Slik lykkes du med tomatene:

Jeg digger å dyrke tomater! Det er ikke det enkleste å lykkes med, men med gode valg så kan det bli gode tomater 🙂
– og jeg deler naturligvis rådene:

Velg rett tomatplante!

Tomater trenger sol og varme for å modnes, og jo større tomater jo bedre forhold vil de ha. Så: Om du ikke har drivhus, velg tomater med små frukter. Feks cherrytomater eller perletomater! Gjerne noen som er kjent for å ha rask kultiveringstid, det betyr at de modnes raskere.

I tillegg så er det faktisk ganske stort utvalg av navnsorter av tomater, som har ulik smak, form og farge. Mye spennende å bli kjent med som ikke bare er «rød tomat».

Bifftomater er gøy, men det er lettere å dyrke tomater som er mindre
Ja, det er gøy med bifftomater, men overlat de til drivhusfolket!

Velg rett plassering!

Som sagt, tomater er varmekjære. Drivhus er jo ideelt, men for store deler av landet så går det fint å dyrke tomater utenfor drivhus også. Gi de så mye sol som du kan, og en lun plassering gjerne mot en sydvent vegg. Dette betyr naturligvis ikke at du kun kan dyrke tomater om du har masse sol, men de modnes raskere jo mer sol de har, og må du velge så er det bedre med sol på formiddag og skygge på ettermiddag enn motsatt.

Gule avlange pæreformede tomater

Plant tomatene smart

Tomater liker jevne forhold, og jo større bolig jo enklere. Plantekasser av en skikkelig størrelse er genialt. De kan godt stå i krukker, men jeg anbefaler da minimum 20 liters krukke pr tomatplante (du kan ha mindre for ampeltomater og andre småttiser). Et godt budgetttips for tomatplanting er forresten å bruke 20liters murerbøtter som du borrer hull fem cm opp på siden av, så har du leka i bunn og en duk, og vips har du et lite vannmagasin.

Og pst: Ikke plant tomatplantene i terracottakrukker! De tørker rekordfort ut, og som Gro (I Gros hage Gro) så fint sa det før i dag (litt omformet): » Ja, det ser i teorien fint ut med tomatplanter i terrakotta, men erfaringen min ble altså at det er penere med frodige planter i svart plastbøtte enn pjuske planter i terracotta.»

Når du planter tomatplantene så kan du med fordel sette planten dypere enn den står i potten. Den vil da danne røtter opp langs stammen og få større rotnett, og bli en kraftigere flinkere plante.

Det er ekstra lett å dyrke tomater i drivhus, dette veggdrivhuset er hjemmelaget, og tomatene står i pallekarmer.
Genialt å dyrke tomater i pallekarmer som står mot vegg. Her er det dessuten et hjemmelaget «drivhus» rundt. Veldig praktisk på våren, men ellers mer styr enn glede fordi det må luftes. Automatisk lufting er undervurdert!

Husk vann

Skal du dyrke tomater så må du vanne. Mye og jevnlig. Men samtidig skal de helst ikke ha altfor mye vann. Står de jevnt fuktige så vil de ikke utvikle like god smak, og de blir litt mer utsatt for sykdom. Men for folk flest så er det ikke egentlig et problem at tomatene blir vannet for mye, det er tvert i mot det motsatte, så ikke bekymre deg så mye for det 😉

Gi tomatene mat!

Tomater er sultne. De liker å stå i næringsrik jord hvor de har jevn tilgang på mat, så om du kjøper jord bland også inn litt døde og grønne blader og annen kompost fra hagen, og sørg for at jorda holder seg næringsrik gjennom sesongen. Nå finnes det massevis av gode råd om allskens spesialgreier man skal gjødsle tomater med. Og det stemmer sikkert at det gir bedre resultat, men personlig sverger jeg til å holde ting enkelt da livet er for kort til å være perfeksjonist på alt mulig. Hos meg får alle planter det samme. Jeg starter ut med torvfri jord, blander inn kompost, og godt med Randesunds gule og grønne sekk. Ferdig. Lykkelig meg, lykkelige planter 🙂

Sungold tomater cherrytomater orange
Sungold – topp på smak, og flinke planter!

Løpende stell av tomatplantene

Tomater må bindes opp (feks slik), og tyves sideskudd, og toppes så de ikke blir for store. Klikk på lenkene så kan du lese mer om det.

Oppbinding av tomatplanter

Men aller aller viktigst for å lykkes med tomater?
IKKE PLANT DE UT FOR TIDLIG!

Tomater liker seg varmt. Og det hjelper ikke at det er varmt på dagen, det viktigste er hvor varmt det er på det kaldeste på natten..  Tomater vil ha mer enn ti grader. Dersom tomater opplever mindre enn ti grader så kan de bli riktig så furtne. Og furtne planter vil du unngå for de vokser ikke og blir lett syke.

.

Se stripene!

