Eplehekk! Slik lagde vi vår:

En eplehekk er akkurat det det høres ut som, eple plantet som hekk. Kan også kalles eplegjerde Man planter små epletrær mot et enkelt gjerde som de kan bindes fast i, og fester så alle grener inntill dette. Det krever årlig vedlikehold, men med godt stell så blir resultatet temmelig genialt, både i små og store hager.

Eplehekker kan være i akkurat den høyden du vil. Så lave at du kan skritte over de, eller i mer vanlig epletrehøyde. Vår eplehekk er omlag en meter høy. Dermed vil den etterhvert danne en pen og praktisk avgrensning, uten å skape skygge inn i resten av kjøkkenhagen eller oppleveves som voldsom for naboene.

Pst: Pærer kan formes på samme måte som epler. Og ja, du kan naturligvis velge å binde trærne dine mot en husvegg eller eksisterende gjerde om du vil, de behøver naturligvis ikke stå fritt, så fremt de får nok sol.

Espaliert frukttre. Samme prinsipp som jeg viser nedenfor, men her er metalltrådene festet mot vegg fremfor fritt som hekk.

Slik lagde vi eplehekk:


eplehekk-maale-opp

Espalie/ gjerde for eplene å vokse mot:

1. Stolper ble malt og festet i stolpesko.
2. Arealet ble målt opp og stolper ble plassert ut med jevn avstand. Vi har litt under to meter mellom hver stolpe.
3. Stolper ble banket ned. Legg et trestykke mellom stolpen og slegga slik at du ikke slår istykker toppen på stolpen, husk å sjekke at stolpen er i vater.
4. Avsluttet med å sjekke at alle stolper står på linje, er i vater og at stolpenes høyde ikke danner en berg og dalbane…

Hekken ble montert av min mann og hans (og min) kompis Øystein. Mannen min er den lengste av de to.

eplehekk-1

For å feste grener til:
Vi valgte å bruke hesjestreng hentet i min fars låve. Hyggelig med gjennbruk og stas for meg å vite at den har hatt et liv før den kom hit, et liv med mine besteforeldre og kanskje også oldeforeldre. Hesjestrengen er festet til stolper med kramper, og den er ikke videre verken rett eller stram men det synes ikke vi var så viktig. Men det vi synes var viktig var å plassere strengen med jevn avstand på stolpene, det gir et ryddigere utrykk. Hesjestreng er det jo ikke så mange som har, men de selger lignende tykk streng på byggvarehus.

Det går naturligvis ann å bruke andre materialer, det spiller vel ingen rolle hva det er så lenge det er noe du kan feste grenene til og som holder i mange år. Trestokker kan brukes, eller armeringsstål, eller wire, eller hva som nå passer best i din hage.

Vi har valgt å bruke fire strenger i høyden, ikke to eller tre som vel er vanligere. Dette fordi vi har valgt en litt annen oppbinding enn vanlig.

eplehekk-feste-streng

Hvordan plante eple tre i eple hekk:

Det er vel ørten ulike måter å plante/forme en eplehekk. Det vanligste er nok å plante en ung plante og i følge beskjæringsboka mi så skal en da egentlig kappe av toppen like over nederste streng (der en ønsker grener). Neste år dannes det så nye skudd like under der man beskar, slik at man kan få ledet en gren ut til hver side, og en opp som ny topp. Den nye toppen beskjæres så like over neste streng, og prosessen gjentas til man har nådd ønsket høyde.

Opprinnelig hadde jeg tenkt å gjøre som nevnt over. Men når jeg fikk epletrærne i hus så så jeg at det for enkelte av trærne ville ført til rimelig mye beskjæring og lang ventettid for å få fyldig hekk og frukt å høste. Jeg hadde bestilt mine trær hos Randesund Planteskole og når innehaver Morten var innom her så ba jeg om råd. Hans forslag var enkelt og genialt, plant trærne slik at vi får mest mulig ut av de, altså utnytte potensialet i trærne fremfor å være låst i en perfekt ide.
Vi endte derfor med å sette tre av trærne rett opp og ned, og tre på skrå. Og ja, når jeg sier på skrå, så mener jeg rett og slett at de er plassert i plantehullet i en ca 45 graders vinkel.

Trærne ble orientert slik at vi så langt det var mulig fikk grenene til å peke slik at de lot seg binde inntill.

