Lag unikt og lekkert smør, med blomster!

Jeg digger spiselige blomster! De er en udmerket unskyldning for å ha blomster i kjøkkenhagen, og noen av blomstene har kvaliteter som virkelig løfter retten, ikke bare som pynt, men som smak og fargesetter.

Blomstersmør er enklere enn enklest å lage,
og gir en ulik smak og noe artig å prate om runt bordet 🙂

Smøret kan brukes på fisk, kjøtt og grønnsaker, på brødskiven, eller på skones og søte bakeverk avhengig av hvilken blomster du har brukt. Jeg viser under fem ulike blomstersmør, og hvordan smøret kan smakssettes og brukes.

For å lage blomstersmør trenger du:
– Kronblader av spislige blomster. De må være usprøytet
– Smør. Skikkelig smør blir best, gjerne usaltet smør slik at du selv kan styre hvor salt du vil ha det.
– Eventuell ekstra smaksseting som sitron, sukker og salt, mf. Se tips for hver enkelt blomst nederst.

kronblader-blomkarseOm å bruke blomster:
– Du bruker kun kronbladene på blomstene.
– Bruk kun blomster som er usprøytet.
– Plukk unge blomster, og på morgen, da har de mest smak.
– Ved behov, vask. Blomsteneikke vaskes. Men har de fått jord på seg eller det er mange små insekter eller annet rusk så kan det være lurt å legge de i vann en stund, (da flyter insektene opp) og så skylle de og tørke godt med tørkepapir.
– Hvor mange blomster du skal bruke i blandingen varierer med blomster og hvor sterk smak du ønsker. Prøv deg frem!

blomstersmoer-morterSlik blander du smøret:
– Finsnitt kronbladene. Har du morter så kan du støte kronbladene i den, det frigir smak og farge. Det gir også en jevnere tekstur på smøret.
– Smøret må være romtemperert.
– Bland de finkuttede/stødede kronbladene inn med en gaffel eller matmaskin. Smaksett etter ønske med salt, sukker, sitron eller annet. Se under hver enkelt blomst for tips.

blomstersmoerOppbevaring:
Nå er smøret ferdig! Om du lar det stå ett døgn så vil det gjøre at smaken setter seg bedre. Du spise det med en gang, eller fryse ned for fremtidig bruk. Smøret holder seg i fryser i et halvt år. Før du fryser smøret så kan du enten lage små posjonskuler med en skje eller sprøytepose, eller forme smørklumpen til en pølse slik at du så kan skjære av passe mengde ved behov.

Fem ulike blomstersmør:

minette-roseRosesmør:
Roser som dufter avgir også noe smak, men obs, ikke alle roser har duft/smak. Logisk nok så blir det mest smak med blomster som dufter mye. Mange roser vil i tillegg avgi farge, det varierer fra sort til sort hvor mye farge rosebladene avgir. Bruk usaltet smør når du lager rosesmør. Du kan smakssett blandingen med sukker, honning og/eller mandelessens. Rosesmør er spennende tilbehør til bakeverk som scones og boller.

blomkarseBlomkarsesmør:
Blomkarseblomstene har en svak pepperaktig smak, smakskonsentrasjon varerer noe fra sort til sort. Bladene har gjerne mer smak enn blomstene og du kan gjerne blande inn noen av bladene i smøret også. Du kan om du ønsker smakssette smøret med litt skall fra sitron eller lime. Passer godt som tilbehør til fisk og kjøtt, eller på poteter. Kan også brukes på brødskive sammen med kjøttpålegg eller ost. De første bildene er av blomkarseblomster og blomkarseblomstsmør.

fransk-lavendelLavendelsmør:
Lavendel har en veldig distinkt smak. Personlig synes jeg lavendel i mat blir litt som å spise parfyme, men jeg ser det brukes lavendel i enkelte bakeverk så jeg har sikkert ikke fått det presentert på en god nok måte enda. Uansett, lavendelsmør en helt strålende måte å ta vare på lavendelsmaken på frem til du skal bruke den. Det finnes mange ulike lavendel, fransk lavendel er den vanlige å bruke, da kan du bruke hele blomsterhodet minus stilken. Bruk usaltet smør.

ringblomstRingblomstsmør:
Ringblomst har lite smak, men gir en lekker farge til smøret. Ettersom blomsten ikke påvirker smaken på smørret i så stor grad så kan du fint bruke dette smøret til akkurat hva du enn skulle ønske.

gressloekblomsterGressløkblomstsmør:
Gressløkblomstene smaker som gressløk og gir en lilla fargetone til smøret. Du også kan bruke andre spiselige løkblomster som ramsløk. Smøret er spennende til spekemat, poteter, fisk og annen mat hvor det passer med gressløk.

Du kan naturligvis også blande flere ulike blomster sammen, eller bruke blomstene sammen med krydderurter. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Les mer: Under finner du lenker til andre tips til hvordan bruke spiselige blomster, og så kommer det flere tips i ukene fremover 🙂
* Hvordan kandisere blomster
* Hvordan lage rosegele
* Slik lager du sjokoladeblomster
* Liste over 20 spiselige blomster

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

5 KOMMENTARER

 1. Jag ska absolut prova detta.
  Vad gäller lavendel så tycker jag också det kan kännas lite för mycket som parfym, men kanske tillsammans med mörk choklad, hm.
  Har du provat gurkört? Bäst att ta till latinet också: Borago officinalis.
  Ha det gott!
  /Katarina

 2. Jag ska absolut prova detta.
  Vad gäller lavendel så tycker jag också det kan kännas lite för mycket som parfym, men kanske tillsammans med mörk choklad, hm.
  Har du provat gurkört? Bäst att ta till latinet också: Borago officinalis.
  Ha det gott!
  /Katarina

 3. […] Så i dag slår jeg et slag for ringblomsten, blir du med? Jeg synes nemlig at ringblomsten fortjener å løftes frem i solen, for dette er en plante som passer i hele landet og for alle uansett hagekunnskap. Og det der med farger, det er slettes ingen grunn til å hoppe over den for den finnes i så mye mer enn hylende orange! Fem forte fakta om ringblomst: – Ettårig. Så den rett ut i bedet på våren og så blomstrer den flittig hele høsten helt til det er frost. – Trives i absolutt hele landet, men på feks Røros er det mulig du bør tyvstarte den ved å så den inne. – Utseendet varierer på navnsorter, men generelt så kan vi si at fargene varierer fra myk kremgul via knall orange til dyp rød. Ca 15-50 cm høy, fylte eller enkle blomster. – Humlefavoritt, om en holder seg til de enkle sortene. – Kronbladene på blomsten kan spises. Smaker ittno, men er dekorative i salat eller som kakepynt eller som ingrediens i blomstersmør […]

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her