bruke oppsettet årene etter, det ble plukket ned etterhvert og jeg husker ikke hvorfor.. Så optimalt kan det ikke ha vært, men jeg greier altså ikke huske om det var noe problem…

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her