Slik binder vi opp våre tomater:

Tomater er egentlig å anse som slyngplanter, de er ute av stand til å holde seg på beina uten hjelp stakkars og trenger oppbinding. Vi bruker to ulike metoder for å binde opp tomatene avhengig av hvor de står, en for de som står under takutstikk, og en for de som står fritt.

Under tak: Hyssing spent opp:
tomat-oppbinding-3De fleste av våre tomater bor i pallkarmer inntill husveggen (inne i et tomatbur, men vi gjorde det samme før også og festet rett opp i takutstikket). Les om det hjemmelagede tomathuset/veggdrivhuset her). En hyssing bindes fast mellom en lekt som er festet i pallekarmene, og en lekt som er festet i taket.

Tomatplanten festes til hyssingen ved at jeg ganske enkelt surrer de rundt hverandre, dette går veldig greit om hyssingen er passe stram og planten ikke har blitt for lang før jeg planter den. Dermed slipper jeg ørten og en små fester, og når jeg ser at en plante har vokst så mye at den trenger støtte, så er det gjort på en-to-tre å dytte de rundt hyssingn, uten at jeg må gå og hente noe utstyr.

Fiffig, eller hva? 🙂

tomat-oppbinding-1

 

Med pinne og oppbindingstråd:
tomat-oppbinding-5Dette er vel den vanligste måten å binde opp tomater på, men tar det med for de av dere lesere som er ferske tomatdyrkere.

Du trenger noe å binde fast til; feks en bambuspinne fra hagesenteret, eller en gren fra hagen, eller feks et stykke armeringsstål. Og, du trenger noe å feste med. Du kan naturligvis bruke vanlig hyssing, men det er enklere å bruke en dekt metalltråd, det selges plastkledde oppbindingstråder på hagesenter, jeg har også sett de hampkledde på engelske sider. Fest de løst slik at planten får gro fritt. Bruker du sånn tråd som jeg har så holder det med en sirkel, bruker du hyssing ser jeg at det anbefales å knyte åttetall. Mettaltråden kan forresten ofte gjennbrukes til neste sesong 🙂

tomat-oppbinding-4

I tillegg skal jeg ha tomater i ampel og krukke i år, en egen ampeltomattype som blir lav (‘Tumbling Tom’). Den skal ligge utover og får følgelig ikke noen oppbinding. Veldig spent på akkurat det da, kjennes veldig ulogisk, hehe 😉

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

17 KOMMENTARER

 1. Hei, så fine tomatplanter du har 🙂
  -mine lider av en særdeles kald og våt vår…

  Min aller beste tomatstøtte prøvde jeg i fjor, genial ide 😉
  Så ett solsikkefrø samtidig med tomatfrøet, eller hver for seg og plant de ut sammen, solsikken vokser fortere og er kraftig nok til at tomatplanten kan slynge seg rundt den eller bindes fast til stilken dens 🙂
  se her: http://godtsuntogbillig.blogspot.fr/2012/08/grnnsakshagens-overraskelser.html

  Til å binde opp tomater får jeg her kjøpt strimler av ett elastisk stoff, kjempemykt og tomatplanten kan bevege seg med vinden, ellers bruker jeg høyballtråder, gjenbruk er billigst.
  Jeg binder de alltid opp i ett åttetall hvor støtten og tomatplanten har hver sin ring…

  Lykke til videre og ønsker deg masse sol 🙂

  • hehe, jeg hadde sans for den støttepinnen..! Genial, takk for tipset på plantestøtten, og på oppbindingen 😀

  • Jeg klipper opp gamle nylonstrømper , strimler som blir elastiske å grei å bruke i stedet for hyssing.Tips

 2. Hei, så fine tomatplanter du har 🙂
  -mine lider av en særdeles kald og våt vår…

  Min aller beste tomatstøtte prøvde jeg i fjor, genial ide 😉
  Så ett solsikkefrø samtidig med tomatfrøet, eller hver for seg og plant de ut sammen, solsikken vokser fortere og er kraftig nok til at tomatplanten kan slynge seg rundt den eller bindes fast til stilken dens 🙂
  se her: http://godtsuntogbillig.blogsp

  Til å binde opp tomater får jeg her kjøpt strimler av ett elastisk stoff, kjempemykt og tomatplanten kan bevege seg med vinden, ellers bruker jeg høyballtråder, gjenbruk er billigst.
  Jeg binder de alltid opp i ett åttetall hvor støtten og tomatplanten har hver sin ring…

  Lykke til videre og ønsker deg masse sol 🙂

 3. Når jeg binder opp tomater (og agurker) bruker jeg gamle nylonstrømpebukser som jeg klipper opp i lange remser , ca 3-4 cm brede . De er elastiske og sterke , lette å knyte opp og igjen , og holder seg godt fra år til år. Så heretter , damer , IKKE kast strømpebukser med hull i , ta vare på dem til tomatsesongen starter !

 4. Hei, lurte på hvordan jeg kan vinterlagre mine cerrytomat planter, I år har jeg to store fine planter i potter, men neste år når hagen er ferdig tenkte jeg å plassere de i pallekarmer. Fått masse tomater på disse i år, eller får vel fortsatt masse.

  De har også vokdt seg veldig tette og kompakte, så blitt itt vansklig og høste fra de da endel av tomatene er i»midten» av planten… Noen forsalg på hvorfor eller hva jeg kan gjøre?

  Du har en fantastisk blogg som har vært til stor inspirasjon for nylaging av hage til neste år. 🙂

  • Hei 🙂
   Tomat er ettårig plante, så den må du så nye av for neste sesong.
   Når det gjelder at de blir kompakte så pleier jeg å tynne litt på mine om det blir for ille, men her synes jeg heller du skal spørre Elisabeth, hun har mer greie på tomater enn jeg har http://lilletomat.blogspot.no/

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her