Oversiktsbilder fra kjøkkenhagen

I resten av hagen er det fremdeles kaos og ikke så fotogent dessverre, men kjøkkenhagen, den er virkelig flott nå! Det er fremdeles små detaljer som ikke har kommet på plass, men nå håper jeg at jeg orker å få satt igang hjelpere på de slik at den virkelig synger og er klar for intervjuer og nye tv-opptreden 🙂

Plantene stortrives virkelig, og det er jo det viktigeste! Vi har svært lite skadedyr og sykdom, det meste har spirt og vokst som ønsket og nå fyller plantene godt ut i bedene, blomstene synger og ulike former for grønnsaker begynner å bli klare for høsting. Hurra!

Det at vi ikke har noe skadedyr og sykdom vil jeg tro at jeg må takke det gode været vi har hatt den siste måneden for, kombinert med at jeg har vært flink til å vanne. At plantene lever i god jord som er tilført naturgjødsel og mykorrhiza tror jeg også hjelper. Som nevnt før så dyrker jeg tilnærmet økologisk og helt uten sprøytemiddel, her får naturen ordne opp på egenhånd, og det har den virkelig gjort sålangt i år.

kjokkenhage-sydvegg

Men et liten notis: Nestensvartbrun er ikke eeegentlig en lur farge på pallekarmer som står rett mot subuss… Det spruter opp sandmasser når det regner og kassene blir litt småshabby, ikke så lekkert som det kunne vært. Nå er det jo ikke meningen at det skal være subus der permanent da, vi må få lagt endelig dekke på området etterhvert, men jeg tror nok ikke at problemet med at karmene blir stygge blir mindre av det ettersom det trolig blir lagt kompaktert stenmel.

kjokkenhagen

Vil du ser mer fra kjøkkenhagen så finner du det på stikkordet kjøkkenhage (det er flere sider så bla deg bakover også). Noen utvalgte for nye lesere:
Om pallekarmer
Om veggdrivhuset

kjokkenhage-drivhus
Vi har hatt av fronten på veggdrivhuset i hele juli, og tomatene stooortrives. Ikke en enste liten vissent blad i sikte 🙂 Om de hadde trivdes bedre uten huset sitt veit jeg ikke, men uten drivhus hadde jeg måttet vente enda lengre før de kunne settes ut på friland.

kjokkenhage-velkommen
Slik tas du i mot når du skal besøke oss, koselig eller hva? 🙂

pipeloek
Grønnsaker kan som sagt være høyst dekorative, dette er kryddertagetes og pipeløk. Og så det er sagt, absolutt alt i kjøkkenhagen er spiselig, inkludert det vi dyrker primært for å få blomster 🙂

Anne Holter-Hovind
Anne Holter-Hovind
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

23 KOMMENTARER

 1. Så vakker og apetittvekkende velkomst dere har laget.
  Kjøkkenhagen din er skikkelig inspirerende!
  Det bugner jo virkelig i kassene.
  Du har vært kreativ og flink med utformingen og sammenplantingene.
  Klarer du å høste når det er så pent der det står da?

  • haha, du fikk meg til å flire der ja. Joda, det går greit å høste selv om det er vakkert, men joda, noen ting blir stående fordi de er vakre, feks koreanderblomstene (hvite skyer) og en sabla kul salat som har utrolig skulpturelt bladverk og som jeg nå lar gå i blomst. Det hjelper forresten på motivasjonen at det må såes nytt skal det fortsette å være fint 😉 For dt er mye salat i kassene, og det må byttes ut skal det holde seg i smak og visuell opplevelse.

 2. Så flott det er i hagen deres. Inspirerende bilder 🙂 Vi holder på med å lage hage i sommer og skal ha hage uten plen. Vi flyttet inn i nybygget hus i vår. Bedene våre har fått kantstein og jord og nå skal det snart plantes i dem. Jeg har laget en planteplan og så får vi se om det blir slik. Mannen holder på å bygge blomsterkasser og noen av dem skal brukes til kjøkkenhage neste år. Gleder meg til å få farge i hagen 🙂

  • Gøy med planer, mine planer blir aldri gjennomført akkurat som planlagt, men det er nyttig å tenke gjennom og lage planen, så tilpasser jeg det når jeg står der.