Plantevalg:
Spør en kyndig gartner om råd til eple som passer for ditt område og som har grunnstamme som er egnet for slik hard beskjæring. Jeg kontaktet Randesund Planteskole med en liste over lokalt klima og ønsker rundt fruktens smak og konsistens. Så sendte de meg en liste over trær som passet, om vi så valgte ut fra. Du kan lage en hekk med mange slag, eller bare ett, og som sagt kan du bruke både eple og pære. Vi valgte to pæretrær og fire epletrær. Med tiden planlegger vi å pode på noen flere slag, fordi vi har lyst til å lære oss å pode, fordi vi synes det er gøy med variasjon, og fordi vi har familie med artige eplesorter vi vil ta vare på.

Ps: Husk å grave et riktig stort hull før du planter, dette gjelder spesielt om du planter i jord som det har blitt tråkket eller kjørt på. Trærne vokser bedre i løs jord 🙂 Vær forsiktig med gjødsel første året, det gir planten feil fokus.

eplehekk-planter

Oppbinding og beskjæring:
Vi startet med å feste selve stammen til strengen. Så tittet vi på grenene. Hvilken grener kunne nå (eller på sikt) la seg bøye inn og feste i espaljeet? Det var kun to grener som stakk så rett ut at det ikke kunne bli skikk på de, de ble klipt av. Resten ble bundet inntill, eller vil når de har vokst litt mer bli bundet inntill. Toppene vil også etterhvert bøyes og festes, med unntak av en topp som var blitt for «hard», den ble klippet.

Ikke bind grenene mer nedtil enn at enden på hver gren stikker litt opp (fremfor bortover eller ned), dette fremmer vekst.

pæretre-hekk

Fremtidig stell:
Som med alle nyplantede planter, det viktigste nå er å vanne, vanne, vanne. Det lå igjen noen dryppslanger når vi tok over huset og ynder å bruke de på nyplantede trær og busker den første sesongen. Når det er lettvint å vanne så blir det faktisk gjort 😉 Husk at trær og busker kan trenge vanningshjelp i to-tre år før de får etablert gode nok røtter, jo større de er jo mer hjelp trenger de vanligvis (varierer naturligvis med plassering, jordtype og planteslag).

To av trærne har satt frukt, den tror jeg nok vi kommer til å plukke av slik at trærne kan fokusere på røtter og grener i år.

En slik hekk krever litt ettersyn på oppbinding og beskjæring. Fremtidige hovedgrener festes inntill strengen når de er lange nok til det, andre grener kortes ned til ett eller to bladpunkt slik at de kan settes frukt på.
Oppdatert: Her kan du lese om eplehekken tre år etterpå, hvor jeg forklarer hva vi gjør av beskjæring

Eplehekken – epledyrking på smart måte 🙂

 

Oppdatert: Dette bildet er tatt tre år senere, les mer om erfaringene i lenken over 🙂

 

Her kan du lese mer om eplehekk:

Avisartikkel om en hage med eplehekk, har et ganske illustrerende bilde

– I England er de mestere på å forme trær og busker etter lyster og behov. De har en par begrep som kan være nyttige å kjenne til:
Cordon er en enkelt stamme med meget korte sidegrener. Den kan stå på skrå eller bindes ned slik at den blir vannrett. Espalier er når man tvinger grenene til å vokse vannrett, en eller flere i høyden (med sentral stamme). Fan har grener som brer seg ut som en vifte, boken anbefaler faktisk at dette gjøres via to hovedgrener, ikke en hovedstamme. Fan er forresten måten å forme stenfrukt på, de bærer lite om de tvinges i en espalier-form.  Step over apples er en veldig lav eplehekk, så lav at du kan gå over den og dermed suberb kanting av bed (kan formes både med cordon eller espalier metoden)
Se eksempel på Step over apples i Alys Fowlers umerkede grønnsaksblogg (på engelsk).

 

Har du eplehekkerfaring? Del gjerne i kommentarfeltet!

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

29 KOMMENTARER

 1. Heisann, må bare først takke for en super blogg du har, her lærer jeg masse:) Eplehekken din er jo bare genial, jeg ante ikke at man kunne gjøre noe så kreativt med epletrær. Håper virkelig du deler alt med oss, steg for steg, for dette må jeg bare prøve:)Ha en super fin kveld, og igjen, tusen takk:)

  • Jupp, dere skal nok høre mer fra hekken når den vokser til. Men det er ikke så mye mer som skjer nå enn å binde fast skudd.

   Lykke til med din egen hekk!

  • Noe nytt om eplehekken i år? Vurderer å lage en i vår hage mellom naboen og oss. Til glede for begge familier med jordbær under.

  • Heihei 🙂
   Du får spørre om det er noe du lurer på. Jeg håper det blir bloggpost, men tørr ikke love, men svarer gjerne på direkte spørsmål. Er litt vrient å skrive om den for jeg veit ikke helt hva jeg skal ta tak i… Den bare rett og slett vokser og gror, og det er lite fuzz med den. I fjor fikk vi ikke frukt (fikk faktisk ikke blomstring), uten at jeg aner hvorfor, men det håper jeg årner seg i år.