Tomater jeg dyrker i år (2018)
Jeg skal naturligvis ha tomater i år, de er en hjørnesten i min nye balkong-kjøkkenhage. Og for å gjøre det enklere for meg selv  å faktisk få navnet tomater jeg tar bilder av så har jeg nå laget liste over de sånn at jeg veit hva jeg hadde når merkelappene forsvinner… hehe. Alle mine tomater har vokst opp hos Corine (hun jeg pleier å handle av på Hagemessen). Fire skal stå i en plantekasse langs husveggen, to skal bo i minidrivhuset mitt, og de to ampelplantene skal få bo sammen i en krukke. Det blir nok litt trangt i den plantekassen. Men jeg vil heller ha mange slag enn få store planter, så jeg kommer til å knipe de flittig så alle får sol og ingen får breie seg.  Og ja, alle mine tomater er små. Så de faktisk modnes, og fordi de da kan puttes solvarme som smågodt rett i munnen 🙂
* Red Profusion. Rød rund, 40 cm lang. Ampel
* Tumbling Tom Yellow. Gul, rund, 30 cm lang, 15g. Ampel
* Balconi Yellow. Gul, rund, 25 cmhøy 10-15 g Italia. Balkongbusk (så lav mao)
* Velvet Yellow. Gul, rund, 10g. Coctail. Hvithårete bladverk!
* Dekovinka. Brunlilla, rund, 20g Ukraina. Coctail
* Orange Sweet Cherry. Orange, rund, 15 g. Coctail
* Green Zebra Mini. Lys grøn/oransje m/grønne striper. 30g Coctail
* Chokolate Cherry. Fiolettbrun, rund. 15g. Coctail

Oppdatert: Du kan lese om hvordan tomatsesongen 2018 gikk her!

Se fasongen! Akkurat disse veit jeg hva heter: Tomatoberry

Pst: Vil du ha skikkelig detaljert tomatdyrkeinformasjon? Da skal du gå over på Tomatprat, hun er ekspert. Jeg er sånn pragmatisk «dette blir bra og er godt nok dyrker» 😉

Skal du til å så tomater så forklarer jeg hvordan lykkes med å så tomater her 🙂

Oppdatert:
Lyst til å lese hvordan tomatsesongen 2018 ble? Da klikker du deg over på dette innlegget, hvor jeg oppsummerer både tomatslagene og dyrkemetoder.

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

12 KOMMENTARER

 1. Hei! Min cherrry tomatplante har vokst seg høy og kraftig, men med kun 2 blomsterklaser. Første blomsterklase kommer 40 cm oppe på hovedgrenen. Kan det komme klaser lengre nede etterhver også?

  • Min erfaring er nei, jeg har aldri dett de lage nye blomster nedenfor der den allerede har blomster.

  • Hei. Jeg har plantet cherrytomater for første gang i år. Jeg får nye skudd med blomster lengre nede. De første blomstene kom høyt oppe. Veldig gøy å få til noe man ikke har prøvd før, det blir mye mer tomater enn forventet. Maren 🙂

 2. […] Ikke bare fikk jeg omsider tatt bilder, jeg fikk også samlet meg til å potte opp tomatplantene som sto inne og gråt i altfor små potter. Nå har de fått god jord og lun og lys bolig i minidrivhuset og jeg formelig høre de juble 🙂 – Jeg skrev om hvordan lykkes med tomater tidligere i uken, les den her om du ikke allerede ha… […]

 3. Hei!

  Jeg har en sydvendt garasje, men veggen er overbygd, så det er ganske tørt der. Jeg kunne tenkt meg å ha tomater der, men tror ikke de får nok vann. Vet du om noen typer tomater eller andre sorter grønnsaker som ikke trenger så mye vann? Det er en lun og fin plass ellers

  • Hei Olav, jeg ville iallefall ikke hatt tomater der, ei heller noen form for bladgrønnsaker, eller squash, gresskar, sukkererter mm. Ellers veit jeg ikke riktig, min magefølelse er at grønnsaker er av det tørste, men det finnes sikkert unntak.

   pst: bruk jorddekke, feks gressklipp, den vil holde på fuktigheten i jorden og bidra til at du må vanne skjeldnere.

 4. Hei. lurer på hvordan du plukker tomatene. Fjerner du hele eller deler av stilken? Eller plukker du bare tomaten og lar alt grønt være igjen? Kjøpte ferdige planter med masse tomater, men det kommer ikke mye nye tomater så lurer på om jeg gjør noe feil. De står i drivhus og innendørs om natta. Hilsen amatør 😉

  • Hei Therese, jeg kniper av en og en tomat ettersom de modner. Og så klipper jeg vekk stilken når alle er tatt. Men dette skal ikke påvirke hvor mye mer tomater du får.

   Blomstrer den? Om den har fått blomster og ikke tomater så er problemet bestøving, ut og lek bie!

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her