 3. Åh så fint! gleder meg til å se mer bilder fra denne 😀 min balkonghage fikk seg skikkelig julig i en sommerstorm forrige uke og er nå halvert. Jeg jobber med å tørke snørret og opparbeide ny stolthet. (2 nye squah på vei, jeg føler meg nesten gravid med squash!) Du er heldig og veldig flink. takk for at du deler 🙂

 4. Så vakker og apetittvekkende velkomst dere har laget.
  Kjøkkenhagen din er skikkelig inspirerende!
  Det bugner jo virkelig i kassene.
  Du har vært kreativ og flink med utformingen og sammenplantingene.
  Klarer du å høste når det er så pent der det står da?

 5. Så lekker kjøkkenhage. her dreier hageinteressen stadig mer mot kjøkkenhagen. Fint med blomster også, men det å dyrke økologiske grønnsaker som jeg senere kan eksperimentere med på kjøkkenet er veldig, veldig gøy om dagen 😉

  • Jupp, det er slik for meg også, kjøkkenhagen har blitt viktigere 🙂 Jeg vil gjerne ha begge deler da, både kjøkkenhage og prydhage, og spiselige blomster i kjøkkenhagen 🙂 Ja takk, alt! 😀

 6. Det er så fint i kjøkkenhagen din nå 🙂 Jeg har også god erfaring med å dyrke litt godsaker i pallekarmer på hytta i år. Har sådd mer issalat, spinat og sukkerert som jeg håper å kunne nyte utover høsten.

  • Takk Mette, og javisst, det er artig og kjekt med disse kjøkkenhageprosjektene våre, blir mye å nyte fremover 🙂

 7. Ai, så fint det ser ut!
  Skikkelig lekkert, selv om kassene blir litt grålige nederst…
  At plantene dine holder seg frie for utøy henger vel sammen med at de holder seg friske, pga smart sammenplanting og god jord – og ikke minst godt stell! Gleder meg til flere bilder!

  • Jupp, friske planter er gull, som mennesker så drar det ene gjerne med det andre så et godt utgangspunkt med nok næring og vann gjør at planten blir mindre utsatt for sykdom, det er sant 🙂

 8. Jeg fikk lyst til å supplere: er dere oppmerksomme på hvor fine belgene på reddikene er? Når reddikene blir for gamle, går de i stokk. Men så lager de blomster og senere belger, som er svært delikate og sprø. Får de stå for lenge blir de trene, men kan brukes til å så neste år.

 9. Hei – og takk for en inspirerende side. Har nettopp blitt pallekarmfan 🙂 kjøpte drivhus på 12m2 som ble satt opp i vår- Sådde agurk, tomat og paprika. Har høstet veldig mye agurk allerede, og nå begynner tomaten å bli moden 🙂 Jeg har tenkt å ha pallekarmer rundt drivhuset for sommergrønnsaker o.l. Har en stor litt slak skråning som er bare villnis – der hadde jeg tenkt meg jordbær i pallekarmer, men er litt usikker på hvor mange planter det er plass til i hver karm. Trodde kanskje det gikk med 6 planter.
  Var ikke noe problem å få tak i karmer – la ut en forespørsel på facebook – og 3 dager etterpå hadde jeg 45 karmer for under 400 kroner 😉

  • så gøy! 45 for 400 er jo et kupp! Lykke til med bedene! (og har du plass så kan du gjerne ha flere enn seks karmer, de blir fort fulle om du skal ha squash ol 😉

 10. Såååå frodig og flott det har blitt i kjøkkenhagen din, Anne. Oj oj oj. For en herlig, opplina velkomstkomite´som står i plantekassene og ønsker gjestene dine velkommen.
  Dette var moro å se.

 11. Kjempefin kjøkkenhage. Jeg har latt meg inspirere av ideene og tipsene dine så nå er jeg i gang med pallekarmer og kjøkkenhage slik at den skal bli klar til neste sesong. Er det noe jeg kan så i høst for å få avling neste år, eller er det beste å så til våren?

  • uff. Så leit at jeg ikke svarte på dette når du spurte! Jeg var på ferie og så falt det helt ut for meg.

   Ja. Du kan fremdeles så salat, og redikk og få avling i år, den vil nok gro sakte, men jeg fikk til salat sådd i september i fjor, høstet helt til litt ut i november!

   Når det gjelder hva du kan plante/så i år og høste til neste år så vil det vel avhenge litt av hvor mild vinter du har. Men det finnes noen flerårige urter (feks løpestikkikke og gressløk) som du gjerne kan plante nå og få glede av til neste år. Eller du kan sette hvitløksfedd og høste til neste år. Jeg kommer ikke på flere navn nå i farta, men skal se om jeg finner noe lurt i bøkene mine.
   Bærbusker og frukttrær kan du jo også plante nå da 🙂

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

Hagetips