 2. Lekkert!
  Kan jeg spørre hvilken grunnstamme dere har valgt?
  Vi har i år begynt å plante epletrær etter tettplantingsprinsippet og skal etterhvert fylle opp hele gården. Vi kan vel kanskje kalle oss eplebønder heretter! Utrolig spennende og et bra tiltak i kampen for humlene! 🙂
  Gøy at du deler dine tanker og hageerfaringer!

  • Du, beklager sent svar! Jeg veit faktisk ikke hvilken grunnstamme de står på, jeg fikk Randesund til å plukke ut for meg. Skal se på lappen igjen når jeg kommer ut om det står der.

   Så herlig med masse epletrær da 😀

 3. For en kjempefin ide. Har aldri hørt om eplehekk før, men det er jo genialt. Gleder meg til å følge utviklingen. Og tenk så lekkert når den blomstrer!

  • Ja! Når den fylles ut så blir den interessant året gjennom tenker jeg. Noe fint for rim å snø å feste seg på på vinteren, blomstring på vår, en frodig grønn flate på sommer og full av herlig frukt på høsten 🙂

 4. Dette var kjekt å lese, Anne. Kunne veldig gjerne tenkt meg en slik hekk selv en vakker dag. Har tenkt at dette sikkert er super-kompliserte saker men dette virker jo overkommelig 🙂 Nyt kvelden 🙂 Line

  • Nettopp! Jeg trodde også det var pes, men neida, veldig greit! Det blir nok litt hodekløing når vi skal beskjære, men ikke mer hodekløing enn det alltid er med beskjæring, hehe 😉

 5. Har sett noe lignende i Kongens Have i København, det er veldig fint og dekorativt. Der har de brukt det til å lage rom i Haven.

  • Så artig å høre Christine! Det er en veldig fin romdeler, og den kan jo lages alt fra helt tett, til veldig glesen, og i akkurat de høyder som passer 🙂

 6. Fantastisk! Leser masse hageblogger for tiden og husker nå at jeg så dette innlegget da det var ferskt. Jeg har en voll ut mot naboen som grenser mot vår kjøkkenhage. Har vurdert å plante barlind (fordi vi har plantene) der, men har ikke fått meg til å gjøre det da jeg helst ville ha noe spiselig. Jeg har vurdert laupstikke, rips, solbær og bringebær – kanskje først og fremst bringebær. Problemet er jo at det sprer seg som bare fy, og ikke så hyggelig å belemre naboen med. Men eplehekk – det er jo genialt 🙂 Skal ringe den lokale planteskolen i morgen og høre! Usikker på om jeg likte snortrær eller espaljer best… Tror det er ca 10 m oppå vollen. Hvor mange meter har dere? Tror egentlig ikke vi får plass til mer enn tre espaljertrær – sånn sett gir snortrær mer valgmuligheter… Men definitivt billigere med espaljer. Fint er det uansett – valgets kvaler. Tror mannen må få velge, han er som din; litt hagegal han også, spesielt når det kommer til spiselige saker 🙂

 7. Noe av det mest imponerende jeg så i Monets hage i Normandie var eplehekken, og hvis den er fra hagens begynnelse, er den skikkelig gammel. Mye annet i hagen var utrolig vakkert, men for meg ingen ting mere imponerende. Uansett er det en hage som er verdt en tur,

 8. Skal plante eple»hekk» (bare ett tre) på spalier ser det bør være 30-40 cm mellom etasjene. Mitt tre har bare tre etasjer og ikke mer enn 15 cm imellom. Kan jeg gjøre noe for å stimulere til nye grener med god nok avstand? Øverste etasje har bare en grein som er ganske stiv.

 9. Fortsetter på forrige spørsmål. Vi har nå montert epletreet. Naboen sto å så på å var veldig bestemt på at siden grenetasjene står litt tett skulle vi tvinge dem litt nedover slik at det ble litt avstand. Vi skulle ikke klippe grenene kortere… Nå leser og leser jeg. Ser at mange sier du skal klippe inn til 2 skudd og grenene stå vannrett. Har du noen tanker om dette? Har fått mye hjelp og inspirasjon på moseplassen tidligere å håper du også kan hjelpe nå, srlv om denne tråden er fra 2013..

 10. Min mann har to pæretrær han vil forme til et espalier av streng. Men no i juni er det svært mykje tilvekst av nye greiner. Kan det beskjæres no?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her